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Application of the Hsu model to soybean grain hydration Ciênc. Tecnol. Aliment.
Coutinho,Mônica Ronobo; Conceição,Wagner André dos Santos; Paraíso,Paulo Roberto; Andrade,Cid Marcos Gonçalves; Omoto,Edilson Sadayuki; Jorge,Regina Maria Matos; Maciel Filho,Rubens; Jorge,Luiz Mario de Matos.
A comparative analysis of the theoretical-experimental study, developed by Hsu on the hydration of Amsoy 71 soybean grain, was performed through several soaking experiments using CD 202 soybean at 10, 20, 30, 40, and 50 °C, measuring moisture content over time. The results showed that CD 202 soybean equilibrium moisture content, Xeq, does not depend on temperature and is 21% higher than that found by Hsu, suggesting that soybean cultivar exerts great influence on Xeq. The Hsu model was numerically solved and its parameters were adjusted by the least squares method, with maximum deviations of +/- 10% relative to the experimental values. The limiting step in the mass transfer process during hydration corresponds to water diffusion inside the grain, leading...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Soaking; Mathematical modeling; Distributed parameters; Mass diffusivity; Equilibrium moisture.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612010000100003
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Condicionamento osmótico na germinação de sementes de cássia-do-nordeste sob estresse hídrico, térmico e salino. Repositório Alice
JELLER, H.; PEREZ, S.C.J.G. de A..
O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito do condicionamento osmótico na germinação de sementes de Cassia excelsa Schrad. sob condições de estresse hídrico, térmico e salino. O condicionamento consistiu na imersão de quatro repetições de 25 sementes cada, em soluções de polietilenoglicol (PEG 6000) com potenciais osmóticos de -0,2, -0,4 e -0,6 MPa por 72, 96, 168 horas, respectivamente, e em água destilada por 48 horas, a 20ºC. Em seguida, as sementes foram colocadas para germinar em três condições: estresse hídrico, simulado com soluções de PEG a -0,2, -0,4, -0,6 e -0,8 MPa a 27ºC; estresse térmico, sob temperaturas subótima (12ºC) e supra-ótima (39ºC) em água destilada; estresse salino, em soluções de NaCl a -0,2, -0,4, -0,6, -0,8, -1,0, -1,2 e -1,4...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Cassia excelsa; Solução; Embebição; Salinidade; Solutions; Soaking; Salinity.
Ano: 2003 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/109200
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Cooking time of cowpea beans (Vigna unguiculata L) before and after soaking. Repositório Alice
JESUS, E. de; CARVALHO, L. M. J. de; ROCHA, M.; NUTTI, M. R.; CARVALHO, J. L. V. de..
2011
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Feijão caupi; Tempo de cozimento; Feijão de corda; Cocção; Imersão; Cowpeas; Vigna unguiculata; Cooking; Soaking.
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/891320
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Escarificação mecânica e embebição na germinação de sementes de castanha-do-brasil. Infoteca-e
PEREIRA, L. A. F.; MÜLLER, C. H.; MÜLLER, A. A.; FIGUÊIREDO, F. J. C.; FRAZÃO, D. A. C..
1980
Tipo: Séries anteriores (INFOTECA-E) Palavras-chave: Semente; Castanha-do-brasil; Germinacao; Embebicao; Escarificacao; Bertholletia excelsa; Maraba; Pará; Amazonia; Brasil; Seed; Brazil nuts; Germination; Scarification; Soaking.
Ano: 1980 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/handle/doc/376820
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FUZZY SLIDING-MODE TEMPERATURE-CONTROL SYSTEM FOR SOAKING AND GERMINATION OF RICE SEEDS REA
Zhou,Zheng; Liang,Chunying.
ABSTRACT The soaking and germination process of rice seeds is the starting point in rice cultivation in cold regions and has a significant effect on grain yield. Efficient techniques for controlling the water temperature in the seed tank are required to enhance germination quality. This paper introduces a fuzzy theory for designing a fuzzy logic-based sliding mode controller (SMC) system for a rice seed soaking and germination device. The proposed system was theoretically and experimentally investigated to determine the efficiency of the soaking temperature-control system. A modified fuzzy SMC based on exponent approaching law is also presented for optimizing the proposed controller. A proportional integral derivative (PID) controller was designed to...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Fuzzy sliding-mode control; Temperature controller; Soaking; Germination.
Ano: 2020 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162020000200215
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Germination conditions influence the physical characteristics, isoflavones, and vitamin C of soybean sprouts PAB
Silva,Mariah Benine Ramos; Leite,Rodrigo Santos; Oliveira,Marcelo Álvares de; Ida,Elza Iouko.
Abstract: The objective of this work was to evaluate the effects of the germination conditions of 'BRS 216' soybean (Glycine max) on the length, yield, and isoflavone contents of sprouts. A 23 factorial arrangement was used to evaluate the variables soaking time, irrigation frequency, and germination time. Sprouts that showed better length and yield and higher isoflavone contents were evaluated for their chemical composition and vitamin C content. Soaking and germination time of soybean showed a positive and significant linear effect on sprout length. However, only germination time showed a significant positive linear effect on yield, and a significant negative linear effect on the content of malonylglycosides, aglycones, and total isoflavones. Soybean...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Glycine max; Aglycones; Ascorbic acid; Proximate composition; Soaking.
Ano: 2020 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2020000104000
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Methods to promote Borreria latifolia seed germination Rev. Ciênc. Agron.
