Sabiia Seb
PortuguêsEspañolEnglish
Embrapa
        Busca avançada

Botão Atualizar


Botão Atualizar

Ordenar por: 

RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido
Registros recuperados: 31
Primeira ... 12 ... Última
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
A liquid chromatographic method optimization for the assessment of low and high molar mass carbonyl compounds in wines. Repositório Alice
AZEVEDO, L. C. de; REIS, M. M.; PEREIRA, G. E.; ROCHA, G. O. da; SILVA, L. A.; ANDRADE, J. B. de.
Carbonyl compounds (CC) play an important role in beverage aroma since they may affect flavor of wines, brandies, and beers, among others.
Tipo: Separatas Palavras-chave: Compostos de carbonilo; Cromatografia líquida; Wine.; Vinho; Uva..
Ano: 2009 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/660930
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Características físico-químicas e farmacológicas de vinhos do Vale do São Francisco. Repositório Alice
COSTA, H. G. F.; CUNHA, D. W.; SANTOS, I. M. dos; CARNEIRO, M. V. O.; CARVALHO, F. O.; PEREIRA, G. E.; NEGRO-DELLACQUA, M..
As doenças cardiovasculares representam um grande problema de saúde pública e alimentos contendo polifenois, como uvas e vinhos, podem desencadear benefícios ao sistema cardiovascular. Neste trabalho objetivou-se avaliar as características físico-químicas e o efeito vasorelaxante de Vinhos Tintos do Vale do São Francisco (VTVSF), safra 2010: Duccos (uva Petit verdot), Terranova (uva Shiraz) e Rio Sol (uva Cabernet Sauvignon/Shiraz 50% de cada). Foram avaliados os seguintes parâmetros: pH, Extrato Seco(ES), Fenólicos Totais (FT) e Antocianinas Totais(AT). Resultados: Duccos (pH: 3,81 ± 0,00; ES:41,03 g/L ± 0,14; FT(280 nm): 83,13 ± 0,14; AT: 171,21mg/L ± 0,58);Terranova (pH: 3,69 ± 0,00; ES:34,17 g/L ± 0,17; FT(280 nm): 104,87 ± 0,17; AT: 78,33 mg/L ±0,17)...
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Polifenois; Vasodilatação; Óxido nítrico; Wine.; Vinho; Nitric oxide; Polyphenols; Vasodilation..
Ano: 2016 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1066508
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Caracterização do perfil aromático de vinhos tropicais elaborados a partir de uvas Sauvignon Blanc e Chenin Blanc no Nordeste do Brasil. Repositório Alice
ARAÚJO, A. J. de B; DINIZ, B. C. R.; BARRETO, J.; OLIVEIRA, C. de S.; COSTA, T. R.; NASCIMENTO, R. L.; QUINTINO, C.; ALVES, L. A.; PEREIRA, G. E..
No presente trabalho realizou-se a caracterização de alguns compostos aromáticos presentes nos vinhos elaborados no laboratório de Enologia da Embrapa Semiárido, Petrolina, PE, em julho de 2009. A vinificação foi realizada através do método tradicional em tanque de aço de 200 L, a fermentação alcoólica conduzida a 18 ºC. Após a estabilização dos vinhos pelo frio (0 °C por 30 dias), os mesmos foram engarrafados e posteriormente analisados por meio da determinação de alcoóis superiores e ésteres através de cromatografia gasosa com detector de ionização de chama (CG-FID). Os vinhos analisados quanto às características aromáticas foram elaborados com uvas das cultivares Sauvignon Blanc e Chenin Blanc, a fim de criar uma base de dados par descrição da...
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Vitis vinifera L; Sauvignon Blanc; Chenin Blanc; Vinhos tropicais; Composição aromática; Variabilidade climática; Vinho branco; Vale do São Francisco; Videira; Wine.; Uva; Variedade.; Grapes..
Ano: 2010 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/872764
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Caracterização físico-química de vinhos de mesa produzidos no Sul do Brasil. Repositório Alice
NASCIMENTO, R. L.; PENNA, N. G.; ARAÚJO, A. J. de B.; OLIVEIRA, J. B. de; PEREIRA, G. E..
O presente trabalho teve por finalidade avaliar alguns parâmetros físico-químicos dos vinhos produzidos na região do município de Faxinal do Soturno - RS e compara-los com a legislação brasileira vigente, com a intenção de auxiliar os produtores na melhoria da qualidade do produto.
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Vinho de mesa; Fabricação; Videira; Wine.; Uva; Composição Química; Vitis Labrusca.; Grapes..
