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Registros recuperados: 53 | |
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Lima-Neto, Abelardo Barbosa Moreira; Marques, Márcia Maria Mendes; Mendes, Francisca Noélia Pereira; Vieira, Ícaro Gusmão Pinto; Diniz, Derlange Belizário; Guedes, Maria Izabel Florindo. |
The objective of this study was to determine the proximal composition, the physical and chemical characteristics and the in vitro antioxidant capacity (DPPH, ABTS and FRAP) of the pulp of the wild passion fruit (Passiflora glandulosa Cav.) from Cariri region, Ceara, Brazil. The results showed that the proximal composition and the caloric value of this passion fruit are similar to other species, but with a high ascorbic acid content. The fruit pulp showed low level of antioxidant activity and low level of polyphenolic compounds followed by three methodologies used. Due to high levels of titratable acidity (3.52) and total soluble solids (17.80° Brix), this fruit can be considered as a high value fruit for commerce. However, it is a species of passion fruit... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: 2.03.00.00-0; 5.07.00.00-6 functional food; Agricultural; Dietary fiber; Phenolics; Natural antioxidants. Botânica. |
Ano: 2017 |
URL: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciBiolSci/article/view/34045 |
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Sato, Mariana Fátima; UEPG; Vieira, Renato Giovanetti; UEPG; Zardo, Danianni Marinho; UEPG; Falcão, Leila Denise; UEPG; Nogueira, Alessandro; UEPG; Wosiacki, Gilvan; UEPG. |
The dried apple pomace composition of eleven cultivars was assessed in this work. The drying process of apple pomace spread in a thin layer in the trays of an oven with circulating heated air at 60ºC showed a 3rd order polynomial tendency and after 10 hours the product, with an equilibrium moisture of 10%, showed an homogeneous appearance according to colorimetric parameters. There are significant differences in the content of lipids, proteins, total titratable acids, total reducing sugars, dietetic fibers total phenol compounds and also in an oxidant activity. Total dietary fibers include pectin, 35%, and insoluble fibers (65%). The content of total phenolic compound, determined with the Folin Ciocalteu reagent and expressed as catechin, goes... |
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Palavras-chave: 5.01.00.00-9 Agronomia dried apple pomace; Inverted sugar; Dietary fiber; Total phenolic compound; Antioxidant capacity Ciência e Tecnologia de Alimentos. |
Ano: 2010 |
URL: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/article/view/3176 |
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FERNANDES, M. F.; QUEIROGA, R. de C. R. do E.; MEDEIROS, A. N. de; COSTA, R. G.; BOMFIM, M. A. D.; BRAGA, A. A.. |
O efeito da suplementação com óleos de algodão e de girassol sobre a composição do leite foi testado em cabras mestiças Moxotó alimentadas com cinco dietas: controle, sem adição de óleo; adição de óleo de algodão a 3%; óleo de algodão a 5%; óleo de girassol a 3%; e óleo de girassol a 5% (%MS). Foram utilizadas dez cabras em lactação, confinadas, distribuídas em dois quadrados latinos (5 × 5), com 12 dias de adaptação e três dias de coleta em cada período. A suplementação com óleo de algodão a 5% MS elevou o teor de gordura (4,99%) e de extrato seco total (13,48%) do leite, mas não alterou a concentração dos demais componentes. A adição de 5% de óleo de girassol, no entanto, promoveu aumento na concentração do ácido linolênico (C18:3). A adição de óleo... |
Tipo: Artigo de periódico |
Palavras-chave: Raca nativa; Moxotó; Suplementação; Lipídeo; Semi-árido; Brasil; Nordeste; Paraíba; Native goat; Semi-Arid.; Algodão; Alimentação; Caprino; Composição Química; Girassol; Leite de Cabra; Lipídio; Nutrição Animal; Óleo Vegetal.; Lipids; Vegetable oil; Digestibility; Soybean oil; Fish oils; Dietary fiber; Monensin; Yields.. |
Ano: 2008 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/532192 |
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COSTA, G. N. S.; SILVA, C. M.; TONON, R. V.; GALDEANO, M. C.; ALMEIDA, E. L.; FREITAS, S. P.. |
Sementes de uva são um coproduto da indústria vitivinícola. Atualmente, o óleo e os compostos fenólicos são os derivados de maior interesse comercial presentes nestas sementes. No entanto, novos estudos sugerem o uso deste coproduto como uma fonte potencial de fibra alimentar para aplicação na indústria alimentícia. Visando melhorar o rendimento de extração de fibras solúveis, aliado à utilização de um solvente renovável, este trabalho teve como objetivos avaliar a eficiência dos processos de extração do óleo e de compostos fenólicos visando à recuperação posterior de fibras alimentares do resíduo desengordurado, utilizando etanol 95% e etanol absoluto. Nas condições experimentais estudadas (72 °C / 1 h) o uso do etanol 95% não apresentou diferença... |
Tipo: Separatas |
Palavras-chave: Byproduct; Degreasing; Coproduto; Syrah; Fibra alimentar; Desengorduramento.; Tecnologia de alimento; Etanol.; Dietary fiber; Ethanol; Food technology.. |
Ano: 2016 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1057979 |
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GOMES, G. M. F.; BOMFIM, M. A. D.; ARAUJO FILHO, J. A. de; OLIVEIRA, S. Z. R. de; PEREIRA, L. P. da S.. |
Resumo: O objetivo neste trabalho foi avaliar o efeito da inclusão de diferentes fontes de feno de leguminosas na dieta de cabras leiteiras sobre o consumo e a digestibilidade da matéria seca. Foram utilizadas quatro cabras Saanen e quatro Moxotó com 60 dias de lactação mantidas em gaiolas de metabolismo alocadas em delineamento em duplo quadrado latino 4x4. Os tratamentos consistiram de três fontes de feno de leguminosas: leucena (LC), jurema-preta (JP), catingueira (CG) e uma dieta controle com feno de capim Tifton-85. Houve efeito significativo dos tratamentos sobre a digestibilidade da matéria seca (P<0,05), que diminuiu com a inclusão dos fenos testados. A interação Tratamentos x Raça foi significativa (P<0,05) para consumo de MS (% PV), não... |
Tipo: Artigo de periódico |
Palavras-chave: Raça Saanen; Moxotó.; Alimentação; Antioxidante; Caprino; Consumo; Digestibilidade; Feno; Fibra; Matéria Seca; Nutrição Animal; Tanino.; Antioxidants; Hay; Tannins; Feed intake; Brazil.; Dietary fiber; Dairy goats; Animal nutrition. |
Ano: 2007 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/533692 |
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Prolla,Ivo Roberto Dorneles; Barbosa,Roberta Garcia; Veeck,Ana Paula Lima; Augusti,Paula Rossini; Silva,Leila Picolli da; Ribeiro,Nerinéia Dalfollo; Emanuelli,Tatiana. |
Sixteen common bean cultivars were compared concerning the physicochemical characteristics of their raw seeds in the course of two consecutive harvests, as well as the effect of storage conditions on starch and dietary fiber content of cooked beans. Using cluster analysis it was possible to identify groups of cultivars with different nutritional features. Bean cultivars were categorized into four different groups according either to their macronutrient content (crude protein-PROT, total dietary fiber-TDF, insoluble dietary fiber-IDF, soluble dietary fiber-SDF, digestible starch-DS, and resistant starch-RS) or to their micronutrient levels (Fe, Zn, Mn, Cu, Ca, Mg, and P). Guateian 6662 and Rio Tibagi appeared to be the most suitable cultivars to prevent... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Dietary fiber; Digestible starch; Resistant starch; Mineral content. |
Ano: 2010 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612010000500016 |
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Guimarães,E.V.; Goulart,E.M.A.; Penna,F.J.. |
The objective of the present study was to evaluate associations between fiber intake, colonic transit time and stool frequency. Thirty-eight patients aged 4 to 14 years were submitted to alimentary evaluation and to measurement of colonic transit time. The median fiber intake of the total sample was age + 10.3 g/day. Only 18.4% of the subjects presented a daily dietary fiber intake below the levels recommended by the American Health Foundation. In this group, the median left colonic transit time was shorter than in the group with higher dietary fiber intake (11 vs 17 h, P = 0.067). The correlation between stool frequency and colonic transit time was negative and weak for left colon (r = -0.3, P = 0.04), and negative and moderate for rectosigmoid and total... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Children; Constipation; Dietary fiber; Colonic transit time. |
Ano: 2001 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-879X2001000900007 |
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Raupp,Dorivaldo da Silva; Rosa,Danielle Amorim; Marques,Silvia Helena de Paula; Banzatto,David Ariovaldo. |
Starch factories generate large amounts of cassava solid waste. A small amount is utilized for animal feed but most of it is discharged with deleterious effects to the envirounment. A edible food with a high content of insoluble dietary fiber (60.9%), named "partially hidrolyzed cassava waste" (PHCW), was prepared from industrial cassava solid waste by an enzymatic process. PHCW or wheat bran (WB) were fed to model rats and both promoted digestive function effects, but PHCW produced the greatest effect. The insoluble fiber constituent from PHCW (and not the soluble fiber), promoted the greatest fecal bulking, fecal weight and defecation frequency in rats, as compared to WB. Such results indicate that the partially hydrolyzed cassava waste presents... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Cassava; Dietary fiber; Wheat bran; Functional food; Human nutrition. |
Ano: 2004 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90162004000300008 |
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Registros recuperados: 53 | |
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