Sabiia Seb
PortuguêsEspañolEnglish
Embrapa
        Busca avançada

Botão Atualizar


Botão Atualizar

Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido
Registros recuperados: 34
Primeira ... 12 ... Última
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
A Fourier transform infrared spectroscopy study of wine polysaccharides Inra
Boulet, J.C.; Williams, P.; Doco, T..
Fifteen polysaccharides previously purified from a red wine and whose structures had been characterised were studied by Fourier transform-infrared spectroscopy (FTIR). These polysaccharides are representative of the main families of polysaccharides found in wines: mannoproteins, arabinogalactan-proteins, RG-I and RG-II. The spectra were processed at between 950 and 1850 cm(-1). Significant differences were found between the polysaccharide families. The spectra are explained with reference to glycosyl residues, proteic and galacturonic acid compositions
Tipo: Journal Article Palavras-chave: FTIR; WINE; POLYSACCHARIDE; ARABINOGALACTAN-PROTEIN; MANNOPROTEIN; RHAMNOGALACTURONAN-I; RHAMNOGALACTURONAN-II; RGII.
Ano: 2007 URL: http://www.prodinra.inra.fr/prodinra/pinra/doc.xsp?id=PROD20085813c324&uri=/notices/prodinra1/2009/02/
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Adulterants interference on Fourier Transform Infrared analysis of raw milk Arq. Bras. Med. Vet. Zootec.
Ribeiro,D.C.S.Z.; Tavares,W.L.F.; Leite,M.O.; Cerqueira,M.O.P.; Lima,J.S.; Ferreira,L.F.; Feijó,F.A.C.; Haddad,J.P.; Fonseca,L.M..
RESUMO O objetivo deste trabalho foi analisar as leituras de composição do leite cru por meio de espectrofotometria FTIR, utilizando-se curva de regressão PLS, bem como as contagens de células somáticas e bacteriana total por citometria de fluxo, após adição de amido e sacarose. O leite cru foi adulterado com três concentrações de amido e sacarose (0,1%, 0,5% e 1%), colocado em frascos contendo bronopol ou azidiol, os quais foram armazenados em duas temperaturas (7±2°C e 25±2°C ). As análises foram realizadas após zero, três, 24, 48, 72 e 168 horas de armazenamento. O modelo de regressão linear múltipla foi utilizado para análise estatística. A adição de amido e sacarose resultou em mudança significativa (P<0,05) para todas as variáveis dependentes. O...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/other Palavras-chave: Raw milk; FTIR; Startch; Sucrose; Composition analysis.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352018000501649
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Análise exploratória de adoçantes de mesa via espectroscopia no infravermelho (FTIR) e análise por componentes principais (ACP) Ciênc. Tecnol. Aliment.
Tozetto,Adriana; Demiate,Ivo Mottin; Nagata,Noemi.
Nos últimos vinte anos, o consumo de alimentos diet e light tem aumentado sistematicamente, o que tem propiciado o constante desenvolvimento de produtos desse gênero. Grande ênfase tem sido dada àqueles produtos que substituem sacarose por edulcorantes de baixos conteúdos calóricos ou não calóricos. Seguindo esta tendência, adoçantes de mesa têm sido desenvolvidos variando-se amplamente o veículo e o tipo de edulcorante empregado. Neste trabalho, a análise de componentes principais associada à espectroscopia na região do infravermelho médio foi utilizada com sucesso para diferenciar os veículos empregados na produção destes adoçantes, sendo que esta metodologia quimiométrica reduziu o espaço dimensional para dois fatores, explicando cerca de 82-% da...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Adoçantes; Quimiometria; PCA; FTIR.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612007000400008
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Aplicação de espectroscopia de infravermelho FTIR para quantificação de álcoois em soluções. Repositório Alice
CARRÉRA, L. da C.; CUNHA, R. L.; CARRÉRA, A. G. P.; AGUIAR, R. O..