Ano: 2010 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/871151
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Characterization of grapes and wines of Syrah growing during the autumn-winter season in different viticultural zones of the Brazilian Southeast. Repositório Alice
MOTA, R. V. da; SOUZA, C. R. de; PEREIRA, G. E.; DAL'OSTO, M. C.; CORREA, L. C.; DIAS, F. A. N.; PIMENTEL, R. M. de A.; TAVARES, M. C.; REGINA, M. de A..
Double pruning management has allowed harvesting good quality wine grapes during the winter season in the Brazilian southeast. Syrah cultivar showed the best response to the modification of grapevine cycle with good maturation and acceptable productivity indices. As a new winegrowing region, little is known about the terroir effects on the composition of Syrah berries and wines. This study was carried out with Syrah vines grafted on 1103P grown in commercial vineyards established in four southeast zones of Brazil: Espirito Santo do Pinhal at 871 m height, Itobi at 811 m, Três Corações at 993 m and Caldas at 1150 m. The vines were trained on vertical shoot position and pruned in January to harvest grapes in the winter season. The highest yield was obtained...
Tipo: Separatas Palavras-chave: Espírito Santo; Syrah; Terroir; Wine.; Viticultura; Uva; Fisiologia vegetal; Vinho; Variedade; Poda; Brotação; Fotossíntese.; Grapes..
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/950558
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Climatic aptitude for irrigated wine grapes in the Brazilian Northeast under different prunning dates and time scenarios. Part B: future projections. Repositório Alice
TEIXEIRA, A. H. de C.; TONIETTO, J.; PEREIRA, G. E.; TANGERINO, F. B. T.; ANGELOTTI, F..
Resumo.
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Vinho tropical; Limitação térmica; Região Nordeste; Wine.; Viticultura; Uva; Clima; Água; Temperatura; Deficiência hídrica; Disponibilidade de água; Irrigação; Grapes..
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/945937
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Determinação da composição aromática de vinhos brancos tropicais elaborados no Nordeste do Brasil. Repositório Alice
ARAÚJO, A. J. de B.; OLIVEIRA, J. B. de; NASCIMENTO, R. L.; VANDERLINDE, R.; PEREIRA, G. E..
No presente trabalho realizou-se a caracterização de compostos aromáticos, presentes nos vinhos tropicais do Vale do São Francisco.
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Verdejo; Viognier; Vinho branco; Fabricação; Vitis vinifera L; Perfil aromático; Variabilidade climática; Tipicidade; Vale do São Francisco; Videira; Wine.; Uva; Variedade; Vinho.; Grapes..
Ano: 2010 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/871163
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Determinação das características químicas e aromáticas de vinhos tropicais do Brasil. Repositório Alice
PEREIRA, G. E..
As pesquisas científicas começaram com estudos para aumento da qualidade de acordo com o uso de variedades recentemente introduzidas na Região do vale do São Francisco.
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Tipicidade; Composto aromático; Identidade regional; Vitis vinifera L; Vinhos tropicais; Wine.; Viticultura; Uva; Vinho; Composição Química.; Grapes..
Ano: 2010 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/856577
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Détermination des caractéristiques aromatiques de vins tropicaux Syrah et Tempranillo élaborés au Nord-/est du Brésil. Repositório Alice
ARAÚJO, A. J. de B.; VANDERLINDE, R.; LIMA, L. L. de A.; PEREIRA, G. E.
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Identificação regional; Tipicidade; Composição aromática; Vinho tropical; Região Nordeste; Wine.; Uva; Vinho; Grapes..
Ano: 2010 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/869093
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Determination of metabolite profiles in tropical wines by 1H NMR spectroscopy and chemometrics. Repositório Alice
SILVA NETO, H. G. da; SILVA, J. B. P. da; PEREIRA, G. E.; HALLWASS, F..
The aim of this work was to determine metabolite profiles of tropical wines produced in northeast Brazil, by using 1H NMR spectroscopy in comoination with chemometric methods to analyze and discrirninate wine samples from 2007 vintages produced by different wineries.
Tipo: Separatas Palavras-chave: Quimiometria; Espectroscopia; 1H NMR; Videira; Wine.; Enology; Uva; Vinho; Enologia; Grapes..
Ano: 2009 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/577912
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Effects of different rootstocks on physico-chemical composition of Tempranillo tropical wines from Brazil. Repositório Alice
FARIAS, T. F.; ARAÚJO, A. J. de; SILVA, G. G. S.; OLIVEIRA, J. B. de; NASCIMENTO, R. L.; BIASOTO, A. C. T.; PEREIRA, G. E..
