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A importância dos micronutrientes na agricultura. Repositório Alice
PRIMAVESI, O..
O que são micronutrientes. Ação dos micronutrientes. Disponibilidade no solo.Metodos de controle. Sintomas específicos. Sistema de interação das combinações (compounds) dos minerais nutrientes.
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Agricultura; Micronutrientes; Solo; Soil; Micronutrients; Agriuculture.
Ano: 1973 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/42372
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Adubação com micronutrientes para milho e caupi em latossolo amarelo argiloso do Amazonas. Infoteca-e
BASTOS, J. B.; SMYTH, T. J..
Vem sendo realizado, na base física da UEPAE de Manaus, um estudo objetivando avaliar a resposta de milho e de caupi a doses de micronutrientes (B, Cu, Mn e Zn) em Latossolo Amarelo argiloso cultivado anteriormente, por quatro anos, sem aplicação de micronutrientes.
Tipo: Outras publicações técnicas (INFOTECA-E) Palavras-chave: Solo; Adubação; Micronutriente; Brasil; Amazonas; Soil; Micronutrients; Fertilizers application.
Ano: 1985 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/665057
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Adubação do tomateiro rasteiro no submédio São Francisco. Infoteca-e
FARIA, C. M. B. de; PEREIRA, J. R.; COSTA, N. D.; SOARES, J. M.; PINTO, J. M..
Introdução; Solo; Absorção de nutrientes; Adubação e função dos nutrientes na colheita; Nitrogênio; Fósforo; Potássio; Cálcio; Micronutrientes; Conlusões; referências bibliográficas.
Tipo: Circular Técnica (INFOTECA-E) Palavras-chave: Tomate; Adubação; Nitrogênio; Fósforo; Potássio; Cálcio; Magnésio; Enxôfre; Macronutriente; Lycopersicon esculentum; Brasil; Submédio São Francisco; Tomatoes; Fertilizer application; Nitrogen; Phosphorus; Potassium; Calcium; Magnesium; Sulphur; Micronutrients; Brazil.
Ano: 2000 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/510594
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Adubação do tomateiro rasteiro no submédio São Francisco. Infoteca-e
FARIA, C. M. B. de; PEREIRA, J. R.; COSTA, N. D.; SOARES, J. M.; PINTO, J. M..
O objetivo desse trabalho foi fazer uma apresentação e avaliação dos aspectos técnicos relacionados à prática da adubação associada ao relato e à discussão de resultados de pesquisas obtidos com o tomateiro no Submédio São Francisco.
Tipo: Circular Técnica (INFOTECA-E) Palavras-chave: Tomate rasteiro; Adubação; Nitrogênio; Fósforo; Potássio; Cálcio; Magnésio; Enxôfre; Macronutriente; Lycopersicon esculentum; Submédio São Francisco; Tomatoes; Fertilizer application; Nitrogen; Phosphorus; Potassium; Calcium; Magnesium; Sulphur; Micronutrients; Tomate; Tomato.
Ano: 2000 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/134212
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Amostragem de solos para fins de fertilidade em Argissolo e Neossolo do Município de Guarabira-PB. Repositório Alice
SILVA JÚNIOR, J. B. DA; REINALDO, L. R. L. R.; MIRANDA, E. B.; FERREIRA, D. V. R.; SOUSA, F. F. DE; SANTOS, J. W. dos; SILVA, J. A. L..
2010
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Micronutrients; Macronutrientes; Trado.
Ano: 2010 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/927269
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Aplicação de zinco via sementes e seu efeito na germinação, nutrição e desenvolvimento inicial do sorgo. Repositório Alice
YAGI, R.; SIMILI, F.F.; ARAÚJO, J.C. de; PRADO, R. de M.; SANCHEZ, S.V.; RIBEIRO, C.E.R.; BARRETTO, V.C. de M..
O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito da aplicação de zinco em sementes de sorgo (Sorghum bicolor (L.) Moench) na nutrição, na germinação e no desenvolvimento inicial das plantas, em casa de vegetação. Utilizou-se delineamento inteiramente casualizado dos tratamentos, em esquema fatorial 2x5, duas cultivares de sorgo (BR 304 e BR 310) e cinco doses de Zn (0, 3,57, 7,14, 14,28 e 28,56 g de Zn por kg de sementes), com três repetições. Foram avaliadas as variáveis de germinação (tempo médio, média diária e a velocidade), e 28 dias depois da semeadura, determinou-se a massa da matéria seca e os teores de Zn na parte aérea e nas raízes. A aplicação de Zn nas sementes de sorgo não afetou o acúmulo de matéria seca da parte aérea, entretanto, diminuiu a...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Sorghum bicolor; Micronutrientes; Tratamento de sementes; Micronutrients; Seeds treatment.
