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Antimicrobial resistance on Staphylococcus aureus isolated from cases subclinical mastitis in goats. Repositório Alice
MENEZES, L. M. F; ÂNGELO, F. F.; ALCINDO, J. F.; SÁ, D. M. A.; LIMA, A. R.; ARAUJO, R. F.; MESQUITA, F. L. T.; SOUZA, V. de.
Caprine mastitis is one of the most common diseases in dairy herds, causing damage mainly due to the decrease in milk production after the invasion of the infectious agent in the secretory epithelium of the mammary gland. Species Staphylococcus aureus is the most pathogenic agent in the mammary gland, having important implications for public health, since it produces enterotoxins that survive the heat treatments applied to milk. The use of proper antibiotics is an important tool for the treatment of the disease. However, they should be used judiciously, since the main cause of failure in therapy is bacterial resistance to the drug. This study uses an antibiogram to evaluate the resistance of microorganisms isolated from goat milk samples with subclinical...
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Resistance to antibiotics; Resistance to chemicals; Antimicrobial resistance; Tratamento químico; Resistência a medicamento; Mamite; Caprino; Cabra Leiteira; Doença Animal; Antibiótico; Resistência Química; Goat diseases; Goat milk; Chemical treatment; Public health; Drug resistance.
Ano: 2019 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1114014
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Perfil de resistência de Aeromonas spp. isolada no fluxograma de produção do queijo minas frescal industrial e artesanal. Repositório Alice
CERESER, N. D.; ROSSI JÚNIOR, O. D.; MARTINELI, T. M.; SOUZA, V. de; RODRIGUES, L. B.; KERKOFF, J..
Resumo: Bactérias do gênero Aeromonas podem ser isoladas de amostras clínicas, alimentares e ambientais. Para os derivados lácteos a contaminação decorre da presença do agente na matéria prima utilizada para produção, ou devido a condições higiênicas insatisfatórias durante o processamento. Considerando a importância da Aeromonas spp. como patógeno emergente de doenças de origem alimentar, o uso indiscriminado de antimicrobianos nas patologias humanas, além do papel fundamental que o leite e seus derivados representam na alimentação humana, o presente estudo teve por objetivo verificar o comportamento dos isolados frente à ação de antimicrobianos de uso comum. Foram pesquisados produtos e pontos do fluxograma do processamento de derivados lácteos, que...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Queijo Colonial; Queijo Minas Frescal; Resistência antimicrobiana; Antimicrobiano; Queijo; Bactéria; Microrganismo; Resistência a produtos químicos; Antibiótico; Resistência química; Aeromonas; Resistance to antibiotics; Cheese; Drought resistance; Resistance to chemicals.
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/973442
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Pesquisa de genes de resistência de Escherichia coli em isolados de queijos a base de leite não pasteurizado. Repositório Alice
AMARAL, L. A.; RIBEIRO, L. R.; BARBOSA, M. M. C.; Pinto, F. R.; SOUZA, V. de; OLIVEIRA, M. C.; BORGES, L. A.; Medeiros, M. I. M.; Maluta, R. P.; FAIRBROTHER, J. M..
2013
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Antimicrobiano; Resistência antimicrobiana; Escherichia coli; Bactéria patogênica; Pasteurização; Patogenicidade; Processamento de alimento; Produto derivado do leite; Queijo; Cheese; Milk; Resistance to antibiotics; Pathogenic bacteria; Pasteurization; Milk byproducts; Pathogenicity.
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/969533
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Safety, beneficial and technological properties of Enterococcus faecium isolated from Brazilian cheeses. Repositório Alice
SANTOS, K. M. O. dos; VIEIRA, A. D. S.; SALLES, H. O.; OLIVEIRA, J. da S.; ROCHA, C. R. C.; BORGES, M. de F.; BRUNO, L. M.; FRANCO, B. D. G. de; TODOROV, S. D..
This study aimed to characterize the safety and technological properties of Enterococcus faecium strains isolated from Brazilian Coalho cheeses. High levels of co-aggregation were observed between Enterococcus faecium strains EM485 and EM925 and both Escherichia coli and Clostridium perfringens. Both strains presented low levels of hydrophobicity. E. faecium EM485 and EM925 were both able to grow in the presence of 0.5% of the sodium salts of taurocholic acid (TC), taurodeoxycholic acid (TDC), glycocholic acid (GC), and glycodeoxycholic acid (GDC), although they showed the ability to deconjugate only GDC and TDC. Both strains showed good survival when exposed to conditions simulating the gastro intestinal tract (GIT). When tested for the presence of...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Probiotic properties; Technological properties; Probiótico; Resistência a antibiótico; Segurança alimentar; Queijo; Enterococcus faecium; Resistance to antibiotics; Food security; Probiotics; Cheese.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1022780
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Teste de susceptibilidade a antimicrobianos de isolados de Escherichia coli provenientes de queijos a base de leite não pasteurizado. Repositório Alice
RIBEIRO, L. R; BARBOSA, M. M. C.; PINTO, F. R.; SOUZA, V. de; OLIVEIRA, M. C.; BORGES, L. A.; MEDEIROS, M. I. M.; AMARAL, L. A.; FAIRBROTHER, J. M..
2013
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Antimicrobiano; Susceptibilidade; Resistência antimicrobiana; Escherichia coli; Bactéria patogênica; Queijo; Produto derivado do leite; Pasteurização; Patogenicidade; Segurança alimentar; Food security; Milk; Antimicrobial; Chesse; Pathogenicity; Resistance to antibiotics; Pathogenic bacteria; Pasteurization; Milk byproducts.
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/969531
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