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Agronomic and molecular analyses for the characterisation of accessions in Tunisian olive germplasm collections Electron. J. Biotechnol.
Taamalli,Wael; Geuna,Filippo; Banfi,Riccardo; Bassi,Daniele; Daoud,Douja; Zarrouk,Mokhtar.
In this study, a total of 14 agronomic traits, five AFLP primer combinations and ten SSR loci were used to describe and to classify a group of Tunisian olive genotypes into groups based on molecular profiles and agronomic traits. The analysis of variance of the agronomical data revealed significant differences among accessions for all measured traits. The mean phenotypic dissimilarity (0.34 with a range of 0.08-0.6) was low in comparison to dissimilarity calculated using AFLP (0.50 with a range of 0.16-0.70) and SSR markers (0.76 with a range 0.35-0.94). The correlation between the agronomical dissimilarity matrix and the matrices of genetic dissimilarity based on SSR and AFLP markers was very weak: 0.156 (p = 0.05) and 0.185 (p = 0.05), respectively. The...
Tipo: Journal article Palavras-chave: Agronomic traits; AFLP; Olea europaea; SSR.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-34582006000500002
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Antioxidant activity and phenolic contents of Olea europaea L. leaves sprayed with different copper formulations IPB - Escola Superior Agrária
Ferreira, Isabel C.F.R.; Barros, Lillian; Soares, Maria Elisa; Bastos, Maria de Lourdes; Pereira, J.A..
Olive trees (Olea europaea L. Cv. Cobranc¸osa) from the northeast of Portugal were sprayed with three different copper formulations [bordeaux mixture (copper sulphate + calcium hydroxide - 20% Cu), copper hydroxide (40% Cu) and copper oxychloride (50% Cu)] to control olive fungal diseases. The residues of copper in olive leaves, harvested at different times, were evaluated by atomic absorption spectrometry. At all the collection times, treated olive leaves had significantly higher copper contents, compared to the control. The different copper amounts in pesticide formulations lowered the leaves contents in total phenols and hence their antioxidant properties. Olive leaves sprayed with copper oxychloride possessed the highest copper levels and the lowest...
Tipo: Article Palavras-chave: Olea europaea; Olive leaves; Copper; Phenols; Antioxidant activity.
Ano: 2007 URL: http://hdl.handle.net/10198/749
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Aplicação de um estimulante do vingamento dos frutos em olival IPB - Escola Superior Agrária
Rodrigues, M.A.; Acácio, L.; Claro, Ana Marília; Ferreira, I.Q.; Arrobas, Margarida.
A oliveira apresenta habitualmente floração abundante. Contudo, muitas flores não se desenvolvem completamente, ocorrendo a sua queda logo após a floração. Segue-se uma fase em que ocorre queda massiva de pequenos frutos. Em 2010 decorreram dois ensaios de campo onde se avaliou o efeito de um fertilizante foliar no vingamento, produção de azeitona e estado nutritivo das árvores. O produto contém boro, molibdénio solúvel em água, polissacáridos e ácido fólico. As caldas foram aplicadas no fim da floração. Um ensaio decorreu num olival adulto da cultivar Santulhana, na localidade de Calvelhe em Bragança. Um segundo ensaio decorreu num olival de 8 anos da cultivar Cobrançosa localizado próximo de Valpaços. Em Calvelhe, o número médio de frutos vingados por...
Tipo: ConferenceObject Palavras-chave: Olea europaea; Adubação foliar; Floração e vingamento; Estado nutricional; Produção de azeitona.
Ano: 2011 URL: http://hdl.handle.net/10198/6221
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Características fenológicas e físicas e perfil de ácidos graxos em oliveiras no sul de Minas Gerais PAB
Oliveira,Marcelo Caetano de; Ramos,José Darlan; Pio,Rafael; Cardoso,Maria das Graças.
