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Desenvolvimento de geleia light de abacaxi com hortelã. Repositório Alice
SCHERVENSQUY, E. M.; EURICH, J.; JESUS, M. A. T. de; YASSIN, L. S.; BORSATO, A. V.; RAUPP, D. da S..
A geleia desenvolvida é um produto com potencial funcional ? contem abacaxi e hortelã ? que tem ação benéfica para a saúde. O objetivo da pesquisa foi sugerir ao consumidor brasileiro uma ?geleia light? ? menos açúcar e calorias ? contendo alta proporção de polpa de abacaxi e a hortelã como ingredientes saudáveis. O Processo4 se caracterizou por ter uma representação, por 100g de geleia, dos ingredientes alimentícios seguintes: 160g de abacaxi Pérola, 4g de hortelã, 2g de pectina cítrica e 30g de açúcar. A geleia do Processo4, por apresentar textura própria de geleia, agradável sabor e aparência de hortelã, bem como sabor característico de polpa de abacaxi, foi avaliada quanto à aceitação sensorial (aparência, textura, sabor, percepção da fruta) e intenção...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Alimento funcional; Alimento light; Alimento alternativo; Exigência nutricional; Dieta; Food nutrient content; Food science.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1030081
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Desenvolvimento de geleia light de abacaxi com própolis. Repositório Alice
CHAVES, A. C. C.; YASSIN, L. S.; MENDES, C. A. P.; BORSATO, A. V.; RAUPP, D. da S..
A busca por uma qualidade de vida melhor estimulou uma parcela significativa da população brasileira para a escolha de alimentos que, além de agradáveis no sabor e aroma, apresentem qualidade nutritiva e também tenham componentes que auxiliem em funções específicas no organismo. A pesquisa teve por objetivo desenvolver uma ?geleia light? atraente ao consumidor, de qualidade nutritiva e saudável, a partir da combinação de alta proporção do fruto abacaxi (Ananas comosus L. Merri) Pérola com a própolis verde. O produto foi avaliado por indivíduos voluntários não treinados quanto à aceitação de seus atributos sensoriais e à intenção de compra. O produto ?geleia light de abacaxi com própolis? recomendado para a fabricação apresenta: 25 ºbrix (100g de geleia...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Alimento light; Alimento funcional; Alimento alternativo; Dieta; Exigência nutricional; Food nutrient content; Food science.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1033594
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Desenvolvimento de uma geleia light de mix amora-uva-chia. Repositório Alice
MILANE, N. C.; FERREIRA, E. J.; STAVSKI, M.; BORSATO, A. V.; RAUPP, D. da S..
Considerando a mudança no perfil nutricional da população brasileira, se faz necessário inserir no mercado alimentício produtos que trazem benefícios e contribuem para a saúde. O objetivo dessa pesquisa foi a criação de uma geleia light de mix amora-uva-chia?, que apresente uma redução de açúcar solúvel e de caloria devida ao açúcar, potencial funcional e alta proporção de fruta. Foram testados processos de produção variando proporções de polpas, pectina e açúcar para obter um produto de textura própria segundo a norma oficial e similar ao obtido do mercado. A geleia light de mix amora-uva-chia recomendada apresentou: uma redução de 58,3% de açúcar solúvel e de 58,3% de calorias devidas ao açúcar; alta proporção de polpa de frutas, amora e uva; e também a...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Alimento funcional; Geleia light; Geleia; Alimento alternativo; Food nutrient content; Food science.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1063861
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Food Safety: Inferences for the Scientific Community AgEcon
Francis, F.J..
This paper examines the process of determining food safety and its implications for the scientific community. Of the two main categories of food safety, microorganisms and chemicals, the paper focuses on the latter. The importance of chemical use in agriculture is discussed along with public perceptions of such practices. The rapid introduction of new chemicals has outpaced the scientific community’s ability to test for toxicity and interpret its results. Testing and interpretation is confounded by the natural presence of chemicals in food. Limitations of animal experiments are discussed along with problems of calculating and communication risk, the latter being subject to public fear and outrage. The scientific community’s efforts to inform the public...
Tipo: Journal Article Palavras-chave: Food safety; Food chemicals; Risk assessment; Food science; Science education; Agribusiness; Food Consumption/Nutrition/Food Safety.
Ano: 1995 URL: http://purl.umn.edu/90368
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From production to consumption: tracing C, N, and S dynamics in Brazilian agroecosystems using stable isotopes PAB
Chalk,Phillip Michael.
Abstract Brazilian scientists have played a pioneering role in developing and applying stable isotope methodologies, in terms of natural abundance and enriched levels, to trace carbon and nutrient flows in terrestrial ecosystems, including natural and agroecosystems. Significant contributions have been made in the areas of biological N2 fixation, carbon dynamics in soil, synthesis and evaluation of labeled fertilizers, and food science. These contributions have originated from several decentralized units of Embrapa, from research institutions, and from federal or state universities. In order to capitalize the existing Brazilian expertise, it is necessary to provide, at an institutional level, analytical facilities for stable isotope research, aiming to...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Biological N2 fixation; Fertilizer use efficiency; Food science; Labeled fertilizer; Soil carbon; Stable isotopes.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2016000901039
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Identifying agriculture land acquisitions for alleviating future food security concerns Ciênc. Tecnol. Aliment.
ABDULLAH,Ahsan.
Abstract The total available land for food, fuel, or forests is finite, while land demand is increasing and expected to increase further in the coming decades; resulting in deterioration of food security. Therefore, the corporate world adopted a solution of acquiring international agricultural land. Consequently, the global demand for land has progressively risen, but the question requiring decision support is - which lands to acquire for food production to ensure future food security? Food Science and Technology has vital pivotal roles to play in improving this situation, as food science is inherently multidisciplinary and motivated by the use of new technologies. In this paper, we endeavour to address this multidisciplinary food science question, by...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Food science; Prediction; Food security; Decision support; Middle East North Africa.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612019000200301
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Ingredients of mayonnaise: Future perspectives focusing on essential oils to reduce oxidation and microbial counts. Repositório Alice
GOMES, I. A.; GOMES, F. dos S.; FREITAS-SILVA, O.; SILVA, J. P. L. da.
Low-acid mayonnaise produced with raw egg is a product rich in oil, almost a home-made product, but it is susceptible to lipid oxidation and microbial contamination by Salmonella Enteritidis, which results in deterioration of the product and forms undesirable components such as free radicals and reactive aldehydes. A better understanding of the factors that affect and can prevent lipid oxidation and microbial growth is essential to improve the product?s lifetime. This review presents information on the factors that influence lipid oxidation and can accelerate the proliferation of microorganisms. Monitoring these possible factors can reduce the induction period that accelerates rancidity and ensure microbiological safety of the product, possibly increasing...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Oil autoxidation; Auto-oxidação de óleos; Natural antioxidants; Antioxidantes naturais; Natural antimicrobials; Antimicrobianos naturais; Tecnologia de alimento; Antioxidante; Segurança alimentar; Bromatologia; Óleo essencial; Salmonella; Maionese; Alimento preparado; Microbiologia de alimento; Análise; Antioxidants; Food and Human Nutrition; Food safety; Food technology; Essential oils; Mayonnaise; Anti-infective agents; Prepared foods; Salmonella Enteritidis; Food science.
Ano: 2017 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1090456
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Multivariate study and regression analysis of gluten-free granola Ciênc. Tecnol. Aliment.
Pagamunici,Lilian Maria; Souza,Aloisio Henrique Pereira de; Gohara,Aline Kirie; Silvestre,Alline Aparecida Freitas; Visentainer,Jesuí Vergílio; Souza,Nilson Evelázio de; Gomes,Sandra Terezinha Marques; Matsushita,Makoto.
This study developed a gluten-free granola and evaluated it during storage with the application of multivariate and regression analysis of the sensory and instrumental parameters. The physicochemical, sensory, and nutritional characteristics of a product containing quinoa, amaranth and linseed were evaluated. The crude protein and lipid contents ranged from 97.49 and 122.72 g kg-1 of food, respectively. The polyunsaturated/saturated, and n-6:n-3 fatty acid ratios ranged from 2.82 and 2.59:1, respectively. Granola had the best alpha-linolenic acid content, nutritional indices in the lipid fraction, and mineral content. There were good hygienic and sanitary conditions during storage; probably due to the low water activity of the formulation, which...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Cereal; Pseudo-cereals; Food science; Principal component analysis; Fatty acids.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612014000100019
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O frágil sistema alimentar. Infoteca-e
LOPES, M. A..
A agricultura vem passando por transformações à medida que o conceito de sistema alimentar ganha espaço e se consolida. O que se busca é o aprimoramento das cadeias de produção e dos suprimentos relacionados à alimentação e à agricultura, destacando-se interdependências de ações e atores e fortalecendo prioridades sociais, econômicas, ambientais, de saúde e bem-estar dos consumidores.
Tipo: Artigo de divulgação na mídia (INFOTECA-E) Palavras-chave: Sistema de Alimentação; Cadeia Alimentar; Cadeia Produtiva; Economia; Food chain; Food science; Food service; Value added.
Ano: 2020 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1123470
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Teores de hemicelulose, celulose, lignina e nitrogênio durante a decomposição de resíduos vegetais de cana-de-açúcar no Cerrado. Repositório Alice
COELHO, M. C.; COSER, T. R.; CARVALHO, A. M. de; SANTOS JUNIOR, J. de D. G. dos; REIN, T. A.; SA, M. A. C. de.
2013
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Decaimento; Solo; Cana de açúcar; Celulose; Lignina; Nitrogenio; Hemicelulose; Bromatologia; Food science; Soil; Sugarcane; Saccharum officinarum; Cellulose; Lignin; Nitrogen; Hemicellulose.
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/976343
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Teores de óleo e proteína em soja: fatores envolvidos e qualidade para a indústria. Infoteca-e
PIPOLO, A. E.; HUNGRIA, M.; FRANCHINI, J. C.; BALBINOT JUNIOR, A. A.; DEBIASI, H.; MANDARINO, J. M. G..
Concentração de óleo e proteína. Acúmulo de óleo e proteína nos grãos. Demanda por nitrogênio. Influência do ambiente nos teores de óleo e proteína. Efeito do suprimento de nitrogênio. Efeito da temperatura. Qualidade da soja exigida pela indústria esmagadora.
Tipo: Comunicado Técnico (INFOTECA-E) Palavras-chave: Soja; Soja; Óleo vegetal; Grão; Composição química; Proteína vegetal; Bromatologia; Valor nutritivo; Soybeans; Vegetable oil; Grains; Chemical composition; Food science.
Ano: 2015 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1025298
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