Ano: 2006 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/112160
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Avaliação do protocolo do LQAS da Embrapa Cerrados para análise da disponibilidade de metais em solos ultramáficos, determinados pelo método DTPA (2009). Infoteca-e
BONFIM, L. dos S.; MUNIZ, D. H. de F.; ANDRADE, L. R. M. de; AQUINO, F. de G..
2009
Tipo: Fôlder / Folheto / Cartilha (INFOTECA-E) Palavras-chave: Laboratório; Química dos solos; Metais; Soil; Micronutrients; Soil chemistry; Assessment laboratory protocol; Plant nutrition.
Ano: 2009 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/736943
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Background and Reference Values of Metals in Soils from Paraíba State, Brazil Rev. Bras. Ciênc. Solo
Almeida Júnior,Agenor Bezerra de; Nascimento,Clístenes Williams Araújo do; Biondi,Caroline Miranda; Souza,Adailson Pereira de; Barros,Felipe Martins do Rêgo.
ABSTRACT Soil contamination by heavy metals threatens ecosystems and human health. Environmental monitoring bodies need reference values for these contaminants to assess the impacts of anthropogenic activities on soil contamination. Quality reference values (QRVs) reflect the natural concentrations of heavy metals in soils without anthropic interference and must be regionally established. The aim of this study was to determine the natural concentrations and quality reference values for the metals Ag, Ba, Cd, Co, Cu, Cr, Mo, Ni, Pb, Sb and Zn in soils of Paraíba state, Brazil. Soil samples were collected from 94 locations across the state in areas of native vegetation or with minimal anthropic interference. The quality reference values (QRVs) were (mg...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Geochemistry; Soil pollution; Micronutrients; Trace elements.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-06832016000100509
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Beyond protein intake: bushmeat as source of micronutrients in the Amazon Ecology and Society
van Vliet, Nathalie; Center for International Forestry Research (CIFOR); vanvlietnathalie@yahoo.com; Schor, Tatiana; Geography Department, Universidade Federal do Amazonas; tschor@ufam.edu.br; Tellez, Leady; Independent consultant; leadyjot@hotmail.com.
Wild meat is critical for the food security and income of millions of people, especially for poor rural households. Its role as a primary source of macronutrients worldwide has been recognized, but there have been few attempts to evaluate the contribution of bushmeat consumption to micronutrient intake. This is so particularly in the context of nutritional transitions induced by modernization and globalization. Here, we calculated the role of bushmeat as a source of micronutrients in the diets of urban and peri-urban inhabitants within the Tres Fronteras (Peru, Brazil, Colombia) region in the Amazon. We gathered food intake data from 35 households using 3-day 24-h food recalls combined with food weighing. Additionally, we interviewed 105 households on food...
Tipo: Peer-Reviewed Reports Palavras-chave: Amazon; Bushmeat; Conservation; Food intake; Micronutrients; Nutrition.
Ano: 2015
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Bioavailability of Phosphorus and Micronutrients in the Soil-Plant-Microbe Continuum R.C. Suelo Nutr. Veg.
Rengel,Z.
Tipo: Journal article Palavras-chave: Phosphorus; Micronutrients.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-27912008000400013
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Biofortificação com zinco em arroz de terras altas. Repositório Alice
ALVES, S. J. F.; PASCOALINO, J. A. L.; MORAES, M. F.; CARVALHO, J. L. V. de; NEVES, P. de C. F..
2015
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Micronutrientes; Biofortificação; Qualidade de alimentos; Fertilizantes; Micronutrients; Biofortification; Food quality.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1027770
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Boron and calcium sprayed on 'Fuyu' persimmon tree prevent skin cracks, groove and browning of fruit during cold storage Ciência Rural
Ferri,Valdecir Carlos; Rombaldi,Cesar Valmor; Silva,Jorge Adolfo; Pegoraro,Camila; Nora,Leonardo; Antunes,Pedro Luiz; Girardi,Cesar Luiz; Tibola,Casiane Salete.
Flesh softening, skin browning and rotting are chief problems during cold storage (CS) of 'Fuyu' Persimmon. We studied the effects of boron (B) and calcium (Ca) sprayed on the trees during three consecutive years, on the development of skin cracks, grooves and browning in persimmon fruit under CS in Farroupilha, RS, Brazil (29°31' south, 51°21' west, about 750 m altitude). A homogeneous orchard area of 0.5 ha was delimitated and three sets of five plants for each treatment were randomly selected. The persimmon trees were sprayed at a 20 day interval, from 15th January until harvest, for three consecutive years, with: T1) water; T2) calcium nitrate at 0.5% (m/v); T3) calcium chloride at 0.5% (m/v); and T4) boron at 0.3% (m/v). The fruit were harvest with...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Diospyrus kaki; Postharvest injuries; Micronutrients; Macronutrients.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782008000800009
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Caracterização e avaliação agronômica de rochas silicáticas com potencial de uso como fontes alternativas de nutrientes e corretivos da acidez do solo. Repositório Alice
SILVA, D. R. G..
A agricultura brasileira é uma das mais ecoeficientes do mundo, utilizando-se menos recursos como terras, águas e insumos com menor impacto ao meio ambiente e maior retorno econômico ao agricultor contribuindo significativamente no produto interno bruto. Entretanto, uma crise no setor de fertilizantes em 2008, que promoveu o aumento do preço das matérias-primas trouxe de volta a discussão sobre a dependência da agricultura brasileira em relação à importação de fertilizantes. Esse problema tem renovado o interesse na avaliação da viabilidade técnica, econômica e ambiental de uso de fontes alterantivas de nutrientes, principalmente os materiais fornecedores de potássio. As importações de fertilizantes potássicos superaram taxas de 90% ao ano do total...
Tipo: Tese/dissertação (ALICE) Palavras-chave: Agrominerais; Micronutrientes; Agrominerals; Micronutrients; Soil; Fertilizer; Potassium; Multinutrient fertilizer; Nutrient availability; Potassic rock; Rock powder; Soil amelioration.
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/934881
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Carotenoid production in sugarcane juice and synthetic media supplemented with nutrients by Rhodotorula rubra l02 BJM
Bonadio,Mariana de Paula; Freita,Lidyane Aline de; Mutton,Márcia Justino Rossini.
ABSTRACT In order for the use of biological carotenoids to become feasible, it is necessary to have adequate low cost sources and improved methods of cultivation. The aim of this study was to evaluate the effect of supplementation with nitrogen, phosphorus, zinc, and magnesium, on the biomass and carotenoid volumetric production by yeast Rhodotorula rubra L02 using a complex medium (sugarcane juice) and synthetic media (sucrose and maltose) as substrates. The experimental design used for each substrate was randomized in blocks with 16 treatments and 3 repetitions. The treatments were compound for 15 different combinations of nutrients (N; Mg; Zn; P, N + Mg; N + Zn; N + P; Mg + Zn; Mg + P; Zn + P; N + P + Zn; N + P + Mg; N + Zn + Mg; P + Zn + Mg; N + Zn +...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Yeasts; Pigments; Macronutrients; Micronutrients; Killer activity.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822018000400872
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Chemical attributes of a Hapludox soil after nine years of pig slurry application PAB
Veiga,Milton da; Pandolfo,Carla Maria; Balbinot Junior,Alvadi Antonio; Spagnollo,Evandro.
The objective of this study was to evaluate the pig slurry application effects on chemical attributes of a Hapludox soil managed under no-tillage system. Treatments consisted of 50, 100 and 200 m³ ha-1 per year of pig slurry application, and a control with replacement of P and K exported through harvested grains. Attributes related to soil chemical reaction, exchange complex, and nutrient contents were determined in soil samples collected in the ninth year of experimentation from 0 - 0.025, 0.025 - 0.05, 0.05 - 0.10, 0.10 - 0.20, 0.20 - 0.40 and 0.40 - 0.60 m soil depths. The continuous application of high doses of pig slurry on the Oxisol surface under no-tillage acidifies the soil and increases Al, P, Cu, and Zn contents down to 0.2-m depth, and K levels...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Acidification; Micronutrients; No-tillage system; Soil fertility; Soil pollution; Soil quality.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2012001200013
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Chemical characterization and mineral levels in the fruits of blackberry cultivars grown in a tropical climate at an elevation - doi: 10.4025/actasciagron.v35i2.16630 Agronomy
Guedes, Mayara Neves Santos; Universidade Federal de Lavras - UFLA; Abreu, Celeste Maria Patto de; Universidade Federal de Lavras; Maro, Luana Aparecida Castilho; Universidade Federal de Lavras; Pio, Rafael; Universidade Federal de Lavras; Abreu, José Renato de; Universidade Federal de Lavras; Oliveira, João Otávio de; Universidade Federal de Lavras.