O objetivo deste trabalho foi avaliar as características fenológicas e físicas, o teor lipídico e o perfil de ácidos graxos dos frutos de cultivares de oliveira, da Serra da Mantiqueira, sul do Estado de Minas Gerais. Foram avaliadas as cultivares Alto D'Ouro, Arbequina, Galega, Grappolo 541, Grappolo 561, Grappolo 575, Negroa, Penafiel, Ropades 392 e Santa Catalina, nos anos agrícolas 2008/2009, 2009/2010 e 2010/2011. Extraiu-se o óleo bruto das cultivares ricas em lipídeos, para a avaliação do perfil de ácidos graxos. O florescimento ocorre de julho a outubro, e a colheita de janeiro a março. A cultivar mais precoce é a Arbequina, e as mais tardias são Galega, Grappolo 575 e Santa Catalina. 'Grappolo 561' apresenta frutos de maior diâmetro transversal, e...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Olea europaea; Azeite de oliva; Ciclo reprodutivo.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2012000100005
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Chemical characterization and oxidative stability of olive oils extracted from olive trees of Southern Brazil. Repositório Alice
BUSCATTO, M. H.; ZAMBIAZI, R. C.; CRIZE-CARDOSO, M.; PIARNICKI, C. M. S.; MENDONÇA, C. R. B.; DUTRA, F. L. G.; COUTINHO, E. F..
bitstream/item/169059/1/Enilton-Coutinho-52n12a12.pdf
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Olea europaea; Compostos bioativos; Ácidos graxos; Período de indução; Azeitona.
Ano: 2017 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1082619
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Chemical characterization and oxidative stability of olive oils extracted from olive trees of Southern Brazil PAB
Bruscatto,Mariângela Hoffmann; Zambiazi,Rui Carlos; Crizel-Cardoso,Michele; Piatnicki,Clarisse Maria Sartori; Mendonça,Carla Rosane Barboza; Dutra,Fabiana Lemos Goularte; Coutinho,Enilton Fick.
Abstract: The objective of this work was to characterize the chemical composition of olive (Olea europaea) oils produced in Southern of Brazil and correlate it with oxidative stability. Olive oils from the Arbequina, Coratina, Frantoio and Koroneiki cultivars were evaluated. A completely randomized experimental design was used, in a uniform arrangement, with three replicates. Acidity value, peroxide index, specific absorption, tocopherol content, phenolic compound content, carotenoid content, chlorophyll content, fatty acid profile, and oxidative stability were determined. The oils from the Coratina and Frantoio cultivars were classified as extra virgin-oils. The olive oil from the Coratina cultivar showed the highest levels of pigments, followed by the...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Olea europaea; Bioactive compounds; Fatty acids; Induction period; Olive; Quality parameters.
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2017001201231
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Destination and reuse of by products from olive oil extraction Sci. Agrar.Paran. / SAP
Medeiros, Rosalina Marangon Lima; Villa, Fabíola; Silva, Daniel Fernandes da; Cardoso Filho, Luciana Resende.
The waste obtained from olive oil extraction process are by products generated in different ways and composition, according to the used extraction equipment, the olive variety and the fruit maturity. In the olives pressing traditional process, using continuous three-phase process, the waste produced comprise the liquid portion (vegetation water) + solid portion (solid waste). The olive solid portion to suffer new extraction produces the oil residue, while the aqueous residue is usually discarded without control, causing various environmental problems. When using a two-phase system for oil production, the problem is eliminated, resulting in a new waste, known as ‘alperujo’ and water vegetation. The industries of olive extraction are trying to invest in...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Bagaço; Olea europaea; Processamento; Reaproveitamento.
Ano: 2016 URL: http://e-revista.unioeste.br/index.php/scientiaagraria/article/view/11905
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DINÂMICA POPULACIONAL DE Saissetia oleae (HEMIPTERA: COCCIDAE) EM OLIVEIRAS Rev. Bras. Frutic.
SOUZA,GABRIELA CHESIM DE; REDAELLI,LUÍZA RODRIGUES; WOLFF,VERA REGINA DOS SANTOS.
RESUMO A olivicultura é uma atividade recente no Rio Grande do Sul, com poucas informações sobre os insetos associados. A dinâmica populacional de Saissetia oleae (Oliver) e seu parasitismo natural foram avaliados em pomar de Olea europaea L., cultivar Arbequina, mantidos sob manejo convencional, situado em Caçapava do Sul (30°30'43? S, 53°29'27? O)-RS, Brasil. As amostragens foram mensais, de abril de 2012 a março de 2013. Em cada ocasião, em 20 plantas sorteadas, e dos quadrantes da copa (norte, sul, leste e oeste), foram retirados dois ramos aleatórios (20 a 30 cm de comprimento, com no mínimo 20 folhas), um interno e outro externo. A maior abundância de S. oleae foi na primavera e no verão, e a temperatura foi o fator que interferiu nesta dinâmica....
