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Efeito antimicrobiano do extrato de bagaço de uva microencapsulado em salsichas de pescado. Repositório Alice
MATTOS, G. N.; SANTOS, D. A.; TORREZAN, R.; TONON, R. V.; FURTADO, A. A. L.; CABRAL, L. M. C..
Bagaço de uva é uma boa fonte de compostos fenólicos, desempenhando capacidade antimicrobiana, sendo considerado um aditivo natural. Entretanto, compostos fenólicos são facilmente deteriorados, portanto o emprego da microencapsulação torna-se vantajoso, aumentando a estabilidade desses compostos. O trabalho avaliou o conteúdo de compostos fenólicos, antocianinas totais e monoméricas e a capacidade antioxidante do extrato de bagaço de uva concentrado (EBC) e microencapsulado (EBM), além do efeito desse pó como antimicrobiano em salsichas de pescado. O EBC e o EBM foram analisados, sendo o EBM a 0,5% (T0,5%) adicionado à formulação da salsicha que foi analisada microbiologicamente. Os resultados encontrados após a análise dos extratos foram superiores quando...
Tipo: Separatas Palavras-chave: Bagaço de uva; Agentes antimicrobianos; Pescado; Compostos; Antimicrobial agents; Sausage.; Salsicha.; Fish; Grape pomace; Phenolic compounds..
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1057325
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Effect of soil characteristics on phenolic compounds and antioxidant activity of merlot wine. Repositório Alice
MIELE, A.; FLORES, C. A.; FILIPPINI ALBA, J. M..
The objective of this work was to establish the effect of three taxonomic classes of soil, i. e., Argissolo (Ultisol), Cambissolo (Inceptisol) and Neossolo (Entisol), on the phenolic compounds of wines made from grapes grown on these soils in the DO Vale dos Vinhedos, Bento Gonçalves, RS.
Tipo: Separatas Palavras-chave: Antioxidant.; Viticultura; Solo; Composto fenólico; Antioxidante; Uva; Phenolic compounds..
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/996096
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Effects of the flavonoids rutin and genistin in the midgut of anticarsia gemmatalis (Hubner, 1818) (Lepidoptera: noctuidae) larvae: histochemicla study. Repositório Alice
LEVY, S. M.; CRUZ, N. A.; FORGHIERI, L. R.; SILVA, M. R.; GALLO, A. R. L.; SILVA, L. X.; HOFFMANN-CAMPO, C. B.; MOSCARDI, F.; FALLEIROS, A. M. F..
Tipo: Separatas Palavras-chave: Flavonoid.; Flavonoide; Composto fenolico; Soja; Lagarta; Anticarsia Gemmatalis.; Soybeans; Phenolic compounds..
Ano: 2010 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/869918
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Eugenia uniflora fruit (red type) standardized extract: a potential pharmacological tool to diet-induced metabolic syndrome damage management. Repositório Alice
OLIVEIRA, P. S.; CHAVES, V. C.; BONA, N. P.; SOARES, M. S. P.; CARDOSO, J. de S.; VASCONCELLOS, F. A.; TAVARES, R. G.; VIZZOTTO, M.; SILVA, L. M. C. da; GRECCO, F. B.; GAMARO, G. D.; SPANEVELLI, R. M.; LENCINA, C. L.; REGINATTO, F. H.; STEFANELLO, F. M..
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Pharmacological management.; Eugenia Uniflora.; Metabolic syndrome; Phenolic compounds..
Ano: 2017 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1072001
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Functional tea from a Brazilian berry: overview of the bioactives compounds. Repositório Alice
SILVA, J. K. da; BATISTA, A. G.; CAZARIN, C. B. B.; DIONISIO, A. P.; BRITO, E. S. de; BIASOTO, A. C. T.; MARÓSTICA JUNIOR, M. R..
The consumption of berries has become a trend with confirmed health properties; however, fruit peels have been wasted despite their high concentrations of bioactive compounds. Tea made from jaboticaba (Myrciaria jaboticaba) peel (JP) could be an alternative to make use of this byproduct and contribute to increased intake of polyphenols. For this reason, this study investigated the JP chemical omposition and bioactive profile, as well as the antioxidant capacity of its aqueous extract (JPT e 25 g L1). The peel corresponded to approximately 35% of fruit weight. Total fiber content was approximately 30 g 100 g1, and the soluble portion represented 8.50 ± 0.21 g 100 g1. JPT showed strong antioxidant capacity according to all methods tested (FRAP, DPPH, and...