The Sub-middle São Francisco River Valley is located in Northeast Brazil and stands out as an important fine wine produced region in the country, representing 15% of national production. The tropical semi-arid climate, with an annual average temperature of26 °C and rainfall of 550 mm, concentrated from January to April, allows the production of grapes throughout the year, making possible to harvest two to three crops annually. The Spanish variety Tempranillo is being cultivated since just over 4 years ago and is already the second in importance among red vines in the region. Studies of different combinations of rootstocks and cultivar clones have allowed to identify better ateriaIs and to improve the quality and typicity of the tropical wines.
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Vale do São Francisco; Tempranillo; Vinho tropical; Polifenol; Wine.; Viticultura; Composição química; Uva; Porta enxerto; Vinho.; Grapes..
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/945903
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Enological potential of Chenin Blanc to produce tropical white wines in Northeast Brazil. Repositório Alice
ARAÚJO, A. J. de; SILVA, G. G.; NASCIMENTO, R. L.; FARIAS, T. F.; OLIVEIRA, J. B. de; BIASOTO, A. C. T.; PEREIRA, G. E..
The sub-middle São Francisco River Valley, located between 8 and 9° latitude of the Southern Hemisphere, in the Northeast of Brazil and the area has been producing fine wines for over twenty five years. The region is characterized by a tropical semi-arid climate, with an annual average temperature of26.5°C, rainfall around 550 mm per year, concentrated between January and April, and is at an altitude of 350 min a flat landscape. In this region, due to the winter absence, water is in abundance for irrigation and with the combination of high temperatures and solar radiation, vines can produce two or three harvests per year, depending on the cycle of each cultivar.
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Chenin Blanc; Região Nordeste; Tipicidade; Vinho branco; Vinho tropical; Wine.; Enologia; Vinho; Uva; Flavonóide.; Grapes..
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/945905
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Enological potential of Syrah to produce tropical red wines in Northeast Brazil. Repositório Alice
ARAÚJO, A. J. de B.; SILVA, G. G.; NASCIMENTO, R. L.; FARIAS, T. F.; OLIVEIRA, J. B. de; BIASOTO, A. C. T.; PEREIRA, G. E..
Wine production is relatively recent, the first wines were commercialized in the 1980's. The edaphoclimatic conditions of the region allow the grapevine to produce two or three crops per year, depending on the cycle of each cultivar, mainly due to the annual average temperature of 26°C, high solar radiation index and water availability for irrigation.
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Vale do São Francisco; Perfil aromático; Nordeste semiárido; Syrah; Wine.; Vinho; Aroma; Composição química; Uva; Variedade; Viticultura; Composto Fenólico.; Grapes..
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/945928
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Implementación de un modelo de costos ABC en una empresa vitivinícola AgEcon
Contreras, H.; Mac Cawley, A..
Published by Asociación de Economistas Agrarios de Chile
Tipo: Journal Article Palavras-chave: ABC; Activity; Cost; Wine.; Farm Management.
Ano: 2006 URL: http://purl.umn.edu/97353
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Improved sample preparation for GC-MS-SIM analysis of ethyl carbamate in wine. Repositório Alice
NÓBREGA, I. C. C.; PEREIRA, G. E.; SILVA, M.; PEREIRA, E. V. S.; MEDEIROS, M. M.; TELLES, D. L.; ALBUQUERQUE JUNIOR, E. C.; OLIVEIRA, J. B.; LACHENMEIER, D. W..
Tipo: Artigo de periódico Palavras-chave: Automated parallel evaporation; Evaporação paralelo automatizado; Etil carbamato; Diethyl ether extraction; GC–MS–SIM; Wine.; Ethyl carbamate..
Ano: 2015 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1023591
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Influence of harvest date and rootstock on physico-chemical characteristics of grape juices elaborated in tropical semi-arid region of Brazil. Repositório Alice
SILVA, G. G.; OLIVEIRA, V. de S.; NASCIMENTO, R. L.; ARAÚJO, A. J. de B; OLIVEIRA, J. B. de; BIASOTO, A. C. T.; BORGES, R. M. E.; PEREIRA, G. E..
Resumo.
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Vale do São Francisco; Composição fenólica; Região Semiarida; Vinho tropical; Wine.; Análise química; Porta enxerto; Suco; Uva.; Grapes; Viticulture..
