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Análise da cinética de mutiplicação e de viabilidade de leveduras produtoras de etanol. Repositório Alice
NEITZEL, T.; TAVARES, L. B. B.; ORTIZ, M.; SILVA, P. R.; HELM, C. V.; LIMA, E. A. de; MAGALHAES, W. L. E..
Tipo: Separatas Palavras-chave: Cinética multiplicativa.; Biocombustível; Saccharomyces Cerevisiae..
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/904171
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Autochthonous yeast populations from different brazilian geographic indications. Repositório Alice
SILVA, G. A. da; AGUSTINI, B. C.; MELLO, L. M. R. de; TONIETTO, J..
Yeasts are versatile microorganisms which show heterogeneity in their abilities of aromatic molecules formation. The metabolic conversions may improve the production of a particular compound already formed by the microorganism or promote the production of a completely new biochemicals. These conversions depend on the environment. The microbiome of terroir is unique. If the term terroir is a set of physical properties of a vineyard that contribute to the specific characteristics of its wine, the microorganisms will undoubtedly form an integral part of this concept. There are yeasts, filamentous fungi and bacteria that can affect the quality of the wine. The aim of the present study was to identify the autochthonous yeast populations of grape berries...
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Terroir; Bagas de uva; Vinha; Indicação geográfica (IG); Pichia Myanmarensis; Populações de leveduras; Autochthonous yeast.; Vinho; Saccharomyces Cerevisiae.; Yeasts; Hanseniaspora opuntiae; Hanseniaspora uvarum..
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1059343
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Avaliação da produção de etanol por Saccharomyces cerevisiae JP1 na presença de vanilina. Repositório Alice
NEITZEL, T.; TAVARES, L. B. B.; ORTIZ, M. A.; SILVA, P. R.; MAGALHAES, W. L. E..
Resumo. Disponível online. MIPE.
Tipo: Separatas Palavras-chave: Etanol; Saccharomyces Cerevisiae..
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/946591
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Caracterização da diversidade de linhagens de levedura (GTRUf17) isoladas de uvas "Goethe Tradicinal" da Região dos Vales da Uva Goethe, Urussanga-SC. Repositório Alice
BRUNELI, R. E.; SILVA, G. A. da; AGUSTINI, B. C.; MORINI, M. A. L..
Leveduras são amplamente utilizados na elaboração de bebidas, como vinho, cervejas e cachaças. Para a produção de bebidas fermentadas utilizase, comumente, Saccharomyces cerevisiae. Além das vantagens que esta espécie apresenta, existem outros gêneros não-Saccharomyces que contribuem para a qualidade do vinho.
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Cachaças; Bebidas fermentadas; Levedura; Anais; CNPUV.; IC; Iniciação cientifica; Bebida; Bebida Alcoólica; Vinho; Cerveja; Saccharomyces Cerevisiae..
Ano: 2017 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1073659
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Caracterização de leveduras isoladas de uvas da cultivar Malbec de Campo Belo do Sul/SC da Safra de 2016 - Série MCBS16. Repositório Alice
SPEROTTO, J.; SILVA, G. A. da; AGUSTINI, B. C.; MORINI, M. A. L..
A qualidade das leveduras que participam do processo fermentativo é de suma importância para se obter um vinho de qualidade. As leveduras atuam na transformação do açúcar do mosto em etanol. Esta funcionalidade e a velocidade de fermentação dependem, entre outros fatores, da linhagem utilizada. A espécie Saccharomyces cerevisiae se destaca por produzir os mais elevados teores de etanol. Tanto os gêneros Saccharomyces como os não-Saccharomyces possuem características únicas, podendo atribuir qualidades ou defeitos ao vinho. O objetivo deste trabalho foi avaliar o perfil de leveduras isoladas de bagas de uva Malbec de Campo Belo do Sul/SC. Foram isoladas 47 linhagens e caracterizadas quanto ao metabolismo fermentativo, produção de H₂S, capacidade...
Tipo: Separatas Palavras-chave: Cultivar malbec; Qualidade da levedura; Levedura isolada de uva; Campo Belo do Sul (SC); Processo fermentativo; Levedura; Anais; CNPUV.; IC; Iniciação cientifica; Vinho; Fermento; Uva; Saccharomyces Cerevisiae..
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1049200
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Comparison of matrix-assisted laser desorption/ionization time-of-flight mass spectrometry (MALDI-TOF MS) and PCR-RAPD as potential tools to differentiate SACCHAROMYCES CEREVISIAE strains. Repositório Alice
AUGUSTINI, B. C.; CANOSSA, S.; MANFROI, V.; SILVA, G. A. da.
Tipo: Separatas Palavras-chave: Industria do vinho.; VINHO; Saccharomyces Cerevisiae..
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1028042
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Construção de levedura Saccharomyces cerevisiae capaz de fermentar xilose para produção de etanol. Repositório Alice
CARVALHO, S. B.; FRANCO, P. F.; ALMEIDA, J. R. M. de.
Tipo: Separatas Palavras-chave: Levedura; Produção de etanol.; Saccharomyces Cerevisiae..
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1031384
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Controle de Haemonchus contortus em ovinos utilizando Saccharomyces cerevisiae. Repositório Alice
PINTO, N. P.; MINHO, A. P.; GASPAR, E. B.; DOMINGUES, R.; MOURA, M. Q. de; LEITE, F. P. L..
O objetivo deste estudo foi avaliar o efeito do Saccharomyces cerevisiae em ovinos experimentalmente infectados com Haemonchus contortus.
Tipo: Separatas Palavras-chave: Haemonchus Contortus; Ovino; Saccharomyces Cerevisiae..
Ano: 2018 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1087015
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Diferenciação de linhagens de Saccharomyces cerevisiae por PCR-RAPD. Repositório Alice
CANOSSA, S.; AGUSTINI, B. C.; SILVA, G. A. da; MANFROI, V..
XV Congresso Latino-Americano de Viticultura e Enologia E XIII Congresso Brasileiro de Viticultura e Enologia. Bento Gonçalves-RS, 3 a 7 de Novembro de 2015.
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Linhagens de Saccharomyces cerevisiae; Bagas de uva; Levedura.; Uva; Enologia; Microbiologia; Saccharomyces Cerevisiae..
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1033041
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Evaluation of the effectiveness of killer toxins produced by some strains of yeasts against other strains killer. Repositório Alice
CANOSSA, S.; AGUSTINI, B. C.; SILVA, G. A. da.
To make the wine, you do not need killer strains used for the purpose of dominance. It is only necessary that the yeasts are neutral. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of killer toxins produced by some strains to produce a lethal effect on other strains killer. The experiments were conducted using the medium must Lorena M80: 20 with methylene blue. The killer test strains used were: 7M, 12M, 24M, 25M and 30M isolated from grape berries derived from the cultivar Merlot municipality of Pinto Bandeira (RS, Brazil). These strains were tested against other strains isolated killer Pinto Bandeira, they being the 3CF lineage derived from the cultivar Cabernet Franc, and the 24A strain isolated from cultivar Ancelota,; and also against strains...
Tipo: Separatas Palavras-chave: Levedura.; Viticultura; Vinho; Fermento; Fermentação; Linhagem; Biologia molecular; Genética; Saccharomyces Cerevisiae.; Viticulture; Grapes; Genetics; Molecular biology; Yeasts.
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1000945
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Evolutionary engeneering as strategy to improve xylose utilization by Saccharomyces cerevisiae. Repositório Alice
PAES, B. G.; MORAES, L. M. P.; ALMEIDA, J. R. M. de.
Tipo: Separatas Palavras-chave: Saccharomyces Cerevisiae.; Xylose..
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1031514
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Fermentação alcoólica utilizando suco do pedúnculo de caju (Anacardium occidentale L.). Repositório Alice
SOUSA, M. de; MESQUITA, F. M. R.; FREITAS, M. M. M.; SANTOS, J. C. S. dos; SÁ, T. N. M.; PINTO, G. A. S..
Tipo: Separatas Palavras-chave: Suco de caju.; Fermentação Alcoólica; Saccharomyces Cerevisiae..
Ano: 2010 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/883446
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Influence of Brettanomyces custersianus upon the activity of Saccharomyces cerevisiae strains during the tumultuous phase of vinification. Repositório Alice
SILVA, G. A. da; POLETTO, C. M.; POLI, J. S.; VALENTE, P..
The aim of this work was to evaluate the influence of Brettanomyces custersianus on the metabolic activity of Saccharomyces cerevisiae during the tumultuous stage of wine production. The Cabernet Sauvignon grape must with the skin was inoculated with individual cultures of Sacch. cerevisiae and with mixed cultures of Sacch. cerevisiae and Br. custersianus. During the 6-day tumultuous phase of fermentation, the highest ethanol production and the highest sugar consumption were obtained with the strains without B. custersianus. Fermentations carried out with the addition of Brettanomyces metabolites, acetic acid and 4-ethylphenol, showed that only the former inhibited the growth of both Sacch. cerevisiae strains used. In some cases, Br. custersianus could...
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Vinificação; Brettanomyces custersianus; Influência; Levedura.; Microbiologia; Enologia; Vinho; Fermentação; Saccharomyces Cerevisiae..
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/882297
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Influência da concentração de compostos do pré-tratamento de biomassa florestal no crescimento de S. cerevisiae. Repositório Alice
ORTIZ, M.; NEITZEL, T.; SILVA, P. R.; MAGALHAES, W. L. E.; TAVARES, L. B. B..
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Biomassa florestal.; Saccharomyces Cerevisiae..
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/937894
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Influência de compostos do pré-tratamento de biomassa florestal no crescimento de Saccharomyces cerevisiae JP1. Repositório Alice
ORTIZ, M. A.; TAVARES, L. B. B.; NEITZEL, T.; SILVA, P. R.; MAGALHAES, W. L. E..
Resumo. Disponível online. MIPE.
Tipo: Separatas Palavras-chave: Biomassa florestal.; Saccharomyces Cerevisiae..
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/946588
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Potencial proteico de pedunculos de caju enriquecidos por leveduras. Infoteca-e
HOLANDA, J. S. de; OLIVEIRA, A. J. de; SALVIANO, L. M. C.; FERREIRA, A. C..
A producao de pedunculos de caju no Brasil e estimada em 1 milhao de toneladas/ano, com aproveitamento industrial entre 2% e 6%. Apresentando cerca de 10% de carboidratos, grande parte da producao desperdicada pode ser convertida em racao de elevado teor proteico, por microrganismos sintetizadores de proteina, como as leveduras. A eficiencia de conversao, no entanto, depende das condicoes do substrato e do meio fermentativo. Este trabalho visou estudar o efeito do substrato: pedunculos de caju frescos, doces ou azedos, e pedunculos secos reidratados, o controle da acidez e a suplementacao no meio fermentativo, na conversao de proteina por leveduras.
Tipo: Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento (INFOTECA-E) Palavras-chave: Potencial proteico; Levedura.; Caju; Pedúnculo; Saccharomyces Cerevisiae..
Ano: 1996 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/420034
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Rapid yeast DNA extraction by boiling and freeze-thawing without using chemical reagents and DNA purification. Repositório Alice
SILVA, G. A. da; BERNARDI, T. L.; SCHAKER, P. D. C.; MENEGOTTO, M.; VALENTE, P..
The purpose of this work was to study a rapid yeast DNA extraction by boiling and freeze-thawing processes without using chemical reagents or any purification procedures, to obtain a high grade PCR-product. A specific DNA fragment of the 18S region of Dekkera bruxellensis and Saccharomyces cerevisiae was chosen. The described boiling and freeze-thawing protocols generated the PCR-grade product preparations and could be used to process many samples. The amplification of the fragments could be observed after 30 and 35 cycles. These processes of extraction without using any kind of chemical reagents, especial water, and purification procedures proved to be efficient, reproducible, simple, fast, and inexpensive.
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Gelo-degelo; Ebulição; Extração de DNA; Metodologia.; Microbiologia; DNA; Saccharomyces Cerevisiae.; Dekkera bruxellensis..
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/925175
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Saccharomyces cerevisiae and non-Saccharomyces yeasts in grape varieties of the São Francisco Valley. Repositório Alice
PONZZES-GOMES, C. M. de; MÉLO, D. L. de; SANTANA, C. A.; PEREIRA, G. E.; MENDONÇA, M. O. C.; GOMES, F. C. O.; OLIVEIRA, E. S.; BARBOSA JR, A. M.; TRINDADE, R. C.; ROSA, C. A..
The aims of this work was to characterise indigenous Saccharomyces cerevisiae strains in the naturally fermented juice of grape varieties Cabernet Sauvignon, Grenache, Tempranillo, Sauvignon Blanc and Verdejo used in the São Francisco River Valley, northeastern Brazil. In this study, 155 S. cerevisiae and 60 non-Saccharomyces yeasts were isolated and identified using physiological tests and sequencing of the D1/D2 domains of the large subunit of the rRNA gene. Among the non-Saccharomyces species, Rhodotorula mucilaginosa was the most common species, followed by Pichia kudriavzevii, Candida parapsilosis, Meyerozyma guilliermondii, Wickerhamomyces anomalus, Kloeckera apis, P. manshurica, C. orthopsilosis and C. zemplinina. The population counts of these...
Tipo: Separatas Palavras-chave: Brazilian wines; Levedura.; Viticultura; Uva; Fermentação; DNA; Saccharomyces Cerevisiae..
Ano: 2014 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/998012
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