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Chá funcional; Baga brasileira; Byproduct.; Compostos fenólicos; Jaboticaba; Beverage; Chá; Subproduto; Bebida; Myrtaceae.; Tea; Phenolic compounds..
Ano: 2017 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1066596
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Identification of phenolic compounds and volative compounds in polyphenols-rich extract of hybrid vitis vinifera l. Cultivars and their antioxidant properties. Repositório Alice
PASCOAL, G. de F. L.; ABREU, J. P. de; SANTIAGO, M. C. P. de A.; MORÁSTICA JÚNIOR, M. R.; MOREIRA, R. F. A.; FANARO, G.; TEODORO, A. J..
There is little knowledge about the phenolic compounds of hybrids grape cultivars reported in literature. This work aimed to characterize the bioactive and volatile compounds from new hybrids grape cultivars (Sweet sapphire-SS and Sweet surprise-SU). The antioxidant capacity and total phenolic content were evaluated using DPPH, ABTS, FRAP, ORAC and Folin – Ciocalteu assays, using water and acetone extracts.
Tipo: Separatas Palavras-chave: Hybrids grapes; Antioxidant.; Phenolic compounds..
Ano: 2017 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1080959
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In vitro assessment of the antihyperglycemic and antioxidant properties of araçá, butiá and pitanga. Repositório Alice
VINHOLES, J.; LEMOS, G.; BARBIERI, R. L.; FRANZON, R. C.; VIZZOTTO, M..
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Brazilian native fruits; Glucosidase inhibition; Carotenoids Sugars.; Antioxidant activity; Phenolic compounds..
Ano: 2017 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1071998
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In vitro toxicological profile of different (Andiroba, Carapa Guianesis Aublet, Meliacie) crabwood seed oils. Repositório Alice
ARAUJO-LIMA, C. F.; FERNANDES, A. S.; GOMES, E. M.; OLIVEIRA, L. L.; MACEDO, A. F.; ANTONIASSI, R.; WILHELM, A. E.; AIUB, C. A. F.; FELZENSZWALB, I..
Tipo: Separatas Palavras-chave: Free-radical scavenging.; Andiroba; Carapa Guianensis.; Genotoxicity; Cytotoxicity; Phenolic compounds.; Mutagenicity.
Ano: 2017 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1078945
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Increased atmospheric CO2 combined with local climatic variation affects phenolics and spider mite populations in coffee trees. Repositório Alice
BATISTA, E. R.; MARINHO-PRADO, J. S.; MINEIRO, J. L. C.; SATO, M. E.; LUIZ, A. J. B.; FRIGHETTO, R. T. S..
Abstract: Modelling studies on climate change predict continuous increases in atmospheric carbon dioxide concentration [CO2] and increase in temperature. This may alter carbon-based phytochemicals such phenolics and modify plant interactions with herbivorous. We investigated the effects of enhanced [CO2] and local climatic variation on young coffee plants, Coffea arabica L. cv Catuaí vermelho IAC-144 and Obatã vermelho IAC-1669-20, cultivated in the FACE (Free-Air Carbon Dioxide Enrichment) facility under two atmospheric [CO2] conditions. Coffee leaves were evaluated for total soluble phenolics (TSP), chlorogenic (5-CQA) and caffeic (CAF) acids, diversity and population size of mites, along two dry and two rainy seasons. Elevated atmospheric CO2 (e[CO2])...
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Total phenolics.; Mudança Climática; Ácaro; Atmosfera; Dióxido de Carbono; Dinâmica Populacional; Impacto Ambiental; Coffea Arábica.; Phenolic compounds.; Climate change; Coffea arabica var. arabica; Free air carbon dioxide enrichment; Chlorogenic acid; Caffeic acid; Mites.
Ano: 2021 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1133546
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Phenolic composition of skins and pulps of grapes for traditional sparkling wines in the northeast of Brazil. Repositório Alice
NASCIMENTO, A.; SOUZA, J. de; FREITAS, S.; CORRÊA, L.; PEREIRA, G. E..
