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Antifungal fatty acids produced by Coniochaeta ligniaria: a cryptic endophytic fungus associated with Smallanthus sonchifolius? autotrophic cultures. Repositório Alice
ROSA, L. H.; QUEIROZ, S. C. do N. de; WANG, X.; TECHEN, N.; CANTRELL, C. L.; WEDGE, D. E..
2013
Tipo: Resumo em anais de congresso (ALICE) Palavras-chave: Coniochaeta ligniaria; Yacon; Propriedades antifúngicas; Fungo; Ácido graxo; Planta medicinal.
Ano: 2013 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/981850
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Antioxidants in yacon products and effect of long term storage Ciênc. Tecnol. Aliment.
Castro,Alejandra; Caballero,Maciel; Herbas,Adelina; Carballo,Sergio.
Yacon (Smallanthus sonchifolius (Poepp. and Endl.) H. Robinson) is a storage root originally grown in the Andean highlands. The fresh roots are perishable and quickly turn brown during handling and processing. Aiming to prolong shelf-life and to preserve the antioxidant compounds in yacon roots, 3 mm thick yacon slices were dried in a drying cabinet at 40, 50, and 60 ºC to a moisture content of 10-14%, and yacon strips were sun dried to a moisture content of 15-20%. The total phenolic content was measured by the Folin-Ciocalteu method, and the quenching capacity was evaluated by measuring the amount of DPPH (1,1-diphenyl-2-pidrylhydrazyl) inhibited in samples after drying and after 7 months of storage. The results showed that it is possible to preserve the...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Yacon; Phenolic content; Drying; Storage; Antioxidant capacity.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612012000300003
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Bacterial community associated with autotrophic and heterotrophic cultures of medicinal plant smallanthus sonchifolius (Yacon). Repositório Alice
MORAES, R. M.; MELO, I. S. de; SUMYANTO, J.; CHANDRA, S.; JOSHI, V..
Several unfruitful attempts to grow axenic shoot cultures of Smallanthus sonchifolius, also known as yacon, were made before healthy shoots grew in association with bacteria on half strength Murashigue and Skoog media supplemented with 2.2 µM benzylaminopurine. Twenty-one bacterial isolates were obtained from in vitro S. sonchifolius plantlets, eight of these isolates were identified as Flavimonas oryzihabitans, Curtobacterium pusillum, Sphingomonas paucimobilis, and Microbacterium imperiale. These microorganisms produced indole acetic acid (IAA) at amounts varying between 8.89 to 47.45 µg/mL, reason for being classified as plant growth promoting bacteria (PGPB). The results show that buds associated with bacteria cultured on sucrose free media produced...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Yacon; IAA; Planta medicinal; Bactéria; Çido indolacético; Micropropagation; Endophytes; Smallanthus sonchifolius; Indole acetic acid.
Ano: 2012 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/941315
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Elaboração de bolo com farinha de Yacon Ciência Rural
Rosa,Claudia Severo da; Oliveira,Viviani Ruffo de; Viera,Vanessa Bordin; Gressler,Camila; Viega,Suelem.
A batata Yacon apresenta carboidratos na forma de frutooligossacarídeos (FOS). Estudos comprovam que os FOS aumentam a saciedade e reduzem o índice glicêmico. Os produtos da fermentação podem minimizar a resposta glicêmica, além de estimular a glicólise, e ainda resultam em uma porção reduzida de energia. Os objetivos deste trabalho foram elaborar a farinha de Yacon, avaliar a composição química de diferentes concentrações de farinha de Yacon na elaboração de bolos e analisar sensorialmente as preparações elaboradas. A farinha de Yacon apresentou potencial como ingrediente na formulação de bolos, uma vez que teve boa aceitabilidade.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Yacon; Bolo; FOS.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782009000600036
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Extração e pré-tratamento químico de frutanos de Yacon, Polymnia sonchifolia Ciênc. Tecnol. Aliment.
Cabello,Cláudio.
O processo de desintegração de tubérculos de yacon promove a incorporação de oxigênio que favorece a oxidação de compostos fenólicos e decorrente contaminação do extrato aquoso com cores e odores objetáveis que prejudicam a sua utilização. Este estudo buscou verificar uma metodologia simplificada de extração dos carboidratos presentes nos tubérculos de yacon e efetuar uma primeira remoção de resíduos e compostos originários das cores e odores indesejáveis, utilizando processos de coagulação e precipitação, aplicando tecnologias de baixo custo. Após a etapa de trituração e remoção dos restos celulares, o extrato teve seu pH aumentado para 9,5 e a temperatura para 90ºC, seguido de sedimentação. A remoção deste precipitado foi realizada por filtração em papel...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Yacon; Inulinas; Oligofrutossacarídeos; Separação; Coagulação.
Ano: 2005 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612005000200003
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Farinha de yacon e inulina como ingredientes na formulação de bolo de chocolate Ciênc. Tecnol. Aliment.
Moscatto,Janaína Andréa; Prudêncio-Ferreira,Sandra H.; Hauly,Maria Celia Oliveira.
