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Alimentos Orgânicos e Agroecológicos Processados: Fundamentos e Requisitos Legais no Brasil. Infoteca-e
MONTEIRO, R. P.; BARBOSA, M. I. M. J.; ASSIS, R. L. de.
A publicação, em linguagem técnica, objetiva esclarecer aos interessados as principais dúvidas com relação às normas brasileiras voltadas para o processamento de alimentos orgânicos. Foi feito um levantamento e uma revisão de literatura dos principais documentos e instituições que conformaram o marco legal para esse segmento em nível internacional, bem como um histórico destas normas no Brasil. Foram detalhados e analisados os procedimentos e requisitos contidos na Instrução Normativa Conjunta n. 18 de 2009, que aprova o Regulamento Técnico Para o Processamento, Armazenamento e Transporte de Produtos Orgânicos.
Tipo: Folhetos Palavras-chave: Tecnologia de Alimento; Processamento; Agricultura Orgânica; Políticas Públicas; Food technology; Food processing; Public policy; Organic foods; Organic production.
Ano: 2021 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1137201
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An Overview of the Canadian Agriculture and Agri-Food System 2011 AgEcon
This 2011 report provides an economic overview of the Canadian agriculture and agri-food system. It is meant to be a multi-purpose reference document to provide: an introduction to the agriculture and agri-food system; a snapshot of structural changes that are occurring throughout the system in response to various factors; and background data and information to inform public discussions on challenges and opportunities facing the Canadian agriculture and agri-food system. Charts and tables with brief accompanying texts are used to summarize information and to provide base performance indicators. The 2011 report begins with a special feature that provides a description of young farmers in Canada including their numbers by farm size, province and farm...
Tipo: Report Palavras-chave: Agriculture; Agri-food; R&D; Consumers; GDP; Employment; Exports; Imports; Innovation; Young farmers; Farm typology; Income; Government support; Trade; Productivity; Food processing; Food manufacturing; Environment; Agribusiness; Agricultural and Food Policy; Agricultural Finance; Consumer/Household Economics; Demand and Price Analysis; Environmental Economics and Policy; Farm Management; Financial Economics; Food Consumption/Nutrition/Food Safety; International Relations/Trade; Labor and Human Capital; Land Economics/Use; Livestock Production/Industries; Marketing; Production Economics; Productivity Analysis; Public Economics; Research Methods/ Statistical Methods; Resource /Energy Economics and Policy.
Ano: 2011 URL: http://purl.umn.edu/103047
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Antibacterial and anti-biofilm activity of cinnamon essential oil and eugenol Ciência Rural
Millezi,Alessandra Farias; Costa,Karine Angélica Dalla; Oliveira,José Maria; Lopes,Susana Patrícia; Pereira,Maria Olívia; Piccoli,Roberta Hilsdorf.
ABSTRACT: Biofilms are responsible for most of the interference caused by microorganisms in food processing. The aim of this study was to evaluate the cinnamon (Cinnamomum zeylanicum) essential oil and eugenol sanitizer and anti-biofilm activity against biofilms. Concentrations used of essential oil were 0.0% (control) 0.12%; 0.48%; 0.96% and 1.92%; the amount of eugenol was 0.76%. Concentrations were determined from other published studies. Number of viable cells and quantification the bacterial biomass were determined. Anti-biofilm treatment was effective in preventing the formation of biofilms. The 1.92% concentration was the most satisfactorily with Escherichia coli reduction of 5.91log CFUcm-2 and Staphylococcus aureus reduction of 5.17log CFUcm-2...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Biofilm; Antimicrobial natural; Food processing.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782019000100452
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Bebida saborizada elaborada con leche de soya parcialmente hidrolizada OceanDocs
Ruiz, A.; Mejías, E.; González, J.; Silveira, I.; Cárdenas, M. E.; Padrón, X..