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/945930
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Influence of nitrogen ferti-irrigation on Syrah wine composition from Northeast Brazil. Repositório Alice
OLIVEIRA, V. de S.; OLIVEIRA, J. B. de; ARAÚJO, A. J. de B.; SILVA, G. G.; NASCIMENTO, R. L.; FARIAS, T. F.; BIASOTO, A. C. T.; SILVA, D. J.; BASSOI, L. H.; PEREIRA, G. E..
ln Brazil, the tropical vitiviniculture is located in the Sub-Middle São Francisco River Valley, between the 8-90S latitudes,in a tropical semi-arid climate region. The annual average temperature is 26°C, with high levels of solar radiation and water availability for irrigation.
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Clima tropical semiárido; Vinho tropical; Syrah; Vale do São Francisco; Região Nordeste; Wine.; Viticultura; Uva; Análise química; Vinho; Irrigação; Composição Química.; Grapes..
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/945931
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Influence of rootstock on chemical characteristics of Syrah wines from Northeast Brazil. Repositório Alice
OLIVEIRA, J. B. de; ARAÚJO, A. J. de B.; SILVA, G. G.; OLIVEIRA, V. de S.; NASCIMENTO, R. L.; BIASOTO, A. C. T.; PEREIRA, G. E..
The São Francisco River Valley is the second region producing fine wines in Brazil. Many varieties are used to produce tropical red wines, but Syrah is the main grape because it adapted very well to the edafoclimatic conditions of the region. It's localized in a tropical semi-arid climate zone, very different as compared to the traditional winegrowing regions, situated in temperate zones in the world. The main difference is the absence of the dormancy period, because there isn't winter. The annual average temperature is 26°C, that allows to the vine to produce two or three times per year.
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Syrah; Análise sensorial; Nordeste Semiárido; Vale do São Francisco; Wine.; Porta-enxerto; Viticultura; Uva; Vinho; Composto fenólico; Análise química; Análise organoléptica; Variedade.; Grapes..
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/945933
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Influence of rootstock on physico-chemical composition of tropical wines elaborated from Alicante Bouschet in Brazil. Repositório Alice
NASCIMENTO, R. L.; ARAÚJO, A. J. de B.; SILVA, G. G.; OLIVEIRA, J. B. de; OLIVEIRA, V. de S.; FARIAS, T. F.; BIASOTO, A. C. T.; PEREIRA, G. E..
The sub-middle São Francisco River Valley is a region located between the 8-9° latitudes of the Southern Hemisphere, in a flat landscape at 330 m above sea leveI. The local climate is characterized by tropical semi-arid, with an annual average temperature of 26°C and rainfall of 550 mm, concentrated between the months January and April. The region has a great potential for fine wine production, is currently responsible for 15% of the national fine wine market and it is the second largest producing region of Brazil, after Rio Grande do Sul, in the South of Brazil. The variety Alicante Bouschet is native to France and was grown in the Valley due to the richness of anthocyanins. The rootstock used in vitiviniculture can influence the vine development, grape...
Tipo: Parte de livro Palavras-chave: Vinho tropical; Tipicidade; Alicante Bouschet; Nordeste semiárido; Composição fenólica; Wine.; Viticultura; Uva; Análise química; Vinho; Composição Química; Vitis Vinifera.; Grapes..
Ano: 2011 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/945935
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Influence of the vintage, clone and rootstock on the chemical characteristics of Syrah tropical wines from Brazil. Repositório Alice
OLIVEIRA, J. B.; SILVA, G. G.; ARAÚJO, A. J. de B.; LIMA, L. L. de A.; ONO, E. O.; CASTRO, R. de; CRUZ, A.; SANTOS, J.; PEREIRA, G. E..
In the Northeast of Brazil, vines can produce twice a year, because annual average temperature is 26ºC, with high solar radiation and water availability for irrigation. Many cultivars have been tested according to their adaptation to the climate and soil, and the main variety used for red wines is Syrah. This work aimed to evaluate five clones of Syrah, grafted on two rootstocks, in two harvests of the second semester of 2009 and 2010, according to the chemical analyses of the wines.The clones evaluated were 100, 174, 300, 470 and 525, the rootstocks were Paulsen 1103 and IAC 313 (Golia x Vitis caribeae). Grapes were harvested in November 2009 and 2010 and the yield was evaluated. Climate characteristics of each harvest was determined and correlated to the...
Tipo: Separatas Palavras-chave: Syrah; Vinho tropical; Nordeste Semiárido; Wine.; Enologia; Vinho; Análise química; Variedade; Análise organoléptica; Uva; Grapes..
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/950557
Registros recuperados: 31
Primeira ... 12 ... Última
 

Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área restrita

Embrapa
Parque Estação Biológica - PqEB s/n°
Brasília, DF - Brasil - CEP 70770-901
Fone: (61) 3448-4433 - Fax: (61) 3448-4890 / 3448-4891 SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional