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Agricultura irrigada: potencialidade do semiárido. Infoteca-e
LIMA, J. R. F. de; SOUZA, F. de F..
A Vitivinicultura no Semiárido; A Mangicultura no Semiárido; Outras frutíferas no Semiárido; Novos cultivos de frutíferas no Semiárido; A Olericultura no Semiárido; Perspectivas para o futuro da Agricultura irrigada no Semiárido.
Tipo: Artigo de divulgação na mídia (INFOTECA-E) Palavras-chave: Agricultura de baixo carbono; Semiárido; Agricultura irrigada; Fruticultura irrigada; Vinho tropical; Suco de uva; Certificação do Vale São Francisco; Agricultura; Irrigação; Fruticultura; Viticultura; Manga; Citricultura; Olericultura; Mudança Climática; Economia da Produção; Desenvolvimento Socio-Econômico; Agriculture; Precision agriculture; Tropical agriculture; Sustainable agriculture; Fruit products; Fruit wines; Fruiting; Tropical and subtropical fruits; Irrigation; Irrigation management; Social impact; Social environment; Agricultural economics.
Ano: 2015 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1098479
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Análise do comportamento dos preços da maçã comercializada em Juazeiro, BA e em São Paulo, SP Infoteca-e
LIMA, J. R. F. de; ARAUJO, J. L. P.; LOPES, P. R. C.; ARAÚJO JÚNIOR, J. N. de; PEREIRA, A. F. C..
Este trabalho foi desenvolvido com o objetivo de analisar comparativamente os preços de comercialização da maçã no Mercado do Produtor de Juazeiro, na Bahia, e na Companhia de Entrepostos e Armazéns Gerais de São Paulo (Ceagesp), em São Paulo, com o objetivo de indicar os períodos de melhores preços para os agricultores comercializarem, aumentando a rentabilidade da cultura. O Mercado do Produtor foi escolhido pela sua importância no contexto da região Nordeste e o Ceagesp, pela sua relevância na comercialização no maior centro consumidor do País
Tipo: Comunicado Técnico (INFOTECA-E) Palavras-chave: Juazeiro; Bahia; Mercado do produtor de Juazeiro BA; Vale do São Francisco.; Maçã; Fruta; Comercialização; Preço.; Marketing costs.; Fruit products; Tropical and subtropical fruits; Marketing; Apples.
Ano: 2016 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1058855
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Antioxidant and prebiotic effects of a beverage composed by tropical fruits and yacon in alloxan-induced diabetic rats. Repositório Alice
DIONISIO, A. P.; SILVA, L. B. DE C.; VIEIRA, N. M.; WURLITZER, N. J.; PEREIRA, A. C. DA S.; BORGES, M. DE F.; GARRUTI, D. dos S.; ARAUJO, I. M. da S..
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Estresse oxidativo; Oxidative estress; Diabete; Prebiotics; Tropical and subtropical fruits; Antioxidants; Diabetes.
Ano: 2019 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1118405
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Banana: o produtor pergunta, a Embrapa responde. Infoteca-e
LIMA, M. B.; SILVA, S. de O. e; FERREIRA, C. F..
Introdução; Classificação botânica; Clima; Estrutura da planta; Cultivares; Micropropagação; Manejo e conservação dos solos; Nutrição, calagem e adubação; Irrigação e fertirrigação; Práticas culturais; Produção integrada; Produção orgânica; Doenças; Viroses; Pragas; Nematoides; Pós-colheita; Processamento e produtos; Experimentação agrícola; Economia.
Tipo: Col Criar Plantar ABC 500P/500R Saber (INFOTECA-E) Palavras-chave: Banana; Fruta Tropical; Melhoramento Genético Vegetal; Nutrição; Tropical and subtropical fruits.
Ano: 2013 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1124380
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Bioactive compounds and antioxidant activity in tropical fruits grown in the lower-middle São Francisco Valley. Repositório Alice
BATISTA, P. F.; LIMA, M. A. C. de; ALVES, R. E.; FAÇANHA, R. V..
