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Avaliação reológica da celulose de eucalipto em pó reidratada. Repositório Alice
FURTADO, M. R.; MATTA, V. M. da; CARVALHO, C. W. P. de; SILVA, L. F. M. da; MAGALHAES, W. L. E.; TONON, R. V..
A celulose é um polímero de grande importância tecnológica, devido à sua ampla aplicabilidade e funcionalidade. A partir dela é possível produzir nanocelulose fibrilada, que apresenta diversas vantagens quando comparada aos demais tipos de celulose produzidos. A nanocelulose fibrilada de eucalipto foi desidratada em spray dryer, obtendo-se um pó contendo fibras e alguns aglomerados. Com o objetivo de avaliar a possível utilização da celulose seca, o material em pó foi reidratado e homogeneizado em diferentes condições e os fluidos obtidos foram submetidos à análise reológica. Observou-se que a homogeneização por 5 min a 15000 rpm foi a condição de processo mais adequada para a reidratação da celulose, pois permitiu a obtenção de uma solução estável por um...
Tipo: Artigo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Nanocelulose; Spray dryer; Morfologia de partículas; Reologia.
Ano: 2017 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1081201
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Efeito da umidade sobre a microestrutura da inulina em pó Ciênc. Tecnol. Aliment.
Toneli,Juliana Tófano de Campos Leite; Park,Kil Jin; Murr,Fernanda Elizabeth Xidieh; Negreiros,Alessandra Alves.
A aplicação da inulina nas indústrias de alimentos e farmacêuticas está associada à possibilidade de substituição do açúcar e da gordura, com baixa contribuição calórica, e na formulação de medicamentos e alimentos funcionais, pois atua no organismo de maneira similar às fibras dietéticas. A comercialização da inulina é feita preferencialmente com o produto em pó, devido à maior facilidade no transporte, embalagem e manuseio. Dessa forma, é de grande importância conhecer o comportamento do produto quando armazenado sob diferentes condições de umidade relativa. O objetivo desse trabalho foi o de avaliar a influência da umidade sobre a microestrutura da inulina em pó, obtida a partir da secagem por atomização de um concentrado de inulina extraído de raízes...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Microscopia eletrônica de varredura; Atividade de água; Spray dryer.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612008000100018
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Encapsulation of Lactobacillus acidophilus La-5 and Bifidobacterium Bb-12 by spray drying and evaluation of its resistance in simulated gastrointestinal conditions, thermal treatments and storage conditions Ciência Rural
Nunes,Graciele Lorenzoni; Motta,Mariana Heldt; Cichoski,Alexandre José; Wagner,Roger; Muller,Édson Irineu; Codevilla,Cristiane Franco; Silva,Cristiane de Bona da; Menezes,Cristiano Ragagnin de.
ABSTRACT: Lactobacillus acidophillus La-5 (ML) and Bifidobacterium Bb-12 (MB) microparticles were produced at different temperatures by spray dryer. The influence of different temperatures on the viability, encapsulation efficiency, water activity and moisture were evaluated. Microparticles that presented more viability were submitted to thermal resistance, gastrointestinal simulation, storage stability, morphology and particle size analyses. Drying temperature of 130°C showed higher encapsulation efficiency, 84.61 and 79.73% for Lactobacillus acidophillus (ML) and Bifidobacterium Bb-12 (MB) microparticles, respectively. In the evaluation of thermal resistance and gastrointestinal simulation, the microparticles of Lactobacillus acidophillus La-5 (ML)...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Spray dryer; Viability; Probiotics.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782018000600751
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Estabilização de óleos vegetais poli-insaturados (Punica granatum e Glicine max) por microencapsulamento em spray dryer. Repositório Alice
JAMES, N. K. da S..
bitstream/item/193630/1/Tese-Final-Nina-James-com-folha-de-assinaturas.pdf
Tipo: Tese/dissertação (ALICE) Palavras-chave: Estudo do transporte de calor; Microencapsulamento; Compostos bioativos; Spray dryer; Óleo; Semente; Romã.
