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Registros recuperados: 12 | |
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COSTA, R. R. da; FERREIRA, T. de O.; RODRIGUES, A. A. M.; NASCIMENTO, J. H. B.; LIMA, M. A. C. de. |
O estudo caracterizou a composição fenólica e a atividade antioxidante da uva ?Isabel Precoce? colhida de plantas sob diferentes sistemas de condução, em dois ciclos de produção do mesmo ano, no Submédio do Vale do São Francisco. O delineamento experimental foi em blocos ao acaso, em parcelas subdivididas no tempo, com quatro repetições. Foram estudados os sistemas de condução latada, lira e espaldeira, nas parcelas, e os ciclos de produção do primeiro e segundo semestres de 2017, nas subparcelas. Uvas colhidas no ciclo do segundo semestre e de plantas conduzidas em espaldeira tiveram maior acúmulo de polifenóis e maior atividade antioxidante. Este ciclo, caracterizado por alta radiação solar e elevadas temperaturas na fase de maturação, promoveu aumento... |
Tipo: Parte de livro |
Palavras-chave: Videira; Vitis labrusca L; Uva para suco; Vitivinicultura tropical; Isabel Precoce; Composição fenólica; Uva; Maturação; Suco; Qualidade; Wine grapes; Food processing quality. |
Ano: 2018 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1103934 |
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Norberto,Paulo Márcio; Regina,Murillo de Albuquerque; Chalfun,Nilton Nagib Jorge; Soares,Angela Maria. |
Os efeitos da interação entre a forma do dossel vegetativo e os fatores ambientais locais resultam no microclima que determinará alterações em alguns aspectos fisiológicos da videira, podendo afetar significativamente o crescimento vegetativo, a produtividade do vinhedo, bem como a qualidade da uva e do vinho. Objetivando-se avaliar o efeito do sistema de condução, sobre algumas características ecofisiológicas da videira (Vitis labrusca L.) foi desenvolvido experimento no Núcleo Tecnológico Epamig Uva e Vinho, na fazenda experimental "Retiro" no município de Caldas, MG, durante as safras 2003, 2004 e 2005. As variedades utilizadas no experimento foram Niágara Rosada para mesa e Folha de Figo, para produção de vinhos. Como porta - enxerto utilizou-se o... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Uva; Trocas gasosas; Potencial hídrico; Vitis labrusca L. |
Ano: 2009 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542009000300009 |
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AMBROSINI, V. G.; ROSA, D. J.; MELO, G. W. B. de; ZALAMENA, J.; CELLA, C.; SIMÃO, D. G.; SILVA, L. S. da; SANTOS, H. P. dos; TOSELLI, M.; TIECHER, T. L.; BRUNETTO, G.. |
High copper (Cu) soil contents, due to the continuous vineyard application of Cu fungicides throughout the years, may impair the growth of the shoot and modify the structure of the root system. The current study aimed to investigate the threshold levels of available Cu in the soil causing toxicity effects in young grapevine plants of ‘Red Niagara’ cultivated in clay soils. Grapevine plantlets were cultivated in pots containing vineyard devoted soils with increasing contents of available Cu (25, 80, 100 and 165 mg kg?1 ), for 53 days. Photosynthesis and transpiration rates, and the quantum yield of photosystem II (Fv/Fm) were evaluated during the cultivation period. At the end of the experiment, the plant nutrient and leaf chlorophyll were determined, along... |
Tipo: Artigo de periódico |
Palavras-chave: Available Cu; Net photosynthesis; Maximum quantum yield; Root diameter; Vitis labrusca L; High copper; ‘Red Niagara’ plantlets.; Vineyard soils; Root systems. |
Ano: 2018 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1103407 |
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DUTRA, M. da C. P.; RODRIGUES, L. L.; OLIVEIRA, D. de; PEREIRA, G. E.; LIMA, M. dos S.. |
The phenolic profile and antioxidant activity (AOX) of "organic vs. conventional" Brazilian wines and grape juices were analyzed. A simple method for the determination of minerals Cu, Fe and Mn by F-AAS was validated and used to characterize the samples studied. In the validation of the Cu, Fe and Mn determination method, the protocol for samples preparation by hot digestion with HNO3 + H2O2 proved to be more suitable for the grape juice and wine matrices. The validation parameters were considered satisfactory. Conventional products presented higher anthocyanins content, and no significant differences were observed on other phenolic compounds, AOX and Cu, Fe and Mn minerals. All the evaluated samples presented similar results between the same cultivars and... |
Tipo: Artigo de periódico |
Palavras-chave: Organic agriculture; Vitis labrusca L; Bioactive compounds; Minerals; Food analysis. |
Ano: 2018 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1103042 |
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BOKOWSKI,LIANE V.V.; SOBRINHO,ROBERTO B.; ARMIJO,CRISTIÁN J.V.; DANI,CAROLINE; HENRIQUES,JOÃO A.P.; FUNCHAL,CLÁUDIA. |
ABSTRACT Vitis labrusca L. is the main species used for wine and juice production in Brazil. The grapevine leaves can be used both as functional foods and as cheapest sources for the extraction of phenolic compounds. Besides the antioxidant activity, grapevine leaves exhibited significant anti-inflammatory activity. Therefore, the aim of this study was to develop and validate an analytical methodology to determine the metals selenium (96Se), chromium (53Cr), nickel (62Ni), cadmium (111Cd) and lead (206Pb) in 30 samples of grapevine leaf extracts (Vitis labrusca, Bordo cultivar) using inductively coupled plasma mass spectrometry (ICP-MS). To obtain the grapevine leaf extracts the samples were milled, weighed and digested in microwave oven with nitric acid.... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: ICP-MS; Metals; Method validation; Vitis labrusca L. |
