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Alternatives to sowing vegetable type soybeans 52
Mannfredini,Edcarlos; Destro,Deonisio; Homechin,Martin; Sachsida,Gustavo; Miglioranza,Édison.
Today, soybean crops of the Tamba Kurodaisu cultivar are sown in beds prior to transplantation to the field. This planting system has caused crop failure due to damage to the root system. An experiment to test different sowing alternatives to obtain plantlets for cropping of food type big seeded soybean was set up with the following treatments: sowing in beds; sowing in 130 cm³ newspaper cups; sowing in test tubes of volumes of 30 cm³, 60 cm³ and 70 cm³; sowing in 70 cm³ disposable plastic cups; sowing on 90 cm³ styrofoam trays. A randomized complete block design was used, and the following traits were assessed: germination percentage; number of days to flowering; plant height at flowering; number of days to maturity; plant height at maturity; number of...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Food type soybean; Vegetable soybean; Edamame.
Ano: 1998 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89131998000400007
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Caracterização de genótipos de soja-hortaliça por análise de componentes principais 65
Tobar-Tosse,Dora Enith; Castoldi,Renata; Candido,Willame dos Santos; Ferraudo,Antonio Sergio; Charlo,Hamilton Cesar de Oliveira; Braz,Leila Trevisan.
O presente estudo teve como objetivo caracterizar genótipos de soja-hortaliça, por meio de características agronômicas, nutricionais e antinutricionais, utilizando-se a Análise de Componentes Principais. O experimento foi conduzido em condições de campo no Setor de Olericultura e Plantas Aromático-Medicinais na UNESP-FCAV. O delineamento experimental foi em blocos casualizados com cinco genótipos e quatro repetições. Avaliaram-se as variáveis: número de vagens por planta, número de sementes por vagem, massa fresca das vagens por planta (g), massa fresca de 100 sementes (g), produtividade total estimada de grãos imaturos (kg ha-1), teor de umidade, proteínas, lipídeos, cinzas, carboidratos, isoflavonas e inibidores de tripsina Kunitz. As variáveis que...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Discriminação multivariada; Edamame; Caracteres agronômicos; Características nutricionais; Características antinutricionais..
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782015000701214
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Desempenho agronômico de dez linhagens de soja-hortaliça 75
Charlo,Hamilton César de O; Pessoa,Roseli; Funichello,Marina; Castoldi,Renata; Braz,Leila T.
Objetivou-se avaliar o desempenho de dez linhagens de soja-hortaliça, em campo. O delineamento experimental adotado foi blocos ao acaso, com dez tratamentos (linhagens) e cinco repetições. Cada parcela experimental foi constituída por quatro linhas de plantio, com cinco metros de comprimento. Utilizou-se irrigação por aspersão. As linhagens avaliadas foram: JLM003; JLM004; JLM010; JLM018; JLM019; JLM024; JLM030; BR36; BR155 e BRS216. Avaliaram-se a precocidade média, altura de inserção da primeira vagem, número de vagens chochas, número de vagens com um grão, número de vagens com dois grãos, número de vagens com três grãos, massa fresca de vagens com um, dois e três grãos, massa fresca de 100 sementes, provenientes de vagens com um, dois e três grãos,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Glycine max; Linhagens; Produtividade; Edamame.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362011000300015
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Effects of storage time and temperature on the characteristics of vegetable-type soybean grain minimally processed 52
Czaikoski,Karina; Carrao-Panizzi,Mercedes Concordia; Silva,Josemeyre Bonifácio da; Ida,Elza Iouko.
The objective of this study was to evaluate the effects of storage time and temperature on the characteristics of vegetable-type soybean grain (cultivar BRS 267) minimally processed and to define the best conditions for its storage. The evaluation was performed by measurement of vitamin C levels, weight loss and color parameters (L*, a*, and b*). The time of storage of vegetable-type soybean grains minimally processed and storage in Styrofoam trays and wrapped with PVC film, caused a decreased in vitamin C levels and color parameters and increased weight loss. This process was intensified with higher temperature at 25 °C than 5°C. To maintain appropriate levels of vitamin C, weight and color of vegetable-type soybean grains minimally processed and storage...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Vegetable-type soybean; Quality; Edamame.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132012000400002
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Estimating the Economic Viability of a New Crop Alternative for the U.S. Organic Market: Edamame - A Vegetable Soybean 31
Shockley, Jordan M.; Dillon, Carl R.; Woods, Timothy A..
Tipo: Conference Paper or Presentation Palavras-chave: Whole farm modeling; Edamame; Farm Management; Production Economics.
Ano: 2011 URL: http://purl.umn.edu/103709
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Evaluation of the average performance of topcrosses among food and grain type soybean 52
Yokomizo,Gilberto K.; Vello,Natal A..
