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Adhesion and production of degrading enzymes by bacteria isolated from biofilms in raw milk cooling tanks Ciênc. Tecnol. Aliment.
Flach,Juliana; Grzybowski,Valeska; Toniazzo,Geciane; Corção,Gertrudes.
Biofilms in milk cooling tanks compromise product quality even on farms. Due to the lack of studies of this topic, this study evaluated the microbiological conditions of raw milk cooling tanks on farms and characterized the microorganisms isolated from these tanks. Samples were wiped off with sterile swabs from seven milk cooling tanks in three different points in each tank. Mesophiles and psychrotrophic counts were performed in all samples. The isolation of Pseudomonas spp., Bacillus cereus and atypical colonies formed on selective media were also performed, totalizing 297 isolates. All isolates were tested for protease and lipase production and biofilm formation. Of the total isolates, 62.9% produced protease, 55.9% produced lipase, and 50.2% produced...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Psychrotrophic bacteria; Cleaning process; Lipase; Protease.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612014000300020
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Antifungal and proteolytic activities of endophytic fungi isolated from Piper hispidum Sw BJM
Orlandelli,Ravely Casarotti; Almeida,Tiago Tognolli de; Alberto,Raiani Nascimento; Polonio,Julio Cesar; Azevedo,João Lúcio; Pamphile,João Alencar.
Endophytes are being considered for use in biological control, and the enzymes they secrete might facilitate their initial colonization of internal plant tissues and direct interactions with microbial pathogens. Microbial proteases are also biotechnologically important products employed in bioremediation processes, cosmetics, and the pharmaceutical, photographic and food industries. In the present study, we evaluated antagonism and competitive interactions between 98 fungal endophytes and Alternaria alternata, Colletotrichum sp., Phyllosticta citricarpa and Moniliophthora perniciosa. We also examined the proteolytic activities of endophytes grown in liquid medium and conducted cup plate assays. The results showed that certain strains in the assemblage of...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Antagonism; Competitive interaction; Dual culture; Cup plate; Protease.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822015000200359
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Atividade de enzimas ligadas ao ciclo do nitrogênio em solo submetido a frequentes aplicações de lodo de esgoto. Repositório Alice
SILVA, C. M. M. S.; VIEIRA, R. F.; VILELA, E. S. D.; SILVA, V. P. C. DA; LEITE, J. M..
RESUMO: Grande proporção do nitrogênio no solo está na forma de material proteináceo, cuja quebra é regulada pela atividade de proteases extracelulares. Outra enzima envolvida no ciclo do nitrogênio, a urease, é responsável pela hidrólise da uréia a amônia e CO2. Neste trabalho, avaliou-se o efeito da suplementação do solo com diferentes doses e tipos de lodo (ETE de Barueri e ETE de Franca) na atividade das enzimas protease e urease. As aplicações de lodo ao solo iniciaram-se em 1999 a taxas que variaram na dose recomendada, tomando-se como base os requerimentos da planta em N, até uma taxa 8 vezes maior. Nos anos de 2004 e 2005 os lodos não foram aplicados. Em 2006 e 2007 somente foi aplicado o lodo de Franca. Os resultados deste trabalho referem-se às...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Lodo de esgoto; Urease; Protease.
Ano: 2009 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/577608
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Atividade enzimática de isolados de rizóbia nativos da Amazônia Central crescendo em diferentes níveis de acidez Ciênc. Tecnol. Aliment.
Oliveira,Arlem Nascimento de; Oliveira,Luiz Antonio de; Andrade,Jerusa Souza; Chagas Júnior,Aloisio Freitas.
A importância das bactérias conhecidas como rizóbia no estabelecimento de leguminosas tem sido amplamente reconhecida. Porém, poucas são as informações referentes ao perfil enzimático dessas bactérias benéficas. O estudo objetivou investigar a influência do pH do meio sólido sobre a atividade enzimática de rizóbios nativos da Amazônia Central. Essa triagem constitui o primeiro passo no processo de seleção de microorganismos benéficos, como produtores de enzimas de aplicação biotecnológica. Nesse estudo, 64 isolados de rizóbia foram testados para a produção extracelular de amilase, lipase, pectinase e protease, em meio YMA modificado. Excetuando a atividade pectinolítica, todas as outras enzimas (amilase, lipase e protease) foram detectadas nos isolados...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Amilase; Lipase; Pectinase; Protease; Feijão caupi; Soja.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612006000100032
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Atividade proteolítica e crescimento de matrinxã em natação sustentada e alimentado com dois níveis de proteína. Repositório Alice
ARBELÁEZ-ROJAS, G. A.; INOUE, L. A. K. A.; Gilberto Moraes.