A espectroscopia no infravermelho médio com transformada de Fourier (FTIR) é uma técnica alternativa de quantificação rápida, fácil manuseio, baixo custo e ampla aplicabilidade. O presente estudo utilizou-se da FTIR associada à análise de regressão linear pelo método dos mínimos quadrados e análise gráfica dos espectrogramas para quantificar diferentes concentrações de metanol, etanol e propanol em soluções-padrão. As concentrações das soluções foram 0,1%; 0,25%; 0,5%; 1%; 2%; 3%; 4%; 5%; 10%; 20%; 30%; 40%; 50%; 60%;75% e 99,9 % de metanol, etanol e propanol. Observaram-se picos de absorbância de 0,106 para metanol; 0,070 para etanol e 0,143 para propanol, que correspondem aos números de onda 1017,0; 1043,7 e 1125,7 cm-1, respectivamente. A relação...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Álcoois; Determinação; FTIR.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1053867
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Avaliação da borracha natural do clone RRIM 600 para aplicação em nanocompósitos. Repositório Alice
MARTINS, M. A.; MORENO, R. M. B.; GONÇALVES, P. S.; MATTOSO, L. H. C.; FERREIRA, M..
bitstream/item/184531/1/Avaliacao-da-borracha-natural-do-clone-RRIM-600-para-aplicacao-em-nanocompositos..pdf
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Borracha natural; Propriedades tecnológicas; RMN; FTIR.
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/934052
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Avaliação das alterações estruturais da serapilheira de florestas plantadas em decomposição por meio da espectroscopia vibracional (FTIR) aliada à análise de componentes principais (PCA). Repositório Alice
NOVOTNY, E. H.; RODRIGUES, A. F.; BALIEIRO, F. de C.; FREITAS, T. B.; CHAER, G. M.; RACHID, C. T. C.C..
2013
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Serapilheira; FTIR; PCA; Floresta plantada.
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/982967
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Avaliação espectroscópica de ácidos húmicos extraídos de solos sob adição de diferentes compostos orgânicos. Repositório Alice
MATTOS, M. M.; PIGATIN, L. B. F.; BORSATO, A. V.; ALMEIDA, T. L. DE.; MARTELLI, L. F. DE A.; SILVA, W. T. L. da; MARTIN NETO, L..
A crescente produção de resíduos agrícolas vem provocando significativos impactos ambientais, pois sua taxa de geração é muito maior do que a sua taxa de degradação. Neste contexto a compostagem mostra-se como uma alternativa de reaproveitamento, reciclagem e redução destes resíduos gerados pelo homem. No processo de compostagem ocorrem reações bioquímicas para a estabilização do material, estando diretamente associadas à humificação da matéria orgânica, sendo as substancias húmicas seu principal componente. O objetivo do estudo foi analisar os ácidos húmicos extraídos de solos sob disposição de distintos compostos orgânicos por Espectroscopia de Infravermelho com Transformada de Fourier (FTIR). Os resultados sugerem possíveis reações químicas decorrentes...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Matéria orgânica; Compostagem; FTIR.
Ano: 2010 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/869736
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Bacillus cereus in Brazilian Ultra High Temperature milk Scientia Agricola
Pacheco-Sanchez,Cristiana de Paula; Massaguer,Pilar Rodriguez de.
Brazilian Ultra High Temperature (UHT) milk consumption has increased during the last decade from 187 to 4,200 million liters. In the continuous UHT process, milk is submitted for 2-4 s to 130-150ºC, in a continuous flow system with immediate refrigeration and aseptical packing in hermetic packages. This research had the purpose to verify the incidence of B. cereus species from the B. cereus group, in UHT milk. In 1998 high indexes of these organisms were reported, reaching 34.14% of the analyzed samples. Beyond this fact, there was the need to establish methods and processes adjusted for correct identification of B. cereus. Thus, commercial sterility tests of 6,500 UHT milk packages were investigated in two assays, after ten days incubation at 37ºC and...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: FTIR; PCR; Commercial sterility; Statistical analyses.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90162007000200008
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Biodegradation of erythrosin B dye by paramorphic Neurospora crassa 74A BABT
Jesus,Gisele Jane de; Corso,Carlos Renato; Campos,Adriana de; Franchetti,Sandra Mara Martins.