Mediante la acción de la papaína se puede obtener un hidrolizado parcial de la leche de soya en la que se superan algunas deficiencias organolépticas inherentes al frijol de soya o al proceso de obtención de la misma, aún así para su consumo debe ofrecerse bajo la forma de una bebida saborizada. Para formular dicha bebida se emplearon cuatro saborizantes: cocoa micropulverizada (CHC), sabor chocolate microencapsulado en polvo (CHP), sabor chocolate líquido (CHL) y sabor café microencapsulado en polvo (SCP); como endulzantes se emplearon azúcar, aspartame y una mezcla 50 % de aspartame + acesulfame. Se tomaron como variables independientes la cantidad de saborizantes y la de edulcorantes que se combinaron según sendos planes factoriales 22 con punto...
Tipo: Journal Contribution Palavras-chave: Hydrolysis; Food processing; Palatability.
Ano: 2008 URL: http://hdl.handle.net/1834/4703
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Carbon and Energy Life-Cycle Assessment for Five Agricultural Anaerobic Digesters in Massachusetts on Small Dairy Farms AgEcon
Morris, Chelsea; Jorgenson, William; Snellings, Sam.
www.ifama.org
Tipo: Journal Article Palavras-chave: Anaerobic digestion; Co-digestion; Dairy operations; Food processing; Greenhouse gas emissions; Net energy gain; Farm Management; Livestock Production/Industries.
Ano: 2010 URL: http://purl.umn.edu/93563
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Cocadas cremosas de polpa de coco verde com frutas. Infoteca-e
TORREZAN, R.; SÁ, D. de G. C. F. de; LIMA, J. P.; SILVA, P. S.; PACHECO, I. DA S..
A cocada é um doce à base de coco, tradicional em várias regiões do mundo, inclusive no Brasil. A substituição da utilização do coco maduro pelo albúmen do coco verde ou polpa de coco, ora descartado junto com as cascas após a extração da água, para a elaboração de cocadas é uma das alternativas para seu aproveitamento. Desta forma, o objetivo deste trabalho é apresentar o processo de elaboração de cocadas cremosas com o albúmen sólido de coco verde adicionado de frutas tropicais - umbu, mamão, abacaxi e manga, que incorporam não só sabor diferenciado, mas também agregam valor nutricional adicional ao produto. São apresentadas etapas envolvidas no processamento e as formulações das cocadas cremosas. ODS 2.
Tipo: Folhetos Palavras-chave: Cocos nucifera L; Doce de coco verde; Cocos Nucifera; Coco; Doce; Abacaxi; Mamão; Manga; Polpa de Fruta; Processamento; Tecnologia de Alimento; Nutrição; Coconut products; Pineapples; Papayas; Food processing; Food technology.
Ano: 2023 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1155555
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Cornflake and its acceptability Thai Agricultural
Sukoncheun Sringam; Chumsai Silavanich.
5 tables
Palavras-chave: Corn; Maize; Cornflakes; Food processing; Quality; Sensory evaluation; ข้าวโพด; คอร์นเฟลค; การวิเคราะห์คุณภาพทางประสาทสัมผัส.
Ano: 1981 URL: http://anchan.lib.ku.ac.th/agnet/handle/001/4080
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Development of maize products Thai Agricultural
Paichit Chandrawong.
Palavras-chave: Corn; Maize; Corn products; Corn flakes; Corn grits; Corn meal; Corn flour; Food processing; ข้าวโพด; ผลิตภัณฑ์ข้าวโพด; กระบวนการผลิต; วิธีการ.
Ano: 1979 URL: http://anchan.lib.ku.ac.th/agnet/handle/001/3988
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Do Labour Standards have a Role in International Trade?: Private Standards, Preferential Trade Agreements or the WTO AgEcon
Bakhshi, Samira; Kerr, William A..