Ano: 2018 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1106669
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Influence of spray drying operating conditions on microencapsulated rosemary essential oil properties Ciênc. Tecnol. Aliment.
Fernandes,Regiane Victória de Barros; Borges,Soraia Vilela; Botrel,Diego Alvarenga.
Spray drying is an important method used by the food industry in the production of microencapsulated flavors to improve handling and dispersion properties. The objective of this study was to evaluate the influence of the process conditions on the properties of rosemary essential oil microencapsulated by spray drying using gum Arabic as encapsulant. The effects of the wall material concentration (10-30%), inlet air temperature (135-195 ºC), and feed flow rate (0.5-1.0 L.h-1) on the moisture content, hygroscopicity, wettability, solubility, bulk and tapped densities, particle density, flowability, and cohesiveness were evaluated using a 2³ central composite rotational experimental design. Moisture content, hygroscopicity and wettability were significantly...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Spray dryer; Gum Arabic; Rosmarinus officinalis.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612013000500025
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Porphyridum Cruentum as a natural colorant in chewing gum Ciênc. Tecnol. Aliment.
TOKER,Omer Said.
Abstract In this study, usage possibility of the dried Porphyridium cruentum type microalga biomass in the chewing gum formulation as a natural colorant was investigated. For this aim, the effect of different spray dryer inlet temperatures (150-200 °C) on pigment (total carotenoid and chlorophyll-a) quantities and color properties ( L*, a*, b* and C*) of Porphyridium cruentum type microalga biomass were examined. P. cruentum were cultured using the tubular photobioreactor and harvested by centrifugation. The dried microalga was then added to chewing gum at different concentrations (0.5% and 1.0% w:w) as a natural red colorant. The amount of the total carotenoids in dried biomass ranged from 112.6 to 419.9 μg g -1 and chlorophyll-a from 511 to 1513 μg g-1....
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Microalgae; Coloring agent; Natural; Spray dryer; Confectionery.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612019000500195
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Powdered beverage mix with acerola pulp, whey and maltodextrin Rev. Ciênc. Agron.
Lima,Natalia Duarte de; Afonso,Marcos Rodrigues Amorim; Costa,José Maria Correia da; Carvalho,Juliane Doering Gasparin.
ABSTRACT Mixing acerola pulp with whey, a by-product of the dairy industry, led to this study, whose aim was the development of a powdered beverage mix of acerola pulp, whey and maltodextrin (DE20). To determine the proportions of the mixture, a simplex-centroid mixture design was used. Different proportions of the mixture were dehydrated in a spray dryer at 175 °C. The results were evaluated in relation to hygroscopicity, moisture and ascorbic acid. Higher proportions of whey and pulp increased hygroscopicity and moisture, while maltodextrin reduced these parameters. An increase in pulp content raised the levels of ascorbic acid. The proportions (m m-1) of 50% acerola pulp, 25% whey and 25% maltodextrin resulted in significantly lower hygroscopicity (8.25...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Spray dryer; Mixture design; Stability.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1806-66902019000400578
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Preparation of powdered egg yolk using a mini spray dryer Ciênc. Tecnol. Aliment.
Ignário,Rene Maria; Lannes,Suzana Caetano da Silva.
Powdered egg is used as an emulsifying agent in emulsion formulations. It is an excellent source of high quality protein, of which the yolk contains 44% and the egg white 56%. Spray drying is a widely applied method for drying aqueous or organic solutions and emulsions in the chemical and food industries. Spray drying can be used to preserve food or simply as a rapid drying method. The objective of this work was to study the viability of obtaining powdered egg yolk powder using a Büchi B-190 Mini Spray Dryer. The egg yolk protein was evaluated by the semi-micro Kjeldahl method. It was concluded that the use of the Büchi B-190 Mini Spray Dryer to produce powdered egg yolk is perfectly feasible.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Spray dryer; Powdered egg; Egg yolk.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612007000400009
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