Sabiia Seb
PortuguêsEspañolEnglish
Embrapa
        Busca avançada

Botão Atualizar


Botão Atualizar

Ordenar por: 

RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido
Registros recuperados: 25
Primeira ... 12 ... Última
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
A aplicação de cálcio alivia parcialmente o efeito deletério da hipoxia em uma linhagem de milho selecionada para tolerância ao encharcamento. Repositório Alice
FERRER, J. L. R.; ALVES, J. D.; MAGALHAES, P. C.; DELU FILHO, N.; FRIES, D.; MAGALHAES, M.; PURCINO, A. A. C..
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Encharcamento; PEPcase.; Cálcio; Invertase; Milho..
Ano: 2004 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/488084
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Anatomical characteristics and enzymes of the sucrose metabolism and their relationship with latex yield in the rubber tree (Hevea brasiliensis Muell. Arg.) Braz. J. Plant Physiol.
Mesquita,Alessandro Carlos; Oliveira,Luiz Edson Mota de; Mazzafera,Paulo; Delú-Filho,Nelson.
Rubber production is dependent on the availability of carbohydrates in the tissues engaged in latex synthesis. In this study three rubber tree clones were used to study the protein profile, the activities of invertase and sucrose synthase in the latex and anatomical characteristics of the bark, as well as to establish a possible relationship with latex production. The clones used in the study, RRIM 600, GT 1 and Fx2261, differed in latex productivity, from high to low in this order. Although present, few differences were observed in the latex protein profile obtained by denaturing electrophoresis. The activity of neutral invertase was higher than the acidic isoform, and both activities were higher in the most productive clones RRIM 600 and GT 1. The same...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Hevea brasiliensis; Invertase; Lacticiferous vessels; Latex; Rubber; Sucrose synthase.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1677-04202006000200002
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Atividade de invertase em folhas durante dois ciclos produtivos da videira Shiraz no Vale do São Francisco. Repositório Alice
RIBEIRO, L. de S.; PEREIRA, M. S.; DANTAS, B. F..
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Vale do São Francisco.; Folha; Invertase; Uva; Variedade.; Grapes..
Ano: 2005 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/156086
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Atividade de invertases em cultivares - copa x porta-enxertos durante a formação de videiras no Vale do São Francisco. Repositório Alice
LUZ, S. R. de S.; DANTAS, B. F.; RIBEIRO, L. de S.; SILVA, A. P.; BASSOI, L. H.; LIMA FILHO, J. M. P. de.
O presente trabalho teve como objetivo analisar o metabolismo de carbono, por meio da determinação da atividade da enzima invertase, em duas variedades de uva para vinho (Moscato Canelli e Petite Syrah) sobre dois porta enxertos (IAC 572 e Paulsen 1103).
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Porta-enxerto; Vale do São Francisco.; Invertase; Uva.; Grapes..
Ano: 2004 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/154451
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Atividade de invertases em folhas de videiras Petite Syrah e Moscato Canelli durante o período de formação. Repositório Alice
DANTAS, B. F.; RIBEIRO, L. de S.; SILVA, A. P. da; RIBEIRO, R. A. M.; LUZ, S. R. de S..
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Folha de videira; Porta-enxerto.; Uva; Carboidrato; Invertase; Metabolismo..
Ano: 2003 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/152318
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Atividade de invertases em videiras durante dois ciclos produtivos no polo vitivinicola do Vale do São Francisco. Repositório Alice
DANTAS, B. F.; RIBEIRO, L. de S.; SILVA, A. P.; LUZ, S. R. de S..
O objetivo deste trabalho foi avaliar a atividade de invertases em folhas de videira Petite Syrah, durante dois ciclos produtivos consecutivos.
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Avaliação; Folha de videira; Ciclo produtivo.; Invertase; Uva; Variedade.; Grapes..
Ano: 2004 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/154530
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Atividade Enzimaticas, particao de Carboidratos e Crescimento em Progenies de Algodoeiro Slecionadas para Alto e Baixo Teor de Amido nas Raizes. Repositório Alice
SOUZA, J. G. de; SILVA J. V. da.
