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Ascorbic acid, phenolic content, and antioxidant capacity of red, cherry, yellow and white types of pitaya cactus fruit (Stenocereus stellatus Riccobono) Agrociencia
Beltrán-Orozco,M. Carmen; Oliva-Coba,Tzatzil G.; Gallardo-Velázquez,Tzayhri; Osorio-Revilla,Guillermo.
In order to sustain the growing interest in the consumption of pitaya cactus (Stenocereus stellatus Riccobono) fruit as potential neutraceutical food, the total phenolics and ascorbic acid contents were determined in four pitaya cactus fruit types (red, cherry, yellow and white). Total phenol and ascorbic acid concentrations were correlated to the antioxidant capacity (fimol Trolox eq g-1 fresh sample). The results showed that the white and yellow types contained a higher amount of phenol compounds and ascorbic acid than the cherry and red types. A linear relationship was found between the fruit antioxidant capacity and the total phenol content (R²=0.97) and ascorbic acid content (R²=0.79), indicating that both of them contribute together to its...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Stenocereus stellatus Riccobono; Antioxidant capacity; Ascorbic acid; Nutraceutic; Pitaya; Total phenolic content.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1405-31952009000200007
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Avaliação intra e interespecífica de características físico-químicas de frutos de duas espécies de pitaya. Repositório Alice
LIMA, C. A. DE; FALEIRO, F. G.; JUNQUEIRA, N. T. V.; BELLON, G.; PEIXOTO, J. R.; VILLELA, J. G. A..
2012
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Cactaceae; Pitaya; Hylocereus undatus; Selenicereus setaceus.
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/941061
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Características físico-químicas de frutos de pitaya CPAC-PY-01 cultivada no cerrado. Infoteca-e
SOUZA, L. S.; JUNQUEIRA, K. P.; NASCIMENTO, A. H. C.; GERMENDORFF, A. L.; JUNQUEIRA, N. T. V.; FALEIRO, F. G.; SANTOS, E. C.; BELLON, G.; JUNQUEIRA, L. P..
2006
Tipo: Fôlder / Folheto / Cartilha (INFOTECA-E) Palavras-chave: Pitaya; Selenicereus setaceus; Cerrado; Planta nativa; Propriedade físico-química; Chemicophysical properties; Chemical composition; Physical analysis; Indigenous organisms.
Ano: 2006 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/567170
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Características físico-químicas de frutos de pitaya cultivada nos cerrados. Repositório Alice
SOUZA, L. S.; JUNQUEIRA, K. P.; LIMA, C. A.; CASTIGLIONI, G. L.; VILLANOVA, A. C. C.; JUNQUEIRA, N. T. V.; SILVA, D. G. P.; FALEIRO, F. G.; SANTOS, E. C.; BELLON, G.; JUNQUEIRA, L. P..
2007
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Pitaya; Propriedade físico-química.
Ano: 2007 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/570426
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Caracterização físico-química e de compostos funcionais em frutos de pitaya. Repositório Alice
LIMA, C. A. DE; COHEN, K. de O.; FALEIRO, F. G.; JUNQUEIRA, N. T. V.; BELLON, G.; CASTELO BRANCO, M. T.; FUHRMANN, E.; LEÃO, A. J. P.; OLIVEIRA, R. R. de.
A pitaya é uma fruta rústica, pertencente à família Cactaceae, sendo conhecida mundialmente como "Fruta-do-Dragão?. De acordo com a espécie, seus frutos podem apresentar características diversificadas, como formato, presença de espinhos, cor da casca e da polpa, refletindo em alta variabilidade genética (JUNQUEIRA et al., 2007). No Brasil é comum serem encontradas, em estágio nativo no Cerrado e Caatinga, espécies do gênero Selenicereus e Hylocereus, dentre elas a Selenicereus setaceus, popularmente conhecida como pitaya-do-cerrado (JUNQUEIRA et al., 2002). Atualmente, as espécies de pitaya mais cultivadas no mundo são a pitaya de casca vermelha (Hylocereus undatus (Haw.) Britton e Rose) e a de casca amarela (Selenicereus megalanthus (K. Schum ex Vaupel)...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Fruticultura; Congresso; Pitaya; Cerrado; Fruta-do-dragão.
Ano: 2010 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/865923
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Diversidade genética de pitayas nativas do cerrado com base em marcadores RAPD. Repositório Alice
JUNQUEIRA, K. P.; FALEIRO, F. G.; JUNQUEIRA, N. T. V.; BELLON, G.; FONSECA, K. G.; LIMA, C. A.; SANTOS, E. C.; SANO, S. M..
2007
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Pitaya; Variação genética; Marcador molecular.
Ano: 2007 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/570493
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El cultivo de la pitaya de agosto (Stenocereus stellatus) en los municipios de Tlalixtaquilla y Xochihuehetlán, Gro. Colegio de Postgraduados
Sánchez Cortés, Hermes.
Se realizó un estudio en los municipios de Tlalixtaquilla y Xochihuehuetlán, Guerrero, México, con el fin de estudiar el cultivo de la pitaya de agosto (Stenocereus stellatus) con un enfoque de cadena productiva. Se caracterizó la cadena productiva y se identificaron los diferentes actores de la misma para cada uno de sus eslabones, identificando los factores críticos que limitan su competitividad. El cultivo de la pitaya de agosto es importante para un sector de los productores entrevistados (41% de ellos obtienen una tercera parte de sus ingresos por la producción de este cultivo y un 21% obtienen hasta un 50%), y para otro sector (38%) será importante en el futuro, cuando inicie la producción de sus huertos. Los productores entrevistados tienen un...
Palavras-chave: Pitaya; Cadena productiva; Stenocereus stellatus; Productive chain; EDAR; Desarrollo Sostenible de Zonas Indígenas; Maestría Tecnológica.
Ano: 2010 URL: http://hdl.handle.net/10521/291
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EXTRACCIÓN Y MEDIDA DE ACTIVIDAD DE PECTIN METIL ESTEARASA EN PITAYA AMARILLA (Acanthocereus pitajaya), ENZIMA RELACIONADA CON EL ABLANDAMIENTO Acta biol.Colomb.
CARABALÍ MIRANDA,INGRID LILIANA; NARVÁEZ CUENCA,CARLOS EDUARDO.
En diversas técnicas aplicadas para la conservación en fresco de la pitaya amarilla (Acanthocereus pitajaya) se ha encontrado que el ablandamiento excesivo de su corteza contribuye al deterioro de su calidad. Puesto que pectinmetilestearasa (PME) se ha vinculado con el ablandamiento de frutos este estudio se desarrolló con el objeto de determinar el efecto de la incorporación de los aditivos tritón X-100, NaCl y cisteína en buffer fosfatos 20 mM pH 7,0 sobre la cantidad de proteína extraída y sobre la actividad de PME. También se evaluó la necesidad de recurrir al proceso de diálisis en buffer fosfatos 20 mM pH 7,0. En la medida de actividad se pusieron a punto el tiempo de incubación, la concentración del cofactor NaCl, pH, temperatura y concentración de...
Tipo: Journal article Palavras-chave: Pectinmetilesterasa; Pectina; Ablandamiento; Frutas; Pitaya.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-548X2009000200006
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Fungo associado a lesões em pós-colheita de frutos de pitaya vermelha nos cerrados. Repositório Alice
SANTOS, E. C.; JUNQUEIRA, K. P.; JUNQUEIRA, N. T. V.; BELLON, G.; FALEIRO, F. G.; GERMENDORFF, A. L.; NASCIMENTO, A. H. C.; JUNQUEIRA, L. P.; RAMOS, J. D..
2007
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Pitaya; Fungo.
Ano: 2007 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/570509
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Genetic relationships between varieties of Stenocereus pruinosus (Cactaceae) in the states of Puebla and Oaxaca, Mexico, by means of AFLP markers Agrociencia
Yáñez-López,María de L.; Barbosa-Martínez,Claudia; Serrato-Díaz,Alejandra; Balderas-Morales,Atzin; Campos-Muñiz,Carolina; Fernández,Francisco J.; Armella-Villalpando,Miguel A..
Abstract: Pitaya de mayo, Stenocereus pruinosus (Otto) Buxbaum (Cactaceae), is a horticultural produce with great importance in the Mixteca region (Sowthwestern Puebla and Northeastern Oaxaca, México) and is gaining international attention for its sweet and fresh flavor; accordingly, many different cultivars or varieties were developed. In this study we used AFLP molecular markers with the objective of analyzing the genetic relationships between six varieties. Stenocereus stellatus (Pfeiffer) Ricobono variety was considered as outgroup, and the putative hybrid from these two species, San Gabriel, was grown in 12 plots of clonal reproduced plants at Tehuacán-Cuicatlán Region in Mexico. Results showed many polymorphisms, and similarity indexes fluctuated...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Columnar cactus; Intraspecific variability; Pitaya; Stenocereus stellatus; Traditional handling.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1405-31952016000500595
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Informacoes preliminares sobre uma especie de pitaya do cerrado. Infoteca-e
JUNQUEIRA, K. P.; JUNQUEIRA, N. T. V.; RAMOS, J. D.; PEREIRA, A. V..
2002
Tipo: Documentos (INFOTECA-E) Palavras-chave: Cerrado; Planta nativa; Pitaya; Selenicereus setaceus; Aspecto economico; Morfologia vegetal; Planta ornamental; Fruta; Economic aspects; Indigenous organisms; Fruit; Plant anatomy; Ornamental plant.
Ano: 2002 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/566991
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Informacoes preliminares sobre uma especie de pitaya (Selenicereus setaceus) do cerrado. Infoteca-e
JUNQUEIRA, K. P.; JUNQUEIRA, N. T. V.; RAMOS, J. D.; SALVIANO, A.; PEREIRA, A. V..
0
Tipo: Fôlder / Folheto / Cartilha (INFOTECA-E) Palavras-chave: ECFLOR300; Cerrado; Planta nativa; Pitaya; Selenicereus setaceus; Aspecto economico; Morfologia vegetal; Planta ornamental; Fruta; Economic aspects; Indigenous organisms; Plant anatomy; Fruit; Ornamental plant.
URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/567478
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Metabolic profile of pitaya (Hylocereus polyrhizus (F.A.C. Weber) Britton & Rose) by UPLC-QTOF-MSE and assessment of its toxicity and anxiolytic-like effect in adult zebrafish Repositório Alice
LIRA, S. M.; DIONISIO, A. P.; HOLANDA, M. O.; MARQUES, C. G.; SILVA, G. S. DA; CORREA, L. C.; SANTOS, G. B. M.; ABREU, F. A. P. de; MAGALHÃES, F. E. A.; REBOUÇAS, E. DE L.; GUEDES, J. A. C.; OLIVEIRA, D. F. DE; OLIVEIRA, D. F. DE; GUEDES, M. I. F.; ZOCOLO, G. J..
bitstream/item/209043/1/ART19111.pdf
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Dragon fruit; Frutas exóticas nativas; Pitaya; Hylocereus; Bioactive compounds; Secondary metabolites; Anxiety.
Ano: 2020 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1118827
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Obtenção e validação de descritores de diferentes espécies e cultivares de pitaya visando à elaboração das instruções para execução de testes de DHE. Repositório Alice
JUNQUEIRA, N. T. V.; BARBIERI, N. da C.; FALEIRO, F. G.; OLIVEIRA, J. da S.; LIMA, V. L. M.; ARRUDA, L. M..
bitstream/item/206310/1/Nilton-obtencao-e-validacao-de-descritores.pdf
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Cultivar; Pitaya; Melhoramento Genético Vegetal.
Ano: 2018 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1116096
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Pitaia (Hylocereus sp.): Uma revisão para o Brasil. Repositório Alice
NUNES, E. N.; SOUSA, A. S. B. de; LUCENA, C. M. de; SILVA, S. de M.; LUCENA, R. F. P. de; ALVES, C. A. B.; ALVES, R. E..
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Pitaya; Hylocereus sp; Pitaia; Hylocereus sp.
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1035273
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Potencial da pitaya-do-cerrado como planta ornamental (2007). Infoteca-e
JUNQUEIRA, K. P.; JUNQUEIRA, N. T. V.; FALEIRO, F. G.; BRAGA, M. F.; SANO, S. M.; BELLON, G.; FONSECA, K. G.; LIMA, C. A..
Tipo: Fôlder / Folheto / Cartilha (INFOTECA-E) Palavras-chave: Pitaya; Paisagismo; Flor; Ornamental plant; Savanna native plant; Indigenous organisms; Landscaping.
Ano: 2007 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/571092
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Propagação da pitaya no cerrado (Selenicereus setaceus) por meio de estacas. Repositório Alice
BASTOS, D. C.; PASQUAL, M.; RAMOS, J. D.; MARQUES, V. B.; PIO, R..
2007
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Pitaya; Selenicereus setaceus; Estaquia; Recipiente; AIB.
Ano: 2007 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/162259
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Quality of pitaya fruit (Hylocereus undatus) as influenced by storage temperature and packaging. Repositório Alice
FREITAS, S. T. de; MITCHAM, E. J..
2012
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Hylocereus undatus; Cultivo; Armazenamento; Pós-colheita; Pitaya.
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/938884
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Quality of pitaya fruit (Hylocereus undatus) as influenced by storage temperature and packaging Repositório Alice
FREITAS, S. T. de; MITCHAM, E. J..
Pitaya (Hylocereus undatus) is an exotic non-climacteric fruit that reaches its best eating quality when harvested ripe, decreasing thereafter during storage. Our objectives were to determine the best combination of storage temperature and use of perforated plastic bags to maintain the postharvest quality of the fruit. Fruits were stored at 5, 7, or 10 ºC with and without a perforated plastic bag for 20 days, followed by five days at 20 ºC without the bag for shelf-life determination. Storage at 5 ºC, followed by 7 ºC maintained better visual appearance of the pitaya fruit after 20 days, by reducing decay incidence and severity, and maintaining greener bracts compared with fruit stored at 10 ºC. Pitaya fruit stored at 5 ºC without a perforated plastic bag...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Hylocereus undatus; Temperatura; Armazenamento; Pitaya; Pós-colheita; Pitahaya.
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/966419
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Taxa de enraizamento e brotação de pitaya utilizando diferentes tamanhos de cladódios e substratos. Repositório Alice
LIMA, C. A. DE.; FALEIRO, F. G.; JUNQUEIRA, N. T. V.; PEIXOTO, J. R.; TELES, D. A. DO A.; ALMEIDA, B. C. DE..
2012
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Pitaya.
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/941068
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