It is now common for producers (economic protectionism), consumers and social advocates (humanitarian motives) to urge for the inclusion of labour standards in international trade agreements. In spite of this, there has been little empirical work to determine whether low labour standards lead to trade distortions. This paper provides some empirical evidence pertaining to this question. Consumer groups, social advocates and traditional vested interests such as labour unions have attempted to have labour standards included in WTO disciplines. In the absence of success at the WTO, the relationship between labour standards and international trade has, however, been evolving in the areas of private standards and preferential trade agreements. Given the role...
Tipo: Working or Discussion Paper Palavras-chave: Consumers; Food processing; Labour standards; Preferential trade agreements; Trade distortion; Agricultural and Food Policy; Consumer/Household Economics; International Development; International Relations/Trade.
Ano: 2009 URL: http://purl.umn.edu/90883
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Doce de umbu. Infoteca-e
CASTRO, C. D. P. da C.; RYBKA, A. C. P.; BIASOTO, A. C. T.; OLIVEIRA, V. R. de.
O umbu apresenta sabor, aroma e textura exóticos e se destaca entre as frutas nativas da Caatinga por sua maior representatividade quanto à produção extrativista com fins alimentícios. As atividades agroindustriais geradas na cadeia produtiva desse fruto movimentam número expressivo de empreendimentos familiares no Semiárido do Brasil. O doce de umbu é indicado pelos empreendedores como o produto mais popular. A facilidade na elaboração, na aquisição das matérias-primas e nos equipamentos utilizados provavelmente justifica essa posição.
Tipo: Livros Palavras-chave: Processo de produção; Planta baixa da agroindústria; Equipamento e utensílios; Boa prática de fabricação; Caatinga; Umbu; Doce; Processamento; Fruta Tropical; Produção de Alimentos; Tropical and subtropical fruits; Fruit maturity; Food processing.
Ano: 2020 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1131204
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Effects of processing parameters on moisture adsorption isotherms of dehydrated catfish (Clarias gariepinus) CIGR Journal
Otolowo, Dupe Temilade; Olapade, Abiodun Adekunle; Osundahunsi, Oluwatooyin Faramade.
Effects of processing parameters on moisture sorption isotherms of dehydrated catfish (Clarias gariepinus) at 25 and 30° C and water activity ranged 0.1–0.85 were determined using the static gravimetric method. The interaction of processing variables, regarded as treatment was done using response surface methodology. Three best treatments selected through preliminary sensory evaluation falls within the parameters’ range (brine concentrations (6 and 9%), brining time (60 and 90 min) and drying temperatures (90 and 110o C) and used in the production of the dehydrated catfish. Two unbrined samples, dried at each temperature were used as the control. The moisture sorption isotherm curves were fitted with Oswin, Smith, GAB and BET models. The constants of the...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Food processing; Food preservation; Food safety Catfish Dehydration Sorption isotherm Processing parameters Modelling Microbial quality.
Ano: 2018 URL: http://www.cigrjournal.org/index.php/Ejounral/article/view/4206
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Empanado de Tilápia. Infoteca-e
TORREZAN, R.; REIS, C. C. de O. P. B. dos; SANTOS, D. A. dos; SÁ, D. de G. C. F. de; FURTADO, A. A. L..
A tilápia (Oreochromis niloticus) é um peixe de origem africana, indicada para criação em regiões tropicais (Pereira, 2012). Dentre os peixes criados em cativeiro, a tilápia é uma das espécies mais cultivadas mundialmente e se destaca das demais pelo rápido crescimento, alta produção de ovos e alevinos e carne branca de excelente qualidade e sabor, tendo nota máxima em testes internacionais de degustação (Criação..., 2014).A tilápia é comercializada, basicamente, na forma de filés congelados, mas, quando processada, parte da carne fica aderida à pele e às espinhas. Este material, ao passar por uma despolpadeira de pescado, gera a carne mecanicamente separada (CMS). A produção de CMS é uma tecnologia que permite maior aproveitamento de carne em comparação...
Tipo: Folhetos Palavras-chave: Tecnologia de Alimento; Produto de Origem Animal; Processamento; Food technology; Animal products; Food processing.
