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Detecção de fatores de virulência e avaliação da resistência a antimicrobianos de Escherichia coli isoladas de leitões diarreicos. Repositório Alice
OLIVEIRA FILHO, J. X. de; KUCHIISHI, S. S.; LOPES, L. dos S..
Avaliou-se a frequência dos genes de fímbrias (K88, K99, 987P, F18 e F41) e toxinas (Stb, STaP, LT e Stx2e) de isolados de E. coli de casos clínicos de diarreia em leitões de várias faixas etárias utilizando a técnica de PCR multiplex. Foram testadas 214 amostras de E. coli isoladas de leitões provenientes da região sul do Brasil, sendo 92 (43%) positivas para pelo menos um fator de virulência. Dessas, 27 (29,3%) amostras apresentaram somente genes de toxinas, 2 (2,2%) somente genes de fímbrias e 63 (68,5%) foram positivas para genes de fímbria e toxina. A atividade hemolítica foi testada em 137 isolados, sendo 48 (35,04%) hemolíticos e associada com a presença dos fatores STb, STaP, Stx2e, LT, F18 e K88 (p≤0,05).Ainda, foi avaliado o padrão de...
Tipo: Separatas Palavras-chave: Suínos; PCR multiplex; Resistência antimicrobiana.; Escherichia Coli..
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1031493
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Detecção de isolados Escherichia coli multirresistentes e genotipicamente relacionados em fezes e carcaças suínas. Repositório Alice
PISSETTI, C.; WERLANG, G. O.; KICH, J. D.; CARDOSO, M..
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Bacteriologia; Suíno; Escherichia Coli.; Bacteriology; Swine..
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1056139
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Detecção de vírus de macieiras e pereiras por IC-RT-PCR usando anticorpos policlonais contra proteínas virais expressadas em Escherichia coli. Infoteca-e
NICKEL, O.; FAJARDO, T. V. M..
bitstream/item/170378/1/Comunicado-Tecnico-182.pdf
Tipo: Comunicado Técnico (INFOTECA-E) Palavras-chave: Anticorpos policlonais; Proteínas virais; Macieira.; Maca; Virus; Pera; Escherichia Coli..
Ano: 2016 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1043254
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Expressão heteróloga do inibidor de proteinase BTCI em Escherichia coli. Repositório Alice
ARANTES, I. C.; MULINARI, F.; QUEZADO, M.; GROSSI-DE-SÁ, M. F..
Tipo: Anais e Proceedings de eventos Palavras-chave: Proteinase BTCI; Inibidor.; Biologia Molecular; Escherichia Coli..
Ano: 2006 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/188543
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Identificação por espectrometria de massa MALDI-TOF de Salmonella spp. e Escherichia coli isolados de carcaças bovinas. Repositório Alice
BIER, D.; TUTIJA, J. F.; PASQUATTI, T. N.; OLIVEIRA, T. L.; ARAUJO, F. R.; VERBISCK, N. V..
The aim of this study was to introduce matrix-assisted laser desorption/ionization (MALDI) time-of-flight (TOF) mass spectrometry to improve the traditional microbiological method for the detection of Salmonella spp. and Escherichia coli in beef carcasses. Two hundred seventy samples from 90 beef carcasses were evaluated. The methodologies described in ISO 6579:2002 and in the Compendium of Methods for the Microbiological Examination of Foods were used for Salmonella spp. and E. coli isolation, respectively. MALDI-TOF analysis were performed on tryptone soya broth suspension isolates or directly from nutrient agar colonies, from the positive, inconclusive or negative biochemically tested samples for Salmonella and E. coli. Mass profiles were acquired on an...
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: MALDI–TOF; Slaughterhouse.; Salmonella spp; Escherichia Coli.; Mass spectrometry; Beef carcasses; Enterobacteriales..
Ano: 2017 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1089384
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In silico phylogenetic and virulence gene profile analyses of avian pathogenic Escherichia coli genome sequences. Repositório Alice
ROJAS, T. C. G.; MALUTA, R. P.; KOENIGKAN, L. V.; SILVEIRA, W. D. da.
