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10 procedimentos básicos para o controle de Salmonella spp. em granjas de postura comercial. Repositório Alice
DUARTE, S. C.; GASPAR, L. F.; OLMOS, A. R.; FORTES, F. B. B..
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Avicultura; Sanidade Animal; Salmonella; Poedeira Comercial.
Ano: 2021 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1133391
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A Lactobacillus rhamnosus strain induces protection in different sites after Salmonella enterica subsp. enterica serovar Typhimurium challenge in gnotobiotic and conventional mice Arq. Bras. Med. Vet. Zootec.
Mendonça,A.H.; Cerqueira,M.M.O.P.; Nicoli,J.R.; Sousa,S.M.M.; Nardi,R.M.D.; Souza,F.N.; Fonseca,L.M.; Leite,M.O.; Arantes,R.M.E..
The ability of a Lactobacillus rhamnosus strain isolated from a healthy breast-fed human newborn to reduce the pathological consequences for the host due to an experimental oral infection with Salmonella enterica subsp. enterica serov. Typhimurium in vivo was determined using gnotobiotic and conventional mice. Conventional mice received 0.1mL probiotic milk (8.0 log colony-forming unit) daily for 10 days before the oral pathogenic challenge (5.0 log colony-forming unit). Then probiotic treatment was continued until the end of the experiment. Probiotic treatment in germ-free mice consisted of a single dose of the probiotic milk at the beginning of the experiment and a challenge with S. Typhimurium 10 days later (3.0 log colony-forming unit). A protective...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Intestinal infection; Lactobacilli; Probiotics; Salmonella.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352014000200004
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A microbiological survey on tomatoes (Lycopersicon esculentum) marketed in Rio de Janeiro, Brazil. Repositório Alice
PENTEADO, A. L.; CASTRO, M. F. D. P. M. de; PAZIANOTTO, R. A. A..
Abstract: Fresh produce can be a possible source of microbiological contamination. In the past 20 years, several salmonellosis outbreaks due to the consumption of tomato have been reported, mainly in the USA. Organic raw vegetables pose a risk for the transmission of foodborne pathogens since they are often cultivated using manure as a fertilizer. The aim of this study was to conduct a survey of the presence of Salmonella spp, total coliforms and Escherichia coli on the surface of tomatoes from two different production systems. A total of 262 samples of organic and conventional tomatoes were collected from supermarkets and open street markets in the city of Rio de Janeiro, Brazil and analyzed for these microorganisms. To increase the probability of...
Tipo: Separatas Palavras-chave: Agricultura convencional; Vigilância sanitária; Sanitary surveillance; Salmonella; Tomate; Agricultura orgânica; Escherichia coli; Contaminação bacteriana; Análise microbiológica; Tomatoes; Bacterial contamination; Organic production; Conventional farming.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1061920
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A microbiota da carcaça e da carne ovina tratada com ácido acético, embalada a vácuo e maturada por 48 dias Ciênc. Tecnol. Aliment.
Vasconcelos,Elayne C. de; Zapata,Jorge F. F.; Figueiredo,Evânia A. de; Castelo Branco,Maria A. A.; Borges,Ângela S..
Foi avaliada a carga de bactérias mesófilas e coliformes totais e fecais na superfície da carcaça ovina após 12 horas do abate. Posteriormente, a carne foi cortada em fatias de aproximadamente 3cm de espessura, imersas por um minuto em ácido acético 1% ou em água, embaladas individualmente a vácuo e armazenadas a 1°C. Nos dias 3,13, 23, 33 e 48 de maturação as carnes foram analisadas para bactérias mesófilas e psicrotróficas, mofos e leveduras, coliformes totais e fecais, salmonela e clostrídios sulfito-redutores. As contagens de bactérias mesófilas e psicrotróficas foram menores (p<0,05) nas carnes tratadas com ácido acético que nas não tratadas nos dias 13 e 23 e nos dias 3 e 13 de maturação, respectivamente. A contagem de mofos e leveduras foi menor...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Carcaça ovina; Coliformes fecais; Salmonella; Bolores e leveduras; Bactérias psicrotróficas.
Ano: 2002 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612002000300013
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A novel multiplex PCR for the simultaneous detection of Salmonella enterica and Shigella species BJM
Radhika,M.; Saugata,Majumder; Murali,H.S.; Batra,H.V..