Ano: 2020 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1128755
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Endogenous Matching and Contractual Choice between Agricultural Processors and Farmers in China AgEcon
Abler, David G.; Yu, Xiaohua; Chen, Danhong.
Contracts are widely used by agricultural processors for purchasing inputs not only in developed countries but also in developing countries such as China. The total number of formal, written contracts between farmers and food processors is increasing rapidly in China, and the formal contracts that exist are becoming more complex. Contractual design in China is evolving from simple price-quantity contracts toward more complicated arrangements known as cooperation contracts or joint-stock cooperation contracts, designed to share risk and mitigate opportunistic behaviors by the contracting parties. Due to small farm sizes, the contracted amount in the typical contract in China is very small compared with Western countries, and each processor usually has a...
Tipo: Conference Paper or Presentation Palavras-chave: China; Contractual design; Endogenous matching; Farms; Food processing; Agribusiness; Industrial Organization; Q13; L14.
Ano: 2011 URL: http://purl.umn.edu/103805
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Evaluation of thermo-physical properties and drying kinetics of carrots in a convective hot air drying system CIGR Journal
Guiné, Raquel P.F.; Gonçalves, João Carlos; Calado, Ana Rita; Correia, Paula.
This paper presents an experimental study on the evolution of carrot properties along convective drying by hot air at different temperatures (50ºC, 60ºC and 70ºC). The thermo-physical properties calculated were: specific heat, thermal conductivity, diffusivity, enthalpy, heat and mass transfer coefficients. Furthermore, the data of drying kinetics were treated and adjusted according to the three empirical models: Page, Henderson & Pabis and Logarithmic. The sorption isotherms were also determined and fitted using the GAB model. The results showed that, generally, the thermo-physical properties presented a decline during the drying process, and the decrease was faster for the temperature of 70ºC. It was possible to verify that the Page model presented...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Food processing; Food engineering kinetic model mass transfer coefficient enthalpy thermal conductivity diffusivity heat transfer coefficient.
Ano: 2016 URL: http://www.cigrjournal.org/index.php/Ejounral/article/view/3680
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Geleia de manga com propriedades prebióticas. Infoteca-e
RYBKA, A. C. P.; CASTRO, C. D. P. da C.; FREITAS, S. T. de.
A geleia de manga com adição de fruto-oligossacarídeo é um produto diferenciado, com possíveis propriedades prebióticas, que atende aos consumidores de produtos com menor teor de açúcar adicionado que são considerados mais saudáveis. Esse produto é uma interessante alternativa para os produtores do Semiárido para a diversificação de suas fontes de renda e melhor aproveitamento dos excedentes de frutas.
Tipo: Folhetos Palavras-chave: Agroindustria; Geléia de manga; Manga; Geléia; Processamento; Polpa; Polpa de Fruta; Mangoes; Food processing; Processing technology.
Ano: 2020 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1128831
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Heat processing (HTST) of umbu (Spondias tuberosa Arruda Câmara) pulp Ciênc. Tecnol. Aliment.
Oliveira,Emanuelle Araújo de; Borges,Soraia Vilela; Furtado,Ângela Aparecida Lemos; Modesta,Regina Célia Della; Godoy,Ronoel de Oliveira.
Umbu pulp is an important product in the economy of the northeastern region of Brazil, and its preservation can be ensured by heat treatment. A complete factorial design with 2 factors (time and temperature) and 3 central points was used to verify the effect of the HTST process on the physicochemical, chemical, physical, microbiological, and sensory qualities of umbu pulps. The results showed that the heat treatments applied resulted in products without significant alterations on the physicochemical, chemical, and microbiological characteristics. With respect to color, the parameters L and a* were altered by increases in temperature indicating by darkening of color. The sensory evaluation indicated that a treatment of 88 °C for 10 seconds was the best...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Food quality; Chemical composition; Food processing; Fruit; Sensory analysis; Physical properties.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612011000400015
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Imperfect Competition and Total Factor Productivity Growth in U.S. Food Processing AgEcon
Azzam, Azzeddine M.; Lopez, Elena; Lopez, Rigoberto A..