Among the compounds contributing to the grape and wine qualities, phenolics play an important role.
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Grape; HPLC.; Vitis vinífera; Phenolic compounds..
Ano: 2017 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1084029
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Phosphites for the control of anthracnose in common bean. Repositório Alice
GADAGA, S. J. C.; ABREU, M. S. de; RESENDE, M. L. V. de; RIBEIRO JUNIOR, P. M..
The objective of this work was to evaluate the effect of phosphites in the protection of common bean (Phaseolus vulgaris) against anthracnose. Different phosphite formulations were evaluated by quantifying peroxidase and polyphenol oxidase activity, total phenols, and lignin content. The treatments consisted of sprayings, in the V4, R5, and R7 stages, with: the K, Zn, Mn, K+Mn, K+salicyclic acid, and Cu phosphites; salicylic acid; acibenzolar-S-methyl; and the fungicide azoxystrobin; besides a control, without sprayings. The area under the disease progress curve was lower in plants that received applications of the K and Mn phosphites, whose values ranged between 74 and 81%, compared with the control. The K, Zn, and K+salicyilic acid phosphites were...
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Colletotrichum limdemuthianum; Controle alternativo; Compostos fenólicos; Deonça; Alternative control; Enzymatic activity.; Feijão; Antracnose; Atividade Enzimática; Phaseolus Vulgaris.; Phenolic compounds..
Ano: 2017 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1067480
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Recovery of phenolic compouns by solid-state fermentation from grape pomace and wheat bran. Repositório Alice
TELES, A. S. C.; TERZI, S. da C.; SOUZA, E. F. de; GOTTSCHALK, L. M. F.; TONON, R. V..
The grape pomace and wheat bran is rich in bioactive compounds that may be conjugated to the plant cell wall, making it difficult to recover. The objective of this study was to produce an enzymatic complex concomitant to the release of phenolics from grape pomace and wheat bran, by solid-state fermentation (SSF), using the mutant strain Aspergillus niger 3T5B8. Both substrates showed potential for the production of hydrolytic enzymes, mainly for xylanase and ?-glucosidase enzymes with grape pomace and wheat bran, respectively. In addition, SSF showed a more than 50% increase in the phenolic release of the substrates.
Tipo: Separatas Palavras-chave: Bebidas; Cosméticos; SOLID-STATE FERMENTATION.; Biotecnologia; Produção de Alimentos.; Grape pomace; Phenolic compounds..
Ano: 2017 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1076989
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Seed anatomy and histochemistry of Myrciaria dubia (Kunth) McVaugh, an Amazonian Myrtaceace. Repositório Alice
RIBEIRO, O. D.; NASCIMENTO, W. M. O. do; CRUZ, F. J. R.; GURGEL, E. S. C..
Myrciaria dubia, or camu-camu, is a perennial species that produces fruits of great nutritional interest because they have high levels of antioxidant compounds. The species occurs spontaneously on Amazonian river margins and requires a low amount of nutritional resources. Further, Myrciaria dubia fruits are collected via extractivism and managing this process is still at an incipient stage. The present study investigated the anatomical and histochemical aspects of the seeds of five clones of Myrciaria dubia. The external seed coat has an epidermis comprising a single layer of tabular cells that are rich in phenolic content, pectins, alkaloids, and terpenes. The cotyledons have a uniseriate epidermis, polyhedral parenchyma cells with a high concentration of...
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Camu-camu; Fruit; Cotyledon; Terpenes; Myrtaceace.; Myrciaria Dubia; Phenolic compounds..
Ano: 2021 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1132546
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Variação nos teores de polifenóis totais e taninos em dezesseis progênies de erva-mate (Ilex paraguariensis St. Hill.) cultivadas em três municípios do Paraná. Repositório Alice
DONADUZZI, C. M.; CARDOZO JÚNIOR, E. L.; DONADUZZI, E. M.; SILVA, M. M. da; STURION, J. A.; CORREA, G..
Tipo: Separatas Palavras-chave: Erva mate; Polifenol total; Tannin.; Ilex Paraguariensis; Tanino.; Phenolic compounds..
Ano: 2003 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/313348
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