Gallon,Mateus; Trezzi,Michelangelo Muzell; Diesel,Francielli; Possenti,Jean Carlo; Batistel,Sorhaila Camila.
ABSTRACT Specific knowledge on dormancy and germination patterns of weed species aids the development of integrated management strategies. This study aimed to evaluate and select effective methods for overcoming dormancy in B. latifolia seeds, as well as determining their influence on the germination process. A completely randomized experimental design was used, with four replications and 20 seeds per repetition. Seven tests were conducted, with the corresponding B. latifolia seed treatments: Test 1 - mechanical scarification, sulfuric acid, hot water and running water; Test 2 - pre-cooling at 4 °C and dry heat at 60 °C. Test 3 - gibberellic acid at concentrations of 0, 50, 100, 200 and 400 ppm; Test 4 - acetic acid and potassium nitrate 2%; Test 5 - dual...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Broadleaf buttonweed; Overcoming; Dormancy; Soaking; Rubiaceae.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1806-66902018000300475
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Nutrient utilisation and blood chemistry of Red Sokoto bucks fed on diets with different inclusion levels of raw and soaked roselle (Hibiscus sabdariffa L.) seeds JARTS
Ibrahim, Taofik Adam; Abdu, Salisu Bakura; Hassan, Muhammad Rabiu; Yashim, Suleiman Makama; Adamu, Hanwa Yusuf; Lamidi, Owolabi S..
This study evaluated nutrient utilisation and blood chemistry of Red Sokoto bucks fed a 10 and 20 % inclusion level of raw, water- and lime-soaked Hibiscus sabdariffa L. seeds in rice bran based diets. 21 Red Sokoto bucks aged 8–10 months and weighing 9–13 kg were randomly allotted into six treatments with three bucks each, while a seventh dietary treatment with zero inclusion of seeds served as control in a 2 × 3 factorial arrangement using a complete randomised design. The results indicated that increase in dietary inclusion levels of soaked H. sabdariffa seeds increased (P < 0.05) the nutrient utilisation of bucks as compared to the control, while a decrease was observed with increasing dietary inclusion levels of raw seeds. Dietary inclusion of both...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Animal Science (Ruminant Nutrition) Hibiscus sabdariffa seeds; Soaking; Red Sokoto bucks; Nutrient utilisation; Blood chemistry; Goats.
Ano: 2018 URL: http://www.jarts.info/index.php/jarts/article/view/2018010454135
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Seed dormancy and germination improvement treatments in fodder sorghum Open Agri
Shanmugavalli, M..
Palavras-chave: Seed treatment; Cytokinins; IAA; Inorganic acids; Dormancy; Soaking; Dry matter; Seed soaking; Sorghum; Sulphur.
Ano: 2007 URL: http://agropedia.iitk.ac.in/openaccess/?q=node/3306
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Soaking Effects on Physical Characteristics of Basmati (Pusa Basmati 1121) Rice CIGR Journal
KALE, SAKHARAM; JHA, SUNIL KUMAR; NATH, PRERNA.
PB1121 paddy was soaked in water at seven different temperatures (40-80oC) till it achieved desired moisture. Soaking showed significant effect on physical characteristics of PB1121 rice. Soaking altered the length, breadth, thickness volume, surface area, equivalent diameter and sphericity of of paddy grain. Un-soaked grains had bulk and true density as 508.60 and 1138.8 kg/m3, respectively whereas that of soaked grains varied from 511-527 and 1188-1238 kg/m3, respectively. HRY of un-soaked rice was 42.12% whereas that of soaked rice varied from 50.21-53.05%. Soaked grains were harder than the un-soaked grains. Un-soaked rice had lightness and redness values as 60.26 and 6.47, respectively but, with soaking temperature, lightness decreased (9.56-16.23%)...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Postharvest Technology; Rice Processing Basmati rice; Soaking; Physical characteristics.
Ano: 2018 URL: http://www.cigrjournal.org/index.php/Ejounral/article/view/4123
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Teste de condutividade elétrica e embebição de sementes de grão-de-bico. Repositório Alice
DIAS, L. B. X.; QUEIROZ, P. A. de M.; FERREIRA, L. B. da S.; SANTOS, W. V. dos; FREITAS, M. A. M. de; SILVA, P. P.; NASCIMENTO, W. M.; LEÃO-ARAÚJO, E. F..
O processo de germinação tem início com a embebição, por ocasião da água disponível, a qual desencadeia uma sequência de mudanças metabólicas que culminam com a protrusão da raiz primária, em sementes viáveis. Pela organização do sistema de membranas celulares, um método que pode indicar o nível de vigor das sementes é a condutividade. Objetivou-se avaliar e modelar o processo de embebição de sementes de grão-de-bico, além de estabelecer metodologia eficiente para volume de água, tempo de embebição e número de sementes no teste de condutividade elétrica. Foram utilizados oito lotes, sendo quatro da cultivar BRS Aleppo e quatro da cultivar Cícero que foram submetidos ao teste de germinação e vigor para caracterização inicial. A condutividade elétrica foi...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Condutividade Eletrica; Semente; Grão de Bico; Cicer Arietinum; Metabolismo; Teste de Sementes; Embebição; Teste de Vigor; Cicer; Soaking; Electrical conductivity; Chickpeas; Seeds; Seed quality.
Ano: 2019 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1117679
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