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Análise econômica da cultura da pera cultivada no Semiárido Brasileiro. Repositório Alice
LIMA, A. G. de; LIMA, J. R. F. de; FERREIRA, M. de O.; ARAUJO, J. L. P..
Para diversificar a produção de frutas no Vale do São Francisco, estão se introduzindo na região novas culturas, especificamente, frutas produzidas em clima temperado, dentre estas novas opções, a pera tem demonstrado bom desempenho agronômico. Dessa forma, o objetivo deste trabalho é analisar a viabilidade econômica do cultivo da pera no Vale, utilizando dados disponibilizados pela Embrapa Semiárido. Os resultados encontrados mostraram que a produção dessa fruta só é rentável a partir de 10 anos e utilizando uma taxa mínima de atratividade de 12% (que representa a rentabilidade da Selic). Pode-se inferir também que as variáveis que mais afetaram os indicadores de viabilidade e risco foram produtividade e preço o que indica que o produtor deve estar atento...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Vale do São Francisco; Desempenho economico; Indicador de viabilidade; Pêra; Análise de Risco; Economia Agrícola; Economia da Produção; Comercio Exterior; Comercio Interno; Preço; Produtividade; Comercialização; Pearls; Pears; Agricultural economics; Economic analysis; Fruit crops.
Ano: 2018 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1094483
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Potential combinations of mabé, keshi and cultured pearl production from colourful hatchery-produced Pinctada margaritifera ArchiMer
Ky, Chin-long; Leclerc, Nicolas; Broustal, Floriane; Nakasai, Seiji; Devaux, Dominique.
Aquaculture of nacreous gems, such as cultured pearls, mabé or keshi, is done mostly using different mollusc species grown in countries of the Indo-Pacific region. To date, no single species has been exploited for the simultaneous generation of more than one of these bioproducts, but all require animals with colourful shells. Historically, Pinctada species have mainly been used for nucleated pearl production, selecting the rarer colourful individuals to be used as graft donors. By contrast, colourful Pteria species have mostly been used for mabé production, as the grafting operation for pearl production is associated with low yield. In this study, we report the potential for cumulating cultured pearl and mabé (MP), or keshi and mabé (MK) production, using...
Tipo: Text Palavras-chave: Pearl oyster; Pinctada margaritifera; Mabe; Keshi; Pearls.
Ano: 2019 URL: https://archimer.ifremer.fr/doc/00482/59398/62168.pdf
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Socio-Economics of Pearl Culture: Industry Changes and Comparisons focusing on Australia and French Polynesia AgEcon
Tisdell, Clement A.; Poirine, Bernard.
Concentrates on comparing socio-economic aspects of pearl culture in Australia, which mostly relies on the culture of the South Sea pearl oyster P. maxima, with that in French Polynesia which depends on the culture of the black-lipped pearl oyster P. margaritifera. Australian culture of pearl oysters dates from the 1950s whereas culture of black pearls in French Polynesia dates from the second half of the 1970s. After briefly outlining the history of pearl culture in Australia and Tahiti, this paper provides an overview of the industry, comparative structure of the industry in Australia and French Polynesia and its technologies. Socio-economic impacts, especially regional impacts, of the industry are considered. Market characteristics (such as prices...
Tipo: Working or Discussion Paper Palavras-chave: Pearl oyster; Pearls; Australian Pearl Industry; French Polynesia; Crop Production/Industries; International Relations/Trade; Production Economics.
Ano: 1998 URL: http://purl.umn.edu/47952
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