O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito da natação sustentada sobre a atividade digestiva proteolítica e o crescimento de juvenis de matrinxã (Brycon amazonicus), alimentados com dois níveis de proteína. Foram utilizados 240 peixes, tratados com 28 ou 38% de proteína bruta (PB), durante 60 dias, em duas situações distintas: em natação sustentada à velocidade de uma vez e meia o comprimento corporal por segundo, e em sistema convencional de cultivo, sem movimento forçado. Os peixes em natação sustentada e alimentados com 28% de PB apresentaram melhor desempenho, expresso como maior crescimento, alta taxa de crescimento específico, maior ganho de peso e melhor eficiência alimentar. A natação sustentada proporcionou aumento significativo da atividade...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Deposição proteica; Enzima digestiva; Exercício físico; Protease; Proteína corporal; Brycon amazonicus.
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/915922
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Atividade proteolítica e crescimento de matrinxã em natação sustentada e alimentado com dois níveis de proteína PAB
Arbeláez-Rojas,Gustavo Alberto; Inoue,Luís Antônio Kioshi Aoki; Moraes,Gilberto.
O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito da natação sustentada sobre a atividade digestiva proteolítica e o crescimento de juvenis de matrinxã (Brycon amazonicus), alimentados com dois níveis de proteína. Foram utilizados 240 peixes, tratados com 28 ou 38% de proteína bruta (PB), durante 60 dias, em duas situações distintas: em natação sustentada à velocidade de uma vez e meia o comprimento corporal por segundo, e em sistema convencional de cultivo, sem movimento forçado. Os peixes em natação sustentada e alimentados com 28% de PB apresentaram melhor desempenho, expresso como maior crescimento, alta taxa de crescimento específico, maior ganho de peso e melhor eficiência alimentar. A natação sustentada proporcionou aumento significativo da atividade...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Brycon amazonicus; Deposição proteica; Enzima digestiva; Exercício físico; Protease; Proteína corporal.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2011001100014
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Avaliação da estabilidade térmica de inibidores de papaína em sementes de Moringa oleifera (Lam.). Repositório Alice
SOUSA, K. R. de; ARAGÃO, V. P. M.; SALLES, H. O.; EGITO A. S.; ANDRADE, L. B. da S..
2010
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Inibidor de proteína; Planta; Semente; Enzima; Papaina; Protease; Moringa oleifera; Proteína vegetal.
Ano: 2010 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/867285
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Avaliação das metaloproteinases de matriz no sangue de reprodutores caprinos naturalmente infectados com Artrite Encefalite Caprina na Região Semiárida do Brasil. Repositório Alice
BEZERRA JUNIOR, R. Q.; ELOY, A. M. X.; PEREIRA, E. P.; FURTADO, J. R.; SOUZA, K. C. de; LIMA, A. R.; PINHEIRO, R. R.; ANDRIOLI, A.; TEIXEIRA, M. F. da S..
[Evaluation of Matrix Metalloproteinases in Blood from Buck Naturally Infected with Caprine Arthritis Encephalitis in Semiarid Region of Brazil]. Background: Studies have attempted to understand the importance of metalloproteinase (MMPs) in the pathogenesis of diseases caused by lentiviruses, being the human immunodeficiency virus (HIV) the most investigated. Despite advances in studies with MMPs in others diseases, research correlating the presence and activity of gelatinases in animals affected by caprine arthritis encephalitis virus (CAEV), a lentiviruses, are incipient and there is a need for research aiming to understand the dynamic of these enzymes in animals infected and its relation to pathological condition. The aim of this study was to evaluate...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: CAEV; CAE; Artrite Encefalite Caprina; Zymography; Metalloproteinase; MMP-2; MMP-9; Zimografia; Metaloproteinase; Doença animal; Protease; Caprino; Caprine arthritis encephalitis virus; Goats; Proteases; Metalloproteins.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1032515
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Boundaries in metagenomic screenings using lacZα-based vectors Genet. Mol. Biol.