Avian pathogenic Escherichia coli (APEC) infections are responsible for significant losses in the poultry industry worldwide. A zoonotic risk has been attributed to APEC strains because they present similarities to extraintestinal pathogenic E. coli (ExPEC) associated with illness in humans, mainly urinary tract infections and neonatal meningitis. Here, we present in silico analyses with pathogenic E. coli genome sequences, including recently available APEC genomes. The phylogenetic tree, based on multi-locus sequence typing (MLST) of seven housekeeping genes, revealed high diversity in the allelic composition. Nevertheless, despite this diversity, the phylogenetic tree was able to cluster the different pathotypes together. An in silico virulence gene...
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Árvore filogenética; Avian pathogenic Escherichia coli; Tipagem de sequência multilocus; Análise in silico; Genes associados à virulência; Multi-locus Sequence Typing; Phylogenetic tree; Virulence genes.; Escherichia Coli..
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1077504
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Isolamento de Escherichia coli do trato gastrointestinal e fezes de caititus (Pecari tajacu) criados em cativeiro. Repositório Alice
ESPINHEIRO, R. de F.; MORAES, P. H. G.; SILVA, F. D. F. da; GONÇALVES, E. C.; ALBUQUERQUE, N. I. de; BOMFIM, S. R. M.; DIAS, H. L. T..
Tipo: Separatas Palavras-chave: Caititu.; Bactéria; Escherichia Coli..
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1000688
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Movement of Escherichia coli in soil as applied in irrigation water. Repositório Alice
SHOCK, C. C.; PINTO, J. M.; LAUBACHER, T. A.; ROSS, R. D.; MAHONY, A. C.; KREEFT, H.; SHOCK, B. M..
The US Food and Drug Administration (FDA) has proposed that If irrigation water exceeds 235 colony-forming units (CFU) of E. coli /100 ml in any one sample or 126 CFU/100 ml in the average of any five consecutive samples, growers would have to cease using that water in any way that directly contacts the surface of fresh produce (FDA 2013). The FDA has proposed that these E. coli levels are an indication of high risk of bacterial contamination of fresh onion (Allium cepa L.) bulbs regardless of the irrigation system. If onion irrigation exceeds 235 CFU, it is not known whether the contaminated water applied by furrow or drip irrigation actually reaches the onion bulb. Soil could filter E. coli and other bacteria before irrigation water reaches onion bulbs....
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Onion.; Cebola; Irrigação; Água; Allium Cepa; Bactéria; Escherichia Coli..
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/970550
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Nova formulação de álcool gel (MicroCelol) com celulose microfibrilada (MFC): avaliação em Escherichia coli. Infoteca-e
MAGALHAES, W. L. E.; DEGENHARDT, J..
Durante epidemias ou mais perigosamente nas pandemias, existe uma preocupação da Organizaçao Mundial da Saúde (OMS) e dos profissionais da área de saúde, de uma forma geral, com relação à assepsia de superfícies em geral e das mãos das pessoas, como forma de conter a proliferação dos agentes patogênicos causadores de doenças e, consequentemente, a contaminação das pessoas. Um dos produtos mais usado para a assepsia rápida das mãos e braços é o álcool gel, que é regulamentado no Brasil, pela Agência Nacional de Vigilância Sanitária-Anvisa, a qual tem flexibilizado várias normas e regras para a produção de álcool gel, permitindo o emprego de outros gelificantes (Brasil, 2012, 2020; Anvisa, 2020).
Tipo: Comunicado Técnico (INFOTECA-E) Palavras-chave: MicroCelol; Álcool gel; Celulose microfibrilada; Nanocelulose.; Escherichia Coli.; Celulose.
Ano: 2020 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1121779
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Ocorrencia, Aspectos Bacteriologicos e Histopatologicos na Colibacilose de Bezerros. Repositório Alice
MAGALHAES, H.; FREITAS, M. do A. Q. de; GONCALVES, W. M.; SANTOS, J. A. dos; MEDEIROS, M. I. M. de; COSTA, C. H. C.; VOLLU, E. W..
A colibacilose foi registrada em 31 animais(5,70%), de 19 propriedades, dentre 543 bezerros necropsiados, que mostravam diarreia, febre, amorexia, disturbios respiratorios, prostracao e caquexia; em tres foram observados fenomenos nervosos caracterizados respectivamente por ataxia, paresia e cegueira. A enfermidade surgiu, com excecao de um caso, no primeiro mes de vida. As cepas de Escherichia coli isoladas foram identificadas pelo sistema API 20E. A classificacao sorologica de 13 cepas oriundas de bezerros de 8 diferentes criacoes evidenciou os sorotipos 078:K80, 0141:K99, 0119, 08:K99, 07, 021, 09 e 0128. A histopatologia mostrou a ocorrencia de alteracoes inflamatorias do parenquima pulmonar e do cordao umbilical, ao lado de microabscessos esplenicos,...