Salmonella enterica and Shigella species are commonly associated with food and water borne infections leading to gastrointestinal diseases. The present work was undertaken to develop a sensitive and reliable PCR based detection system for simultaneous detection of Salmonella enterica and Shigella at species level. For this the conserved regions of specific genes namely ipaH1, ipaH, wbgZ, wzy and invA were targeted for detection of Shigella genus, S. flexneri, S. sonnei, S. boydii and Salmonella enterica respectively along with an internal amplification control (IAC). The results showed that twenty Salmonella and eleven Shigella spp., were accurately identified by the assay without showing non-specificity against closely related other Enterobacteriaceae...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Salmonella; Shigella; Multiplex PCR; Spiking.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822014000200041
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A refrigeração no diagnóstico de Salmonella spp. utilizando o método microbiológico tradicional e reação em cadeia da polimerase em carcaças de frango Ciência Rural
Possebon,Fabio Sossai; Costa,Luis Felipe Zuccolo Paschoal da; Yamatogi,Ricardo Seiti; Rodrigues,Marianna Vaz; Sudano,Mateus José; Pinto,José Paes de Almeida Nogueira.
A pesquisa de Salmonella em carcaças de aves tem mostrado resultados discrepantes, dependendo se as amostras foram colhidas ainda na indústria, imediatamente após o chiller ou no comércio varejista, quando se encontram submetidas à refrigeração por vários dias. Técnicas mais sensíveis, tais como a Reação em Cadeia pela Polimerase (PCR), podem fornecer dados importantes sobre o efeito do resfriamento sobre as células do patógeno, comparando seus resultados com os da metodologia microbiológica convencional (MC). Foram colhidas 130 carcaças de frango, sendo que 65 foram obtidas ainda na indústria (pós-chiller) e imediatamente analisadas e 65 carcaças embaladas e estocadas a 5°C por 72 horas (simulando o varejo), sendo então realizada a pesquisa do patógeno...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/report Palavras-chave: Salmonella; Frango; PCR; Refrigeração.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782012000100021
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Actividad antimicrobiana y caracterización fenólica de extractos de cálices de jamaica (Hibiscus sabdariffa L.). Colegio de Postgraduados
Morales Cabrera, Mercedes.
En este estudio se evaluó la actividad antimicrobiana de los extractos etanólicos, metanólicos y acuosos (frío y caliente) de cálices deshidratados de Hibiscus sabdariffa L. de cinco genotipos, sobre S. typhimurium (ATCC14028) y S. cholleraesuis (ATCC10708), se empleó el método difusión en agar. Se determinó la concentración mínima inhibitoria (CMI) y la concentración mínima bactericida (CMB) por dilución. Se analizó la influencia del pH en la actividad antimicrobiana. Así mismo se realizó la caracterización fenólica de los extractos etanólicos. El efecto antimicrobiano fue variable; los extractos de la variedad Alma blanca (cálices verdes), presentaron el mayor efecto antimicrobiano (diámetros de inhibición de12.5 a 19.5 mm) sobre ambos serotipos de...
Palavras-chave: CMI; CMB; PH; Salmonella; Compuestos fenólicos; HPLC; MIC; MCB; Phenolic compounds; Fitopatología; Maestría.
Ano: 2011 URL: http://hdl.handle.net/10521/568
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Actividad antimicrobiana y caracterización fenólica de extractos de cálices de jamaica (Hibiscus sabdariffa L.). Colegio de Postgraduados
Morales Cabrera, Mercedes.
En este estudio se evaluó la actividad antimicrobiana de los extractos etanólicos, metanólicos y acuosos (frío y caliente) de cálices deshidratados de Hibiscus sabdariffa L. de cinco genotipos, sobre S. typhimurium (ATCC14028) y S. cholleraesuis (ATCC10708), se empleó el método difusión en agar. Se determinó la concentración mínima inhibitoria (CMI) y la concentración mínima bactericida (CMB) por dilución. Se analizó la influencia del pH en la actividad antimicrobiana. Así mismo se realizó la caracterización fenólica de los extractos etanólicos. El efecto antimicrobiano fue variable; los extractos de la variedad Alma blanca (cálices verdes), presentaron el mayor efecto antimicrobiano (diámetros de inhibición de12.5 a 19.5 mm) sobre ambos serotipos de...
Palavras-chave: CMI; CMB; PH; Salmonella; Compuestos fenólicos; HPLC; MIC; MCB; Phenolic compounds; Fitopatología; Maestría.
Ano: 2011 URL: http://hdl.handle.net/10521/568
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Adhesion and biocides inactivation of Salmonella on stainless steel and polyethylene BJM
Tondo,Eduardo Cesar; Machado,Taís Raquel Marcon; Malheiros,Patrícia da Silva; Padrão,Débora Kruger; Carvalho,Ana Lyl de; Brandelli,Adriano.
