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Adhesion and production of degrading enzymes by bacteria isolated from biofilms in raw milk cooling tanks 116
Flach,Juliana; Grzybowski,Valeska; Toniazzo,Geciane; Corção,Gertrudes.
Biofilms in milk cooling tanks compromise product quality even on farms. Due to the lack of studies of this topic, this study evaluated the microbiological conditions of raw milk cooling tanks on farms and characterized the microorganisms isolated from these tanks. Samples were wiped off with sterile swabs from seven milk cooling tanks in three different points in each tank. Mesophiles and psychrotrophic counts were performed in all samples. The isolation of Pseudomonas spp., Bacillus cereus and atypical colonies formed on selective media were also performed, totalizing 297 isolates. All isolates were tested for protease and lipase production and biofilm formation. Of the total isolates, 62.9% produced protease, 55.9% produced lipase, and 50.2% produced...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Psychrotrophic bacteria; Cleaning process; Lipase; Protease.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612014000300020
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Antifungal and proteolytic activities of endophytic fungi isolated from Piper hispidum Sw 58
Orlandelli,Ravely Casarotti; Almeida,Tiago Tognolli de; Alberto,Raiani Nascimento; Polonio,Julio Cesar; Azevedo,João Lúcio; Pamphile,João Alencar.
Endophytes are being considered for use in biological control, and the enzymes they secrete might facilitate their initial colonization of internal plant tissues and direct interactions with microbial pathogens. Microbial proteases are also biotechnologically important products employed in bioremediation processes, cosmetics, and the pharmaceutical, photographic and food industries. In the present study, we evaluated antagonism and competitive interactions between 98 fungal endophytes and Alternaria alternata, Colletotrichum sp., Phyllosticta citricarpa and Moniliophthora perniciosa. We also examined the proteolytic activities of endophytes grown in liquid medium and conducted cup plate assays. The results showed that certain strains in the assemblage of...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Antagonism; Competitive interaction; Dual culture; Cup plate; Protease.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822015000200359
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Atividade enzimática de isolados de rizóbia nativos da Amazônia Central crescendo em diferentes níveis de acidez 116
Oliveira,Arlem Nascimento de; Oliveira,Luiz Antonio de; Andrade,Jerusa Souza; Chagas Júnior,Aloisio Freitas.
A importância das bactérias conhecidas como rizóbia no estabelecimento de leguminosas tem sido amplamente reconhecida. Porém, poucas são as informações referentes ao perfil enzimático dessas bactérias benéficas. O estudo objetivou investigar a influência do pH do meio sólido sobre a atividade enzimática de rizóbios nativos da Amazônia Central. Essa triagem constitui o primeiro passo no processo de seleção de microorganismos benéficos, como produtores de enzimas de aplicação biotecnológica. Nesse estudo, 64 isolados de rizóbia foram testados para a produção extracelular de amilase, lipase, pectinase e protease, em meio YMA modificado. Excetuando a atividade pectinolítica, todas as outras enzimas (amilase, lipase e protease) foram detectadas nos isolados...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Amilase; Lipase; Pectinase; Protease; Feijão caupi; Soja.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612006000100032
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Atividade proteolítica e crescimento de matrinxã em natação sustentada e alimentado com dois níveis de proteína 86
Arbeláez-Rojas,Gustavo Alberto; Inoue,Luís Antônio Kioshi Aoki; Moraes,Gilberto.
O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito da natação sustentada sobre a atividade digestiva proteolítica e o crescimento de juvenis de matrinxã (Brycon amazonicus), alimentados com dois níveis de proteína. Foram utilizados 240 peixes, tratados com 28 ou 38% de proteína bruta (PB), durante 60 dias, em duas situações distintas: em natação sustentada à velocidade de uma vez e meia o comprimento corporal por segundo, e em sistema convencional de cultivo, sem movimento forçado. Os peixes em natação sustentada e alimentados com 28% de PB apresentaram melhor desempenho, expresso como maior crescimento, alta taxa de crescimento específico, maior ganho de peso e melhor eficiência alimentar. A natação sustentada proporcionou aumento significativo da atividade...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Brycon amazonicus; Deposição proteica; Enzima digestiva; Exercício físico; Protease; Proteína corporal.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2011001100014
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Boundaries in metagenomic screenings using lacZα-based vectors 74
Alves,Luana de Fátima; Borelli,Tiago Cabral; Westmann,Cauã Antunes; Silva-Rocha,Rafael; Guazzaroni,María-Eugenia.