This article examines the role of imperfect competition in determining total factor productivity growth (TFPG) by bringing together a New Empirical Industrial Organization (NEIO) model and the TFPG model of Nadiri and Mamuneas (1998). Applying the integrated model to 1973-92 data from 29 food processing industries revealed that changes in markups, economies of scale, and demand growth contributed positively to TFPG while the disembodied technical change was a negative contributor. Furthermore, the TFPG estimates are starkly different from the conventional (Solow's residual) TFPG measures, underscoring the need to account for imperfect competition, returns to scale, and demand in analyses of this type.
Tipo: Working or Discussion Paper Palavras-chave: Productivity growth; Imperfect competition; Scale economies; Food processing; Agribusiness; Industrial Organization; Productivity Analysis.
Ano: 2002 URL: http://purl.umn.edu/25147
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Importância nutricional, processamento e industrialização. Infoteca-e
SOUZA, J. M. L. de.
O processamento das frutas de abacaxi ocasiona alterações químicas, físicas e organolépticas e consequente perdas de vitaminas e, possivelmente, escurecimento por reações enzimáticas e não enzimáticas, indicando a necessidade de seleção de equipamentos, utensílios e métodos para manutenção da qualidade e características por ocasião do processamento. A qualidade dos produtos finais está vinculada ao estádio de maturação adequado, ou seja, cor da casca amarela até pelo menos a metade da superfície total do fruto.
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Piñas; Procesamiento de alimentos; Industralización; Abacaxi; Ananás Comosus; Valor Nutritivo; Processamento; Industrialização; Nutritive value; Food processing; Industrialization.
Ano: 2018 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1100127
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Inactivation of E. coli and B. subtilis spores in ozonized cassava starch Ciênc. Tecnol. Aliment.
Amorim,Emanuele Oliveira Cerqueira; Tribst,Alline Artigiani Lima; Augusto,Pedro Esteves Duarte; Cristianini,Marcelo.
In the present study, the efficacy of ozone inactivation of B. subtilis spores and E. coli in cassava starch was evaluated. Cassava starch with 18 and 30% moisture content was processed with ozone at concentrations of 40-118 ppm and exposure times of 15-120 minutes. The processing at 113 ppm/120 minutes (maximum exposure level to ozone evaluated) at 18% of moisture content did not cause significant reduction of B. subtilis spores and caused the reduction of only 2 decimal of E. coli. On the other hand, when the ozonation process was carried out for 120 minutes at 30% of moisture content, 3.6 decimal reduction of B. subtilis was achieved at 40 ppm of ozone and total B. subtilis load reduction (>5 log cycles) was observed at 118 ppm of ozone. Similarly,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Ozonation; Food processing; Non-thermal technologies.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612013000200012
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Labour Standards as a Justification for Trade Barriers: Consumer Concerns, Protectionism and the Evidence AgEcon
Bakhshi, Samira; Kerr, William A..
In this article, justifications by producers (economic protectionism), consumers and social advocates (humanitarian motives) for including labour standards in international trade agreements are discussed. To date, little work has been undertaken to determine empirically whether low labour standards lead to trade distortions. This article provides some empirical evidence pertaining to this question. Consumer groups, social advocates and traditional vested interests such as labour unions have attempted to have labour standards included in WTO disciplines. In the absence of success at the WTO, the relationship between labour standards and international trade has, however, been evolving in the areas of private standards and preferential trade agreements. Given...
Tipo: Journal Article Palavras-chave: Consumers; Food processing; Labour standards; Preferential trade agreements; Trade distortion; Consumer/Household Economics; Crop Production/Industries; International Relations/Trade; Labor and Human Capital.
Ano: 2010 URL: http://purl.umn.edu/90587
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