The adhesion of Salmonella (S.) strains to stainless steel and polyethylene and their inactivation by biocides used in food industry was investigated. Coupons of stainless steel and polyethylene were immersed in bacterial suspensions of S. Enteritidis, S. Typhimurium, and S. Bredeney during 15, 30, and 60 minutes, and submitted to different concentrations of peracetic acid (PAA), sodium hypochlorite (NaOCl), and quaternary ammonium (Quat) sanitizers. Hydrophobicity of the surfaces was evaluated by contact angle measurements using the sessile drop method and bacterial adhesion was accompanied through bacterial counts and scanning electron microscopy (SEM). Results indicated that the three serovars of Salmonella presented similar adhesion to both materials...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Salmonella; Adhesion; Biocides; Stainless steel; Polyethylene.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822010000400022
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Antagonistic and protective effects against Salmonella enterica serovar typhimurium by Lactobacillus murinus in the digestive tract of gnotobiotic mice BJM
Vasconcelos,Ana Luiza Sampaio; Nicoli,Jacques Robert; Nardi,Regina Maria Drummond.
In the present study, production of antagonistic substances by Lactobacillus murinus against enteropathogenic bacteria was evaluated in vivo as well as a possible protective effect against an oral challenge with Salmonella Typhimurium using a gnotobiotic animal model. A higher mean survival time (P < 0.05) was observed in L. murinus-associated animals (7.89 ± 3.83 days) when compared with the control ones (4.44 ± 0.73 days). Lactobacillus murinus exerted a potent antagonistic effect in vivo against S. sonnei and to a lesser extent against S. Typhimurium as revealed by inhibitory halos around the feces of Lactobacillus-associated animals. Diameters of inhibitory halos around intestinal contents increased along the intestine tract, following...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Antagonism; Salmonella; Lactobacillus; Gnotobiotic mice.
Ano: 2003 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822003000500007
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Antibacterial activity of vegetal extracts against serovars of Salmonella Ciência Rural
Voss-Rech,Daiane; Klein,Cátia Silene; Techio,Vânia Helena; Scheuermann,Gerson Neudi; Rech,Gilberto; Fiorentin,Laurimar.
in vitro antibacterial activity of 21 hydroethanolic vegetal extracts was assessed against 20 serovars of Salmonella. Regarding the tested extracts, 85.7% of them presented antibacterial activity. The six active extracts which showed activity on the largest number of serovars and the extract of Eucalyptus sp. were submitted to the determination of Minimum Inhibitory Concentration (MIC) and Minimum Bactericidal Concentration (MBC). Of these, six extracts showed bacteriostatic and bactericidal activity with MIC and MBC for Punica granatum (pomegranate) from 20 and 60mg mL-1, for Eugenia jambolana (rose apple) from 40 and 240mg mL-1, Eugenia uniflora (surinam cherry) from 80 and 240mg mL-1, Caryophyllus aromaticus (clove) from 10 and 60mg mL-1, Psidium araca...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Antibacterial activity; Vegetal extracts; Salmonella.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782011000200022
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Antimicrobial activity of some of the south-Indian spices against serotypes of Escherichia coli, Salmonella, Listeria monocytogenes and Aeromonas hydrophila BJM
Indu,M.N.; Hatha,A.A.M.; Abirosh,C.; Harsha,U.; Vivekanandan,G..
Antibacterial activity of extracts of Allium sativum (garlic), Myristica fragrans (nutmeg), Zingiber officinale (ginger), Allium cepa (onion) and Piper nigrum (pepper) has been evaluated against 20 different serogroups of Escherichia coli, 8 serotypes of Salmonella, Listeria monocytogenes and Aeromonas hydrophila. Garlic extract showed excellent antibacterial activity against all the test organisms, except L. monocytogenes. Nutmeg showed good anti-listerial activity, although activity against E. coli and Salmonella were serotype dependent. Both garlic and nutmeg extracts were effective against A. hydrophila. Extracts of ginger showed inhibitory activity against two serogroups of E. coli: as O8 (enterotoxigenic E. coli) and O88 only. Extracts of onion and...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Spices extract; Antibacterial activity; Escherichia coli; Salmonella; Listeria monocytogenes; Aeromonas hydrophila.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822006000200011
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Antimicrobial effect of copper surfaces on bacteria isolated from poultry meat BJM
Parra,Angel; Toro,Magaly; Jacob,Ricardo; Navarrete,Paola; Troncoso,Miriam; Figueroa,Guillermo; Reyes-Jara,Angélica.
