Sabiia Seb
PortuguêsEspañolEnglish
Embrapa
        Busca avançada

Botão Atualizar


Botão Atualizar

Ordenar por: 

RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido
Registros recuperados: 33
Primeira ... 12 ... Última
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
An in vitro analysis of the total phenolic content, antioxidant power, physical, physicochemical, and chemical composition of Terminalia Catappa Linn fruits Ciênc. Tecnol. Aliment.
Marques,Marcelo Rodrigues; Paz,Diego Damasceno; Batista,Lívia Patrícia Rodrigues; Barbosa,Celma de Oliveira; Araújo,Marcos Antônio Mota; Moreira-Araújo,Regilda Saraiva dos Reis.
This study assessed the antioxidant, total phenolic, and physicochemical properties of in vitro Terminalia Catappa Linn (locally called castanhola) using the DPPH assay. The castanhola fruits had an average weight of 19.60 ± 0.00 g, combining shell, pulp, and seed weight, and a soluble solids content of 8 °Brix. The chemical composition was determined with predominance of carbohydrates (76,88 ± 0,58%).The titration method was used to determine Vitamin C content using 2,6-dichlorophenolindophenol (DCFI), known as reactive Tillmans resulting in no significant levels. Aqueous extracts of castanhola pulp showed a higher concentration of phenolics, 244.33 ± 18.86 GAE.g-1 of fruit, and alcoholic extracts, 142.84 ± 2.09 GAE.g-1 of fruit. EC50 values of the...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Tropical fruit; Functional properties; Bioactive compounds.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612012000100031
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Armazenamento de sementes de cupuaçu (Theobroma grandiflorum (Willd. ex Spreng.) K. Schum.). Repositório Alice
CRUZ, E. D..
Sementes de cupuaçu (Theobroma grandiflorum (Willd. ex Spreng.) K, Schum.) são recalcitrantes e requerem conhecimento sobre os fatores que afetam a manutenção da qualidade. Assim, o objetivo desse estudo foi avaliar os efeitos do teor de água das sementes e da temperatura do ambiente na manutenção da qualidade das sementes em três ensaios. Inicialmente foram avaliados os efeitos do dessecamento na qualidade das sementes; posteriormente, os efeitos das temperaturas de 10°C, 15°C e 20°C foram avaliados sobre as sementes armazenadas por períodos de zero, cinco, 10, 15, 20 e 25 horas; finalmente, os efeitos dos graus de umidade (59,4%, 51,6%, 42,4%, 35,4% e 28,7%) e das temperaturas (20°C e ambiente não controlado) em sementes acondicionadas em sacos de...
Tipo: Teses Palavras-chave: Tropical fruit; Seed.; Armazenamento; Cupuaçu; Deterioração; Fruta Tropical; Semente.; Secagem; Drying; Deterioration; Storage..
Ano: 2006 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/409691
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Atributos biométricos e teor de extrato etéreo de acessos de pequi (Caryocar spp.) como potencial fonte de biocombustível. Infoteca-e
DUBOC, E.; FRANÇA, L. V. de; FRANZON, R. C.; VIEIRA, E. A.; JUNQUEIRA, N. T. V..
bitstream/item/104747/1/BP201364.pdf
Tipo: Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento (INFOTECA-E) Palavras-chave: Teor de gordura; Pequis; Improvement; Tropical fruit; Percentage; Fat; Biofuel.; Biocombustível; Fruta Tropical; Melhoramento; Pequi..
Ano: 2013 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/979083
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Avaliação das características físicas e físico-químicas dos frutos de araticum procedentes de Cabeceiras, GO. Infoteca-e
COHEN, K. de O.; SANO, S. M.; SILVA, J. C. S.; MELO, J. T. de.
bitstream/item/75852/1/bolpd-270.pdf
Tipo: Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento (INFOTECA-E) Palavras-chave: Tropical fruit; Fruit analysis; Indigenous organisms.; Araticum; Annona Crassiflora; Fruta Tropical.; Chemical analysis..
Ano: 2010 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/883941
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Avaliação fenotípica, genotípica e desempenho de estabilidade em cultivares de bananeiras no Amapá. Repositório Alice
YOKOMIZO, G. K.-I.; DIAS, J. do S. A.; DUARTE, J. B..
Os objetivos deste trabalho foram verificar a estabilidade, as correlações e os parâmetros fenotípicos e genotípicos nas cultivares Fhia-1, Fhia-18, PV-0344, Thap Maeo e Caipira em características vegetativas, produtivas e de desenvolvimento da Sigatoka-negra. Após três ciclos os resultados indicaram presença de maior contribuição genética nas características avaliadas, exceto em severidade da doença na décima folha (SEV10), folha mais jovem infectada e número de folhas viáveis (NFV), com maior contribuição ambiental e da interação genótipos com anos; plantas mais vigorosas e desenvolvidas demonstraram ser mais produtivas, pois apresentaram correlações entre as características vegetativas e de produção positivas, enquanto as com SEV10 foram negativas....