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Cochonilha-negra; Dinâmica populacional; Olea europaea.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452015000400852
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Distribuição potencial de oliveiras no Brasil e no mundo. Repositório Alice
WREGE, M. S.; COUTINHO, E. F.; PANTANO, A. P.; JORGE, R. O..
A demanda pelo azeite de oliva tem sido crescente no mundo, principalmente no Brasil, aumentando a necessidade de expansão da área de plantio. Contudo, nas regiões que são tradicionalmente produtoras, não existe mais espaço, havendo necessidade de procurar novas áreas para plantio no mundo. Neste trabalho, foram identificadas áreas marginais para plantio no Brasil, utilizando modelagem de nicho ecológico, baseando-se em pontos de ocorrência levantados nas regiões produtoras da Europa, Estados Unidos, Austrália e América Latina (Chile, Argentina e Uruguai). Foram usados 346 pontos georreferenciados de ocorrência e planos de informação com dados climáticos (média de temperatura mínima do ar, média de temperatura máxima do ar - em ºC - e total de precipitação...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Olea europaea; Oliveira; Olevicultura; Modelagem de nicho ecológico; Azeite de oliva; Zoneamento.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1023775
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Effect of coconut water on growth of olive embryos cultured in vitro Ciência Rural
Souza,Rafaeli Aparecida Vieira de; Braga,Francyane Tavares; Setotaw,Tesfahun Alemu; Vieira Neto,João; Azevedo,Patrícia Helena de; Azevedo,Virgínia Helena de; Cançado,Geraldo Magela de Almeida.
The experiment was carried out to determine the appropriate dose of coconut water as supplement for in vitro cultivation of zygotic embryos from 19 olive genotypes. The isolated embryos of the olive seeds were immersed on culture medium containing 0 (control), 25, 50, and 100mL L-1 of fresh and sterile coconut water and kept for 45 days under controlled environment. The percentage of germination, shoot length, number of roots, number of leaves and number of internodes were measured for all 19 olive genotypes. The ANOVA of the parameters evaluated showed significant genotypes x doses of coconut water interaction for shoot length, number of leaves and number of internodes and the dose of 100mL L-1 produced the best results overall as indicated by the means...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Olea europaea; Culture medium; Complex mixture; Tissue culture; Zygotic embryos.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782013000200016
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Effect of soil boron application on flower bud and leaf boron concentrations of olives IPB - Escola Superior Agrária
Rodrigues, M.A.; Arrobas, Margarida.
In this work we report the effect of soil boron application on flower bud and leaf mineral composition of olives. Two field experiments were carried out. For experiment 1, we selected ten pairs of olive trees, chosen from ten different olive orchards, half being cv. Santulhana and the other cv. Madural. On each pair, one tree was B-fertilized (+B) on 29 March 2003 with 8.3 g of B (as Borax, 11% B) and the other pair kept as control (-B). On the experiment 2, three trees per treatment of cv. Cobrançosa were subjected to soil application of 0, 2.8, 5.5, 11.0 and 22.0 g of B per tree. Flower bud samples were taken on 24 May 2003 and leaf samples on 12 July 2003 and 31 January 2004. In experiment 1, soil B applications increased B content on flower bud....
Tipo: Article Palavras-chave: Boron fertilization; Boron mobility; Olea europaea.
Ano: 2008 URL: http://hdl.handle.net/10198/2194
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Enraizamento de estacas de oliveira em função do número de folhas e ácido indolbutírico. Repositório Alice
DUTRA, L. F.; PIO, R.; BASTOS, D. C.; BERTI, A. J.; SCARPARE FILHO, J. A.; MOURÃO FILHO, F. de A. A.; ENTELMANN, F. A.; ALVES, A. S. R..
2004
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Oliveira; Olea europaea; Estaquia; Enraizamento.
Ano: 2004 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/428058
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Enraizamento de estacas semilenhosas de oliveira sob efeito de diferentes épocas, substratos e concentrações de ácido indolbutírico Ciência e Agrotecnologia
Oliveira,Adelson Francisco de; Pasqual,Moacir; Chalfun,Nilton Nagib Jorge; Regina,Murillo de Albuquerque; Rincón,Carmen Del Rio.
Com o objetivo de avaliar o enraizamento de estacas semilenhosas de oliveira (Olea europaea L.), sob efeito de diferentes épocas, substratos e concentrações de ácido indolbutírico (AIB), foram conduzidos na Fazenda Experimental da EPAMIG em Maria da Fé, MG, dois experimentos, sob condições de casa-de-vegetação rústica. As estacas foram coletadas da cultivar Ascolano 315, e os experimentos instalados nos meses de fevereiro de 2000 (09/02) e abril de 2000 (27/04). O delineamento experimental utilizado foi o de blocos casualizados em esquema fatorial 4 x 4, compreendendo, respectivamente, quatro substratos: areia, vermiculita, areia/terra 1/1(v/v) e terra, e quatro concentrações: 0, 1.000, 3.000 e 5.000 mg.L-1 de AIB, com quatro repetições. Pelos resultados,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Olea europaea; Propagação; Estaquia; Substrato; AIB.
Ano: 2003 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542003000100014
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Estabelecimento in vitro de oliveira cv. "Arbequina" para início da micropropagação Ciência Rural
Donini,Lorena Pastorini; Schuch,Márcia Wulff; Ribeiro,Mirian de Farias; Souza,Joseane Almeida de; Soares,Gustavo Campos.
A utilização de técnicas de cultura de tecidos com o objetivo de melhorar a rentabilidade das culturas tem-se apresentado como um instrumento importante que pode ser explorado pelos pesquisadores, produzindo plantas com elevada qualidade sanitária. Este trabalho teve como objetivo determinar o meio de cultura e a concentração de zeatina adequadas no estabelecimento in vitro de oliveira "Arbequina". Foram utilizados segmentos nodais (1cm), obtidos de plantas mantidas em casa de vegetação. Em laboratório, o material foi desinfestado com álcool 70% (um minuto) e solução de hipoclorito de sódio (2,5%), por 15 minutos, e inoculado em meio MO, MS ou WPM, adicionados de diferentes concentrações de zeatina (0, 2 e 4mg L-1). O material foi mantido em sala de...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Oleaceae; Olea europaea; Produção de mudas; Micropropagação.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782008000600045
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Genetic similarity among Tunisian cultivated olive estimated through SSR markers Scientia Agricola
Abdelhamid,Sofiane; Grati-kamoun,Naziha; Marra,Francesco; Caruso,Tiziano.
Olive (Olea europaea L. subsp. europaea var. europaea) is one of the oldest fruit tree in the Mediterranean basin, and is cultivated for oil and canned fruit. Part of this interest is driven by the economic importance of olive oil which is increasing throughout the world due to its beneficial effect to human health. In Tunisia, olive has great socio-economic importance, with more than 60 millions olive trees cultivated for olive oil production including a wide range of cultivars which are widely extended from the north to the south regions of the country for its high economic value. Here, we applied microsatellites (SSRs) molecular markers to assess the genetic variability of the most important Tunisian olive cultivars. In total, the 10 simple sequence...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Olea europaea; Genetic diversity; Microsatellite; Genetic relationships.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90162013000100006
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Influence of soil management (natural vegetation and tillage) on physiological parameters in Oleae europaea Cv. Cobrançosa IPB - Escola Superior Agrária
Baptista, Paula; Pereira, J.A..
Olive trees (Olea europaea) have great social and economic interest in Trás-os-Montes. In this region, conventional tillage has long been used for control of weeds, with a frequency of three to four times a year. The aim of this work was to study the effect of soil cover with natural vegetation (nv) in comparison to the traditional tillage (tt) on photosynthetic parameters and leaves mass in the Cobrançosa cultivar. The work was carried out in 2003 in a no-irrigated olive orchard located in Paradela – Mirandela (Northeast of Portugal). The orchard has about 4.o ha of surface, and two plots with different management were constituted, one aws tilled every time that was necessary to control the weeds and in the other the natural vegetation grew freely over...
Tipo: ConferenceObject Palavras-chave: Olea europaea; Tillage; Photosynthetic parameters; Chlorophyll contents.
Ano: 2004 URL: http://hdl.handle.net/10198/5726
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Influence of the olive storage period on oil quality in the portuguese “Cobrançosa”, “Madural” and “Verdeal Transmontana” cultivars IPB - Escola Superior Agrária
Pereira, J.A.; Casal, S.; Bento, Albino; Oliveira, M.B.P.P..