Abstract Poultry meat is a food product that usually carries high rates of microbial contamination, including foodborne pathogens. The poultry industry has established different systems to minimize these hazards. In recent years, extensive literature has demonstrated the antimicrobial activity of different contact surfaces made of copper to effectively reduce microbial loads. The aim of the present study was to evaluate the antibacterial effect of copper surfaces on the transmission of two foodborne pathogens – Salmonella enterica and Listeria monocytogenes – and a poultry native microbiota bacterial species – Enterobacter cloacae. We also evaluated the impact of the poultry meat matrix on the antimicrobial activity of a copper surface. Our results...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Antimicrobial copper-alloys; Foodborne pathogens; Salmonella; Listeria monocytogenes; Poultry meat.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822018000500113
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Aspectos sanitários do cultivo da alface americana, irrigada com águas recptoras de efluentes urbanos Ciência e Agrotecnologia
Biscaro,Guilherme Augusto; Guimarães-Tomazela,Andréa Bogatti; Cruz,Raimundo Leite; Lopes,Marcelo Domingos Chamma.
Avaliou-se a influência da disposição de mangueiras gotejadoras nos canteiros e a injeção ou não de cloro na água de irrigação, nas condições sanitárias do solo e da alface americana irrigada (Lactuca sativa L.) com águas receptoras de efluentes urbanos. Foram realizadas análises microbiológicas de amostras de água do solo e da alface, no decorrer de todo o ciclo de cultivo. Objetivou-se determinar a possível existência de Salmonella spp. e de formas evolutivas de parasitos humanos e a quantidade de coliformes fecais, em pontos e épocas diferentes do experimento, impedindo assim o consumo da alface. Os resultados não indicaram a presença dos dois primeiros em nenhuma das amostras, mas sim de parasitos não humanos (nematóides) de vida livre no solo. Em...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Nematóides; Salmonella; Coliformes fecais; Gotejamento.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542008000100042
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Assessment of the risks of rats (Rattus norvegicus) and opossums (Didelphis albiventris) in different poultry-rearing areas in Argentina BJM
Villafañe,Isabel E. Gómez; Miñarro,Fernando; Ribicich,Mabel; Rossetti,Carlos A.; Rossotti,Daniel; Busch,María.
We have studied the prevalence of Trichinella spiralis, Leptospira spp. and Salmonella spp. in rats and opossums that inhabit poultry farms of Exaltación de la Cruz, Buenos Aires, Argentina, to determine the potential sanitary risk for humans that are in contact with these animals. The study was carried out on 48 poultry farms between spring 1999 and winter 2001. The study of opossums began in winter 2000. During the study period we captured 152 Rattus norvegicus, 3 Rattus rattus, 16 Didelphis albiventris and 1 Lutreolina crassicaudata. We have registered the presence of rats and opossums in 70% and 27% of the studied farms, respectively. The percentage of farms with rats was independent of the presence or absence of pigs. We did not detect the presence of...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Zoonosis; Salmonella; Poultry farms; Rats; Opossum.
Ano: 2004 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822004000300017
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Atividade antimicrobiana dos óleos essenciais de orégano, tomilho e canela frente a sorovares de Salmonella enterica de origem avícola Ciência Rural
Santurio,Janio Morais; Santurio,Deise Flores; Pozzatti,Patrícia; Moraes,Cristiane; Franchin,Paulo Rogério; Alves,Sydney Hartz.
Avaliou-se a atividade antimicrobiana dos óleos essenciais de orégano (Origanum vulgare), tomilho (Thymus vulgaris) e canela (Cinnamomum zeylanicum) frente a 60 amostras de Salmonella enterica distribuídas entre 20 sorovares, todos isolados de carcaças de aves. A concentração inibitória mínima (CIM) e a concentração bactericida mínima (CBM) foram determinadas para cada isolado, utilizando-se a técnica de microdiluição em caldo. O óleo essencial de orégano evidenciou forte atividade antibacteriana (CIM média = 529mig ml-1 e CBM média= 661mig ml-1), seguido do tomilho (CIM média=961mig ml-1 e CBM média= 1074mig ml-1), com atividade moderada, enquanto que a menor atividade foi observada com o óleo essencial de canela (CIM média= 1335mig ml-1 e CBM média =...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Salmonella; Óleos essenciais; Orégano; Tomilho; Canela; Atividade antimicribiana.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782007000300031
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Atmósferas modificadas en modalidad de microperforado, enterobacterias y residuos de plaguicidas en nopal verdura (Opuntia ficus indica L.). Colegio de Postgraduados
Meraz Maldonado, Nora.