The aim of this study was to evaluate the levels of bioactive compounds and antioxidant activity in fruit of commercial cultivars of mango, acerola, guava, atemoya and custard apple produced in the lower-middle São Francisco Valley, with a view to adding value to the product because of their functional properties. Fruits harvested in commercial areas of the region were evaluated for levels of ascorbic acid, total anthocyanins, yellow flavonoids, total carotenoids and total extractable polyphenols, and for total antioxidant activity, using the ABTS and ORAC methods. The data were submitted to descriptive statistical analysis. All the fruits under evaluation presented levels of bioactive compounds and antioxidant activity, especially the acerola, and in...
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Compostos bioativos; Atividade antioxidante; Submédio do Vale do São Francisco; Caracterização química; Propriedade funcional; Fruta Tropical; Manga; Acerola; Atemóia; Fruta do Conde; Tropical and subtropical fruits.
Ano: 2018 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1094082
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Characterization and quantification of postharvest losses of apple fruit stored under commercial conditions. Repositório Alice
ARGENTA, L. C.; FREITAS, S. T. de; MATTHEIS, J. P.; VIEIRA, M. J.; OGOSHI, C..
The objectives of this study were to characterize and quantify postharvest losses of apples under commercial conditions in Santa Catarina state, Brazil. Two experiments were conducted using ?Gala? and ?Fuji? apples. The first experiment was to characterize and quantify the most important causes of loss of fruit treated or not treated with 1-methylcyclopropene (1-MCP) then held in controlled atmosphere (CA) storage. This experiment was conducted in commercial storage facilities from 2007 to 2010. In each year, 10 samples of ≈380 kg each for ?Gala? and 400 kg each for ?Fuji? were collected from bins of commercially harvested fruit from each of 15 ?Gala? and 17 ?Fuji? orchards. Half of the samples from each orchard were treated with 1-MCP at...
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: MCP; Doença pós colheita; Santa Catarina; Fruta; Maçã; Perda Pós-Colheita; Pós-Colheita; Doença; Qualidade; Distúrbio Fisiológico; Tropical and subtropical fruits; Root rot; Malus; Postharvest diseases; Fruit quality.
Ano: 2021 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1132146
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Collection, ex situ conservation and characterization of mangaba (Hancornia speciose Gomes) germplasm in coastal lowland of Northeastern Brazil. Repositório Alice
SILVA, A. V. C. da; OLIVEIRA, J. M. S. P.; CARDOSO, M. N.; NASCIMENTO, A. L. S.; SOARES, T. F. S. N.; SILVA JUNIOR, J. F. da; LEDO, A. da S.; MUNIZ, E. N..
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Mangaba; Melhoramento Genético Vegetal; Fruticultura; Preservação da Natureza; Germoplasma; Tropical and subtropical fruits; Germplasm conservation.
Ano: 2021 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1133213
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Competitividade e parcela de mercado das exportações brasileiras de manga: uma análise do modelo Constant Market Share. Repositório Alice
SOUZA, S. F. de; SILVA, J. L. M. da; GUEDES, J. P. M.; LIMA, J. R. F. de.
As condições climáticas e ambientais permitiram que o Brasil se tornasse um dos maiores produtores de frutas tropicais do mundo. O Vale do São Francisco, ao longo dos anos, vem se destacando como a principal região produtora de frutas do país, especialmente de manga e uva. A manga, produzida nessa região, tem alcançado uma boa inserção internacional, principalmente, nos mercados europeu e americano. O objetivo deste estudo é analisar os fatores que afetaram as flutuações das exportações da manga brasileira para os principais mercados importadores. Para alcançar os objetivos propostos, utilizou-se o método Constant Market Share, a fim de observar a importância dos efeitos de competitividade, destino e crescimento do comércio mundial sobre mudanças das...
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Vale do São Francisco; Manga brasileira; Mercado importador; Flutuação da exportação; Manga; Exportação; Fruta Tropical; Produção; Fator de Produção; Tropical and subtropical fruits; Mangoes; Exports; Mating competitiveness; Fresh market.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1093442
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Conservation, utilization, genetic and chemodiversity of germplasm of genipap (Genipa Americana L.) in Brazil. Repositório Alice
JESUS, A. S. de; SENA FILHO, J. G. de; TEODORO, A. V.; CARDOSO, M. N.; NASCIMENTO, A. L. S. N.; LEDO, A. da S.; MUNIZ, A. V. C. da S..
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Genipapo; Fruta Tropical; Genipa Americana; Germoplasma; Tropical and subtropical fruits; Genipa.