Abstract Metagenomics approaches have been of high relevance for providing enzymes used in diverse industrial applications. In the current study, we have focused on the prospection of protease and glycosyl hydrolase activities from a soil sample by using the lacZα -based plasmid pSEVA232. For this, we used a functional screen based on skimmed milk agar and a pH indicator dye for detection of both enzymes, as previously reported in literature. Although we effectively identified positive clones in the screenings, subsequent experiments revealed that this phenotype was not because of the hydrolytic activity encoded in the metagenomic fragments, but rather due to the insertion of small metagenomic DNA fragments in frame within the coding region of the lacZ...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Functional metagenomics; Protease; Glycosyl hydrolase; False positive clones.
Ano: 2020 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-47572020000100803
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Calpain and cathepsin activities in post mortem fish and meat muscles 5
Cheret, Romuald; Delbarre Ladrat, Christine; De Lamballerie Anton, Marie; Verrez-bagnis, Veronique.
Post mortem tenderization is one of the most unfavourable quality changes in fish muscle and this contrasts with muscle of mammalian meats. The tenderization can be partly attributed to the acid lysosomal cathepsins and cytosolic neutral calcium-activated calpains. In this study, these proteases from fish and bovine muscles were quantified and compared. The cathepsin B and L activities were in more important amounts in sea bass white muscle than in bovine muscle. On the other hand, cathepsin D activity was 1.4 times higher in meat that in fish muscle, while cathepsin H was negligible in both muscles. Calpain activities were similar in both types of muscle. Moreover, calpastatin (calpain endogenous inhibitor) level is 3.9 times higher in sea bass white...
Tipo: Text Palavras-chave: Meat; Fish; Protease; Cathepsin; Calpain.
Ano: 2007 URL: http://archimer.ifremer.fr/doc/2007/publication-3646.pdf
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Characterization of Nomuraea rileyi strains using polymorphic DNA, virulence and enzyme activity 52
Vargas,Lúcia Rosane Bertholdo; Rossato,Marcelo; Ribeiro,Rute Terezinha da Silva; Barros,Neiva Monteiro de.
The characterization of entomopathogenic microorganisms is important for the selection of more effective strains for use in integrated pest-control programs. Five Nomuraea rileyi strains (SA86101, GU87401, SR86151, CG128 and VA9101) were characterized using random amplified polymorphic DNA (RAPD) analysis, virulence studies and assessment of chitinolytic and proteolytic activity. RAPD analysis divided the strains into two groups with a similarity coefficient of 0,76%, group 1 consisting of strains SA86101, GU87401 and SR86151 and group 2 of strains CG128 and VA9101. The LT50 varied from 165h with strain VA9101 to 246h with strain GU87401. Chitinolytic and proteolytic activity of the fungi after 144h growth in minimal medium were tested using colloidal...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Nomuraea rileyi; Anticarsia gemmatalis; Chitinase; Protease; RAPD; Virulence.
Ano: 2003 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132003000100003
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Chemical and volatile composition of jujube wines fermented by Saccharomyces cerevisiae with and without pulp contact and protease treatment 116
ZHANG,Wenye; ZHANG,Lei; XU,Chunping.
Abstract This study evaluated the chemical and volatile composition of jujube wines fermented with Saccharomyces cerevisiae A1.25 with and without pulp contact and protease treatment during fermentation. Yeast cell population, total reducing sugar and methanol contents had significant differences between nonextracted and extracted wine. The nonextracted wines had significantly higher concentrations of ethyl 9-hexadecenoate, ethyl palmitate and ethyl oleate than the extracted wines. Pulp contact also could enhance phenylethyl alcohol, furfuryl alcohol, ethyl palmitat and ethyl oleate. Furthermore, protease treatment can accelerate the release of fusel oils. The first principal component separated the wine from the extracted juice without protease from other...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Fermentation; Flavor; Jujube wine; Volatiles; Protease.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612016000200204
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Complexos enzimáticos sobre a energia metabolizável e digestibilidade dos nutrientes do milheto para frangos de corte 45
Moura,F.A.S.; Dourado,L.R.B.; Farias,L.A.; Lopes,J.B.; Lima,S.B.P.; Fernandes,M.L..