The present work used paramorphic forms of Neurospora crassa 74A to remove erythrosine. The fungus culture was grown in medium containing the dye, as only carbon source for 2 and 90 h of interaction. A washing process using distilled water isolated the cellular mass mycelia was dried for 12 h at 105ºC and transformed in fine powder and analyzed in FTIR. The supernatant was analyzed through spectrophotometer UV-Vis and FTIR. Significant differences in the spectrum of UV-VIS and FTIR were observed between the control and the supernatant and between wall control and the walls colored by red, in FTIR for 2 and 90 h. Some significant bands were modified, suggesting the possibility of enzymatic biodegradation in proportion to the time of contact between the dye...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Biodegradation; FTIR; Neurospora crassa; Paramorphic; Erythrosin.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132010000200028
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Bioflocculant production from Streptomyces platensis and its potential for river and waste water treatment BJM
Agunbiade,Mayowa; Pohl,Carolina; Ashafa,Omotayo.
ABSTRACT A bacterium isolated from Sterkfontein dam was confirmed to produce bioflocculant with excellent flocculation activity. The 16S rDNA nucleotide sequence analyses revealed the bacteria to have 99% similarity to Streptomyces platensis strain HBUM174787 and the sequence was deposited in the Genbank as Streptomyces platensis with accession number FJ 486385.1. Culture conditions for optimal production of the bioflocculant included glucose as a sole carbon source, resulting in flocculating activity of 90%. Other optimal conditions included: peptone as nitrogen source; presence of Mg2+ as cations and inoculum size of 1.0% (v/v) at neutral pH of 7. Optimum dose of the purified bioflocculant for the clarification of 4 g/L kaolin clay suspension at neutral...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Culture conditions Polysaccharide Flocculating activity Kaolin suspension EDX &amp; FTIR.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822018000400731
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Caracterização e análise das estruturas secundárias das zeínas para uso em revestimentos comestíveis. Repositório Alice
DORM, B. C.; SOARES, V. F.; BERNARDES FILHO, R.; OLIVEIRA, J. S.; COLNAGO, L. A.; FORATO, L. A..
bitstream/item/183548/1/Caracterizacao-e-analise-das-estruturas-secundarias-das-zeinas-para-uso-em-revestimentos-comestiveis..pdf
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Proteínas; Estruturas secundárias; RMN; FTIR.
Ano: 2018 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1096362
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Caracterização estrutural e avaliação da eficiência de filtragem de velas cerâmicas porosas modificadas. Infoteca-e
ALES, C. R.; ASSIS, O. B. G..
Neste trabalho são apresentados os resultados parciais da alteração de velas comerciais pelo revestimento de SiO2 seguindo de tratamentos de hidrofilização e do depósito de enzimas. Caracteriza-se as superfícies filtrantes por técnicas microscópica de varredura eletrônica (MEV), e espectroscópicas de energia dispersiva de raios-X (EDX) e infravermelho com transformada de Fourier (FTIR) bem como, testes para avaliação da eficiência do sistema de filtragem em fluxo contínuo.
Tipo: Comunicado Técnico (INFOTECA-E) Palavras-chave: Microscopia de Varredura Eletrônica; MEV; Raio-X; EDX; FTIR.
Ano: 1999 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/29481
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Caracterización óptica y estructural de nanopartículas de Allium sativum L. impregnadas en lomo de bovino Acta Agron. (Palmira)
Figueroa-López,Kelly Johana; Torres Vargas,Olga Lucía; Prías-Barragán,John Jairo; Ariza-Calderón,Hernando.
En el trabajo se determinaron las características ópticas y estructurales de nanopartículas de polvo de ajo (Allium sativum L.), obtenidas por reducción y selección de tamaño, para comparación con muestras de polvo de ajo comercial. El tamaño de partícula se determinó empleando microscopía electrónica de transmisión (TEM) y las caracterizaciones óptica y estructural se realizaron, respectivamente, por espectroscopia infrarroja transformada de Fourier (FTIR) y difracción de rayos X (DRX). Para determinar el efecto de las nanopartículas de polvo de ajo cuando fueron aplicadas sobre trozos de lomo (Longissimus dorsi) de bovino se utilizó la técnica de fluorescencia. Los tamaños de las partículas del polvo sometido a reducción y selección de tamaño presentaron...
Tipo: Journal article Palavras-chave: Ajo; Especia; Nanopartículas; TEM; DRX; FTIR; Fluorescencia; Lomo bovino.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122015000100007
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Characterization of hydrolysates of collagen from mechanically separated chicken meat residue Ciênc. Tecnol. Aliment.