Duas selecoes para alto e baixo teor em amido nas raizes do algodoeiro (Gossypium hirsutum L.), assim como a populacao original, foram estudadas num experimento em casa de vegetacao. Na populacao alto amido na raiz, a atividade amilolitica nas folhas aumentou, e. diminuiu na selecao para baixo amido, facilitando, assim, na primeira, a exportaca de assimilados, e reduzindoa na ultima. No tronco, a atividade de ß-amilase aumentou na populacao baixo amido, e nas raizes foi a atividade da invertase que aumentou na mesma populacao, o que representa a baixa disponibilidade de assimilados nessa selecao. Estas manipulacoes resultaram em mudancas no crescimento nas duas selecoes, menor na de alto amido, e maior na de baixo amido, enquanto que a precocidade da...
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Reservas; Algodoeiro.; Amilase; Invertase; Translocação..
Ano: 1992 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/105698
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Characterization of an Alternative Baking Strain of Saccharomyces cerevisiae Isolated from Fermented Cherry Fruits by the Analysis of SUC2 Gene OAK
ODA, Yuji; MIKUMO, Dai; TAJIMA, Kanako; YAMAUCHI, Hiroaki; 小田, 有二.
The yeast strain AK 46 was isolated from dough containing fermented cherry fruits and identified as Saccharomyces cerevisiae. The nucleotide sequence of the rDNA spacer region from this strain coincided with those from the yeasts used for the production of whisky, wine, and bread. In a comparison with six baking strains, strain AK 46 possessed less leavening ability in dough with and without addition of 5% sucrose (based on the weight of flour) but a high ability in sweet dough containing 30% sucrose. The activities of the two enzymes α-glucosidase and invertase, which are related to dough fermentation, were lower than those in the other strains. A baking test showed that strain AK 46 was applicable for breadmaking using the straight dough and sponge dough...
Palavras-chave: Baker's yeast; Leavening; Dough; SUC gene; Invertase.
Ano: 2010 URL: http://ir.obihiro.ac.jp/dspace/handle/10322/2963
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Crescimento de plântulas do milho 'Saracura' e atividade de alfa-amilase e invertases associados ao aumento da tolerância ao alagamento exercido pelo cálcio exógeno Bragantia
Fries,Daniela Deitos; Alves,José Donizeti; Delú Filho,Nelson; Magalhães,Paulo César; Goulart,Patrícia de Fátima Pereira; Magalhães,Marcelo Murad.
Objetivou-se avaliar o crescimento da plântula e o metabolismo de carboidratos associados ao aumento da tolerância à hipoxia exercido pela presença do cálcio no período de germinação e/ou alagamento de plântulas de milho com diferentes idades. O experimento foi desenvolvido na Universidade Federal de Lavras, MG, em 2002. Cariopses de milho da variedade 'Saracura' (BRS-4154) foram germinadas em água ou solução de CaCl2. Após dois e quatro dias, as plântulas foram submetidas ao alagamento em tubos de PVC com tampão (com ou sem CaCl2) por três dias, sendo então avaliadas a sobrevivência, massa seca e as características bioquímicas. O cálcio aumentou a sobrevivência ao alagamento de plântulas com quatro dias, entretanto, não influenciou naquelas com dois dias....
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Invertase; Alfa-amilase; Cálcio; Hipoxia.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0006-87052007000100001
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
EFEITO DA ASSOCIAÇÃO DE PECTINASE, INVERTASE E GLICOSE ISOMERASE NA QUALIDADE DO SUCO DE BANANA Ciênc. Tecnol. Aliment.
CARDOSO,Marisa H.; JACKIX,Marisa N.H.; MENEZES,Hilary C.; GONÇALVES,Elisabeth B.; MARQUES,Simone V.B..