Ano: 2019 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1116048
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Desempenho da laranjeira pineapple sobre diferentes porta-enxertos em áreas de Tabuleiros Costeiros de Sergipe. Infoteca-e
CARVALHO, H. W. L. de; SOARES FILHO, W. dos S.; MARTINS, C. R.; PASSOS, O. S.; TEODORO, A. V.; CARVALHO, L. M. de; GIRARDI, E. A.; GESTEIRA, A. da S.; CARDOSO, B. T.; OLIVEIRA, T. R. A. de; MARQUES, M. G.; MOITINHO, A. C.; SANTOS, D. L. dos; PORTO, E. S.; ARAÚJO, S. B. de.
bitstream/item/140565/1/cot-174.pdf
Tipo: Comunicado Técnico (INFOTECA-E) Palavras-chave: Citros; Citrus limonia osbeck; C jambhiri Lush; C sinensis (L) Osbeck; Porta-enxertos; Fruta cítrica; Tropical and subtropical fruits.
Ano: 2015 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1039481
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Development of kefir from goat milk with guava pulp. Repositório Alice
LIMA, N. M. DE F.; HOLANDA, C. DE A.; CRUZ, G. A.; SALES, L. G. M.; BRUNO, L. M.; CARVALHO, J. D. G..
Desenvolvimento de kefir a partir de leite de cabra adicionado de polpa de goiaba.
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Produto lácteo; Caracterização; Fermented milk guava; Characterization; Fruta Tropical; Leite Fermentado; Goiaba; Dairy products; Tropical and subtropical fruits.
Ano: 2020 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1128902
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Doce de umbu. Infoteca-e
CASTRO, C. D. P. da C.; RYBKA, A. C. P.; BIASOTO, A. C. T.; OLIVEIRA, V. R. de.
O umbu apresenta sabor, aroma e textura exóticos e se destaca entre as frutas nativas da Caatinga por sua maior representatividade quanto à produção extrativista com fins alimentícios. As atividades agroindustriais geradas na cadeia produtiva desse fruto movimentam número expressivo de empreendimentos familiares no Semiárido do Brasil. O doce de umbu é indicado pelos empreendedores como o produto mais popular. A facilidade na elaboração, na aquisição das matérias-primas e nos equipamentos utilizados provavelmente justifica essa posição.
Tipo: Livro técnico (INFOTECA-E) Palavras-chave: Processo de produção; Planta baixa da agroindústria; Equipamento e utensílios; Boa prática de fabricação; Caatinga; Umbu; Doce; Processamento; Fruta Tropical; Produção de Alimentos; Tropical and subtropical fruits; Fruit maturity; Food processing.
Ano: 2020 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1131204
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Doce de umbu. Infoteca-e
CASTRO, C. D. P. da C.; RYBKA, A. C. P.; BIASOTO, A. C. T.; OLIVEIRA, V. R. de.
O umbu apresenta sabor, aroma e textura exóticos e se destaca entre as frutas nativas da Caatinga por sua maior representatividade quanto à produção extrativista com fins alimentícios. As atividades agroindustriais geradas na cadeia produtiva desse fruto movimentam número expressivo de empreendimentos familiares no Semiárido do Brasil. O doce de umbu é indicado pelos empreendedores como o produto mais popular. A facilidade na elaboração, na aquisição das matérias-primas e nos equipamentos utilizados provavelmente justifica essa posição.
Tipo: Col Criar Plantar ABC 500P/500R Saber (INFOTECA-E) Palavras-chave: Fruta Tropical; Doce; Caatinga; Umbu; Tropical and subtropical fruits.
Ano: 2020 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1131174
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Effect of storage on anthocyanin and antioxidant activity of a tropical blend juice. Repositório Alice
RIBEIRO, L. O.; GOMES, F. dos S.; FREITAS, S. P.; MATTA, V. M. da.
31st EFFoST. 13 a 16 novembro. Sitges, Spain.
Tipo: Separatas Palavras-chave: Antioxidante; Tecnologia de Alimento; Armazenamento de Alimento; Suco de Fruta; Antocianina; Mistura.; Anthocyanins.; Fruit juices; Tropical and subtropical fruits; Storage quality; Storage; Blended foods; Antioxidants.
Ano: 2017 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1080873
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Estimating genetic diversity, mating system and pollen dispersal to inform ex situ conservation of tree Genipa americana L. Repositório Alice
MELO, M. F. de V.; SEBBENN, A. M.; ROSSINI, B. C.; SILVA, A. V. C. da; RODRIGUES, C. J.; MARINO, C. L.; MORAES, M. L. T. de.
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Fruta Tropical; Genipa Americana; Melhoramento Genético Vegetal; Melhoramento Vegetal; Pólen; Genética Vegetal; Preservação da Natureza; Tropical and subtropical fruits; Forest genetics; Genetics; Genipa.
Ano: 2021 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1133215
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Fenologia de acessos do Banco de Germoplasma de mangaba da Embrapa Tabuleiros Costeiros. Infoteca-e
MACHADO, C. de A.; SILVA, A. V. C. da; SILVA JUNIOR, J. F. da; LEDO, A. da S..
bitstream/item/219048/1/BP-154-20-Ana-Ledo-v1.pdf
Tipo: Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento (INFOTECA-E) Palavras-chave: Fruta nativa; Banco genético; Mangaba; Fruta Tropical; Fruticultura; Banco de Germoplasma; Biodiversidade; Tropical and subtropical fruits.
Ano: 2020 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1127956
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Fruiting and quality attributes of cambui (Myrciaria floribunda (West ex Willd.) O. Berg in the Atlantic Forest of northeast Brazil. Repositório Alice
SILVA, A. V. C. da; NASCIMENTO, A. L. S.; MUNIZ, E. N..
Cambuizeiro is a fruit native to the Atlantic Forest biome that has potential for ornamental useand for human consumption, either raw or processed, due to the organoleptic characteristics of its fruits. Accordingly, the study objective was to evaluate the fruiting periods and quality attributes of two types of cambuizeiros, differentiated by fruit color. The plants studied were from a natural population from the Embrapa Tabuleiros Costeiros Experimental Station, in the municipality of Itaporanga d?Ajuda, state of Sergipe, Brazil. A total of 20 plants, 14 with orange and six with purple fruit, seven days after anthesis (DAA), were evaluated weekly during fruiting. After harvest, the fruits were evaluated for weight, length, width, number of seeds, pH,...
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Cambui; Fruta de Clima Temperado; Fruits; Tropical and subtropical fruits.
Ano: 2020 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1128738
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Genetic diversity of cambui trees (Myrciaria floribunda (Wast ex Willd) O. Berg) differentiated by the collor of the fruit. Repositório Alice
NASCIMENTO, A. L. S.; PEREIRA, C. S. A.; LEDO, A. da S.; MUNIZ, A. V. C. da S..
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Fruta Tropical; Genipa Americana; Fruits; Tropical and subtropical fruits; Genipa.
Ano: 2019 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1118674
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Identification and preliminary characterization of early fruiting mangabeira (Hancornia speciosa - Apocynaceae). Repositório Alice
MUNIZ, A. V. C. da S.; NASCIMENTO, A. L. S.; SOARES, A. N. R.; RABBANI, A. R. C.; SILVA JUNIOR, J. F. da; LEDO, A. da S..
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Fruta Tropical; Mangaba; Hancornia Speciosa; Tropical and subtropical fruits.
Ano: 2019 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1118679
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In situ degradability of elephant grass ensiled with acerola by-product. Repositório Alice
FERREIRA, A. C. H.; RODRIGUEZ, N. M.; NEIVA, J. N. M.; PIMENTEL, P. G.; LOPES, F. C. F.; GOMES, S. P.; MIZUBUTI, I. Y.; PINTO, A. P..
This study evaluated the inclusion of increasing contents (0; 35; 70; 105 and 140 g kg-1) of dried acerola fruit (Malpighia glabra, Linn.) by-product (DABP) in the ensilage of elephant grass (Pennisetum purpureum, Schum.) considering the in situ degradability of dry matter (DM), crude protein (CP), neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (ADF) and hemicellulose. Plastic drums with 210 L capacity were used as experimental silos. After 45 days of ensiling, silos were opened and silage samples were collected for the degradability trial and laboratory analysis. For the in situ degradability trial, was used one rumen-fistulated adult male cattle. The five by-product inclusion contents were tested in three replicates, with five incubation times, in a...
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Agroindustrial by-product; Ruminal degradation; Feedstuff evaluation; Nutritional value; Tropical fruits; Rúmen.; Tropical and subtropical fruits; Digestibility..
Ano: 2019 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1118140
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