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Registros recuperados: 11 | |
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Pepeljnjak,Stjepan; egvic,Maja; Ozegovic,Ladislav. |
A study on the occurrence of citrinin and citrinin production ability of Penicillium spp. isolated from decaying apples collected from households in Croatia was carried out. Among 100 samples of apples, 37 strains of Penicillium spp. were found, including P. expansum, P. roqueforti, P. implicatum and P. purpurogenum. Citrinin production in liquid yeast medium by 11 strains of P. expansum varied in a range of 0.07 to 9.00 mg.kg-1. Citrinin was isolated from 19% of apple samples in range of 0.05 to 0.24 mg.kg-1. Antimicrobial activity of isolated citrinin, evaluated through tests on Bacillus subtilis, presented inhibitory zones varying from 5 mm to 1 cm. Minimal inhibitory concentrations (MIC) were 0.0072 µg.mL-1 for bacteriostatic effect, and 0.0144 µg.mL-1... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Citrinin; Penicillium expansum; Decaying apples; Antimicrobial activity. |
Ano: 2002 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822002000200007 |
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Blum,Luiz E. B.; Amarante,Cassandro V. T.; Valdebenito-Sanhueza,Rosa M.; Guimarães,Letícia S.; Dezanet,Alexandre; Hack Neto,Pedro. |
As podridões pós-colheita podem ocasionar perdas substanciais em maçãs (Malus domestica). O mofo azul (Penicillium expansum), a podridão amarga (Glomerella cingulata) e a podridão olho-de-boi (Pezicula malicorticis) estão entre as mais comuns. Grande atenção tem sido dada ao uso de alternativas de controle às doenças pós-colheita. A aplicação pós-colheita de leveduras, como o Cryptococcus laurentii, é uma das opções. Neste estudo testou-se a eficiência de C. laurentii (isolado 36) para o controle de podridões em maçãs 'Fuji' e 'Gala'. Após aplicação dos produtos, através de imersão, os frutos foram armazenados em laboratório (15-20 ºC / 60-70% UR) ou em câmara fria (1 ºC / 90-95% UR). Os patógenos foram inoculados na concentração de 10² conídios ml-1, a... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/other |
Palavras-chave: Glomerella cingulata; Malus domestica; Penicillium expansum; Pezicula malicorticis. |
Ano: 2004 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-41582004000400013 |
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Arroteia,Carla Cristina; Kemmelmeier,Carlos; Machinski Junior,Miguel. |
A Região Sul do Brasil é grande produtora de maçã, sendo 80% destinada ao consumo in natura. As micotoxinas são metabólitos secundários de fungos presentes na cadeia alimentar como contaminantes, causando diversos efeitos toxicológicos e imunológicos. Considerando que a patulina seja uma micotoxina produzida por Penicillium expansum, principal contaminante da maçã propôs-se investigar a ação de extratos aquoso e oleoso de Nim (Azadirachta indica) em maçã artificialmente contaminada. Foram testados dois tipos de extratos: o extrato aquoso obtido de maceração de folhas de Nim nas concentrações de 5, 10, 20 e 30%, e o extrato oleoso comercial (DalNeem®), obtido de sementes de Nim, nas concentrações de 0,125, 0,25, 0,5, 1, 2 e 5%. Os extratos aquosos não... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Azadirachta indica; Maçã; Nim; Patulina; Penicillium expansum. |
Ano: 2007 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782007000600002 |
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Vieira,Amanda Maria Furtado Drehmer; Steffens,Cristiano André; Argenta,Luiz Carlos; Amarante,Cassandro Vidal Talamini do; Oster,Andreia Hansen; Casa,Ricardo Trezzi; Amarante,Antônio Gabriel Mortari; Espíndola,Bruno Pansera. |
Abstract: The objective of this work was to evaluate the effect of rosemary, cinnamon, citronella grass, and clove essential oils on the in vitro growth of Penicillium expansum, on the diameter of blue mold lesions, and on the physical and chemical attributes of 'Fuji' apples stored under refrigeration for different periods of time. The compositions of the essential oils were determined, and their effects on the growth inhibition, number, and viability of fungal spores in vitro were evaluated at 0, 100, and 1,000 μL L-1 oil concentrations. At postharvest, evaluations were performed for fruit treated with 0, 50, 100, and 500 μL L-1 essential oil and kept under refrigeration for 30 days, and for fruit treated with 0, 100, and 500 μL L-1 oil and kept under... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Malus domestica; Penicillium expansum; Rosmarinus officinalis; Fruit rot. |
Ano: 2018 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2018000500547 |
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Blum,Luiz Eduardo Bassay; Amarante,Cassandro Vidal Talamini do; Dezanet,Alexandre; Lima,Eduardo Barreto de; Neto,Pedro Hack; Ávila,Roberta Duarte; Siega,Vanusa. |
O mofo-azul (Penicillium expansum) é uma podridão pós-colheita comum em maçãs (Malus domestica). O uso de substâncias menos ofensivas ao ambiente, como o fosfito (ácido fosforoso), é uma das alternativas de controle dessa doença. Visou-se, então, a avaliar neste estudo a eficiência de fosfito-K (40% de P2O5 e 30% de K2O) e fosfito-CaB (10,7% de P2O5, 3,89% de Ca e 0,5% de B) no controle do mofo-azul em maçãs 'Fuji' e 'Gala'. Os testes foram delineados em blocos ao acaso com seis repetições de 20 frutos cada. Os frutos foram desinfestados em hipoclorito de Na (1%) por três minutos, lavados em água esterilizada, feridos (1mm de diâmetro e de profundidade) com agulha em quatro pontos eqüidistantes, imersos nos tratamentos por 15 minutos e armazenados a... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Malus domestica Borkh.; Penicillium expansum; Ácido fosfônico; Podridão-mole. |
Ano: 2007 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452007000200015 |
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Coelho,Alexandre Rodrigo; Celli,Marcos Giovani; Ono,Elisabete Yurie Sataque; Wosiacki,Gilvan; Hoffmann,Fernando Leite; Pagnocca,Fernando Carlos; Hirooka,Elisa Yoko. |
Taking into account the preliminary antagonistic/biodegradation property showed by Pichia membranifaciens and Sporobolomyces roseus, which decreased the initial patulin concentration of 588.4 to 290.0 µg/mL, ability of P. ohmeri 158 in biocontrol against Penicillium expansum and patulin decrease in vitro was performed. The culture supernatant of P. ohmeri 158 was effective against 66.17% micelial growth, indicating antibiosis related with the killer phenomenon. The initial patulin concentration of 223 µg in the presence of P. ohmeri 158 cells was decreased over 83% of the original concentration, when incubated at 25ºC/2 days and > 99% after 5 days incubation time, with undetectable patulin level after 15 days. The initial pH 4.0 decreased to pH 3.3... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Penicillium expansum; Antagonist yeasts; Biocontrol; Patulin; Degradation. |
Ano: 2007 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132007000400019 |
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LI,Mingyan; CHEN,Chi; XIA,Xiaoshuang; GARBA,Betchem; SHANG,Linlin; WANG,Yun. |
Abstract The antimicrobial effect of chitosan on Penicillium expansum, a major postharvest pathogen of pome fruit, and the possible mechanisms involved in its effect were examined in this study. Chitosan strongly inhibited spore germination and hyphal growth of P. expansum. Light microscopy and transmission electron microscopy observations revealed that chitosan also caused morphological changes in hyphae and conidia, such as abnormal branching and vacuolation. Proteomic changes in P. expansum after chitosan treatment were analyzed by two-dimensional electrophoresis (2-DE) and mass spectrometry (MS) analysis, and 26 proteins were ambiguously identified and categorized based on their putative biological function. Proteins related to DNA or protein... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Chitosan; Penicillium expansum; Antifungal activity; Proteomics. |
Ano: 2020 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612020000100250 |
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Curifuta,Macarena; Vidal,Jorge; Sánchez-Venegas,Jaime; Contreras,Aliro; Salazar,Luis A; Alvear,Marysol. |
Propolis has been used for millennia for its antimicrobial and pharmaceutical properties, whereas its use as an agricultural antifungal agent has only recently been assessed. The chemical characteristics of six ethanolic extracts of Chilean propolis (EEP-1 to EEP-6) were evaluated. The total polyphenols ranged between 7.8 and 42.3 mg mL-1 equivalents of a 2:1 pinocembrin: galangin standard, and the total flavonoid contents ranged between 4.0 and 19.7 mg mL-1 equivalents of quercetin. A high-performance liquid chromatographic (HPLC) analysis allowed the identification of caffeic acid, myricetin, quercetin, kaempferol, apigenin, pinocembrin, galangin, caffeic acid phenethyl ester (CAPE) and rutin. The EEP-3 extract was selected for additional studies based... |
Tipo: Journal article |
Palavras-chave: Alternaria alternata; Antifungal activity; Botrytis cinerea; Flavonoids; Fusarium sp.; Penicillium expansum; Polyphenols; Propolis. |
Ano: 2012 |
URL: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-16202012000200011 |
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Registros recuperados: 11 | |
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