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PEREIRA, J. R.; GUERRA, H. O. C.; BEZERRA, J. R. C.; ZONTA, J. H.; ARAÚJO, W. P.; ALMEIDA, E. S. A. B. de. |
The aim of this work was to evaluate the growth of sesame BRS 196 CNPA G4 in different irrigation depths (305, 436, 567 and 698 mm), applied on the basis of crop evapotranspiration? ETc (the depth of 567 mm was equal to 100% ETc). It was conducted at Embrapa Cotton, in Barbalha County, Ceará State, Brazil, 2012. The experiment was in randomized blocks, with treatments distributed in plots with three replications. The ETc was calculated by multiplying the reference evapotranspiration (ETo), determined by the Penman-Monteith method, by the crop coefficients (Kc), recommended for each phenological stage of the crop and by FAO. For the other irrigation treatments, the ETc was multiplied by 0.4, 0.7 and 1.3 (40, 70 and 130% of ETc). Primarily, height, stem... |
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) |
Palavras-chave: Água; Sesamum indicum; Gergelim; Irrigação; Evapotranspiração; Taxa de crescimento; Water stress; Evapotranspiration; Irrigation. |
Ano: 2017 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1083011 |
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PEREIRA, J. R.; GUERRA, H. O. C.; ZONTA, J. H.; BEZERRA, J. R. C.; ALMEIDA, E. S. A. B. de; ARAÚJO, W. P.. |
This study aimed to identify the irrigation depth (305, 436, 567 and 698 mm), applied on the basis of crop evapotranspiration- ETc (the depth of 567 mm was equal to 100% of ETc) for best yield (Y) and water use efficiency (WUE) for irrigation and soil water stress tolerance (Ky) of sesame BRS 196 CNPA G4. The experiment was conducted at Embrapa Cotton, Barbalha County, CE State, Brazil, in 2012. The experimental design was randomized block, with three replications. ETc was calculated by multiplying the reference evapotranspiration (ETo) determined by Penman-Monteith method with the crop coefficients (Kc) recommended by FAO. For other irrigation treatments, ETc was multiplied by 0.4, 0.7 and 1.3 (40, 70 and 130% of ETc). During harvest, number of capsules... |
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) |
Palavras-chave: Evapotranspiração; Sesamum indicum; Gergelim; Irrigação; Water stress; Evapotranspiration; Irrigation; Oil content. |
Ano: 2017 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1083020 |
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SILVA, E. R. da; MARTINO, H. S. D.; MOREIRA, A. V. B.; ARRIEL, N. H. C.; SILVA, A. C.; RIBEIRO, S. M. R.. |
O objetivo deste trabalho foi determinar a composição química, estimar o conteúdo de compostos fenólicos solúveis totais e de fitatos, e avaliar a capacidade antioxidante de grãos integrais de gergelim (Sesamum indicum) creme e preto. Amostras de ambos os tipos de grão foram submetidas a tratamento térmico em estufa de circulação de ar a 150°C por 10 min e trituradas até granulometria de 20 mesh. O gergelim creme apresentou maior teor de lipídios, carboidratos, fibra alimentar solúvel e valor calórico, enquanto o gergelim preto apresentou maior teor de fibras alimentares insolúvel e total. O gergelim preto apresentou teor de compostos fenólicos solúveis totais de 261,9±7,5 mg em equivalente de ácido gálico (EAG) por 100 g de farinha, aproximadamente duas... |
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) |
Palavras-chave: Alimento funcional; Composição química; Compostos fenólicos; Fibra alimentar; Fitatos; Sesamum indicum. |
Ano: 2011 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/902063 |
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Silva,Elizangela Rodrigues da; Martino,Hércia Stampini Duarte; Moreira,Ana Vládia Bandeira; Arriel,Nair Helena Castro; Silva,Ayicê Chaves; Ribeiro,Sônia Machado Rocha. |
O objetivo deste trabalho foi determinar a composição química, estimar o conteúdo de compostos fenólicos solúveis totais e de fitatos, e avaliar a capacidade antioxidante de grãos integrais de gergelim (Sesamum indicum) creme e preto. Amostras de ambos os tipos de grão foram submetidas a tratamento térmico em estufa de circulação de ar a 150ºC por 10 min e trituradas até granulometria de 20 mesh. O gergelim creme apresentou maior teor de lipídios, carboidratos, fibra alimentar solúvel e valor calórico, enquanto o gergelim preto apresentou maior teor de fibras alimentares insolúvel e total. O gergelim preto apresentou teor de compostos fenólicos solúveis totais de 261,9±7,5 mg em equivalente de ácido gálico (EAG) por 100 g de farinha, aproximadamente duas... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Sesamum indicum; Alimento funcional; Composição química; Compostos fenólicos; Fibra alimentar; Fitatos. |
Ano: 2011 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2011000700009 |
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