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Adaptabilidade e estabilidade de cultivares de milho-pipoca na regiao centro-sul do Brasil. Repositório Alice
VENDRUSCOLO, E. C. G.; SCAPIM, C. A.; PACHECO, C. A. P.; OLIVEIRA, V. R. de; BRACCINI, A. de L. e; GONCALVES-VIDIGAL, M.C..
Este trabalho teve como objetivo estudar a adaptabilidade e estabilidade de cultivares de milho-pipoca avaliadas pela Embrapa-Centro Nacional de Pesquisa de Milho e Sorgo, no ano agricola 1991/92. Foram avaliados 15 cultivares em 19 locais quanto a produtividade, e em 15 locais quanto ao indice de capacidade de expansao (ICE) na regiao centro-sul do Brasil. As cultivares GO 100P, MF 1001, Pirapoca-Amarela, Pirapoca-Branca e Colorado Pop 1, foram mais promissoras, pois apresentaram boas medias de produtividade (1.700 a 2.100 kg/ha de graos) e razoaveis ICE (17 a 21 mL/mL). Quanto a variavel produtividade, as cultivares Pirapoca-Amarela e Colorado Pop q apresentaram adaptabilidade a ambientes favoraveis, e foram estaveis. As cultivares MF 1001,...
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Variedades; Hibridos; Centro-sul; Brasil; Central-South.; Milho Pipoca; Rendimento; Zea Mays.; Brazil; Hybrids; Popcorn; Varieties; Yields..
Ano: 2001 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/484712
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Avaliação de dez cultivares de milho pipoca em três densidades de plantas. Repositório Alice
MEDEIROS, J. B. de; FELDMANN, R. de O.; VIANA, A. C..
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Densidade; Maize.; Milho Pipoca; Plantio; Variedade; Zea Mays.; Density; Popcorn; Planting; Varieties..
Ano: 1980 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/476555
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BRS Angela: variedade de milho pipoca. Infoteca-e
PACHECO, C. A. P.; GAMA, E. E. G. e; PARENTONI, S. N.; SANTOS, M. X. dos; LOPES, M. A.; FERREIRA, A. da S.; FERNANDES, F. T.; GUIMARAES, P. E. O.; CORREA, L. A.; MEIRELLES, W. F.; FELDMAN, R. O.; MAGNAVACA, R..
bitstream/item/30620/1/ct-27.pdf
Tipo: Comunicado Técnico (INFOTECA-E) Palavras-chave: Milho Pipoca; Variedade.; Popcorn; Varieties..
Ano: 2001 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/484721
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Collection and breeding for the improvement of yield and quality of pop corn in Thailand Thai Agricultural
Yupapan Chuthathong; Suranee Thongluang.
Palavras-chave: Corn; Maize; Popcorn; Yields; Quality; Collection; Breeding; ข้าวโพด; การปรับปรุงพันธุ์; ผลผลิต; คุณภาพ.
Ano: 1989 URL: http://anchan.lib.ku.ac.th/agnet/handle/001/4327
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Collection and breeding for the improvement of yield and quality of popcorn in Thailand Thai Agricultural
Yupapan Chuthathong; Suranee Thongluang.
Palavras-chave: Corn; Maize; Popcorn; Breeding; Yields; Quality; ข้าวโพด; ข้าวโพดคั่ว; การปรับปรุงพันธุ์; ผลผลิต; คุณภาพ.
Ano: 1990 URL: http://anchan.lib.ku.ac.th/agnet/handle/001/4283
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Combining ability from diallel cross of 14 inbred line GASORN popcorn Thai Agricultural
Pigoonthong Chueadoongpui; Kitti Boonyalesnirun; Tavat Lavapauraya.
Palavras-chave: Corn; Maize; Popcorn; Inbred line; Diallel cross; Combining ability; GASORN popcorn; ข้าวโพด; ข้าวโพดคั่ว; การผสมพันธุ์แบบพบกันหมด; สายพันธุ์แท้; สมรรถนะการผสมพันธุ์.
Ano: 1990 URL: http://anchan.lib.ku.ac.th/agnet/handle/001/4279
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Cultivares especiais de milho da Embrapa. Infoteca-e
MEIRELLES, W. F.; GUIMARAES, P. E. de O..
bitstream/item/193033/1/Cultivares-especiais.pdf
Tipo: Capítulo em livro técnico (INFOTECA-E) Palavras-chave: Milho Doce; Milho Pipoca; Variedade; Agricultura Familiar; Corn; Popcorn; Sweetcorn; Family farms.
Ano: 2018 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1106206
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Efeito das condições de colheita, pré-processamento e armazenamento na qualidade do milho-pipoca. Repositório Alice
RUFFATO, S.; CORREA, P. C.; MARTINS, J. H.; MANTOVANI, B. H. M.; SILVA, J. N. da.
Com o objetivo de identificar parametros de decrescimos de qualidade de milho-pipoca, foram avaliados os efeitos dos metodos de colheita e debulha de graos, dos teores de umidade inicial, da temperatura do ar de secagem e do tempo de armazenamento sobre a capacidade de expansao das cultivares Zelia e CMS 43. A colheita foi realizada quando ambas as cultivares de milho-pipoca atingiram o teor de umidade de 19% b.u e, posteriormente, 15% b.u. Foram utilizadas a colheita e debulha manuais e a colheita mecanica com diferentes velocidades do cilindro debulhador. O produto foi submetido a secagem artificial em camada fina. Periodicamente, realizou-se o teste-padrao de qualidade relativo a capacidade de expansao do milho-pipoca. A qualidade do grao foi afetada...
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Quality; Grain; Moisture.; Armazenamento; Grão; Milho Pipoca; Secagem; Qualidade; Temperatura; Umidade; Zea Mays.; Drying; Popcorn; Storage; Temperature..
Ano: 2000 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/483728
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Efeito do dano mecânico na qualidade fisiológica e na capacidade de expansão de sementes de milho pipoca. Repositório Alice
PACHECO, C. A. P.; CASTOLDI, F. L.; ALVARENGA, E. M..
Com o objetivo de dar subsidio aos produtores de sementes e/ou graos de milho pipoca, para melhorar a qualidade fisiologica da producao, sementes da cultivar CMS-43 foram submetidas a tres niveis de danificacao mecanica (sem danos, com danos e com danos dobrados), e avaliadas pelos testes de germinacao, vigor (condutividade eletrica) e capacidade de expansao. Os resultados demonstraram que sementes danificadas reduzem significativamente a germinacao, o vigor e a capacidade de expansao das sementes. Concluiu-se que indiferente a finalidade da producao, sementes e/ou graos, a colheita do milho pipoca precisa ser feita com o minimo de danificacao mecanica possivel, para propiciar um produto com maxima qualidade.
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Seed.; Dano Mecânico; Germinação; Milho Pipoca; Semente; Zea Mays.; Germination; Popcorn; Mechanical damage; Vigor..
Ano: 1996 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/475995
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Ensaio Nacional de cultivares de milho pipoca. Repositório Alice
PACHECO, C. A. P..
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Milho Pipoca; Variedade; Zea Mays.; Popcorn; Varieties..
Ano: 1992 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/476045
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Genetic progress of phenotypic recurrent selection in popcorn Ciência e Agrotecnologia
Ematné,Hugo Junqueira; Souza,João Cândido de; Biudes,Gustavo Barnabé; Nunes,José Airton Rodrigues; Guedes,Fernando Lisboa.
Popcorn is widely consumed in the south of Minas Gerais; however, up to now no specific breeding program for the region has been carried out. Recurrent selection (RS) is a viable alternative for breeding of this crop; nevertheless, it is necessary to frequently evaluate the progress achieved. Consequently, the purpose of this work was to assess the genetic progress obtained after two cycles of RS for the traits of popping expansion (PE) and grain yield (GY). Cycles one and two of the UFLA - E and UFLA - R populations, the original population (UFLA) and two controls were assessed. The experiment was conducted at the UFLA experimental farm in a randomized block design with eleven replications; ten agronomic traits, including PE and GY, were assessed. Gains...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Popcorn; Popping expansion; Grain yield.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542012000100003
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Inbreeding depression and genetic components for popping expansion and other traits in Brazilian populations of popcorn Ciencia e Investigación Agraria
Arnhold,Emmanuel; Soriano Viana,José Marcelo; Mora,Freddy; Vieira Miranda,Glauco; Gonçalves Silva,Ricardo.
The aim of the study was to assess inbreeding depression and determine genetic components in landrace populations of popcorn. Six Brazilian popcorn landraces: Amarelo, Beija-Flor, Branco, Rosa-claro, Roxo and Viçosa, were subjected to self-pollination. Experiments with SO populations and their selfing populations (SI) were conducted in a randomized complete block design. The estimates of inbreeding depression varied from 1.2% (popping expansion) to 79% (grain yield). The gene action was predominantly additive for plant height, ear height and hundred-grain-weight. The dominance genetic effects were important for index of prolificacy and grain yield. The genetic effect of popping expansion was bidirectional with nuil dominance and a predominance of additive...