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Sorotipo; Colissepticemia; Lessoes; Bovinos.; Escherichia Coli..
Ano: 1991 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/105786
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Onion storage in sterilized new plastic crates compared to storage in old wooden boxes. Repositório Alice
SHOCK, C. C.; PINTO, J. M.; KREEFT, H.; SHOCK, B. M.
The United States Food and Drug Administration?s (FDA) proposed water rules to implement the Food Safety Modernization Act (FSMA). The FDA has proposed that plastic totes be substituted for wooden bins for the storage on onion bulbs. A preliminary study was conducted to examine the role of wooden storage containers on onion bulb contamination with E. coli. Onions from a furrow-irrigated field using water up to 866 MPN E. coli /100 ml were harvested into 12 old wooden boxes and 12 sterilized new plastic crates. Onions from a drip-irrigated field using water with 0 MPN E. coli /100 ml were harvested into 12 old wooden boxes and 12 sterilized new plastic crates. Onions packed out tended to not have E. coli on the bulb exteriors. The small amount of...
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Onion.; Cebola; Allium Cepa; Bactéria; Armazenamento; Bulbo; Escherichia Coli..
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/970555
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Pesquisa de genes de virulência de Escherichia coli patogênica extra-intestinal em isolados de queijos a base de leite não pasteurizado. Repositório Alice
RIBEIRO, L. F.; BARBOSA, M. M. C.; PINTO, F. de R.; SOUZA, V. de; OLIVEIRA, M. C.; BORGES, L. A.; AMARAL, L. A. do; FAIRBROTHER, J. M..
Resumo: O objetivo deste estudo foi verificar a presença de E. coli patogênica extra-intestinal em queijos a base de leite não pasteurizados e verificar possíveis riscos à saúde humana. [Search of virulence genes from pathogenic extraintestinal Escherichia coli in isolates from cheeses made with unpasteurized milk].
Tipo: Anais e Proceedings de eventos Palavras-chave: Virulência; Não pasteurizado; Leite cru; Processamento de alimento; Cheese.; Queijo; Bactéria patogênica; Patogenicidade; Produto derivado do leite; Escherichia Coli.; Pathogenicity; Food processing; Milk production; Raw milk..
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/958584
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Simulated filtration pond to remove Escherichia coli from irrigation water. Repositório Alice
ROSS, R. D.; SHOCK, C. C.; LAUBACHER, T. A.; PINTO, J. M.; MAHONY, A. C..
The United States Food and Drug Administration?s (FDA) proposed water rules to implement the Food Safety Modernization Act (FSMA) could leave some growers, especially those who rely on an irrigation system based on recycled water, unable to irrigate fresh produce with their irrigation water, especially those who rely on an irrigation system based on recycled water. Irrigation water could be treated with chlorine, ozone, or other product to reduce the bacterial load in the water; however, at present not one of these options has been approved by the Environmental Protection Agency for treating irrigation water. In an attempt to reduce the number of bacteria present in irrigation water entering a farm, a simulated filter pond was constructed using gravel,...
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Onion.; Cebola; Irrigação; Allium Cepa; Bactéria; Escherichia Coli..
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/970584
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Survival of Escherichia coli on onion during field curing and packout. Repositório Alice
SHOCK, C. C.; PINTO, J. M.; LAUBACHER, T. A.; ROSS, R. D.; MAHONY, A. C.; KREEFT, H.; SHOCK, B. M..
The Food and Drug administration has expressed concern that Onions (Allium cepa) irrigated with water contaminated with high rates of Escherichia coli could harbor E. coli on their surface or interior. On the other hand, since onions contain antimicrobial compounds and field conditions may not be conducive to E. coli survival, the E. coli population on the surface of onions might become negligible through the course of field curing. Further, the relationship between the E. coli in the irrigation water to the E. coli on onion bulbs after field curing, harvest, and packout has not been studied. To determine if E. coli should be of concern in onion production, we sought to measure the die-off of E. coli on onions between the last irrigation and harvest and...
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Onion.; Cebola; Irrigação; Allium Cepa; Bactéria; Contaminação; Escherichia Coli..
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/970551
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