Olives ( Olea europaeacv. Cobrancüosa, Madural, and Verdeal Transmontana) used for oil production were stored, in plastic containers, at 5 ( 2 °C (70% relative humidity) for three different periods before oil extraction: 0, 7, and 14 days (T0, T7, and T14, respectively). In the crop year 1997/1998 this procedure was done only for cv. Cobrancüosa and in 1998/1999 for the three cultivars. After storage, the oils were extracted from the fruits, and the acidity, peroxide value, coefficients of specific extinction at 232 and 270 nm, stability, color, p-anisidine value, fatty acids, and tocopherols compositions were determined. The results confirm that storage of fruits produces losses in the olive oil quality. Acidity and stability to oxidation indicate a...
Tipo: Article Palavras-chave: Olea europaea; Olive storage; Olive oil; Fatty acids; Tocopherols; Quality.
Ano: 2002 URL: http://hdl.handle.net/10198/722
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Influencia de seis especies arbóreas en la infiltración de agua en el suelo Agrociencia
Zapata-Sierra,Antonio; Manzano-Agugliaro,Francisco.
Los modelos de infiltración de agua en el suelo que dependen de una medida o dato puntual, como los de Kostiakov, Philips, Horton, y Green y Ampt, no consideran la influencia de los árboles circundantes. La hipótesis planteada en este trabajo fue que ésta puede influir en los valores genéricos tomados en campo y, por tanto, deben corregirse. Los factores que pueden influir son: la especie arbórea, la distancia al tronco, la altura del árbol y su manejo (cultivado o no). La infiltración fue medida con un infiltrómetro de doble anillo a varias distancias del tronco para tres especies de árboles cultivados con riego: Citrus sinensis, Citrus limon, Olea europaea y otras tres forestales: Eucalyptus globulus, Pinus halepensis, y Tamarix canariensis, así como...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Citrus limon; Citrus sinensis; Eucalyptus globulus; Olea europaea; Pinus halepensis; Tamarix canariensis; Zoysia spp.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1405-31952008000700010
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Influência do número de nós em estacas semilenhosas de oliveira (Olea europaea L.) no enraizamento sob câmara de nebulização Ciência e Agrotecnologia
Oliveira,Adelson Francisco de; Pasqual,Moacir; Chalfun,Nilton Nagib Jorge; Regina,Murillo de Albuquerque; del Rio Rincón,Carmen.
Com o objetivo de avaliar o enraizamento de estacas semilenhosas de oliveira (Olea europaea L.) com diferentes números de nós, foi conduzido no Centro de Investigación y Formación Agraria - CIFA "Alameda del Obispo" de Córdoba - Espanha, experimento sob condições de câmara de nebulização intermitente. As estacas foram tratadas com ácido indolbutítico (AIB) na concentração de 3.000 mg.L-1, antes da instalação do ensaio, submergindo durante cinco segundos as suas bases, aproximadamente 2,5 centímetros, em solução contendo o produto. Utilizaram-se estacas medianas, que foram coletadas de plantas em desenvolvimento vegetativo contínuo. O delineamento experimental utilizado foi o de blocos casualizados em fatorial 2 x 5, sendo respectivamente duas variedades,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Olea europaea; Propagação; Estaquia; Tamanho estacas.
Ano: 2003 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542003000200012
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Microsatellite markers for identification of a group of italian olive accessions Scientia Agricola
Muzzalupo,Innocenzo; Stefanizzi,Francesca; Salimonti,Amelia; Falabella,Rosanna; Perri,Enzo.
Cultivar characterization for fruit trees certification requires fast, efficient and reliable techniques. Microsatellite markers (SSR) were used in the molecular characterization of 23 genotypes of Olea europaea subsp europaea. The DNA from the olive cultivars was analyzed using nine pre-selected SSR primers (GAPU59, GAPU71A, GAPU71B, GAPU103A, UDO99-01, UDO99-12, UDO99-28 and UDO99-39) and revealed 29 alleles, which allowed each genotype to be identified. In the dendrogram, the nine primers allowed the 23 olive genotypes to be grouped into subgroups corresponding to the same cultivar denominations. SSR markers proved to be efficient and reliable for the molecular characterization of Italian olive cultivars.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Olea europaea; Fingerprinting; Genetic identity; Molecular markers.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90162009000500014
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