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Estabilidade de Wricke; Wricke stability; Selection; Tropical fruit; Breeding method; Variety.; Variedade; Fruta tropical; Seleção; Método de melhoramento.
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1060688
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Caçari (Myrciaria dubia (H.B.K.) Mc Vaugh). Infoteca-e
LUZ, F. J. de F..
Tipo: Folhetos Palavras-chave: Cacari; Fruticulture; Tropical fruit; Fruta Tropical; Fruticultura; Planta.
Ano: 1997 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/687518
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Characterization of rambutan (Nephelium lappaceum) fruits from outstanding mexican selections Rev. Bras. Frutic.
Arenas,Marian Guadalupe Hernández; Angel,Daniel Nieto; Damian,María Teresa Martínez; Ortiz,Daniel Teliz; Díaz,Cristian Nava; Martinez,Nestor Bautista.
Fruits of five regional selections of rambutan (Nephelium lappaceum L.) were characterized to identify those with international marketing quality to promote their propagation in Mexico, improvement and conservation in germoplasm bank. The fruits were harvested in June, July, and August 2008 and, after each harvest, were assessed for shape (length/diameter), firmness, fruit weight, number of fruits per kilogram, weight and percentage of pericarp, seed and aril, total soluble solids, total sugars, vitamin C content, pH, and titratable acidity. In addition, a sensorial evaluation was carried out with 31 panelists who graded each selection for color, sweetness, and acidity. Fruits of five selections were ovoid, and with the following characteristics: firmness...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Tropical fruit; Sapindaceae; Quality attributes; Sensory evaluation.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452010000400019
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Coleta e preservacao de especies frutiferas tropicais nativas e exoticas em Pernambuco. Repositório Alice
BEZERRA, J. E. F; LEDERMAN, I. E.; PEDROSA, A. C.; DANTAS, A. P.; GONZAGA NETO, L.; PEREIRA, R. de C. A.; MELO NETO, M. L. de.
Apresentam-se os principios que nortearam a identificacao das areas de ocorrencia e a coleta de germoplasma de fruteiras tropicais nativas e exoticas, a saber: araca-comum, caja, caja-umbu, carambola, ciriguela, jaca, piqui, pitanga, pinha e umbu. Os bancos de germoplasma de araca-comum, carambola, ciriguela, jaca, jaboticaba, pitanga e umbu ja se encontram instalados nos Campos Experimentais da Empresa- IPA, e das demais especies esperam a epoca oportuna de plantio. Expoe-se tambem uma descricao sucinta de cada uma das especies em estudo, incluindo as caracteristicas fisicas e quimicas dos frutos coletados das selecoes.
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Regiao tropical; Pernambuco; Tropical fruit; Tropical region; Tropical fruits; Fruta; Fruta Tropical.
Ano: 1990 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/131618
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Desinfestação de explantes radiculares de bacurizeiro. Repositório Alice
FERREIRA, M. das G. R.; SANTOS, M. R. A. dos; SANTOS, E. R. dos; KOBS, T. L. da R..
Este trabalho teve como objetivo avaliar a desinfestação de explantes radiculares de bacurizeiro para o seu estabelecimento in vitro.
Tipo: Anais e Proceedings de eventos Palavras-chave: Cultura de tecidos vegetais; Frutas tropicais; Hipoclorito de sódio; Solução antifúngica; Plant tissue culture; Tropical fruit.
Ano: 2009 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/917443
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Desinfestação de explantes radiculares de bacurizeiro (Platonia insignis Mart.). Repositório Alice
FERREIRA, M. das G. R.; SANTOS, M. R. A. dos; SANTOS, E. R. dos; ROCHA, J. F. da; CORREIA, A. de O..
O bacurizeiro (Platonia insignis Mart.) é uma planta frutífera que apresenta madeira com boa característica físico-mecânica e suas sementes podem ser utilizadas para extração de óleo. Este trabalho objetivou avaliar diferentes tratamentos de desinfestação de explantes radiculares de bacurizeiro para o seu estabelecimento in vitro. Segmentos radiculares foram lavados com água destilada e detergente, em seguida foram seccionados em estacas de 1,5 a 2,0 cm, as quais foram imersas em álcool 70% (v/v) por 1 minuto e em soluções de hipoclorito de sódio a 0,50, 1,25 e 1,75% (p/v), durante 20 e 30 minutos. Metade das estacas foram imersas em solução antifúngica (carboxin 0,067% p/v + thiram 0,067% p/v, carbendazim 0,17% p/v, clorotalonil 0,17% p/v +...