The food type soybean (exotic) are, in general, non-adapted to the Brazilian growing conditions. A breeding strategy to develop adapted food type soybean should involve crossing exotic with the available grain type genotypes. We evaluated the performance of topcrosses among food type and grain type soybeans. Best progenies showed different performance rates in each environment and they were not always the same in the different environments and joint analysis of lodging (L), plant height at maturity (PHM) and agronomic value (AV) was essential to avoid selection of plants with good performance for one trait and bad for another.) Piracicaba autumn environment (PA) caused low individual plant yield performance (IPY), and consequently, cultivation was not...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Soybean; Food type soybean; Edamame; Topcross; Vegetal breeding.
Ano: 2003 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132003000300003
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Physicochemical characteristics of canned vegetable-type soybean processed with zinc at different pasteurization times 86
Czaikoski,Karina; Leite,Rodrigo Santos; Mandarino,José Marcos Gontijo; Carrão-Panizzi,Mercedes Concórdia; Silva,Josemeyre Bonifácio Da; Ida,Elza Iouko.
Abstract: The objective of this work was to evaluate the effects of zinc concentration in acidified brine and of pasteurization time on the zinc content, color, and physicochemical and microbiological characteristics of canned vegetable-type soybean (Glycine max). The 22 central composite rotational design (CCRD) was used, with zinc concentration in the acidified brine and duration of pasteurization as variables, resulting in 12 assays. A canning formulation was developed and compared with canned-vegetable type soybean without zinc and with fresh-vegetable type soybean, with microbiological evaluation. Zinc addition within the limits defined by Food and Drug Administration (≤75 ppm) does not affect the physicochemical and microbiological characteristics of...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Glycine max; Edamame; Isoflavones; Oligossacharides; Thermal processing.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2018000700840
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SOJA edamame: opção para produtores e consumidores: programa 39: Centro-Oeste/sudeste. 14
O Prosa Rural desta semana fala sobre a cultivar de soja BRS 267, que poderá ampliar o consumo de um alimento ainda pouco conhecido no Brasil, o edamame - grãos verdes servidos com sal, bem comuns no Japão e em países como Estados Unidos, Austrália e também na Europa. A cultivar produz grãos grandes, de sabor suave, que apresentam textura similar a outras leguminosas como grão-de-bico, ervilha verde e alguns tipos de feijões. Quem fala sobre essa tecnologia são os pesquisadores Mercedes Panizzo, da Embrapa Trigo; Fenelon do Nascimento Neto, da Embrapa Agroindústria de Alimentos e Marcelo de Oliveira, da Embrapa Soja. O programa conta ainda com o depoimento da agricultora de São Paulo, Maria Alves da Silva, que relata como tem sido a experiência dela com o...
Tipo: Gravações de som Palavras-chave: Edamame; Grão verde; Alimento; Consumidor; Leguminosa com Grão; Produtor; Soja; Variedade.
Ano: 2021 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1135492
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SOJA edamame: opção para produtores e consumidores: programa 39: Sul. 14
O Prosa Rural desta semana fala sobre a cultivar de soja BRS 267, que poderá ampliar o consumo de um alimento ainda pouco conhecido no Brasil, o edamame - grãos verdes servidos com sal, bem comuns no Japão e em países como Estados Unidos, Austrália e também na Europa. A cultivar produz grãos grandes, de sabor suave, que apresentam textura similar a outras leguminosas como grão-de-bico, ervilha verde e alguns tipos de feijões. Quem fala sobre essa tecnologia são os pesquisadores Mercedes Panizzo, da Embrapa Trigo; Fenelon do Nascimento Neto, da Embrapa Agroindústria de Alimentos e Marcelo de Oliveira, da Embrapa Soja. O programa conta ainda com o depoimento da agricultora de São Paulo, Maria Alves da Silva, que relata como tem sido a experiência dela com o...
Tipo: Gravações de som Palavras-chave: Edamame; Grão verde; Alimento; Consumidor; Leguminosa com Grão; Produtor; Soja; Variedade.
Ano: 2021 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1135501
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Soja hortaliça edamame. 14
PINTO, M. S. V.; NASCIMENTO NETO, F. do; FELBERG, I.; TORREZAN, R.; JANTALIA, C. P.; MOREIRA, J. U. V.; CARRÃO-PANIZZI, M. C..
Tipo: Folders Palavras-chave: Edamame; Vegetable soy; Soja; Proteína Vegetal; Hortaliça; Produto de Origem Vegetal; Agricultura Familiar; Grão; Cocção; Soy protein; Soybean meal; Cooking; Vegetable products; Food grains.
Ano: 2020 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1121492
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