SCHMIDT,Michele Mantelli; FONTOURA,Andrine Menna da; VIDAL,Alessandra Roseline; DORNELLES,Rosa Cristina Prestes; KUBOTA,Ernesto Hashime; MELLO,Renius de Oliveira; CANSIAN,Rogério Luis; DEMIATE,Ivo Mottin; OLIVEIRA,Cristina Soltovski de.
Abstract Obtaining collagen and hydrolysates from mechanically separated chicken meat residue is an excellent way to add value to this waste. The aims of this study were to obtain collagen hydrolysates from chicken MSM residue using Alcalase® and Flavourzyme® enzymes, as well characterizing the functional, structural and thermal stability properties. The highest degree of hydrolysis was obtained using Alcalase®, 36.11%, while using Flavourzyme® resulted in 12.02%. The DSC analysis of the collagen indicated a denaturation temperature of 46.47 °C. The FTIR spectra of the crude collagen showed absorption peaks that were characteristic of amide bands A, B, I, II and III. In the spectra of the hydrolysed the area of ​​the amide bands was reduced, and some peaks...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Alcalase®; Electrophoresis; Flavourzyme®; FTIR; Functional properties.
Ano: 2020 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612020005006203
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Characterization of tropical starches modified with potassium permanganate and lactic acid BABT
Takizawa,Fabiano Franco; Silva,Graziela de Oliveira da; Konkel,Francisco Eneias; Demiate,Ivo Mottin.
In the present work some tropical starches were modified by an oxidative chemical treatment with potassium permanganate and lactic acid. The native and modified samples were evaluated by mid-infrared spectroscopy, differential dyeing, pH, expansion power, solubility and swelling power, clarity of the pastes, susceptibility to syneresis, carboxyl content and reducing power. All modified samples presented dark blue color, higher expansion power (except corn starch), carboxyl content and reducing power. The solubility of the modified starch granules was very high at 90ºC. At this temperature, it was not possible to measure their swelling power. The viscographic analysis showed decrease in peak viscosity and higher degree of cooking instability. The principal...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Tropical starches; Oxidized starches; FTIR.
Ano: 2004 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132004000600012
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Degradation of rubber to metals bonds during its cathodic delamination, validation of an artificial ageing test ArchiMer
Nakache, Maryline; Aragon, Emmanuel; Belec, Lenaik; Perrin, Francois-xavier; Roux, Gerard; Le Gac, Pierre-yves.
Rubber-metal assemblies used for submarine applications are often associated to cathodic protection which can lead to cathodic disboncling of the polymer/metal interface. The degradation mechanisms of polychloroprene/epoxy adhesive/copper-aluminium substrate systems associated to an accelerated ageing test are compared to the degradations resulting from natural ageing conditions in the Mediterranean sea. From destructives tests, a kinetic in four steps is identified for both ageing conditions. This kinetic is confirmed by Electrochemical Impedance Spectroscopy data during ageing. In order to further identify the failure mode, the disbondecl surfaces on polymer and steel sides are analyzed using SEM and FTIR. Both ageing conditions present the same type of...
Tipo: Text Palavras-chave: Ageing; Rubber to metal systems; Cathodic delamination; FTIR.
Ano: 2011 URL: http://archimer.ifremer.fr/doc/00056/16697/14370.pdf
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Effects of enzymatic hydrolysis (Flavourzyme®) assisted by ultrasound in the structural and functional properties of hydrolyzates from different bovine collagens Ciênc. Tecnol. Aliment.
VIDAL,Alessandra Roseline; FERREIRA,Thaísa Egiéli; MELLO,Renius de Oliveira; SCHMIDT,Michele Mantelli; KUBOTA,Ernesto Hashime; DEMIATE,Ivo Mottin; ZIELINSKI,Acácio Antonio Ferreira; DORNELLES,Rosa Cristina Prestes.