Tipo: Separatas Palavras-chave: Cultura de tecidos vegetais; Frutas tropicais; Hipoclorito de sódio; Solução antifúngica; Plant tissue culture; Tropical fruit; Bacurizeiro; Antifungal solution.; Sodium hypochlorite..
Ano: 2009 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/710814
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Determinação de compostos antioxidantes nos frutos de camu-camu. Infoteca-e
COHEN, K. de O.; MONTE, D. de C.; PAES, N. S.; RIBEIRO, S. I..
bitstream/item/75819/1/bolpd-266.pdf
Tipo: Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento (INFOTECA-E) Palavras-chave: Camu-camu; Indigenous organisms; Tropical fruit; Peel analysis; Pulp analysis; Vitamin C; Antioxidant.; Fruta Tropical; Myrciaria Dubia; Vitamina C.; Chemical analysis; Polyphenols..
Ano: 2010 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/883953
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Determination of optimal ethylene concentration applied in postharvest mango fruit. Repositório Alice
AGUILA, J. S. D.; LIMA, F. V.; GAZZOLA, A. E.; ORTEGA, E. M. M.; AGUILA, L. S. H. D.; KLUGE, R. A..
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Magifera indica L; Primary metabolism; Climacteric fruit; Tropical fruit.
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/981912
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Development of pitanga nectar with different sweeteners by sensory analysis: ideal pulp dilution, ideal sweetness, and sweetness equivalence Ciênc. Tecnol. Aliment.
Freitas,Mírian Luisa Faria; Dutra,Mariana Borges de Lima; Bolini,Helena Maria André.
The objective of this study was to develop pitanga nectar formulations in which sucrose was replaced with different sweeteners. Consumer tests were conducted with 50 fruit juice consumers, and a just-about-right scale was used to determine the ideal pulp dilution and ideal sweetness with sucrose. Furthermore, the adequate concentrations of six sweeteners were determined to obtain the equivalent sweetness of sucrose using relative to these concentrations the magnitude estimation model with 19 selected assessors. The ideal dilution test resulted in 25% pulp, and the ideal sweetness test, 10% sucrose. Sweetener concentrations to replace sucrose were 0.0160%, 0.0541%, 0.1000%, 0.0999%, 0.0017%, and 0.0360%, respectively, for sucralose, aspartame, stevia 40%...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Tropical fruit; Beverage; Just-about-right scale; Magnitude estimation.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612014000100025
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
DIETARY FIBRE CONTENT, PHENOLIC COMPOUNDS AND ANTIOXIDANT ACTIVITY IN SOURSOPS (Annona muricata L.) Rev. Bras. Frutic.
SIQUEIRA,AMANDA DE MORAIS OLIVEIRA; MOREIRA,ALDENISE CHAGAS CURVÊLO GONÇALVES; MELO,ENAYDE DE ALMEIDA; STAMFORD,THAYZA CHRISTINA MONTENEGRO; STAMFORD,TÂNIA LÚCIA MONTENEGRO.
ABSTRACT Healthy eating is associated with the consumption of fruits, which are notable for their beneficial effects on human health. The aim of this study was to evaluate the proximate composition, composition of fibers and components with antioxidant activity in soursops varieties Crioula, Lisa and Morada of physiological maturity (PM) and mature (M). The protein, lipid and moisture contents did not differ between soursop varieties, but the ash contents were higher in the Morada-PM (0.56%±0.03) and the Morada-M (0.82%±0.10) varieties. The Crioula-M variety showed higher levels of total dietary fibre (5.76%±0.12). The Lisa-M variety showed higher levels of insoluble dietary fibre (4.46%±0.00). The Lisa-M variety also showed a higher level of phenolic...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Tropical fruit; Dietary fibre; Phenolics; Antioxidant activity.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452015000401020
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Drying and germination of cupuassu (Theobroma grandiflorum (willd. Ex Spreng.) K. Schum.) seeds Rev. bras. sementes
Cruz,Eniel David.
The objective of this study was to verify the effect of drying on germination of cupuassu (Theobroma grandiflorum (Willd. ex Spreng) K. Schum.) seeds. Desiccation was in forced air oven, with temperature ranging from 23 to 33ºC. Sowing was carried out at 0.5cm of depth in plastic trays in sand and sawdust mixture (1:1), previously sterilized in hot water (100ºC), during 2h. Seeds were left to germinate in a laboratory with no temperature and relative humidity control, under natural light. It was quantified the seed moisture content, in four replications of 10 seeds; the germination percentage, performed during 30 days, with daily counts of the number of germinated seeds; the germination speed index; and number of days to the germination onset. The...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Tropical fruit; Recalcitrant seed; Desiccation; Dehydration.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-31222007000300024
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Effect of dietary fiber on the bioaccessibility of phenolic compounds of mango, papaya and pineapple fruits by an in vitro digestion model Ciênc. Tecnol. Aliment.