El nopal verdura es una hortaliza que aporta cantidades importantes de nutrimentos a la dieta en México. Sin embargo, cuando éste es usado como producto mínimamente procesado, la vida de anaquel se limita a los cambios en coloración de la piel y heridas pero, también debe ser considerada, dentro de la calidad, la inocuidad relacionada a la contaminación química y microbiológica. El presente estudio aborda éstos aspectos en seis capítulos que tienen por objetivos: 1) Determinar la predilección del consumidor en la adquisición de nopal verdura por tamaño, color, presentación, acidez y fibra. 2) Evaluar algunos cambios en la calidad por efecto del tamaño en nopal verdura entero desespinado. 3) Determinar el efecto de las atmósferas modificadas en la calidad...
Palavras-chave: Opuntia ficus-indica; Atmósferas modificadas; Salmonella; Escherichia coli; Malatión; Clorpirifos etílico; Entomología y Acarología; Doctorado; Modified atmospheres; Malathion; Chlorpyrifos ethyl.
Ano: 2012 URL: http://hdl.handle.net/10521/1819
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Avaliação da presença de salmonella no rio Pinhal associada a solo e fezes de suínos e bovinos de leite em Concórdia, SC. Repositório Alice
BESSA, M. C.; GUGEL, L. A.; BIESUS, L. L.; KICH, J. D.; PALHARES, J. C. P.; CURIOLETTI, F.; COLDEBELLA, L..
Projeto: 11.11.11.111.
Tipo: Separatas Palavras-chave: Rio Pinhal; Dejeto suíno.; Contaminação; Meio Ambiente; Salmonella; Solo..
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/914136
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Avaliação da qualidade físico-química e microbiológica de sete marcas de leite padronizados produzidas nos Estados de Goiás e Minas Gerais e comercializadas no Distrito Federal. Repositório Alice
ROSA-CAMPOS, A. A.; ROCHA, J. E. da S.; BORGO, L. A..
Resumo: O leite é um produto rico em proteínas, carboidratos e vitaminas, sendo um alimento de alto valor nutricional. Pela sua composição físico-química, é um meio propício ao desenvolvimento de micro-organismos. A obtenção, o beneficiamento e o armazenamento devem ser feitos de maneira higiênica para garantir a qualidade final do produto. Os objetivos deste trabalho foram avaliar a qualidade físico-química e microbiológica de sete marcas de leites padronizados comercializadas no Distrito Federal. As amostras foram oriundas de sete laticínios, cinco do Estado de Goiás, e duas de Minas Gerais. As análises foram realizadas no Laboratório de Análise de Alimentos da Universidade de Brasília seguindo normas do Instituto Adolfo Lutz. Os resultados foram...
Tipo: Anais e Proceedings de eventos Palavras-chave: Microbiological analysis.; Salmonella; Coliforme; Leite pasteurizado; Qualidade; Análise microbiológica; Microbiologia de alimento; Análise qualitativa; Pasteurized milk; Food quality; Qualitative analysis; Microbiology..
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/977386
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Avaliação da qualidade microbiológica da castanha-do-brasil na Amazônia Ocidental. Repositório Alice
REIS, F. S.; CARTAXO, C. B. da C..
Explorada em toda a região Amazônica, a castanha-do-brasil, Bertholletia excelsa H.B.K., constitui-se em um dos produtos de maior importância econômica para os estados do Acre, Amazonas, Pará e Rondônia, seus principais produtores. No entanto, um dos grandes problemas relacionados à sua conservação deve-se à contaminação microbiológica, principalmente por bactérias do grupo coliformes, e crescimento de fungos produtores de aflatoxinas devido à elevadas temperaturas e umidade relativa, e de condições inadequadas de manipulação ao longo da cadeia produtiva. Assim sendo, o presente trabalho teve como objetivo avaliar a qualidade sanitária da castanha-do-brasil, quanto a contaminação por coliformes totais e coliformes a 45ºC, Salmonella sp. e Staphylococcus...
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Castanha do brasil; Nuez del brasil; Seguridad alimentaria postcosecha; Procesamiento de alimentos; Contaminación alimentaria; Castanha do Para; Bertholletia Excelsa; Pós-Colheita; Beneficiamento; Contaminação; Salmonella; Staphylococcus Aureus; Brazil nuts; Postharvest food safety; Food processing; Food contamination.
Ano: 2003 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/502663
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