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NUNES, A. A.; BUCCINI, D. F.; JAQUES, J. A. dos S.; PORTUGAL, L. C.; GUIMARÃES, R. C. A. da; FAVARO, S. P.; CALDAS, R. de A.; CARVALHO, C. M. E.. |
This study evaluated the effects of dietaries formulated with kernel oil of Acrocomia aculeata (AKO), rich in medium chain fatty acids (MCFA), as partial substitute of carbohydrate calories upon blood glucose, lipid profile, insulin secretion and insulin sensitivity in diabetic rats. Overall, the dietary with any AKO dose reduced hyperglycemia, ameliorated insulin secretion, lowered insulin resistance by model HOMA-IR and HOMA-Beta and augmented pancreatic beta cells functionality, restored the number of pancreatic Beta-cell in the diabetic rats and increased it in the non-diabetic rats. In addition, AKO fed rats showed reducing triglycerides, lower density lipoprotein-cholesterol and increasing high density lipoprotein-cholesterol levels, and improved... |
Tipo: Artigo de periódico |
Palavras-chave: Diabetes tipo 2; Hiperglicemia; Nutracêuticos; Resistência à insulina; Ácido láurico; Diabete; Insulina; Macaúba; Colesterol; Ácido Lático; Insulin resistance; Diabetes mellitus; Hyperglycemia; Cholesterol. |
Ano: 2020 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1127820 |
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Uma dieta equilibrando vitaminas (encontradas em frutas e hortaliças), proteínas (carnes), carboidratos (massas ou arroz) e lipídios (azeite, óleo de soja ou de girassol) pode proporcionar muito mais que o prazer da degustação. A relação entre uma boa alimentação e saúde encontra cada vez mais respaldo em trabalhos científicos. Iniciados na década de 80, esses estudos estão descobrindo que alguns alimentos, batizados de funcionais, possuem substâncias capazes de melhorar as funções relativas ao mecanismo de defesa do corpo e de controlar o ritmo corporal, além de prevenir e auxiliar na recuperação de doenças. Um exemplo disso é a prevenção que uma dieta rica em hortaliças e frutas e pobre em gorduras e carnes animais pode proporcionar em casos de doenças... |
Tipo: Prosa Rural (INFOTECA-E) |
Palavras-chave: Carboidratos.; Hortaliça; Dieta; Proteina; Lipídio; Saúde; Diabete; Fruta.. |
Ano: 2008 |
URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1016298 |
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NÓBREGA, M. B. DE M.; ARAS, R.; MARTINS NETTO, E.; COUTO, R. D.; MARINHO, A. M. DA N.; SILVA FILHO, J. L. da; COLARES, V. N. Q.; CAMPELO, P. L.; NUNES, M. A. L.. |
Objective: Diabetes mellitus is the main cause of Charcot neuroarthropathy and is clinically classified as follows: Charcot foot, acute Charcot foot (ACF) when there is inflammation, and inactive Charcot foot when inflammatory signs are absent. The aim of this study was to identify the risk factors for ACF in patients with type 2 diabetes mellitus. Materials and methods: A matched case-control study was conducted to assess the factors associated with acute Charcot foot from February 2000 until September 2012. Four controls for each case were selected 47 cases of ACF and 188 controls without ACF were included. Cases and controls were matched by year of initialization of treatment. Conditional logistic regression was used to estimate matched odds ratios... |
Tipo: Artigo de periódico |
Palavras-chave: Charcot foot; Charcot neuroarthropathy.; Diabete; Diabetic neuropathy.; Diabetes mellitus. |
Ano: 2015 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1041258 |
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