VELDERRAIN-RODRÍGUEZ,Gustavo; QUIRÓS-SAUCEDA,Ana; MERCADO-MERCADO,Gil; AYALA-ZAVALA,Jesús Fernando; ASTIAZARÁN-GARCÍA,Humberto; ROBLES-SÁNCHEZ,Rosario Maribel; WALL-MEDRANO,Abraham; SAYAGO-AYERDI,Sonia; GONZÁLEZ-AGUILAR,Gustavo Adolfo.
The presence of dietary fiber (DF) in the food matrix of some tropical fruits plays an important role in the release and absorption of its bioactive compounds, such as phenolic compounds (PCs). The aim of this study was to evaluate the effect of the DF fractions in mango cv. ‘Ataulfo’, papaya cv. ‘Maradol’ and pineapple cv. ‘Esmeralda’, on the bioaccessibility of their PCs and antioxidant capacity (AOXC) under an in vitro digestion model. The highest PCs content and AOXC was found in mango (274.30 mg GAE/100 g FW), followed by papaya (212 mg GAE//100 g FW), and pineapple (107.63 mg GAE/100 g FW), respectively. About 50% of the total PCs in all fruits was released at gastric phase, increasing closer to 60% at intestinal phase in mango and pineapple....
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Tropical fruit; Phenolic compounds; Antioxidant capacity; Dietary fiber; Bioaccessibility; In vitro digestion.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612016000200188
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Efficiency assessment of Flash Profiling and Ranking Descriptive Analysis: a comparative study with star fruit-powdered flavored drink Ciênc. Tecnol. Aliment.
MAMEDE,Maria Eugênia de Oliveira; BENASSI,Marta de Toledo.
Abstract The objective of this study was to assess the efficiency of Flash Profiling (FP) and Ranking Descriptive Analysis (RDA) methods regarding sensory characterization using star fruit-flavored drink as matrix. Sample A was used as a standard. Other three samples were prepared based on sample A, by adding sugar, citric acid, carboxymethylcellulose or dye. The same panel (twelve assessors) was used to carry out FP and, subsequently, RDA analysis. The qualitative training stage used in RDA method showed no difference regarding the assessors’ performance and panel consensus compared to FP. Both methods were efficient and discriminated samples in a similar way and in agreement with the physicochemical characterization. However, astringent and bitter...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Sensory characterization; Tropical fruit; Discrimination; Ranking procedure; Descriptive analysis.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612016000200195
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Espectroscopia na região do infravermelho próximo (NIR): técnica analítica não destrutiva para determinação da qualidade de manga. Infoteca-e
MARQUES, E. J. N.; FREITAS, S. T. de; FIGUEIREDO NETO, A.; CAVALCANTE, I. H. L..
Espectroscopia na região do infravermelho próximo; Métodos quimiométricos; Aplicação da espectroscopia NIR para avaliação da qualidade de manga.
Tipo: Capítulo em livro técnico (INFOTECA-E) Palavras-chave: NIR; Vale do São Francisco; Tropical fruit; Manga; Fruticultura; Mangoes.
Ano: 2017 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1076449
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Free radical scavenging behavior of ten exotic tropical fruits extracts. Repositório Alice
RUFINO, M. do S. M.; ALVES, R. E.; FERNANDES, F. A. N.; BRITO, E. S. de.
Tipo: Separatas Palavras-chave: Tropical fruit; Radical scavenger; DPPH; Kinetcs.
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/900935
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Fruteiras nativas do semi-árido do Nordeste brasileiro: algumas reflexões sobre seus recursos genéticos. Repositório Alice
QUEIROZ, M. A. de; NASCIMENTO, C. E. de S.; SILVA, C. M. M. de S.; LIMA, J. L. dos S..
Finalmente as cucurbitáceas apresentam várias espécies, algumas introduzidas da África e outras do México e América Central.
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Nordeste; Regiao semi-arida; Tropical fruit; Genetic; Northeast; Semi-arid region; Fruta Tropical; Genética; Fruits..
Ano: 1993 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/132949
Registros recuperados: 33
Primeira ... 12 ... Última
 

Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área restrita

Embrapa
Parque Estação Biológica - PqEB s/n°
Brasília, DF - Brasil - CEP 70770-901
Fone: (61) 3448-4433 - Fax: (61) 3448-4890 / 3448-4891 SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional