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Apparent digestibility of conventional and alternative feedstuffs by hybrid tambacu juveniles. Repositório Alice
BICUDO, A. J. A.; ARAUJO, T. A. T.; BRAGA, L. G. T.; TONINI, W. C. T.; HISANO, H..
Abstract: The apparent digestibility coefficients (ADC's) of dry matter (DM), crude protein (CP), and gross energy (GE) of conventional feedstuffs (cottonseed meal-CSM, soybean meal-SBM, wheat bran-WHB, corn-COR) and regional alternative feedstuffs (common bean residue meal-CBR, mesquite meal-MES, pasta by-product meal-PBM) were determined for hybrid juvenile tambacu Colossoma macropomum × Piaractus mesopotamicus. The apparent DM and GE digestibility of feedstuffs decreased (p<0.05) as fiber content of the ingredients increased. No differences (p>0.05) were found among ADC's of PBM and COR. The lowest CP ADC among energy sources was observed in MES; the lowest CP ADC among plant protein sources was observed in CBR. Information about the ADC's of...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Characin; Fish nutrition; Hybrid fish; Nutritional value; Tambacu; Peixe de água doce; Nutrição animal; Alimento para animal; Alimento alternativo; Digestibilidade; Fish nutrition; Freshwater fish; Digestibility.
Ano: 2018 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1093582
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Caracterização das propriedades piscícolas de peixes redondos da Grande Dourados, MS. Infoteca-e
SILVA, T. S. de C.; ISHIKAWA, M. M.; MACIEL, P. O.; WEBBER, D. C.; CAVICHIOLO, F.; RUSSO, M. R.; CARRIJO-MAUAD, J. R.; BENAVIDES, M. V.; FUJIMOTO, R. Y..
bitstream/item/171777/1/Documentos-142.pdf
Tipo: Documentos (INFOTECA-E) Palavras-chave: Pacu; Tambacu; Patinga; Sanidade.
Ano: 2017 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1085746
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Hematological parameters of the hybrid serrasalmids farmed in central-western Brazil. Repositório Alice
BRUM, A.; VENTURA, A. S.; PÁDUA, S. B.; ISHIKAWA, M. M.; MARTINS, M. L.; JERÔNIMO, G. T..
Resumo: Este estudo avaliou os parâmetros hematológicos de híbridos tambacu e patinga cultivados no Mato Grosso do Sul, Brasil, com ênfase na influência das épocas do ano. Duzentos e quarenta peixes híbridos, 120 tambacus e 120 patingas, foram coletados ao longo de 12 meses para análises hematológicas, comparando a estação quente (Outubro-Março) com a estação fria (Abril-Setembro). Os parâmetros de qualidade de água foram medidos semanalmente, para verificar sua influência sobre os parâmetros hematológicos. A estação quente mostrou tendência ao declínio nos níveis de oxigênio dissolvido, enquanto na estação fria ocorreu o inverso. Na estação quente, tambacus apresentaram valores mais altos (p<0,05) de proteína plasmática total (TPP), concentração de...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Tambacu; Patinga; Estação; Colossoma; Piaractus; Peixe de água doce; Hematologia; Qualidade da água; Piscicultura; Freshwater fish; Fish culture; Hematologic tests; Water quality analysis; Seasonal variation.
Ano: 2019 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1115380
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Microbiological water quality and gill histopathology of fish from fish farming in Itapecuru-Mirim County, Maranhão State - doi: 10.4025/actascibiolsci.v34i2.8460 Biological Sciences
Santos, Debora Martins Silva; Universidade Estadual do Maranhão; Cruz, Cristiano Ferreira; Universidade Estadual do Maranhão; Pereira, Dayane Pestana; Universidade Estadual do Maranhão; Alves, Lúcia Maria Coelho; Universidade Estadual do Maranhão; Moraes, Flávio Ruas de; Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias / Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho" / Jaboticabal.
The present study evaluated the microbiological water quality and tissue lesions in gills from Nile tilapia (Oreochromis niloticus) and hybrid tambacu (Colossoma macropomum female x Piaractus mesopotamicus male). For this, water and gills were collected from fish farming at six locations in Itapecuru-Mirim County, Maranhão State. Microbiological water analyses revealed contamination by total coliforms, Escherichia coli and heterotrophic bacteria. In the gills, we observed a diversity of Gram-positive and Gram-negative bacteria. The tissue lesions were: lamellar fusion, interlamellar hyperplasia, sub-epithelial edema and telangiectasia. Inflammatory lesions were not observed. Significant statistical difference (p &gt; 0.05) was not detected when...
Palavras-chave: Ciências Biológicas coliforms; Water; Lesions; Gill epithelium; Tilapia; Tambacu.
Ano: 2012 URL: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciBiolSci/article/view/8460
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