Ano: 2016 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0001-37652016000602247 |
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Villar,Larissa; Brighenti,Alberto Fontanella; Cipriani,Ricardo; Silva,Aparecido Lima da. |
A Prohexadiona de Cálcio é um regulador de crescimento que atua na inibição da biossíntese de giberelinas, reduzindo o crescimento vegetativo. O objetivo deste trabalho foi avaliar seu efeito na videira Grano d'Oro, mutação da variedade Bordô (Vitis labrusca L.), na redução do vigor, produtividade e qualidade dos frutos. Foi utilizado o produto Apogee®, na concentração de 250 mg L-1 de Prohexadiona de cálcio, em diferentes datas de aplicação. Os tratamentos foram uma aplicação na plena florada, uma aplicação 45 dias após a plena florada e testemunha (sem nenhuma aplicação). O delineamento experimental foi em blocos completamente casualizados, com 4 blocos e 20 plantas por parcela. Ramos marcados foram medidos para a determinação do seu crescimento, e na... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Vitis labrusca L; Crescimento vegetativo; Apogee®; Regulador de crescimento. |
Ano: 2011 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452011000500072 |
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DUTRA, M. da C. P.; SOUZA, J. F. de; VIANA, A. C.; OLIVEIRA, D. de; PEREIRA, G. E.; LIMA, M. dos S.. |
A methodology for the rapid determination of the aromatic compounds methyl anthranilate (MA), 2′-aminoacetophenone (2-AAP) and furaneol by GC-MS was validated and used to characterize grape juice and wine elaborated with the new Brazilian grape varieties cultivated in northeastern Brazil, and Brazilian grape nectars. The method presented linearity (R2˃0.9952), good accuracy (CV< 12.9%), recovery (76.6% to 106.3%), limit of detection (23μgL−1 to 94μgL−1) and limit of quantification (96μgL−1 to 277μgL−1) acceptable in only 20 min of running. The methodology was considered satisfactory for the purpose, being a simple and rapid method for the determination of... |
Tipo: Artigo de periódico |
Palavras-chave: Vitis labrusca L; Hybrid grapes; Volatile compounds; Beverages; Food analysis; Quality control. |
Ano: 2018 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1089634 |
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DUTRA, M. da C. P.; SOUZA, J. F. de; VIANA, A. C.; OLIVEIRA, D. de; PEREIRA, G. E.; LIMA, M. dos S.. |
A methodology for the rapid determination of the aromatic compounds methyl anthranilate (MA), 2′-aminoacetophenone (2-AAP) and furaneol by GC-MS was validated and used to characterize grape juice and wine elaborated with the new Brazilian grape varieties cultivated in northeastern Brazil, and Brazilian grape nectars. The method presented linearity (R2˃0.9952), good accuracy (CV< 12.9%), recovery (76.6% to 106.3%), limit of detection (23μgL−1 to 94μgL−1) and limit of quantification (96μgL−1 to 277μgL−1) acceptable in only 20 min of running. The methodology was considered satisfactory for the purpose, being a simple and rapid method for the determination of... |
Tipo: Artigo de periódico |
Palavras-chave: Vitis labrusca L; Hybrid grapes; Uva; Volatile compounds; Beverages; Food analysis; Quality control. |
Ano: 2018 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1094123 |
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COELHO, E. M.; PADILHA, C. V. da S.; MISKINIS, G. A.; SÁ, A. G. B. de; PEREIRA, G. E.; AZEVEDO, L. C. de; LIMA, M. dos S.. |
Organic acids and sugars are related to the chemical balance of wines and grape juices, besides exerting a strong influence on the taste balance and sensorial acceptance by consumers. The aim of this study was to validate a method for the simultaneous determination of sugars and organic acids in wines and grape juices by highperformance liquid chromatography (HPLC) with refractive index detection (RID) and diode array detection (DAD) and to characterize commercial products from northeast Brazil. The method provided values for linearity (R > 0.9982), precision (CV% < 1.4), recovery (76–106%) and limits of detection (0.003–0.044 g L?1 ) and quantification (0.008–0.199 g L?1 ) which are considered acceptable for application in the characterization of... |
Tipo: Artigo de periódico |
Palavras-chave: Vitis labrusca L; Beverage analysis; Sparkling wine; Wine.; Organic Acids; Food analysis; Food composition; Grape juice; Sugars.. |
Ano: 2018 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1089626 |
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BRUNETTO, G.; ROSA, D. B.; AMBROSINI, V. G.; HEINZEN, J.; FERREIRA, P. A. A.; CERETTA, C. A.; SOARES, C. R. F. S.; MELO, G. W. B. de; SORIANI, H. H.; NICOLOSO, F. T.; FARIAS, J. G.; DE CONTI, L.; SILVA, L. O. S.; SANTANA, N.; COUTO, R. R.; JACQUES, R. J. S.; TIECHER, T. L.. |
Established vineyard soils may have high copper (Cu) contents due to the ongoing foliar applications of copper-based fungicides. In viticulture, the replacement of old vineyards with new vines is common practice, however,limited by Cu excess in soil and its toxicity to young grapevines. The application of phosphorus (P) and ar-buscular mycorrhizal fungi (AMF) inoculation are potential strategies to reduce Cu toxicity to young grapevines.This study aimed to assess the effects of phosphorus fertilization and AMF (Rhizophagus clarus) inoculation ongrowth and physiological parameters of young grapevines grown in soil with high Cu content. The experimentwas conducted in a greenhouse, where natural grassland soil was artificially contaminated by the addition... |
Tipo: Artigo de periódico |
Palavras-chave: Arbuscular mycorrhizal fungi; Rhizophagus clarus; Vitis labrusca L; Heavy metals. |
Ano: 2019 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1118386 |
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Registros recuperados: 12 | |
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