Abstract This study aimed at evaluating the functional (antioxidant and antimicrobial activity) and structural properties of different bovine collagen hydrolysates obtained through ultrasound assisted enzymatic hydrolysis (Flavourzyme®). The use of previous or simultaneous ultrasound strengthened the enzymatic hydrolysis of bovine collagen samples, generating higher number of bands in wave number (cm-1). The best treatment was the enzymatic hydrolysis, while for the powder fiber and hydrolysate, it was the ultrasound hydrolysis. The sample that showed the highest inhibiting action to the gram-negative bacteria Salmonella choleraesuis growth and gram-positive bacteria Staphylococcus aureus hydrolyzed with enzyme and simultaneous ultrasound. Therefore, the...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Antioxidant activity; Antimicrobial activity; FTIR; Hydrolysis degree; Ultrasound.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612018000500103
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Exploring the Anticancer Activity of Grape Seed Extract on Skin Cancer Cell Lines A431 BABT
Mohansrinivasan,V.; Devi C.,Subathra; Deori,Meenakshi; Biswas,Ananya; Naine S,Jemimah.
In this study, grape seeds were extracted using ethyl acetate and petroleum ether by solvent-solvent extraction method. The phytochemical tests were performed to identify different phytochemical compounds present in the grape seed extract (GSE). Antibacterial activity of the GSE was determined using agar diffusion method against Gram- positive and Gram-negative bacteria. Gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS) and Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR) analysis was done to identify the presence of bioactive compounds and their functional groups. The GC-MS results revealed a total of four compounds, known to have potent activity against cancer cells, viz, squalene, the most potent compound found in ethyl acetate extract and diethyl phthalate,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: GSE (Grape seed extract); Phytochemical; FTIR; GCMS; Skin cancer cell line; Anticancer agents.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132015000400540
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Extraction of β-glucan from Saccharomyces cerevisiae: Comparison of different extraction methods and in vivo assessment of immunomodulatory effect in mice Ciênc. Tecnol. Aliment.
PENGKUMSRI,Noppawat; SIVAMARUTHI,Bhagavathi Sundaram; SIRILUN,Sasithorn; PEERAJAN,Sartjin; KESIKA,Periyanaina; CHAIYASUT,Khontaros; CHAIYASUT,Chaiyavat.
Abstract Beta-glucan (BG) is a conserved cell wall components of bacteria, fungi, and yeast. BG is an immunomodulator and stimulates the host immune system. This study was performed to screen Saccharomyces cerevisiae strain with high BG, extraction of BG using different chemical extraction methods, composition analysis of BG, and evaluation of the immunomodulatory effect of high-quality BG using mice model. Ten yeast strains were screened for high BG content using total glucan extraction kit and were subjected to FT-IR analysis. The kit based extraction revealed that HII31 showed a high content of total glucan and BG. HII31 cells were subjected to four different acid/base extractions, which indicated that combination of a strong base (NaOH) and weak acid...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Beta-glucan; Saccharomyces cerevisiae; Immunomodulation; FTIR; Cytokines.
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612017000100124
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR) for MUN analysis in normal and adulterated Milk Arq. Bras. Med. Vet. Zootec.
Oliveira,M.C.P.P.; Silva,N.M.A.; Bastos,L.P.F.; Fonseca,L.M.; Cerqueira,M.M.O.P.; Leite,M.O.; Conrrado,R.S..
The objective of this study was to evaluate the CombiScope FTIR equipment based on Fourier Transform Infrared methodology (FTIR), to assess the content of milk urea nitrogen (MUN) in Brazil. Repeatability and reproducibility of CombiScopeTM FTIR (Delta Instruments), and comparison with an enzymatic automated method (Chemspec® 150; Bentley Instruments) were tested to measure raw milk urea nitrogen (MUN). Additionally, MUN levels stability after storage of raw milk samples at 4ºC, and 20ºC for up to 15 days, and capability and precision to detect extraneous urea added as an adulterant to the milk were evaluated by FTIR equipment. There was a high correlation coefficient for the analysis of MUN by FTIR equipment, when compared with the automated enzymatic...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Milk; Validation; Milk urea nitrogen; Infrared spectroscopy; FTIR.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352012000500037
Registros recuperados: 34
Primeira ... 12 ... Última
 

Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área restrita

Embrapa
Parque Estação Biológica - PqEB s/n°
Brasília, DF - Brasil - CEP 70770-901
Fone: (61) 3448-4433 - Fax: (61) 3448-4890 / 3448-4891 SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional