|
|
|
Registros recuperados: 14 | |
|
|
FERNANDES JÚNIOR, G. A.; LOBO, R. N. B.; LOBO, A. M. B. O.. |
O objetivo desse estudo foi comparar quatro grupos genéticos de ovinos deslanados quanto aos pesos e rendimentos dos cortes comerciais da carcaça. Trinta e três cordeiros, contemporâneos, nascidos de parto simples e sem relação de parentesco foram utilizados no experimento, sendo treze da raça Santa Inês (SI), seis da raça Morada Nova (MN), sete da raça Somalis Brasileira (SB) e sete ½ Dorper ? ½ Morada Nova (F1). Os grupos genéticos Santa Inês, Somalis Brasileira e ½ Dorper ? ½ Morada Nova apresentaram médias similares para os cortes do pernil, lombo, costilhar, serrote e pescoço (p>0,05). Melhores rendimentos de pernil foram observados nos grupos Somalis Brasileira e Santa Inês, e melhores rendimentos de lombo foram observados nos grupos Somalis... |
Tipo: Anais e Proceedings de eventos |
Palavras-chave: Avaliação de carcaça; Grupo genético; Ovinocultura de corte; Commercial cuts.; Cortes comerciais; Ovino; Corte; Rendimento; Cordeiro.; Brazil; Semiarid soils.; Meat carcasses; Ovine carcasses; Sheep; Lambs. |
Ano: 2011 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/902992 |
| |
|
| |
|
|
BATISTA, N. J. M.; PIMENTEL, P. G.; COSTA, J. A. A. da; FEIJO, G. L. D.; MOREIRA, G. R.; ARAÚJO, R. C. P. de; REIS, F. A.; RÊGO, J. P. A. do; CÂNDIDO, M. J. D.; MIZUBUTI, I. Y.. |
Abstract: This study aimed to evaluate the production performance, quantitative carcass characteristics, andeconomic viability of lambs of genetic group Pantaneiro finished under four production systems:1) Stockpiled Brachiaria brizantha cv piatã pasture; 2) Consortium of sorghum intercropped with Brachiaria brizantha cv piatã; 3) Feedlot based on sorghum silage and 2% body weight energyprotein supplementation, 4) Feedlot based on sorghum silage and 4% body weight energy-protein supplementation. Were used one hundred Pantaneiro lambs with an average body weight of 17.85 ± 2.50 kg and at 70 ± 15 days of age, approximately. The average final body weight and total body weight gain of the animals finished on the consortium of sorghum intercropped with... |
Tipo: Artigo de periódico |
Palavras-chave: Carne ovina; Integração lavoura pecuária; Cordeiro pantaneiro; Crop-livestock integration; Ovino de corte.; Ovino; Pastejo; Confinamento; Terminação; Carcaça; Análise Econômica.; Sheep feeding; Grazing; Variable costs; Costs and returns; Lamb meat.; Economic costs; Production costs; Ovine carcasses; Carcass weight. |
Ano: 2018 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1121301 |
| |
|
|
MAGALHÃES, J. L. L.; OLIVEIRA, D. de S.; ROGERIO, M. C. P.; ALBUQUERUE, F. H. M. A. R. de; DUARTE, T. F.; ARAÚJO, A. R.. |
Resumo: A avaliação das características qualitativas da carcaça bem como a análise sensorial, são parâmetros que vem somar no intuito de completar a avaliação do desempenho animal. O presente estudo foi conduzido para avaliar as características subjetivas e sensoriais da carne de cordeiro (½ Santa Inês-SI x ½ SPRD e ½ Somalis Brasileira-SB x ½ SPRD) terminados em confinamento. Foram utilizados dezesseis cordeiros, machos, inteiros com peso corporal médio inicial de 19,7±2,0kg. Os animais foram alojados em baias coletivas (15,25 m2) com piso de chão batido. O delineamento utilizado foi em blocos ao acaso. Utilizou-se o software SAS® 9.1 para as análises estatísticas. As carcaças foram refrigeradas a 4oC por 24 horas e, em seguida foram extraído os... |
Tipo: Anais e Proceedings de eventos |
Palavras-chave: Marmoreio; Organoleptic analysis.; Ovino; Cordeiro; Carne; Carcaça; Qualidade; Análise organoléptica; Sheep; Lamb meat; Mutton; Carcass characteristics; Brazil.; Ovine carcasses. |
Ano: 2013 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/975517 |
| |
|
| |
|
|
LOBO, R. N. B.; CHAPARRO-PINZÓN, A.; MELO NETO, F. V. O.; LIMA, L. D. de; BATISTA, A. S. M.; LOBO, A. M. B. O.. |
This study aimed to characterize a commercial lamb finishing system using animals of undefined breed from production to slaughter by analyzing performance, carcass traits, yield of commercial cuts, and the quality and meat acceptance of different slaughter groups, as to evaluate whether this system provides the market with a standardized product. The lots were not homogeneous for yield of commercial cuts and performance and morphometric traits evaluated in vivo. The groups were heterogeneous to 75% of the 13 carcass traits evaluated, among them, hot and cold carcass weights, hot and cold carcass yields, carcass grade finishing and biological yield. There was also no uniformity for the proportion of non-carcass components, morphometry of carcass, visual... |
Tipo: Artigo de periódico |
Palavras-chave: Carcass morphology; Sensory analysis; Carne ovina; Peso da carcaça; Acabamento; Brasil; Ovino; Cordeiro; Ácido Graxo; Corte; Engorda; Rendimento; Sheep meat; Ovine carcasses; Lamb meat; Yields; Slaughter weight; Brazil. |
Ano: 2018 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1092566 |
| |
|
|
ALVES, A. A.; OLIVEIRA, D. S.; ROGERIO, M. C. P.; POMPEU, R. C. F. F.; LIMA, L. D. de; AZEVEDO, D. M. M. R.; CISNE JÚNIOR, J. V.; MOREIRA FILHO, M. A.. |
As medidas morfométricas realizadas na carcaça fria é uma maneira de avaliar o desempenho dos animais, permitindo comparações entre sistemas de alimentação. Estudos demonstram a existência de alta correlação entre as medidas morfométricas e os tecidos constituintes da carcaça, o que possibilita a estimação de suas características físicas, evitando dessa forma, o oneroso processo da dissecação das carcaças. Assim, objetivou-se avaliar as medidas morfométricas da carcaça fria de cordeiros Santa Inês em terminação submetidos a dietas para maturidade precoce e tardia, com restrição de nutrientes |
Tipo: Anais e Proceedings de eventos |
Palavras-chave: Brasil; Semiárido; Ovino; Nutrição Animal; Cordeiro; Eficiência Nutricional; Carcaça; Produção Animal; Sheep; Lambs; Animal nutrition; Animal production; Ovine carcasses; Dietary restriction; Morphometry; Brazil; Semiarid zones. |
Ano: 2018 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1101689 |
| |
|
|
MENEZES JÚNIOR, E. L. de; BATISTA, A. S. M.; LOIOLA, P. M. G.; SOUSA, D. R. de; GOMES, D. P.; LINHARES, J. C.; ALBUQUERQUE, F. H. M. A. R. de. |
Resumo: Utilizou-se 39 cordeiros, sendo 13 cordeiros de cada genótipo, meio sangue Dorper, Santa Inês e Somalis, todos machos inteiros. Com dois sistemas de terminação em pastagem nativa e cultivada, foram encaminhados ao abate com peso mínimo de 25kg e escore corporal igual ou maior que três. O peso vivo (PV) exerce inferência sobre o peso de carcaça quente (PCQ) (r = 0,96), comprimento do corporal (CC) (r = 0,75), perímetro torácico (PT) (r = 0,91) e o comprimento interno da carcaça (CIC) (r = 0,71), indicando elevada correlação entre esses índices. O escore corporal (ECC) está fracamente correlacionado com peso de carcaça quente (PCQ) (r = 0,47) e fria (PCF) (r = 0,48), perímetro torácico (PT) (r = 0,47) e área de olho de lombo (AOL) (r = 0,41),... |
Tipo: Anais e Proceedings de eventos |
Palavras-chave: Característica de carcaça; Correlações; Ovino; Cordeiro.; Carcaça; Lambs; Carcass characteristics; Ovine carcasses; Carcass quality; Correlation; Brazil.; Sheep. |
Ano: 2011 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/918061 |
| |
|
|
HIGUERA, J. M.; SILVA, A. B. S.; NOGUEIRA, A. R. de A.. |
The multi-energy calibration (MEC) was evaluated for the determination of Ca, Cu, Fe, K, Mg, Na, P, S, and Zn in meat samples by inductively coupled plasma optical spectrometry (ICP OES). This calibration method consists of using only two calibration standards and several atomic and ionic emission wavelengths with different sensitivities to determine the analyte concentration in the sample. Both calibration mixtures are prepared using the same amount of sample, which contributes to minimize matrix effects. The accuracy was evaluated using two certified reference materials, bovine liver (SRM 1577c) and bovine muscle (SRM 8414), with recoveries within 87-107% range. The method was applied for the determination of the analytes in meats of chicken, sheep loin,... |