O efeito do tratamento em que se associou as enzimas comerciais: 0,03 % v/p de pectinase (Clarex) a 0,6 % v/p de invertase (Invertase-S) e 0,5 % p/p de glicose-isomerase (Taka-sweet) sobre purê de banana (Musa cavendishii), em condições amenas de hidrólise (40o C, 15 min.) foi observado e comparado com o efeito de outros três tratamentos enzimáticos: 0,03 % v/p de pectinase (Clarex); 0,03 % v/p de pectinase (Clarex) associada à 0,6 % v/p de invertase (Invertase-S); e 0,03 % v/p de pectinase (Sigma) associada a 0,03 % v/p de celulase (Sigma), visando determinar a qualidade representada por um conjunto de propriedades físicas, fisico-químicas, químicas, microbiológicas e sensoriais dos sucos de banana obtidos. Essas propriedades não diferiram...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Pectinase; Celulase; Invertase; Glicose isomerase; Suco de banana; Qualidade.
Ano: 1998 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20611998000300005
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Effect of raffinose and ultrasound pulses on invertase release by free and immobilized Saccharomyces cerevisiae in loofa (Luffa cylindrica) sponge BABT
Marques,Leila Larisa Medeiros; Buzato,João Batista; Celligoi,Maria Antonia Pedrine Colabone.
This study investigated the effect of raffinose and ultrasound pulses on invertase release from free S. cerevisiae and S. cerevisiae immobilized in Luffa cylindrica. The free cell culture was submitted to 2% raffinose pulse and irradiated for 2 minutes at 0.12 and 0.46 h-1 dilution rates. The immobilized cell culture was submitted to raffinose pulse and irradiated for 1, 2 and 4 minutes, at 0.10 h-1 dilution rate. In immobilized cells, the raffinose pulse increased the invertase activity from 5.38 to 7.27 U/mg. Ultrasound application in free cell culture at the 0.12 h-1 dilution rate gave the best results. The activity varied from 25.08 to 29.38 U/mg while the increase in immobilized cells was from 5.22 to 9.70 U/mg when sonicated for two minutes. These...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Immobilization; Invertase; Luffa cylindrica; Raffinose; Saccharomyces cerevisiae; Ultrasound.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132006000700003
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Hydrolysis of galacto-oligosaccharides in soy molasses by α -galactosidases and invertase from Aspergillus terreus BABT
Reis,Angélica Pataro; Guimarães,Valéria Monteze; Ferreira,Joana Gasperazzo; Queiroz,José Humberto de; Oliveira,Maria Goreti Almeida; Falkoski,Daniel Luciano; Almeida,Maíra Nicolau de; Rezende,Sebastião Tavares de.
Two α -galactosidase (P1 and P2) and one invertase present in the culture of Aspergillus terreus grown on wheat straw for 168 h at 28ºC were partially purified by gel filtration and hydrophobic interaction chromatographies. Optimum pH and temperatures for P1, P2 and invertase preparations were 4.5-5.0, 5.5 and 4.0 and 60, 55 and 65ºC, respectively. The K M app for ρ -nitrophenyl-α -D-galactopyranoside were 1.32 mM and 0.72 mM for P1 and P2, respectively, while the K M app value for invertase, using sacarose as a substrate was 15.66 mM. Enzyme preparations P1 and P2 maintained their activities after pre-incubation for 3 h at 50ºC and invertase maintained about 90% after 6 h at 55 ºC. P1 and P2 presented different inhibition sensitivities by Ag+,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Aspergillus terreus; Galactooligosaccharides; Α-galactosidase; Invertase; Soy molasses.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132010000300029
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Identifying yeast isolated from spoiled peach puree and assessment of its batch culture for invertase production Ciênc. Tecnol. Aliment.
FERREIRA,Marcela Vega; AVILA,Tariani Lemos de; KUHN,Claudio Rafael; TORALLES,Ricardo Peraça; ROMBALDI,César Valmor.