Alves,Luana de Fátima; Borelli,Tiago Cabral; Westmann,Cauã Antunes; Silva-Rocha,Rafael; Guazzaroni,María-Eugenia.
Abstract Metagenomics approaches have been of high relevance for providing enzymes used in diverse industrial applications. In the current study, we have focused on the prospection of protease and glycosyl hydrolase activities from a soil sample by using the lacZα -based plasmid pSEVA232. For this, we used a functional screen based on skimmed milk agar and a pH indicator dye for detection of both enzymes, as previously reported in literature. Although we effectively identified positive clones in the screenings, subsequent experiments revealed that this phenotype was not because of the hydrolytic activity encoded in the metagenomic fragments, but rather due to the insertion of small metagenomic DNA fragments in frame within the coding region of the lacZ...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Functional metagenomics; Protease; Glycosyl hydrolase; False positive clones.
Ano: 2020 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-47572020000100803
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Calpain and cathepsin activities in post mortem fish and meat muscles ArchiMer
Cheret, Romuald; Delbarre Ladrat, Christine; De Lamballerie Anton, Marie; Verrez-bagnis, Veronique.
Post mortem tenderization is one of the most unfavourable quality changes in fish muscle and this contrasts with muscle of mammalian meats. The tenderization can be partly attributed to the acid lysosomal cathepsins and cytosolic neutral calcium-activated calpains. In this study, these proteases from fish and bovine muscles were quantified and compared. The cathepsin B and L activities were in more important amounts in sea bass white muscle than in bovine muscle. On the other hand, cathepsin D activity was 1.4 times higher in meat that in fish muscle, while cathepsin H was negligible in both muscles. Calpain activities were similar in both types of muscle. Moreover, calpastatin (calpain endogenous inhibitor) level is 3.9 times higher in sea bass white...
Tipo: Text Palavras-chave: Meat; Fish; Protease; Cathepsin; Calpain.
Ano: 2007 URL: http://archimer.ifremer.fr/doc/2007/publication-3646.pdf
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Capacidade hidrolítica de alcalase versus novo pro D na hidrólise de CMS de tilápia. Repositório Alice
ANTUNES, A. B.; ATANASIO, N. M.; BRIGIDA, A. I. S.; GOMES, F. dos S.; SILVA, C. M.; STEPHAN, M. P..
A hidrólise enzimática parcial das proteínas de carne mecanicamente separada (CMS) de tilápia pode incrementar suas propriedades funcionais agregando valor e tornando esta uma boa alternativa para o aproveitamento destes resíduos agroindustriais. Assim, duas enzimas foram investigadas quanto ao seu potencial catalítico de hidrólise em CMS de tilápia, Alcalase® e Novo Pro-D®. Durante 5 horas de reação o grau de hidrólise foi acompanhado e, em tempos pré-definidos, frações do meio reacional foram coletadas. As amostras foram analisadas quanto sua atividade antioxidante, capacidade emulsificante, teor de aminoácidos aromáticos livres e perfil proteico. Embora Novo Pro D® tenha apresentado maior grau de hidrólise (55%) frente à Alcalase® (42%), esta última...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Coproduto; Hidrolisado proteico; Capacidade antioxidante; Protease; Co-product; Protein hydrolysate; Antioxidant capacity.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1057894
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Caracterização das metaloproteinases (MMPs) no plasma seminal de caprinos sadios e infestados pelo virus da Artrite Encefalite Caprina (CAE). Repositório Alice
PEREIRA, E. P..
As metaloproteinases estão sendo foco de recentes estudos, que visam buscar biomarcadores para doenças inflamatórias, de tumores e de resistência de animais e humanos às determinadas doenças. Na medicina humana as pesquisas já estão avançadas, enquanto que na medicina veterinária estas ainda são incipientes, principalmente na espécie caprina. Dentre os problema sanitários de caprinos destaca-se a Artrite Encefalite Caprina (CAE) que acomete animais em vária regiões do país, em especial os rebanhos de caprinos leiteiros. Apesar de haver vários tipos testes de diagnóstico eles não conseguem detectar todo o animais positivos levando a sérios problema no controle da enfermidade O estudo das MMP abre possibilidades incrementar este diagnóstico. Portanto, o...
