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Aspectos químicos e qualidade nutricional dos alimentos. Infoteca-e
OIANO NETO, J..
2010
Tipo: Documentos (INFOTECA-E) Palavras-chave: Niacina; Ácido pantotênico; Alimento funcional; Composto emergente; Isoflavona; Contaminante químico; Aspecto químico; Qualidade nutricional; Mineral; Vitamina; Vitamina hidrossolúvel; Vitamina C; Vitamina B; Ácido nicotínico; Ácido fólico; Biotina; Vitamina lipossolúvel; Vitamina A; Vitamina D; Vitamina E; Vitamina K; Carboidrato; Lipídio; Aminoácido; Aditivo; Composto fenólico; Flavonóide; Antocianina; Carotenóide; Micotoxina; Hidrocarboneto; Pesticida; Alimento; Qualidade; Food quality; Nutritive value; Physicochemical properties.
Ano: 2010 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/874662
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Beta-glucosidase activity of soybean radicles in germination. Repositório Alice
YOSHIARA, L. Y.; MADEIRA, T. B.; MIRANDA, A. L.; RIBEIRO, M. L. L.; MANDARINO, J. M. G.; CARRÃO-PANIZZI, M. C.; IDA, E. I..
2010
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Isoflavona.
Ano: 2010 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/873342
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Chemical composition, protein profile, and isoflavones content in soybean genotypes with different seed coat colors. Repositório Alice
CIABOTTI, S.; SILVA, A. C. B. B.; JUHASZ, A. C. P.; MENDONÇA, C. D.; TAVANO, O. L.; MANDARINO, J. M. G.; CONÇALVES, C. A. A..
This study aimed to evaluate the chemical composition, protein profile, and isoflavones content of soybean genotypes with different seed coat colors, intended for human consumption, for selection purposes regarding their nutritional properties. The cultivars BRSMG 800A, BRSMG 790A, and Conquista and the lineage MGBR07-7141 with matte brown, light yellow hilum, dark yellow hilum, and glossy black seed coats, respectively, were evaluated. Significant differences were observed between the genotypes in relation to moisture content, lipids, protein and crude fiber. Although the fractions albumin and globulin are the major protein fractions in leguminous plants, both the cultivar Conquista and BRSMG 800A showed albumin and glutelin as the main protein fractions....
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Isoflavona; Soja; Composição química; Nutrição humana; Soybeans; Human nutrition; Chemical composition; Isoflavones.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1042920
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Comparação entre dois métodos para a extração de isoflavonas em cultivares de soja. Repositório Alice
CRANCIANINOV, W. S.; FREITAS, A. M.; SANTANA, A. C.; MANDARINO, J. M. G.; CARRÃO-PANIZZI, M. C..
2005
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Soja; Bioquímica; Nutrição humana; Isoflavona.
Ano: 2005 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/469405
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Conversão de malonil-beta-glicosil isoflavonas em isoflavonas glicosadas presentes em alguns cultivares de soja brasileira Ciênc. Tecnol. Aliment.
Park,Yong Kun; Aguiar,Cláudio Lima; Alencar,Severino Matias; Mascarenhas,Hipólito Antonio A.; Scamparini,Adilma Regina Pippa.
Sendo o Brasil um grande produtor mundial de soja, torna-se necessário uma avaliação do teor de isoflavonas naqueles cultivares de maior importância para o setor agrícola e a verificação do efeito da temperatura na composição destas isoflavonas na soja. Neste trabalho pode-se observar que na temperatura de 25ºC, o cultivar IAC Foscarin 31-1 apresentou teor médio de isoflavonas de 1405mig/g, enquanto que o cultivar IAC 15-1 apresentou cerca de 3008mig/g. O aquecimento a 121ºC durante 40 minutos promoveu uma redução de até 17,6 vezes no teor de malonil isoflavonas e um aumento de aproximadamente 2,6 vezes na concentração de glicosil isoflavonas.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Conversão; Glicosilada; Isoflavona; Malonil; Soja; Temperatura.
Ano: 2002 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612002000200005
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Conversion of isoflavone glucosides to aglycones in whole soybean flour thermally treated and with endogenous B-glucosidase of soybean. Repositório Alice
MOREIRA, A. A.; SANTOS, R. F.; MANDARINO, J. M. G.; VARÉA, G. S.; IDA, E. I.; RIBEIRO, M. L. L..
The B-glucosidase hydrolyze isoflavone glucosides releasing aglycones. Its application in the food industry is relevant to the production of soybean foods with higher levels of isoflavone aglycones, with benefits for human health. The objective of this study was to apply endogenous B-glucosidase of soybean in whole soybean flour (WSF) and evaluate the conversion of isoflavone glucosides to aglycones. The B-glucosidase was fractionated by 40-85% ammonium sulfate saturation, concentrated by ultrafiltration (MWCO 100 kDa) and was applied in WSF thermally treated under different conditions. WSF without heat treatment and without application of enzyme was used as control (WSFC). Thermal pretreatment was performed in WSFC for 1h at 100°C (WSF100) or autoclaved...
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Isoflavona; Soja; Tecnologia de alimento; Isoflavones; Soybeans; Food technology.
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/932726
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Effects of a methanolic fraction of soybean seeds on the transcriptional activity of peroxisome proliferator-activated receptors (PPAR). Repositório Alice
CARRARA, V. S.; AMATO, A. A.; NEVES, F. A. R.; BAZOTTE, R. B.; MANDARINO, J. M. G.; NAKAMURA, C. V.; FILHO, B. P. D.; CORTEZ, D. A. G..
Since the anti-inflammatory, antidiabetic and hypolipidemic effects of soy isoflavones may be mediated by activation of peroxisome proliferator-activated receptors (PPAR), the present study investigated whether the methanolic fractions obtained from soybean seeds (E1) and soybean seed coats with hypocotyls (E2) could influence PPAR?, PPAR? and PPAR?/? transcriptional activity. The isoflavones from E1 and E2 were quantified by HPLC analysis. E1 and E2 were rich in isoflavones (daidzin, glycitin, genistin, malonyldaidzin, malonylglycitin, malonylgenistin, daidzein, glycitein, and genistein). Moreover, E1 and E2 showed no evidence of genetically modified material containing the gene CP4 EPSPS. To investigate PPAR transcriptional activity, human promonocytic...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Soja; Nutrição humana; Isoflavona; Bioquímica.
Ano: 2009 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/471379
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Exposição prolongada a isoflavona em ratas senescentes promove melhora da resposta cognitiva MV&Z
Sandini, Thaísa Meira; Marinho, Thiago Reis; Moreira, Natália; Spinosa, Helenice de Souza.
Dentre os fitoestrógenos, compostos naturais presentes nas plantas, as isoflavonas (ISOs) são os mais encontrados nas dietas, principalmente nos produtos à base de soja. As ISOs podem agir como agonistas dos receptores de estrógeno (REs), promovendo os efeitos estrogênicos, ou como antagonistas, bloqueando ou alterando os REs e, assim, prevenindo a atividade estrogênica. Atualmente as ISOs, consideradas como moduladores seletivos naturais dos receptores de estrogênio (SERMs), têm sido utilizadas principalmente na falência ovariana (menopausa), onde há uma drástica redução na produção de estrógenos endógenos. Uma série de benefícios tem sido descrita em ratas ovariectomizadas tratadas com ISOs durante a menopausa, no entanto, estudos na esfera...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Isoflavona; Ratos fêmea; Comportamento animal.
Ano: 2016 URL: http://www.revistamvez-crmvsp.com.br/index.php/recmvz/article/view/31103
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Isoflavone content in brazilian soybean cultivars. Repositório Alice
CARRÃO-PANIZZI, M. C.; KITAMURA, K..
bitstream/item/211265/1/aIsoflavone-content-45-295.pdf
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Isoflavona; Hormônio Vegetal; Soja; Soybeans; Isoflavones.
Ano: 1995 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1120626
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Obtenção de isoflavonas de soja (Glycine max), através de HSCCC,para aplicação na agricultura e na aqüicultura. Repositório Alice
FRIGHETTO, N.; FRIGHETTO, R. T. S.; CAMPO, C. B. H.; PORTUGAL, G. de L.; JOSÉ, C. H. de G..
2006
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Isoflavona; Aquicultura.
Ano: 2006 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1027308
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Physiological quality, content and activity of antioxidants in soybean seeds artificially aged. Repositório Alice
ÁVILA, M. R.; BRACCINI, A. de L. e; SOUZA, C. G. M.; MANDARINO, J. M. G.; BAZO, G. L.; CABRAL, Y. C. F..
ABSTRACT - The objective of this study was to evaluate physiological quality, content, and activity of antioxidants, in soybean seeds subjected to accelerated aging during different periods. Seeds of cultivars BRS 258, BRS 262 and BRS 268, subjected to accelerated aging during 12, 24, 36 and 48 hours and non-aged seeds were used. After each aging period, the seed were evaluated by tests of: germination; first count and tetrazolium. The total of phenolic compounds, total flavonoides, total of isoflavones, and activity for eliminating ABTS°+ radicals were quantified. There were differences among cultivars according to vigor and viability only after seeds were aged. Cultivars BRS 158 and BRS 268 have shown better seed physiological quality in each aging...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Isoflavona.
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/938018
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Profile of isoflavones in genetically modified soy. Repositório Alice
COSTA, G. R.; SOUSA, T. C. de; MANDARINO, J. M. G.; LEITE, R. S.; LABANCA, R. A..
Isoflavones are important compounds in soy with functional claims. Their concentrations are influenced by growing conditions and genetics. With the development of genetically modified varieties is crucial to know the levels of these substances in new seeds. Analyzed in six transgenic soybean cultivars (BRS-FavoritaRR, BRS-ValiosaRR, BRSMG-850GRR, BRSMG-811CRR, BRSMG-750SRR and BRSMG-740SRR) isoflavones (genistein, daidzein, and glycitein in their four chemical forms) by HPLC. The results were compared in mg/100g of dry and defatted samples. Statistical analysis was performed using Turkey test (p <0.05). Observed in the raw grain, the absence of detectable amounts of the isoflavones with acetyl radical, as well as the aglucone glycitein. The literature...
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Isoflavona; Soja; Tecnologia de alimento; Planta transgênica; Soybeans; Food technology; Isoflavones; Transgenic plants.
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/932724
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Relationships among sensory analysis, isoflavone and hexanal contents of soymilk powder. Repositório Alice
SILVA, J. B. da; FELBERG, I.; PANIZZI, M. C. C.; LEE, S. Y.; PRUDENCIO, S. H..
2010
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Análise descritiva quantitativa; Análise sensorial; Isoflavona; Leite de soja em pó.
Ano: 2010 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/876422
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Relationships among sensory analysis, isoflavone and hexanal contents of soymilk powder. Repositório Alice
SILVA, J. B. da; FELBERG, I.; PANIZZI, M. C. C.; SOO, Y. L; PRUDENCIO, S. H..
The objective of this work was to study the sensory attributes and their relationships with isoflavones and hexanal contents of soymilks made in laboratory and commercial samples. The laboratory soymilk samples showed cooked grain and cotton candy aroma and cooked grain, malty and sweetness flavor (a mild flavor). The commercial samples presented stronger roasted soy, rancid, sesame seeds and fishy aroma and roasted soy, sesame seeds and bitterness flavor, and bitter taste (closed nose) and starchy texture. No differences were noted among laboratory soymilks, denoting inactivation of lipoxygenases enzymes in the soymilks process. There were differences between the samples prepared in laboratory and commercial soymilks, which was due to several factors...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Isoflavona; Quantitative descriptive analysis; Soja; Tecnologia de alimento; Nutrição humana; Alimento vegetal; Leite de soja; Soybeans; Isoflavones; Food technology; Food and Human Nutrition; Soymilk.
Ano: 2010 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/875447
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Soja hortaliça uma opção além da "commodity". Repositório Alice
CARRÃO-PANIZZI, M. C..
bitstream/item/179895/1/ID44352-2018SSA6AC76.pdf
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Soja verde; Edamame; Isoflavona; Soja; Broto de Soja; Sabor; Soybeans; Sprouts (food); Flavor; Isoflavones.
Ano: 2018 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1093353
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Urinary excretion of isoflavones aglicones and metabolites in healthy adults after consumption of a soy-coffee beverage. Repositório Alice
FELBERG, I.; FARAH, A.; GODOY, R. L. O.; PACHECO, S.; MONTEIRO, M.; CALADO, V.; DONANGELO, C. M..
2012
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Bebida; Soja; Café; Isoflavona.
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/932063
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Utilização do processo de nanofiltração para concentração de compostos de soja. Repositório Alice
BENEDETTI, S.; PRUDÊNCIO, E. S.; REZZADORI, K.; CAMELINI, C. M.; PRONER, M.; FOGAÇA, L. A.; LEITE, R. S.; MANDARINO, J. M. G.; PETRUS, J. C. C..
A utilização da soja para a produção de alimentos aumentou nas últimas décadas devido ao forte apelo das pesquisas na área da saúde, destacando seus efeitos benéficos, quando consumidos regularmente. Com isso, os derivados da soja passaram a ganhar um destaque comercial, principalmente devido às suas características funcionais, contribuindo para a geração de novos produtos com essas mesmas propriedades. Dessa forma, esse trabalho teve como objetivo utilizar o processo de nanofiltração (NF) até o Fator de Redução Volumétrico (FRV) igual a 3, para concentrar os compostos funcionais de um extrato etanólico de soja (10% etanol) e verificar a eficiência do processo por meio da quantificação de isoflavonas presentes nos concentrados. Os resultados obtidos...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Isoflavona; Soja; Nutrição humana; Soybeans; Human nutrition; Isoflavones.
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/938247
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