Tipo: Journal article Palavras-chave: Zea mays L; Mprovement; Popping expansion; Popcorn; Genetic variance.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-16202010000300011
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Multivariate analyses of genotype x environment interaction of popcorn PAB
Miranda,Glauco Vieira; Souza,Leandro Vagno de; Guimarães,Lauro José Moreira; Namorato,Heraldo; Oliveira,Lucimar Rodrigues; Soares,Marcelo Oliveira.
The objectives of this work were to evaluate the genotype x environment (GxE) interaction for popcorn and to compare two multivariate analyses methods. Nine popcorn cultivars were sown on four dates one month apart during each of the agricultural years 1998/1999 and 1999/2000. The experiments were carried out using randomized block designs, with four replicates. The cv. Zélia contributed the least to the GxE interaction. The cv. Viçosa performed similarly to cv. Rosa-claro. Optimization of GxE was obtained for cv. CMS 42 for a favorable mega-environment, and for cv. CMS 43 for an unfavorable environment. Multivariate analysis supported the results from the method of Eberhart & Russell. The graphic analysis of the Additive Main effects and...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Zea mays; Adaptability; Breeding; Maize; Popcorn; Selection; Stability.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2009000100007
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Qualidade do milho-pipoca em função das condições colheita, secagem e período de armazenamento. Repositório Alice
RUFFATO, S.; CORREA, P. C.; MANTOVANI, B. H. M.; MARTINS, J. H.; SILVA, J. N. da.
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Quality.; Armazenamento; Milho Pipoca; Secagem; Qualidade; Zea Mays.; Drying; Popcorn; Storage..
Ano: 1998 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/487007
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SURVEY OF DEOXYNIVALENOL, DIACETOXYSCIRPENOL, AND T2 TOXIN IN POPCORN HYBRIDS PLANTED IN THE STATE OF SÃO PAULO AND IN POPCORN COMMERCIALIZED IN THE CITY OF CAMPINAS, SP Ciênc. Tecnol. Aliment.
OLIVEIRA,Adriana de Queiroz; SOARES,Lucia Maria Valente; SAWAZAKI,Eduardo.
The incidence of the trichothecenes deoxynivalenol (DON), diacetoxyscirpenol (DAS), and T2 toxin (T2) in popcorn was investigated in 90 samples, belonging to 2 commercial and 28 experimental hybrids planted at experimental stations of the Agronomic Institute of Campinas at the locations of Campinas, Mococa, and Capão Bonito, and in 15 samples of popcorn, 9 branded and 6 unbranded, acquired from commercial outlets in the city of Campinas, SP. The samples were analyzed by gas chromatography with flame ionization detector combined with an alumina:carbon cleanup column. The detection limits were 30ng/g for DON, 50ng/g for DAS, and 40ng/g for T2. Five samples were contaminated with DON, four of them commercial and one from an experimental cultivar. The level of...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Mycotoxins; Trichothecenes; Deoxynivalenol; Popcorn.
Ano: 2001 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612001000300014
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การศึกษาคุณภาพข้าวโพดคั่วเพื่อพัฒนาเป็นผลิตภัณฑ์เชิงพาณิชย์ Thai Agricultural
Sumran Srichomporn; Thamrongsilpa Pothisoong; Somchai Piyapanthawanon; Narongchai Boonsri; Kittisak Srichomporn.
Five popcorn varieties were tested for their quality at the National Corn and Sorghum Research Center in 2009. The objective is to choose the high potential popcorn variety for sugar-butter flavor popcorn snack as a commercial product. The experiment laid out in RCBD, composed of 5 treatments with 4 replications. The quality under investigation including, popping percentage, expansion volume, flake size, grain moisture, germinal and abgerminal thickness, grain size, flake type, flake color and taste score. The result found that Five stars popcorn, a commercial popcorn variety gave the best quality followed by pearl popcorn composite. It had 98 percent of popping percentage, 37 mg/g of expansion volume, 7.5 ml/grain of flake size, 274 micron of abgerminal...
Palavras-chave: Popcorn; Popping quality; ข้าวโพดคั่ว; การคั่ว; คุณภาพ; อาหารว่าง; ผลิตภัณฑ์เชิงพาณิชย์; คุณภาพทางประสาทสัมผัส; พันธุ์.
Ano: 2010 URL: http://anchan.lib.ku.ac.th/agnet/handle/001/4686
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