RESUMO Objetivou-se avaliar o efeito de complexos enzimáticos sobre a energia metabolizável e o coeficiente de digestibilidade de nutrientes do milheto para frangos de corte. Quinhentos e setenta e seis frangos machos foram distribuídos em 36 gaiolas, com três tratamentos: T1 - composição de milheto sem complexo enzimático; T2 - composição de milheto com complexo enzimático (CES) e T3 - composição de milheto com complexo enzimático (CEV). Os tratamentos foram definidos com base em seis dietas (três dietas referências e três dietas testes). As dietas testes foram obtidas pela substituição de 40% da dieta referência por milheto inteiro, e a adição de enzimas consistiu de dois complexos enzimáticos: CES, constituído pelas enzimas fitase, protease, xilanase,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Alimento alternativo; Dietas; Enzimas; Protease; Xilanase.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352019000300990
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Concomitant production of protease and lipase by Bacillus licheniformis VSG1: production, purification and characterization 58
Sangeetha,R.; Geetha,A.; Arulpandi,I..
This study was aimed at producing protease and lipase simultaneously on a common medium by Bacillus licheniformis VSG1, which was isolated from a tannery effluent. The effect of media composition with respect to protein source, lipid source and emulsifier on the production of protease and lipase was analysed. Both those enzymes were produced under optimized conditions like pH, temperature and incubation time. The enzyme mixture comprising of both protease and lipase was purified by ammonium sulphate precipitation, dialysis and gel filtration chromatography to obtain 20-fold pure enzymes. The purified enzyme mixture was characterized to determine the optimum pH and temperature of protease and lipase, the response of the enzymes to inhibitors, additives and...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Bacillus licheniformis; Protease; Lipase; Concomitant production; Purification.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822010000100026
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Corn and soybean meal metabolizable energy with the addition of exogenous enzymes for poultry 89
Dourado,LRB; Sakomura,NK; Barbosa,NAA; Bonato,MA; Kawuauchi,IM; Fernandes,JBK; Costa,FGP.
Two metabolism assays were carried out to determine corn and soybean meal metabolizable energy when enzymes were added. In the first trial, 35 cockerels per studied feedstuff (corn and soybean meal) were distributed in a completely randomized experimental design with four treatments of seven replicates of one bird each. The evaluated treatments were: ingredient (corn and soybean meal) with no enzyme addition, with the addition of an enzyme complex (xylanase, amylase, protease - XAP), xylanase, or phytase. Precise feeding method was used to determine true metabolizable energy corrected for nitrogen balance (TMEn). The use of enzymes did not result in any differences (p>0.05) in soybean meal TMEn, but phytase improved corn TMEn in 2.3% (p=0.004). In the...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Amylase; Forced feeding; Phytase; Protease; Xylanase.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-635X2009000100008
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Culturable fungal diversity of shrimp Litopenaeus vannamei boone from breeding farms in Brazil 58
Silva,Lidiane Roberta Cruz da; Souza,Odacy Camilo de; Fernandes,Maria José dos Santos; Lima,Débora Maria Massa; Coelho,Rosalie Reed Rodrigues; Souza-Motta,Cristina Maria.
Litopenaeus vannamei, which is the most common shrimp species cultivated in the northeast of Brazil, is very susceptible to microbial diseases, and this consequently affects productivity. There are reports of bacteria, viruses and protozoa in these shrimp, but not fungi. This study aims to isolate and identify fungi present in shrimp Litopenaeus vannamei, and in their nursery waters, at two breeding farms in Brazil. The pathogenic potential of the isolates was assessed through the qualitative detection of proteases and aflatoxin B production. The 146 isolated fungi comprised 46 species. Aspergillus, Penicillium and Furarium were the three most relevant genera and Aspergillus flavus was the predominant species with a total of 33 isolates. Most of the...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Shrimp; Fungi; Water; Protease; Aflatoxin B.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822011000100007
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De l'utilisation de protéases industrielles pour la production de sauces de poisson 5
Le, Minh Chau.