Tipo: Artigo de periódico |
Palavras-chave: Calibration strategies; Matrix effect; ICP OES; MEC; Plasma optical spectrometry; Sheep carcass; Sheep loin; Carcaça; Ovino.; Ovine carcasses; Beef carcasses; Carcass characteristics. |
Ano: 2019 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1110814 |
| |
|
|
SOUSA, W. H. de; LOBO, R. N. B.; MORAIS, O. R.. |
[Santa Inês hair sheep: state of art and perspectives]. Abstract: The Santa Inês hair sheep breed is found in whole to areas of Brazil. Its origin has been object of vary speculations. However, the most probable could be traced starting from combinations of four genetic sources: a) Criuola is wool type of sheep, brought by Portuguese and Spanish settlers, but that eliminated the wool under tropical conditions was; b) Hair sheep breeds originating from of the African continent, which originated most of the hair sheep breeds from Brazil, Central America and Caribbean; c) Bergamácia sheep breed from Italian, which was crossed with the remaining sheep of those originating from of the African continent, and Morada Nova, followed by adaptation, selection and... |
Tipo: Anais e Proceedings de eventos |
Palavras-chave: Raça Santa Inês.; Ovino; Carne; Leite; Carcaça; Crescimento; Reprodução animal; Pele; Sheep meat; Mutton; Sheep; Milk; Ovine carcasses; Skin (animal); Animal growth.; Reproduction. |
Ano: 2003 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/529936 |
| |
|
| |
|
|
SANTOS, J. de S.; VASCONCELOS, A. M.; ALVES, A. A.; ROGERIO, M. C. P.; AZEVEDO, D. M. M. R.; OLIVEIRA, D. de S.. |
Abstract: The objective of this study was to evaluate the weight of non carcass components of lambs from genetic groups locally adapted to the Brazilian semiarid region submitted to diets with different voluminous: concentrate ratios. Twenty male lambs, not castrated, were used at approximately four months of age and average weight 18.8 ± 2.82 kg. The lambs were distributed in a completely randomized design, in a 2 x 2 factorial arrangement, composed of two genetic groups (Morada Nova and Santa Inês) and two voluminous ratios: concentrate (14.28: 85.72 and 54.96: 45, 04), making four treatments with five replications each. After skinning and evisceration, contents of gastrointestinal tract and non-carcass components (empty gastrointestinal tract, blood,... |
Tipo: Anais e Proceedings de eventos |
Palavras-chave: Ovino de corte; Carne ovina; Raça Santa Inês; Raça Morada Nova; Semiárido; Brasil; Brazilian semiarid; Ovino; Nutrição Animal; Víscera; Cordeiro; Volumosos; Alimento Concentrado; Peso; Carcaça; Animal nutrition; Sheep feeding; Lambs; Carcass weight; Carcass yield; Ovine carcasses; Brazil. |
Ano: 2019 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1120615 |
| |
|
|
SANTOS, J. de S.; VASCONCELOS, A. M.; ALVES, A. A.; ROGERIO, M. C. P.; AZEVEDO, D. M. M. R.; OLIVEIRA, D. de S.. |
Abstract: The objective of this work was to evaluate the carcass weights and yield of lambs from locally adapted breed, submitted to diets with different voluminous: concentrate ratios. Twenty male lambs with approximately four months of age and average weight of 18.8 ± 2.82 kg were used. The animals were distributed in a completely randomized design, in a 2 x 2 factorial arrangement, composed of two genetic groups (Morada Nova and Santa Inês) and two ratio voluminous: concentrate (14.28: 85.72 and 54.96: 45.04). The following parameters related to carcass weights and yields were evaluated: live weight at slaughter, empty body weight and weights and yields of hot and cold carcass, in addition to the biological yield. Morada Nova lambs showed higher yields... |
Tipo: Anais e Proceedings de eventos |
Palavras-chave: Carne ovina; Ovino de corte; Raça Morada Nova; Raça Santa Inês; Semiárido; Brazilian semiarid.; Brasil; Nutrição Animal; Cordeiro; Volumosos; Alimento Concentrado.; Sheep feeding; Lambs; Carcass weight; Animal feeding; Carcass yield; Ovine carcasses; Brazil. |
Ano: 2019 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1120581 |
| |
|
| |
Registros recuperados: 14 | |
|
|
|