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CONTENIDO MICROBIOLÓGICO CULTIVABLE DEL TRACTO INTESTINAL Y POLEN ALMACENADO DE Apis mellifera (Hymenoptera: Apidae) Acta biol.Colomb.
GARCÍA GARCÍA,DUBERNEY; ROJAS MOGOLLÓN,MARCO ANDRÉS; SÁNCHEZ NIEVES,JIMENA.
Se caracterizaron los microorganismos cultivables asociados con Apis mellifera. Las muestras fueron tomadas a partir de polen almacenado (joven y maduro) y transportado en corbículas y tracto digestivo de las abejas (forrajeras y recién nacidas). Se aislaron bacterias pertenecientes a los géneros Pseudomonas, Streptococcus, Micrococcus, Lactobacillus, Klebsiella, Proteus, Yersinia y Arthrobacter y hongos de los géneros Rhizopus, Alternaria y Epicoccum. De acuerdo a sus propiedades bioquímicas, algunas de estas bacterias pueden estar involucradas en la degradación de los compuestos de la capa externa del polen y son adquiridas por las abejas a través del alimento y contacto con otros individuos de la colmena. La presencia de los hongos se explica por su...
Tipo: Journal article Palavras-chave: Apis mellifera; Polen; Intestino; Pseudomonas sp.; Streptococcus sp.; Micrococcus sp.; Lactobacillus sp.; Klebsiella sp.; Proteus sp.; Arthrobacter sp.; Yersinia sp.; Rhizopus sp.; Alternaria sp.; Epicoccum sp..
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-548X2006000100010
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Purificação parcial e caracterização bioquímica de lipase extracelular produzida por nova linhagem de Rhizopus sp. Ciênc. Tecnol. Aliment.
Pastore,Gláucia M.; Costa,Vinicius dos Santos R. da; Koblitz,Maria Gabriela B..
Lipases são enzimas capazes de catalizar uma grande gama de reações de interesse para as indústrias alimentícia, farmacêutica, química, entre outras. Esta versatilidade se deve também às diversas possibilidades de especificidade quanto ao substrato que lipases de diferentes fontes apresentam. Por este motivo, microrganismos produtores desta enzima vêm sendo procurados por grupos de pesquisa no mundo todo. Este trabalho apresenta as propriedades de uma lipase produzida por nova linhagem fúngica de Rhizopus sp. A enzima bruta apresentou condições ótimas de atividade a 40ºC em valores de pH entre 6,0 e 6,5. e manteve 50% ou mais de sua atividade quando aquecida por 60 minutos à temperaturas entre 40ºC e 55ºC. A atividade hidrolítica da lipase bruta foi maior...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Enzima; Lipase; Rhizopus sp.; Caracterização bioquímica.
Ano: 2003 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612003000200006
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Purification and biochemical characterization of an extracellular lipase produced by a new strain of Rhizopus sp. Ciência e Agrotecnologia
Koblitz,Maria Gabriela Bello; Pastore,Gláucia Maria.
The present study had as a goal to purify and characterize the lipolytic fraction secreted by a strain of Rhizopus sp. Only 3 steps of purification were necessary to achieve SDS-PAGE homogeneity. One band with 37.5 KDa molecular mass and with 1446 U/mg specific activity was obtained. The purified fraction presented 2 lipase isoforms; both showed optimum activity at 50ºC, and were stable between 6.5 and 7.5 pH values and at temperatures below 50ºC and also kept their activity in hexane. The lipase was inactivated by Hg+2 and by n-bromosuccinimide and activated by Na+.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Lipase; Rhizopus sp.; Purification; Biochemical characterization.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542006000300016
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Volatile effect of essential oils on the growth of pathogens in almonds of Brazil nuts Sci. Agrar.Paran. / SAP
Lorini, Alexandre; Mendes, Bruno Leonardo; Bonaldo, Solange Maria.
Due thea system of extractive harvest of almonds of Brazil nuts is necessary care in the phytosanitary area to maintain postharvest quality of the product. Therefore, we assessed the effect of volatile essential oils of clove (Syzygium aromaticum), cinnamon (Cinnamomum cassia), rosemary (Rosmarinus officinalis) and eucalyptus (Corymbia citriodora) in the development of fungi in almond of Brazil nuts, collected in Itaúba, MT State, Brazil. The design was completely randomized factorial with five treatments in five replicates. We used 100 µL of oils, added on a filter paper on a slide glass in the center of Petri dishes with five almonds around. The plates were sealed and kept at 25 ± 2 °C/dark. Two evaluations (five and ten days after incubation) of...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Aspergillus sp.; Bertholletia excelsa; Controle alternativo; Penicillium sp.; Rhizopus sp..
Ano: 2016 URL: http://e-revista.unioeste.br/index.php/scientiaagraria/article/view/10792
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