Sensorial attributes such as color, texture, acidity and nutritional composition are essential quality components for blackberry (Rubus spp.). The mineral content and quality of fruits of different blackberry cultivars produced in Lavras, Southern Minas Gerais, in a tropical climate at an elevation (Cwb, according to Köppen) were analyzed. The analyzed minerals were phosphorus (P), potassium (K), calcium (Ca), magnesium (Mg), zinc (Zn), manganese (Mn), copper (Cu) and iron (Fe). Additionally, chemical characteristics, the total acidity (citric acid), pH, soluble solids (°Brix) and vitamin C (ascorbic acid) level, and sensory characteristics, color (L*a*b) and firmness (N) were also evaluated. According to the results, the Choctaw and Xavante blackberry...
Palavras-chave: 5.07.01.02-9 Rubus spp.; Micronutrients; Macronutrients; Vitamin C Química Física Físico-Química e Bioquímica dos Alim. e das Mat.-Primas Alimentares.
Ano: 2013 URL: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/article/view/16630
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Chemical composition of cold pressed Brazilian grape seed oil Ciênc. Tecnol. Aliment.
SHINAGAWA,Fernanda Branco; SANTANA,Fernanda Carvalho de; ARAUJO,Elias; PURGATTO,Eduardo; MANCINI-FILHO,Jorge.
Abstract Grape seed oil (GSO) is an important by-product of the wine-making industry which has received attention as an alternative source of vegetable oils; its chemical compounds can be influenced by agricultural practices and industrial processing. Knowledge of the composition of Brazilian GSO is scarce; thus, this study aimed to analyze the chemical characteristics, as well as the antioxidant activity of these oils. GSO samples were obtained from Brazilian markets and showed significantly high amounts of phenolic, γ-tocotrienol and phytosterols as well as, the presence of several volatile compounds. Based on these results, is possible to show that oils exhibited good antioxidant activity. Therefore, it can be inferred that Brazilian GSO had a...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Seed oils; Micronutrients; Antioxidant activity.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612018000100164
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Chemical composition of Ilex paraguariensis St. Hil. under different management conditions in seven localities of Paraná State BABT
Reissmann,Carlos Bruno; Radomski,Maria Izabel; Quadros,Ruth Maria Bianchini de.
Ilex paraguariensis St. Hil. (erva-mate), the mate tea, is a forest tree whose natural distribution in the Brazilian territory embraces the States of Mato Grosso do Sul, Paraná, Santa Catarina and Rio Grande do Sul. Its economical importance is moreover related to tea production. The purpose of this study is to characterize the leaf chemical composition in relation to different plantation and management conditions. Chemical analysis were performed on plants of different ages,in naturally occurring areas, planted stands, and seedbeds. The most remarkable elements observed in the study were P with average values ranging from 0,5 - 3,2 g kg-1 D.W., Mn values from 346 - 3.330 mg kg-1 D.W., and Al values from 167 - 1.235 mg kg-1 D.W.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Macronutrients; Micronutrients; Aluminium; Foliar analysis; Ilex paraguariensis; Erva-mate.
Ano: 1999 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89131999000200009
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Chemical speciation: an instrument for evaluation of mineral bioavailability Ciência Rural
Reis,Luana Sarpa; Gonçalves,Édira Castello Branco de Andrade.
Chemical speciation allows knowing the the different chemical forms of metals in a sample. Sequential extraction procedures are used to evaluate the fractionation of the metals in solid matrices. Few studies are described in the literature related to chemical speciation in food. Residues from fruits and vegetables generated in industry processes results in significant nutritional losses. The nutritional value of a food containing a given mineral depends not only on its content, but also on its bioavailability. The present paper emphasizes the importance of chemical speciation in food, considering the amount of loss of fruits and vegetables, since they are great sources of minerals.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Chemical speciation; Micronutrients; Food..
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782015000601126
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Cobalt and molybdenum concentrated suspension for soybean seed treatment Rev. Bras. Ciênc. Solo
Lana,Regina Maria Quintão; Faria,Marcos Vieira de; Bonotto,Ivan; Lana,Ângela Maria Quintão.
The concentrated suspension (CS), the basis of Mo trioxide, allows high Mo concentrations and is therefore a technical advance for seed treatment, since it allows the recommendation of the Mo at lower dosage than with the liquid solution formulations (LS). The purpose of this research was to evaluate the efficiency and doses of fertilizer with Mo and Co in concentrated suspension in comparison with liquid solution as well as fertilizers associated with phytohormones, applied in seed treatments, and their effect on soybean yield. Two experiments were carried out in the growing seasons of 2004/2005 and 2005/2006 at the Universidade Federal de Uberlandia (UFU).The first was conducted in an experimental area on the Fazenda Capim Branco, with six treatments and...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Glycine max; Micronutrients; Fertilizer technology; Nutrition.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-06832009000600020
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