Fish sauces are traditionally used in most Asian countries. Whatever the process, the principle is the same i.e. a fish autolysis in saline media followed by a fermentation step. Not less than 18 months are needed to obtain a brown liquid rich in salt and amino acids. This PhD work aims to determine if an addition of proteases can speed up the process while keeping the nutritional and sensorial properties. The first chapter presents the characteristics of fish sauces and the key parameters of the processes used. In the second chapter, several industrial proteases are compared each other for their capacity to liquefy the fishes in hyper saline conditions. Kinetics of proteolysis and biochemical characteristics of the resulting hydrolysates are established...
Tipo: Text Palavras-chave: Sauce de poisson; Hydrolyse; Enzyme; Protéase; Sardine; Anchois; Fish sauce; Hydrolysis; Enzyme; Protease; Sardine; Anchovy.
Ano: 2015 URL: http://archimer.ifremer.fr/doc/00259/36997/35488.pdf
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Detection of proteases from Sporosarcina aquimarina and Algoriphagus antarcticus isolated from Antarctic soil 42
Santos,Anderson F.; Pires,Fabiano; Jesus,Hugo E.; Santos,André L.S.; Peixoto,Raquel; Rosado,Alexandre S.; D'Avila-Levy,Claudia M.; Branquinha,Marta H..
Two psychrophilic bacterial samples were isolated from King George Island soil, in Antarctica. The phylogenetic analysis based on the 16S rRNA (rrs) gene led to the correlation with the closest related isolates as Sporosarcina aquimarina (99%) and Algoriphagus antarcticus(99%), with query coverage of 99% and 98%, respectively.The spent culture media from both isolates displayed proteolytic activities detected by sodium dodecyl sulfate polyacrylamide gel electrophoresis containing gelatin as protein substrate. Under the employed conditions, S. aquimarina showed a 55 kDa protease with the best activity detected at pH 7.0 and at 27°C. A. antarcticusalso showed a single extracellular protease, however its molecular mass was around 90kDa and its best activity...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Algoriphagus antarcticus; Antarctica; Sporosarcina aquimarina; Protease.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0001-37652015000100109
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Detection of trypsin inhibitor in seeds of Eucalyptus urophylla and its influence on the in vitro growth of the fungi Pisolithus tinctorius and Rhizoctonia solani 58
Tremacoldi,Célia Regina; Pascholati,Sérgio Florentino.
Inhibitors of plant proteases can regulate the hydrolysis of proteins inside the cells and also participate in the mechanisms of plant defense against herbivore insects and pathogens. Here, we demonstrated that seeds of Eucalyptus urophylla exhibit activities of trypsin and papain inhibitors, two proteases commonly found in living cells. Low amounts of proteins of the crude protein extract of seeds and fractions partially purified by gel filtration, with inhibitory activity against trypsin, inhibited in vitro the mycelial growth of a compatible isolate of the ectomycorrhizal fungus Pisolithus tinctorius and allowed an unsatisfactory growth of another isolate from Pinus taeda, considered incompatible for this eucalyptus species. The same amounts of...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Protease; Inhibitor; Trypsin; Pisolithus tinctorius; Rhizoctonia solani.
Ano: 2002 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822002000400001
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Efeito da adição de enzimas em dietas de frangos de corte à base de milho e farelo de soja sobre a digestibilidade ileal de nutrientes 96
Tejedor,Anel Atencio; Albino,Luiz Fernando Teixeira; Rostagno,Horacio Santiago; Lima,Cristina Amorim Ribeiro de; Vieites,Flávio Medeiros.
Dois experimentos, utilizando pintos de corte Avian Farm, no período de 8 a 18 dias de idade, foram realizados para se avaliar o efeito de enzimas microbianas sobre os coeficientes de digestibilidade (CD) ileal aparente da matéria seca (MS), da proteína bruta (PB), da energia bruta (EB), do fósforo (P) e do cálcio (Ca) de dietas à base de milho e farelo de soja com diferentes níveis de Ca e P disponível (Pd). Óxido crômico (0,5%) foi adicionado às dietas a fim de se estimar o fator de indigestibilidade. Todas as aves foram abatidas aos 19 dias, para a coleta da digesta. O primeiro experimento foi realizado em arranjo fatorial 2 x 2, com seis repetições contendo 10 aves. As dietas foram formuladas contendo dois níveis de Ca e Pd normal (1%Ca/0,45%Pd) e...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Amilase; Celulase; Fitase; Digestibilidade; Frangos de corte; Protease.
Ano: 2001 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982001000300028
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Efeito da protease sobre o coeficiente de metabolizabilidade dos nutrientes em frangos de corte 45
Matias,C.F.Q.; Rocha,J.S.R.; Pompeu,M.A.; Baião,R.C.; Baião,N.C.; Lara,L.J.C.; Clímaco,W.L.S.; Pereira,L.F.P.; Caldas,E.O.; Teixeira,M.P.F.; Cardeal,P.C..
Avaliaram-se os efeitos da protease sobre o coeficiente de metabolizabilidade dos nutrientes em dietas contendo farinha de penas (2,0% na fase inicial e 3,0% na fase de crescimento) para frangos de corte machos, Cobb(r), de um a 32 dias de idade. Foram alojadas 336 aves em gaiolas metálicas equipadas com bandeja para coleta total de excretas. Foi utilizado delineamento inteiramente ao acaso, em arranjo fatorial 2x2 (com e sem adição da enzima protease 0,05% e duas valorizações da matriz nutricional da enzima), sendo sete repetições por tratamento, de 12 aves cada. Observou-se, na fase inicial, maior CMPB (P≤0,05) para as aves que, independentemente da adição de protease, consumiram ração com valorização da matriz nutricional da enzima. Não houve efeito dos...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Coeficiente de metabolizabilidade; Enzimas exógenas; Frango de corte; Protease.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352015000200492
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Efeito do Soil-borne wheat mosaic virus sobre o metabolismo de cinco genótipos de trigo com diferentes níveis de resistência à doença 102
Souza,Rocheli de; Schons,Jurema; Brammer,Sandra P.; Prestes,Ariano M.; Scheeren,Pedro L.; Nicolini-Teixeira,Fernanda; Cecchetti,Dileta; Lanzarini,Ariane C..
Com o objetivo de conhecer as alterações metabólicas promovidas pelo Soil-borne wheat mosaic virus (SBWMV), um dos vírus economicamente mais importantes da cultura do trigo (Triticum aestivum), foram analisados os níveis de proteínas solúveis e determinadas as atividades da peroxidase e da protease em quatro cultivares (BRS Guabiju, BRS 194, BRS 179, BR 23) e uma linhagem (PF 980524) de trigo com diferentes níveis de resistência ao vírus. Os dados obtidos foram submetidos à análise de variância, comparando-se as médias, pelo Teste de Duncan a 5%. Os níveis de proteínas solúveis foram mais elevados nas plantas sem sintomas, enquanto que as atividades da peroxidase e da protease foram maiores em plantas com sintoma de mosaico do que em plantas...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Proteínas solúveis; Peroxidase; Protease; Furovirus.
Ano: 2005 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-41582005000400010
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Efeito do uso de proteanase na dieta de frangos de corte sobre rendimento de carcaça. 14
AVILA, V. S. de; GOPINGER, E.; BOTTCHER, A.; RIGO, P. P.; KRABBE, E. L..
Tipo: Artigo na mídia Palavras-chave: Produção industrial; Frango de corte; Carcaça; Peso; Rendimento; Nutrição animal; Dieta; Enzima; Protease.
Ano: 2017 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1079914
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Effect of the culture conditions on the production of an extracellular protease by thermophilic Bacillus sp and some properties of the enzymatic activity 58
Silva,Camila Rocha da; Delatorre,Andréia Boechat; Martins,Meire Lelis Leal.
Protease production by thermophilic Bacillus sp strain SMIA-2 cultivated in liquid cultures containing 1% maltose as a carbon source and supplemented with whey protein (0.1%) and corn steep liquor (0.3%) reached a maximum at 14 h, with levels of 42 U/mg protein. The microorganism was capable of utilizing a wide range of carbon sources, but protease activity varied according the carbon source. Starch and maltose were the best carbon sources in the present study for protease secretion, while lactose and sucrose were less effective. Increasing maltose concentration in the medium until 1%, improved the growth of the organism and the enzyme activity. Regarding the amounts of corn steep liquor and whey protein in the medium, the concentrations of 0.2% and 0.1%...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Protease; Thermophilic bacterium; Bacillus sp.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822007000200012
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