Abstract The identification of yeasts isolated from spoiled Jubileu peach puree using the API 20C AUX method and a commercial yeast as witness were studied. Subsequently, the yeast’s growth potential using two batch culture treatments were performed to evaluate number of colonies (N), reducing sugar concentration (RS), free-invertase (FI), and culture-invertase activity (CI). Stock cultures were maintained on potato dextrose agar (PDA) slants at 4 °C and pH 5 for later use for batch-culture (150 rpm) at 30°C for 24 h, then they were stored at 4 °C for subsequent invertase extraction. The FI extract was obtained using NaHCO3 as autolysis agent, and CI activity was determined on the supernatant after batch-cultured centrifugation. The activity was followed...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Spoiled peach puree; Invertase; Saccharomyces cerevisiae; Autolysis.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612016000400701
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Invertase, glucose oxidase and catalase for converting sucrose to fructose and gluconic acid through batch and membrane-continuous reactors BJPS
Silva,Aline Ramos da; Tomotani,Ester Junko; Vitolo,Michele.
Conversion of sucrose into fructose and gluconic acid using invertase, glucose oxidase and catalase was studied by discontinuous (sequential or simultaneous addition of the enzymes) and continuous (simultaneous addition of the enzymes in a 100 kDa-ultrafiltration membrane reactor) processes. The following parameters were varied: concentration of enzymes, initial concentration of substrates (sucrose and glucose), pH, temperature and feeding rate (for continuous process). The highest yield of conversion (100%) was attained through the discontinuous (batch) process carried out at pH 4.5 and 37 ºC by the sequential addition of invertase (14.3 U), glucose oxidase (10,000 U) and catalase (59,000 U).
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Sucrose/conversion; Fructose; Gluconic acid; Invertase; Glucose oxidase; Catalase.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1984-82502011000200022
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Modificações na bioquímica da planta da mamoneira, Cultivar BRS 188 Paraguaçu, submetida ao Estresse Hídrico (deficiência e excesso). Repositório Alice
BELTRÃO, N. E. de M.; SOUZA, J. G. de; SANTOS, J. W. dos; COSTA, F. X.; LUCENA, A. M. de; QUEIROZ, V. C. de.
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Proteína nas folhas; Beta-amilase; Hipoxia; Brasil; Paraiba; Campina Grande; Proteins in the leaves; Hyporia metabolism.; Mamona; Invertase; Metabolismo; Ricinus Communis..
Ano: 2003 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/273523
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Production of thermostable invertases by Aspergillus caespitosus under submerged or solid state fermentation using agroindustrial residues as carbon source BJM
Alegre,Ana Cláudia Paiva; Polizeli,Maria de Lourdes Teixeira de Moraes; Terenzi,Héctor Francisco; Jorge,João Atílio; Guimarães,Luis Henrique Souza.
The filamentous fungus Aspergillus caespitosus was a good producer of intracellular and extracellular invertases under submerged (SbmF) or solid-state fermentation (SSF), using agroindustrial residues, such as wheat bran, as carbon source. The production of extracellular enzyme under SSF at 30ºC, for 72h, was enhanced using SR salt solution (1:1, w/v) to humidify the substrate. The extracellular activity under SSF using wheat bran was around 5.5-fold higher than that obtained in SbmF (Khanna medium) with the same carbon source. However, the production of enzyme with wheat bran plus oat meal was 2.2-fold higher than wheat bran isolated. The enzymatic production was affected by supplementation with nitrogen and phosphate sources. The addition of glucose in...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Aspergillus caespitosus; ²-D-fructofuranosidase; Invertase; Solid-state fermentation; Submerged fermentation.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822009000300025
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Production of α-Galactosidase by Aspergillus oryzae through solid-state fermentation and its application in soymilk Galactooligosaccharide hydrolysis BABT
Kapnoor,Shankar; Mulimani,Veerappa Hanumanth.
α-Galactosidase was produced by Aspergillus oryzae on red gram plant waste-wheat bran based media in solid-state fermentation (SSF). Optimum temperature for α-galactosidase production was 35 0C and upto 4 cm of bed height of substrate had no inhibitory effect on enzyme production. Hydrolysis of galactooligosaccharides in soymilk was carried out by α-galactosidase. Optimum temperature and pH for the hydrolysis of raffinose and stachyose of soymilk were 55(0)C and 5.2-6.2, respectively. The enzymatic treatment for 3 h completely removed the raffinose oligosaccharides in soymilk. Crude extract also showed considerable amount of invertase activity.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Aspergillus oryzae; Α-galactosidase; SSF; Soymilk; Invertase; HPLC analysis.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132010000100026
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Purification and characterization of β-Fructosidase with inulinase activity from Aspergillus niger - 245 BABT
Cruz,Vinícius D'Arcadia; Belote,Juliana Gisele; Dorta,Claudia; Santos,Luíza Helena Oliveira dos; Andriolo,Cláudia Regina; Khenayfes,Marcelo de Oliveira; Cruz,Rubens.
Aspergillus niger - 245, a strain isolated from soil samples showed good β-fructosidase activity when inoculated in medium formulated with dahlia extract tubers. The enzyme was purified by precipitation in ammonium sulphate and percolated in DEAE-Sephadex A-50 and CM-cellulose columns, witch showed a single peack in all the purification steps, maintaining the I/S ratio between 0.32 to, 0.39. Optimum pH for inulinase activity (I) was between 4.0 - 4.5 and for invertase activity (S) between 2.5 and 5.0. The optimum temperature was 60O.C for both activities and no loss in activity was observed when it was maintained at this temperature for 30 min. The Km value was 1.44 and 5.0, respectively, for I and S and Vm value 10.48 and 30.55, respectively. The I...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Inulinase; Invertase; Β-fructosidase; Inulin; Fructose syrup; Aspergillus niger.
Ano: 1998 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89131998000300003
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Sucrose hydrolysis by invertase using a membrane reactor: effect of membrane cut-off on enzyme performance BJPS
Addezio,Francesco Di; Yoriyaz,Ester Junko; Cantarella,Maria; Vitolo,Michele.
Sucrose hydrolysis by invertase [EC.3.2.1.26] produces inverted sugar syrup, an ingredient mainly used in the food industry. To properly catalyze hydrolysis, the enzyme should be reused after this reaction. It is advisable to maintain constant activity over a considerable period. Thus, sucrose hydrolysis was performed in a membrane bioreactor - a continuously stirred tank reactor coupled with an ultrafiltration membrane (UFM) which provides good diffusion and high activity per unit volume. Molecular weight cut-off for soluble invertase UFMs was up to 100kDa. This study focused on the role of UFM invertase cut-off as it is the main element in the process. We demonstrated that both the cut-off and chemical nature of the UFM affected specific invertase...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Invertase; Membrane Reactor; Sucrose/hydrolysis.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1984-82502014000200257
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Sucrose hydrolysis catalyzed by auto-immobilized invertase into intact cells of Cladosporium cladosporioides Electron. J. Biotechnol.
Santana de Almeida,Ana Cláudia; Costa de Araújo,Luciares; Mendes Costa,Andressa; Moraes de Abreu,César Augusto; Gomes de Andrade Lima,Maria Alice; Perez Fernandez Palha,Maria de Los Angeles.
The enzyme known as invertase (E.C. 3.2.1.26 - β-D-fructofuranosidase) catalyzes the sucrose hydrolysis producing an equimolar mixture of glucose and fructose named inverted sugar. The fungus Cladosporium cladosporioides has invertase as its constituent. Hence, its use as a natural immobilized support for the invertase produces interesting results for the enzyme. The present work has the objective of determining the optimum operational conditions of auto-immobilized invertase, as well as its kinetic parameters (K M and Vmax). A complete 2³ factorial planning was done for the evaluation of such parameters. Temperature, pH and agitation level were the studied variables. The hydrolysis percentage was the monitored result. Batch tests in optimum...
Tipo: Journal article Palavras-chave: Cladosporium cladosporioides; Factorial planning; Invertase.
Ano: 2005 URL: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-34582005000100009
Registros recuperados: 25
Primeira ... 12 ... Última
 

Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área restrita

Embrapa
Parque Estação Biológica - PqEB s/n°
Brasília, DF - Brasil - CEP 70770-901
Fone: (61) 3448-4433 - Fax: (61) 3448-4890 / 3448-4891 SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional