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Effective diffusivity in yacon potato cylinders during drying AGRIAMBI
Lisboa,Cícera G. C. de; Gomes,Josivanda P.; Figueirêdo,Rossana M. F. de; Queiroz,Alexandre J. de M.; Diógenes,Adelino de M. G.; Melo,João C. S. de.
ABSTRACT The aim of this study was to obtain the effective diffusivity of yacon potato in fixed-bed dryer at different temperatures (50, 60 and 70 ºC) and drying air velocities (1.0, 1.5 and 2.0 m s-1). Non-linear regression analysis was performed by the Quasi-Newton method using the program Statistica 7.0, where the parameters of the models were estimated as a function of the drying air temperature. Approximation of Diffusion, Two Terms, Henderson & Pabis, and Page models fitted well the experimental data. Drying air temperature and speed influenced the drying time of the samples. The effective diffusivity increased with increasing temperature, ranging from 1.18 x 10-9 to 2.15 x 10-9 m2 s-1.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Smallanthus sonchifolia; Mathematical modelling; Diffusion.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662018000800564
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Mutton mortadella supplemented with yacón meal Ciência Rural
Santos Júnior,Alexandre Cristiano; Henry,Fábio da Costa; Maia Júnior,Jonhny de Azevedo; Moulin,Monique Moreira; Lucia,Suzana Maria Della; Quirino,Célia Raquel; Maradini Filho,Antonio Manoel; Busato,Beatriz Módulo.
ABSTRACT: This study evaluated the effect of different yacón meal concentrations (Smallanthus sonchifolia) on the physicochemical, microbiological, and sensory characteristics of four mortadella formulations (F1, F2, F3, and control) prepared with mutton, pork fat, and additives. All formulations met the physicochemical and microbiological standards defined in regulations for mortadella production in Brazil. Control and F1 were the formulations with better acceptance scores, compared with F2 and F3. The judges stated favorable purchase intention for the control, F1 and F2 formulations. Results showed that mutton mortadella supplemented with yacón meal is a promising alternative in the manufacture of healthier meat products.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Mutton; Mortadella; Smallanthus sonchifolia.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782018000900753
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Otimização do descascamento químico de raízes do yacon (Polymnia sonchifolia Poepp.) Ciência e Agrotecnologia
Silva,Elaine Berges da; Silva,Rui Sérgio dos Santos Ferreira da; Karam,Laura Beatriz; Cândido,Lys Mary Bileski.
Foi utilizado o delineamento fatorial completo 2³ para estudar o efeito das variáveis de processo no descascamento químico de raízes do yacon, cultivadas na região metropolitana de Curitiba, estado do Paraná. Foram realizados 11 experimentos, com três repetições no ponto central, nos quais foram avaliados em três níveis a concentração da solução de hidróxido de sódio, % (g/100 mL) [6, 10, 14], temperatura da solução de hidróxido de sódio, °C [70, 80, 90] e tempo de permanência na solução de hidróxido de sódio, minutos [2,4,6]. Todas as variáveis estudadas afetaram de forma significativa (p<0,05) o rendimento das raízes submetidas ao descascamento químico. A variável mais importante para o rendimento foi o tempo de permanência na solução de hidróxido de...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Descascamento químico; Delineamento fatorial; Lixívia; Smallanthus sonchifolia.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542010000500031
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