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Análise das violações encontradas em alimentos nos programas nacionais de monitoramento de agrotóxicos. Infoteca-e
BARIZON, R. R. M.; SPADOTTO, C. A.; SOUZA, M. D. de; QUEIROZ, S. C. do N. de; FERRACINI, V. L..
Nos últimos anos o Brasil atingiu um grande destaque no cenário agrícola internacional, consolidando-se como um dos maiores produtores de commodities agrícolas como soja, milho, café, açúcar, entre outras. Como efeito do modelo agrícola adotado pela maioria dos produtores, visando aumento da produtividade e aumento da área cultivada, o Brasil também tornou-se um dos maiores consumidores de agrotóxicos do mundo (KUGLER, 2012), uma vez que este insumo é imprescindível neste modelo de agricultura. Com o aumento no consumo de agrotóxicos as preocupações com os resíduos destas substâncias em alimentos ganham evidência e tornam- se cada vez mais frequentes. No Brasil várias iniciativas têm sido implementadas com o intuito de garantir níveis seguros de resíduos...
Tipo: Folhetos Palavras-chave: Monitoramento; Agrotóxico; Resíduo; Alimento; Toxidez; Pesticide residues; Food contamination; Maximum residue limits.
Ano: 2013 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/960481
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Antimicrobial resistance and genetic diversity of Escherichia coli isolated from humans and foods BJM
Melo,Daniela Benevides; Menezes,Ana Paula de Oliveira; Reis,Joice Neves; Guimarães,Alaíse Gil.
Antibiotic resistance has increased in recent years, raising the concern of public health authorities. We conducted a study of Escherichia coli isolates obtained from human and food samples to assess the prevalence of antimicrobial resistance and to determine the genotype and clonal relationship of 84 E. coli isolates (48 from humans and 36 from foods). An antimicrobial susceptibility test was performed using the disk diffusion method. Virulence factors were evaluated by multiplex PCR, and the clonal relationship among the resistant isolates was studied by Pulsed Field Gel Electrophoresis (PFGE). All isolates were susceptible to ceftriaxone. Overall, 26%, 20.2%, 15.4% and 6% of the isolates were resistant to tetracycline, ampicillin,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Escherichia coli; Antimicrobial resistance; Food contamination; Genetic diversity.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822015000401165
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Avaliação da implantação de práticas de higiene na ordenha para redução da microbiota deteriorante do leite cru nas condições de produção prevalentes em Rondônia. Infoteca-e
DIAS, J. A.; OLIVEIRA, A. M. de; MACEDO, S. C..
Considerando a importância de definir estratégias para reduzir a contaminação microbiológica do leite cru nas condições regionais, o objetivo do trabalho foi avaliar o impacto da adoção de boas práticas na redução da contagem de bactérias mesófilas e psicrotróficas nos principais pontos de contaminação da ordenha e leite total de propriedades leiteiras com características de manejo e instalações prevalentes em Rondônia. Estudos relacionados à qualidade microbiológica do leite fornecem diretrizes para a definição de estratégias para adoção/adequação de práticas e processos a fim de garantir padrões de produção, e reduzir o descarte de matéria prima fora dos padrões higiênico-sanitários estabelecidos, entre outros efeitos adversos nos derivados lácteos....
Tipo: Folhetos Palavras-chave: Rondônia; Amazônia Ocidental; Western Amazon; Selo ODS 12; Agricultura Familiar; Gado Leiteiro; Produção Leiteira; Ordenha; Contaminação; Higiene; Family farms; Dairy cattle; Milk production; Milking; Good hygiene practices; Food contamination.
Ano: 2023 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1156094
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Clostridium difficile contamination in retail meat products in Brazil BJID
Pires,Renata N.; Caurio,Cassia F.B.; Saldanha,Gabriele Z.; Martins,Andreza F.; Pasqualotto,Alessandro C..
ABSTRACT Introduction Clostridium difficile is an important cause of diarrhoea, particularly in patients receiving antibiotic therapy. Recent studies have shown that a substantial proportion of C. difficile infections are acquired in the community, as a zoonotic disease. Brazil is a large exporter of meat and so far no study has evaluated meat contamination with C. difficile spores. Methods Here we analysed 80 retail meat products purchased from local supermarkets in a Brazilian metropolis (Porto Alegre, Southern Brazil). Samples from these products were grown in anaerobic conditions, and tested with a real time polymerase chain reaction test. Results Contamination with C. difficile spores was not found in the study. Bacteria isolated from meat included...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/other Palavras-chave: Clostridium difficile; Retail meat; Community-acquired infection; Beef; Food contamination.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-86702018000400345
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Controle da contaminação de castanha-do-brasil por aflatoxina. Infoteca-e
CARTAXO, C. B. da C.; SOUZA, J. M. L. de.
Esta publicação descreve as práticas culturais corretas na coleta da castanha-do-brasil para evitar a contaminação por aflatoxinas.
Tipo: Folders Palavras-chave: Castanha do brasil; Enfermedades fungales de las plantas; Castanha da amazônia; Tratamiento postcosecha; Prácticas de cultivo vegetal; Nuez del brasil; Contaminación alimentaria; Castanha do Para; Bertholletia Excelsa; Pratica Cultural; Pós-Colheita; Fungo; Contaminação; Aflatoxina; Aspergillus Flavus; Brazil nuts; Aflatoxins; Plant cultural practices; Postharvest treatment; Food contamination; Fungal diseases of plants.
Ano: 2006 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/504930
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Enfermidades e microrganismos passíveis de transmissão pela carne, leite e derivados de caprinos e ovinos. Infoteca-e
ALVES, F. S. F.; CHAPAVAL, L.; PINHEIRO, R. R..
Este documento faz referência a um conjunto de informações sucintas, claras e sistematizadas sobre a problemática das doenças de origem alimentar como forma de orientar o leitor sobre uma ampla e complexa temática ainda bastante dispersa. Os autores, não pretendem de esgotar este assunto, uma vez que, para os mais interessados, este documento não exclui a necessidade de pesquisa e de aprofundamento destas matérias na extensa bibliografia especializada existente.
Tipo: Folhetos Palavras-chave: Meat hygiene; Dairy hygiene; Food hygiene; Caprino; Ovino; Segurança alimentar; Produto de origem animal; Transmissão de doença; Toxicologia de alimento; Higiene de Alimento; Food contamination; Sheep; Goats; Disease transmission.
Ano: 2006 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/533319
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Microbiological quality of minimally processed vegetables commercialized in Brasilia, DF, Brazil Ciênc. Tecnol. Aliment.
CRUZ,Mariana Rodrigues Gomes da; LEITE,Ylka Jannielly Barbalho de Souza; MARQUES,Julyanna de Lima; PAVELQUESI,Sabrina Lunara Santos; OLIVEIRA,Luana Ribeiro de Almeida; SILVA,Izabel Cristina Rodrigues da; ORSI,Daniela Castilho.
Abstract This study evaluated the microbiological quality of minimally processed vegetables commercialized in the city of Brasilia, DF, Brazil. A total of 32 samples of different vegetables were purchased from 10 supermarkets. In most samples (78.1%) the populations of psychrotrophic bacteria had a high count ranging from 106 to 108 CFU/g. Thermotolerant coliforms were found in all samples, with populations higher than 102 MPN/g in 15 samples (46.9%). After molecular analyses, E. coli was identified in 16 samples (50.0%) and Salmonella spp. in 4 samples (12.5%). S. aureus was found in 14 samples (43.8%), with counts higher than 103 CFU/g in 4 samples (12.5%). The results obtained in this study showed that 16 samples (50%) were unfit for consumption...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Fresh vegetables; Microbiological analyses; Bacterial pathogens; Food contamination; Food safety.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612019000600498
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Sales Loss Determination in Food Contamination Incidents: An Application to Milk Bans in Hawaii AgEcon
Smith, Mark E.; van Ravenswaay, Eileen O.; Thompson, Stanley R..
This article presents a procedure for estimating sales loss following a food contamination incident with application to the case of heptachlor contamination of fresh fluid milk in Oahu, Hawaii in 1982. A major finding is that media coverage following the incident had a significant impact on milk purchases and that negative coverage had a larger effect than positive coverage. This conclusion implies that public statements by producers or government to assure the public of safe food supplies may be ineffective in restoring consumer confidence following the discovery of a food safety problem. American Journal of Agricultural Economics, August, 1988.
Tipo: Working or Discussion Paper Palavras-chave: Food contamination; Food safety policy; Milk demand; Food Consumption/Nutrition/Food Safety.
Ano: 1987 URL: http://purl.umn.edu/115803
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