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Antioxidants effects and resistance against pathogens of Colossoma macropomum (Serassalmidae) fed Mentha piperita essential oil. Repositório Alice
RIBEIRO, S. C.; MALHEIROS, D. F.; GUILOZKI, I. C.; MAJOLO, C.; CHAVES, F. C. M.; CHAGAS, E. C.; ASSIS, H. C. S. de; TAVARES-DIAS, M.; YOSHIOKA, E. T. O..
Immunostimulants in farmed fish diets has been considered an effective approach to health management. This study aimed to assess antioxidant effects and resistance against pathogens of Colossoma macropomum (tambaqui) fed essential oil (EO) of M. piperita at 0%, 0.5%, 1.0% and 1.5% kg−1 commercial feed during 30 days. Tambaqui were challenged with Aeromonas hydrophila and did not present clinical signs of alterations. Higher hepatic catalase activity was observed in fish fed 1.0% of M. piperita EO, compared with 1.5%. Renal superoxide dismutase and glutathione peroxidase decreased in the fish fed M. piperita EO. Hepatic and renal lipid hydroperoxide increased among fish fed diets with 1.0 and 1.5% of EO. Tambaqui fed 1.0% of M. piperita EO showed...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Peixe de água doce; Consumo alimentar; Reação quimica; Toxidez; Parasito de animal; Planta aromática; Glóbulo branco; Freshwater fish; Food consumption; Chemical reaction; Toxicity; Animal parasite; Aromatic plant; White blood cell.
Ano: 2018 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1088207
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Hematological and biochemical responses of pirarucu (Arapaima gigas, Arapaimidae) fed with diets containing a glucomannan product derived from yeast and algae. Repositório Alice
HOSHINO, M. D. F. G.; MARINHO, R. das G. B.; PEREIRA, D. F.; YOSHIOKA, E. T. O.; TAVARES-DIAS, M.; OZORIO, R. O. de A.; RODRIGUEZ, A. F. R.; RIBEIRO, R. A.; FARIA, F. S. E. D. V. de..
The hematological and biochemical responses of pirarucu fingerlings (Arapaima gigas) fed with diets containing different concentrations of a glucomannan product derived from yeast and algae were evaluated in order to ascertain the effect of these diets on fish physiology. Four treatments were conducted, with three replications, with 12 fish in each tank. The product evaluated (MycosorbA+®) was incorporated into the commercial diet, at four concentrations: 0, 1, 2 and 4 g.kg-1, called M0%, M0.1%, M0.2% and M0.4%, respectively. After 45 days of feeding, blood samples from six fish in each replicate were collected to perform the analyses. Their weight and length were determined to calculate the condition factor and weight gain, but no differences (P >...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Chlorella vulgaris; Peixe de água doce; Glóbulo branco; Albumina; Freshwater fish; White blood cell; Albumin.
Ano: 2017 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1068544
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Respostas hematológicas de Arapaima gigas (Pisces: Arapaimidae) parasitados naturalmente por protozoários e metazoários. Repositório Alice
MARINHO, R. das. G. B.; TOSTES, L. V.; BORGES, M.; OBA-YOSHIOKA, E. T.; TAVARES-DIAS, M..
O presente estudo comparou os parâmetros sanguíneos de Arapaima gigas Schinz, 1822 de cultivo, parasitados por uma espécie de protozoário e três espécies de helmintos. Em uma das pisciculturas os peixes foram parasitados somente por Ichthyophthirius multifiliis (Ciliophora), enquanto na outra foram parasitados por I. multifiliis, Dawestrema cycloancistrium e Dawestrema cycloancistrioides (Monogenoidea) e Polyacanthorhynchus macrorhynchus (Acanthocephala). Determinou-se a contagem total de eritrócitos , trombócitos e leucócitos (total e diferencial), hematócrito, concentração de hemoglobina, volume corpuscular média (VCM), hemoglobina corpuscular média (HCM), concentração da hemoglobina corpuscular média (CHCM), glicose e proteínas totais. Os peixes...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Fresh water fish; Animal biochemistry; White blood cell; Hematology; Animal parasite; Peixe de água doce; Bioquímica animal; Glóbulo branco; Hematologia; Parasito animal.
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/1012934
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