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Registros recuperados: 285 | |
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PASSOS, A. M. A. dos; QUINTINO, S. M.; COSTA, R. S. C. da. |
Cassava is an important crop in many parts of the world. It is a staple food for millions of people, and it is also used in a variety of other applications. Cassava is a rich source of carbohydrates and can be used to produce fuel-grade ethanol. The purpose of this study was to evaluate the agronomic, economic, and energy performance of several cassava genotypes in the southwest region of the Brazilian Amazon. Root productivity, flour yield, dry mass, starch content, number of roots per plant, number of rotten roots per plant, plant and first branch height, gross and net costs and income, and the crop's energy balance were evaluated. The genotypes affected all evaluated characteristics. The BRS Kiriris genotype excelled in terms of flour yields, root... |
Tipo: Artigo de periódico |
Palavras-chave: Massa seca; Teor de amido; Balanço energético; Mandioca; Genótipo; Raiz; Produtividade; Farinha; Rendimento. |
Ano: 2022 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1151059 |
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TAVARES, J.-A. S.; BECKER, F. S.; SOARES JÚNIOR, M. S.; EIFERT, E. da C.. |
Objetivou-se avaliar o efeito da umidificação, em diferentes proporções, seguida de torra em micro-ondas, em diferentes tempos, na morfologia de farinhas de arroz oriundas de grãos quebrados da cv. IRGA 417. Foram realizadas microscopia eletrônica de varredura em farinhas de arroz pouco torrada (10 min de torra e umidade ajustada para 14,3 g (100g)- 1), muito torrada (22 min e 18,7 g (100g)-1) e farinha com torração intermediária (15 min e 18,7 g (100g)-1) e também na amostra crua de farinhas de arroz da cv. IRGA 417. Foram avaliadas os resultados em 2000x. As micrografias mostraram pequena diferença estrutural entre as farinhas torradas e a farinha crua. Não havendo diferenças na morfologia das farinhas de arroz da cv. IRGA 417 torradas em diferentes... |
Tipo: Parte de livro |
Palavras-chave: Arroz; Oryza sativa; Farinha; Tratamento térmico; Microondas. |
Ano: 2012 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/993024 |
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OLIVEIRA, R. G. A.; CARVALHO, M. J. L. de; NUTTI, R. M.; CARVALHO, L. V. J. de; FUKUDA, W. G.. |
The assessment of the variability of total carotenoid, ß-carotene, all-E, and 13 and 9-Z-ß-carotene isomers in twelve bitter yellow cassava was carried out, as well its degradation in five varieties after flour processing and during storage. HPLC and UV/ visible spectrophotometry were used in sample analyses. Varieties of bitter yellow cassava presented variation in the total carotenoid contents from 1.97 - 16.33 ?g/ bg and the ß-carotene contents varied from 1.37 - 7.66?g/ g. The 13, 9-Z and all-E-ß-carotene isomers were found in all varieties, being all-E-ß-carotene the predominant one. The mean degradation among the roots after processing was of 50%. Total carotenoid complete degradation was observed with less than 30 storage days. It was also observed... |
Tipo: Separatas |
Palavras-chave: Beta-caroteno.; Carotenoide; Farinha; Mandioca.; Cassava; Carotenoids; Beta-carotene. |
Ano: 2010 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/867948 |
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Registros recuperados: 285 | |
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