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Fungos produtores de aflatoxina na castanha-do-brasil (Bertholletia excelsa) após a secagem em secador a alta temperatura por convecção natural. Repositório Alice
CARVALHO, C. A. C. de; COSTA, D. de A. da; ALVARES, V. de S.; NOGUEIRA, R. M.; LIMA, A. C. de; MADRUGA, A. L. S..
O presente trabalho objetivou analisar a qualidade da castanha-do-brasil após a secagem em secador à alta temperatura por convecção natural.
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Castanha do brasil; Convecção natural; Natural convection; Aflatoxinas; Temperatura de secado.; Calidad de la fruta; Nuez del Brasil; Secadores de convección; Madera tropical; Micotoxinas; Essência florestal; Castanha do pará; Bertholletia excelsa; Fruto; Qualidade; Secagem artificial; Resistência a temperatura; Contaminação fúngica; Aspergillus flavus; Micotoxina; Aflatoxina; Tropical wood; Brazil nuts; Fruit quality; Fungi; Convection dryers; Drying temperature; Mycotoxins; Aflatoxins; Aspergillus parasiticus..
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/912155
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Níveis de aflatoxina na castanha do brasil após a secagem em secador a alta temperatura por convecção natural. Repositório Alice
COSTA, D. A.; ALVARES, V. de S.; NOGUEIRA, R. M.; LIMA, A. C..
A aflatoxina, causada pelos fungos Aspergillus flavus, A. parasiticus e A. nomius, provoca perdas na produtividade e qualidade da castanha-do-brasil, sendo a causa das restrições ao comércio internacional devido às contaminações ultrapassarem os limites exigidos pelos países importadores. A secagem tradicional para as castanhas não tem sido eficiente para reduzir a contaminação por fungos produtores desta toxina, tornando a secagem artificial uma alternativa útil. O objetivo do trabalho foi avaliar a eficiência de um secador com ar aquecido forçado na contaminação por aflatoxina em B.
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Castanha do brasil; Aspergilus nomius; Convecção natural; Natural convection; Seringal Porongaba; RESEX Chico Mendes; Brasiléia (AC); Acre; Amazônia Ocidental; Western Amazon; Amazonia Occidental; Aflatoxinas; Calidad de la fruta; Madera tropical; Micotoxinas; Nuez del Brasil; Secadores de convección; Temperatura de secado.; Essência florestal; Castanha do pará; Bertholletia excelsa; Fruto; Qualidade; Secagem artificial; Resistência a temperatura; Contaminação fúngica; Aspergillus flavus; Micotoxina; Aflatoxina; Tropical wood; Brazil nuts; Fruit quality; Fungi; Convection dryers; Drying temperature; Mycotoxins; Aflatoxins; Aspergillus parasiticus..
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/934911
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Quality of in-shell Brazil nuts after drying using a pilot natural convection oven in the state of Acre, Brazil. Repositório Alice
COSTA, D. A. da; ÁLVARES, V. de S.; KUSDRA, J. F.; NOGUEIRA, R. M.; MACIEL, V. T.; MIQUELONI, D. P..
The natural drying of in-shell Brazil nuts carried out by the extractivists is not effective in reducing contamination by aflatoxin-producing fungi. Thus the use of an artificial heater could prove to be a favourable method to bring about a rapid reduction in the moisture content of the nuts and thereby prevent fungal growth. Hence the objective of this study was to evaluate the efficiency of a natural convection-type drier with respect to the physical, physicochemical and microbiological quality of nuts after drying for 6 hours at 45 °C. A random block experimental design with two treatments (nuts before and after drying) was used, using 10 replications of 3 kg. The nuts were analysed for their moisture, ash, protein, dietary fibre, total carbohydrates...
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Castanha do brasil; Convecção natural; Natural convection; Acre; Amazônia Ocidental; Western Amazon; Amazonia Occidental; Nuez del Brasil; Micotoxinas; Madera tropical; Cáscaras de fruta; Calidad de la fruta; Aflatoxinas; Temperatura de secado.; Secadores de convección; Essência florestal; Castanha do pará; Bertholletia excelsa; Fruto; Qualidade; Casca; Propriedade físico-química; Secagem artificial; Resistência a temperatura; Contaminação fúngica; Aspergillus flavus; Micotoxina; Aflatoxina; Tropical wood; Brazil nuts; Fruit quality; Fruit peels; Fungi; Drying temperature; Convection dryers; Mycotoxins; Aflatoxins..
Ano: 2017 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1074178
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The impact of convective drying on the color, phenolic content and antioxidant capacity of noni (Morinda citrifolia L.) Ciênc. Tecnol. Aliment.
MIRELES-ARRIAGA,Ana Isabel; RUIZ-LÓPEZ,Irving Israel; HERNÁNDEZ-GARCÍA,Pedro Abel; ESPINOSA-AYALA,Enrique; LÓPEZ-MARTÍNEZ,Leticia Xóchitl; MÁRQUEZ-MOLINA,Ofelia.
Abstract The effect of thin-layer drying temperature on color, phenolic content and antioxidant capacity of noni slices was investigated. Noni slices were air-dried at 50, 60 and 70 °C under natural convection conditions. Drying curves were fitted to thin-layer drying models in order to evaluate the drying characteristics of the product. In addition, an unsteady-state diffusion equation was numerically solved considering both product shrinkage and a variable mass Biot number in boundary condition to accurately estimate water diffusivity in a process with external resistance to mass transfer. Results revealed that the Aghbashlo model accurately reproduced the experimental behavior. As expected, water diffusivities, corrected for shrinkage, increased with...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Antioxidants; Natural convection; Noni drying.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612016000400583
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