Tipo: Tese/dissertação (ALICE) Palavras-chave: Metaloproteinase; Artrite Encefalite Caprina; CAE; MMPs; CAEV; Caracterização; Caprino; Sêmen; Protease; Doença animal; Goats; Metalloproteins; Semen; Proteases; Caprine arthritis encephalit virus.
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1025854
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Characterization of Nomuraea rileyi strains using polymorphic DNA, virulence and enzyme activity BABT
Vargas,Lúcia Rosane Bertholdo; Rossato,Marcelo; Ribeiro,Rute Terezinha da Silva; Barros,Neiva Monteiro de.
The characterization of entomopathogenic microorganisms is important for the selection of more effective strains for use in integrated pest-control programs. Five Nomuraea rileyi strains (SA86101, GU87401, SR86151, CG128 and VA9101) were characterized using random amplified polymorphic DNA (RAPD) analysis, virulence studies and assessment of chitinolytic and proteolytic activity. RAPD analysis divided the strains into two groups with a similarity coefficient of 0,76%, group 1 consisting of strains SA86101, GU87401 and SR86151 and group 2 of strains CG128 and VA9101. The LT50 varied from 165h with strain VA9101 to 246h with strain GU87401. Chitinolytic and proteolytic activity of the fungi after 144h growth in minimal medium were tested using colloidal...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Nomuraea rileyi; Anticarsia gemmatalis; Chitinase; Protease; RAPD; Virulence.
Ano: 2003 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132003000100003
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Chemical and volatile composition of jujube wines fermented by Saccharomyces cerevisiae with and without pulp contact and protease treatment Ciênc. Tecnol. Aliment.
ZHANG,Wenye; ZHANG,Lei; XU,Chunping.
Abstract This study evaluated the chemical and volatile composition of jujube wines fermented with Saccharomyces cerevisiae A1.25 with and without pulp contact and protease treatment during fermentation. Yeast cell population, total reducing sugar and methanol contents had significant differences between nonextracted and extracted wine. The nonextracted wines had significantly higher concentrations of ethyl 9-hexadecenoate, ethyl palmitate and ethyl oleate than the extracted wines. Pulp contact also could enhance phenylethyl alcohol, furfuryl alcohol, ethyl palmitat and ethyl oleate. Furthermore, protease treatment can accelerate the release of fusel oils. The first principal component separated the wine from the extracted juice without protease from other...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Fermentation; Flavor; Jujube wine; Volatiles; Protease.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612016000200204
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Complexos enzimáticos sobre a energia metabolizável e digestibilidade dos nutrientes do milheto para frangos de corte Arq. Bras. Med. Vet. Zootec.
Moura,F.A.S.; Dourado,L.R.B.; Farias,L.A.; Lopes,J.B.; Lima,S.B.P.; Fernandes,M.L..
RESUMO Objetivou-se avaliar o efeito de complexos enzimáticos sobre a energia metabolizável e o coeficiente de digestibilidade de nutrientes do milheto para frangos de corte. Quinhentos e setenta e seis frangos machos foram distribuídos em 36 gaiolas, com três tratamentos: T1 - composição de milheto sem complexo enzimático; T2 - composição de milheto com complexo enzimático (CES) e T3 - composição de milheto com complexo enzimático (CEV). Os tratamentos foram definidos com base em seis dietas (três dietas referências e três dietas testes). As dietas testes foram obtidas pela substituição de 40% da dieta referência por milheto inteiro, e a adição de enzimas consistiu de dois complexos enzimáticos: CES, constituído pelas enzimas fitase, protease, xilanase,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Alimento alternativo; Dietas; Enzimas; Protease; Xilanase.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352019000300990
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Concentration of a vegetal enzymatic extract by microfiltration. Repositório Alice
TELES, A. S. C.; TERZI, S. C.; SILVA, L. F. M.; GOMES, F. S.; MORAES, I. V. M.; EGITO, A. S.; CABRAL, L. M. C.; MATTA, V. M..
2011
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Protease; Processo; Membranas; Enzima; Fabricação de queijo.
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/915888
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Concomitant production of protease and lipase by Bacillus licheniformis VSG1: production, purification and characterization BJM
Sangeetha,R.; Geetha,A.; Arulpandi,I..
This study was aimed at producing protease and lipase simultaneously on a common medium by Bacillus licheniformis VSG1, which was isolated from a tannery effluent. The effect of media composition with respect to protein source, lipid source and emulsifier on the production of protease and lipase was analysed. Both those enzymes were produced under optimized conditions like pH, temperature and incubation time. The enzyme mixture comprising of both protease and lipase was purified by ammonium sulphate precipitation, dialysis and gel filtration chromatography to obtain 20-fold pure enzymes. The purified enzyme mixture was characterized to determine the optimum pH and temperature of protease and lipase, the response of the enzymes to inhibitors, additives and...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Bacillus licheniformis; Protease; Lipase; Concomitant production; Purification.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822010000100026
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Corn and soybean meal metabolizable energy with the addition of exogenous enzymes for poultry Rev. Bras. Ciênc. Avic.
Dourado,LRB; Sakomura,NK; Barbosa,NAA; Bonato,MA; Kawuauchi,IM; Fernandes,JBK; Costa,FGP.
Two metabolism assays were carried out to determine corn and soybean meal metabolizable energy when enzymes were added. In the first trial, 35 cockerels per studied feedstuff (corn and soybean meal) were distributed in a completely randomized experimental design with four treatments of seven replicates of one bird each. The evaluated treatments were: ingredient (corn and soybean meal) with no enzyme addition, with the addition of an enzyme complex (xylanase, amylase, protease - XAP), xylanase, or phytase. Precise feeding method was used to determine true metabolizable energy corrected for nitrogen balance (TMEn). The use of enzymes did not result in any differences (p>0.05) in soybean meal TMEn, but phytase improved corn TMEn in 2.3% (p=0.004). In the...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Amylase; Forced feeding; Phytase; Protease; Xylanase.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-635X2009000100008
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Culturable fungal diversity of shrimp Litopenaeus vannamei boone from breeding farms in Brazil BJM
Silva,Lidiane Roberta Cruz da; Souza,Odacy Camilo de; Fernandes,Maria José dos Santos; Lima,Débora Maria Massa; Coelho,Rosalie Reed Rodrigues; Souza-Motta,Cristina Maria.
Litopenaeus vannamei, which is the most common shrimp species cultivated in the northeast of Brazil, is very susceptible to microbial diseases, and this consequently affects productivity. There are reports of bacteria, viruses and protozoa in these shrimp, but not fungi. This study aims to isolate and identify fungi present in shrimp Litopenaeus vannamei, and in their nursery waters, at two breeding farms in Brazil. The pathogenic potential of the isolates was assessed through the qualitative detection of proteases and aflatoxin B production. The 146 isolated fungi comprised 46 species. Aspergillus, Penicillium and Furarium were the three most relevant genera and Aspergillus flavus was the predominant species with a total of 33 isolates. Most of the...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Shrimp; Fungi; Water; Protease; Aflatoxin B.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822011000100007
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De l'utilisation de protéases industrielles pour la production de sauces de poisson ArchiMer
Le, Minh Chau.
Fish sauces are traditionally used in most Asian countries. Whatever the process, the principle is the same i.e. a fish autolysis in saline media followed by a fermentation step. Not less than 18 months are needed to obtain a brown liquid rich in salt and amino acids. This PhD work aims to determine if an addition of proteases can speed up the process while keeping the nutritional and sensorial properties. The first chapter presents the characteristics of fish sauces and the key parameters of the processes used. In the second chapter, several industrial proteases are compared each other for their capacity to liquefy the fishes in hyper saline conditions. Kinetics of proteolysis and biochemical characteristics of the resulting hydrolysates are established...
Tipo: Text Palavras-chave: Sauce de poisson; Hydrolyse; Enzyme; Protéase; Sardine; Anchois; Fish sauce; Hydrolysis; Enzyme; Protease; Sardine; Anchovy.
Ano: 2015 URL: http://archimer.ifremer.fr/doc/00259/36997/35488.pdf
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