Novos ingredientes têm sido investigados para que possam atender às exigências do mercado consumidor atual que deseja produtos com qualidade sensorial e nutricional associada a benefícios para a saúde. Os frutooligossacarídeos (FOS) presentes no yacon (Polymnia sonchifolia), e a inulina apresentam propriedades promotoras de saúde (fibra alimentar e efeito prebiótico) e podem melhorar aspectos sensoriais em alimentos. O presente trabalho teve como objetivos utilizar a inulina e/ou farinha de yacon como ingredientes do bolo de chocolate. Os bolos obtidos das formulações padrão (P), da formulação (A) contendo a farinha de trigo substituída em 20% por farinha de yacon e da formulação (B) contendo a farinha de trigo substituída em 40% por farinha de yacon e em...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Frutooligossacarídeos; Bolo; Inulina; Yacon.
Ano: 2004 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612004000400026
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Fermentation characteristics and in vitro ruminal digestion of yacon residue silage with lactic acid bacteria inoculant or beet pulp R. Bras. Zootec.
Wang,Lichao; Guan,Lihui; Fang,Jiachen; Cai,Yimin; Cao,Yang.
ABSTRACT In this study, we examined the effects of lactic acid bacteria (LAB) inoculant and beet pulp (BP) on the quality of yacon (Smallanthus sonchifolius) residue silage. Yacon silage was prepared using a small-scale system of silage fermentation, and the treatments were as follows: control silage without any additive and silages with LAB inoculant Chikuso-1 (Lactobacillus plantarum, 5 mg/kg, fresh matter basis), BP (30% fresh matter basis), and LAB+BP. Silages were opened on days 3, 5, 7, 15, 30, and 60 of fermentation. The chemical composition, organic acid content, and in vitro ruminal digestion of the 60-day silage were determined. The pH of LAB-treated silage was lower than that of the silage without LAB. Furthermore, the LAB-treated silage...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Dry matter digestibility; Microorganism; Silage; Volatile fatty acids; Yacon.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982019000100714
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Otimização do tratamento ácido do yacon para inativação das polifenoloxidases com manutenção de suas propriedades funcionais. Repositório Alice
VIEIRA, N. M.; DIONISIO, A. P.; GOES, T. de S.; ARAUJO, I. M. da S.; FIGUEIREDO, R. W. de.
bitstream/item/178270/1/ART18021.pdf
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Fruto-oligossacarídeos; Prebióticos; Yacon; Smallanthus sonchifolius.
Ano: 2018 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1092190
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Phisicochemical, sensory, and microbiological evaluation and development of symbiotic fermented drink Ciênc. Tecnol. Aliment.
Dias,Mônica de Lucena Lira Aguiar; Salgado,Silvana Magalhães; Guerra,Nonete Barbosa; Livera,Alda Verônica Souza; Andrade,Samara Alvachian Cardoso; Ximenes,Graciliane Nobre da Cruz.
The goal of this study was to develop a symbiotic lacteous drink, evaluate its physicochemical and sensory characteristics, and verify the viability of Lactobacillus acidophilus in the drink. The milk serum-based drink consisted of 50% milk serum containing 10% saccharose, 25% powdered milk, 15% yacon pulp, and cultures of Lactobacillus acidophilus-La 5E and Bifidobacterium bifidum BB12. It was stored for up to 21 days under refrigeration. The milk serum-based drink was analyzed for protein, ether extract, total dietary fiber, total frutans, carbohydrate content, color, pH, acidity, and contamination by coliforms, and Salmonella sp. Coliforms and Salmonella sp were not detected, and L. acidophilus and B. bifidum provided satisfactory probiotic counts up to...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Probiotics; Yacon; Milk drink.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612013000400030
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Physicochemical characterization of saccharides powder obtained from yacon roots (Smallanthus sonchifolius) by membrane technology BABT
Alles,Maria Julia Ledur; Tessaro,Isabel Cristina; Noreña,Caciano Pelayo Zapata.
Fructooligosaccharides (FOS) are food ingredients applied due to combination of prebiotic benefits and interesting technological properties, being used as a sugar substitute. The knowledge of their physicochemical characteristics is important for predicting the stability of the food products where they are added. For this reason, a saccharides powder extracted from yacon (Smallanthus sonchifolius) roots by membrane technology and freeze-dried was investigated. Color, water activity (aw), microstructure by Scanning Electron Microscopy coupled to Energy- dispersive X-ray Spectroscopy (SEM-EDS) and crystallinity by X-ray diffraction were evaluated. The obtained product, containing 19.75% FOS, 36.66% glucose and 43.59% fructose (w/w) was a whitish granulated...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Yacon; Fructooligosaccharides; Microstructure; Cristallinity.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132013000600019
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Produto concentrado de yacon: fonte de oligossacarídeos prebióticos para uso como ingrediente alimentar. Infoteca-e
DIONISIO, A. P.; ABREU, F. A. P. de; SILVA, M. de F. G. da; SOUZA, A. C. R. de.
A preocupação crescente da população com a melhoria da qualidade de vida e saúde tem estimulado o aumento na demanda de produtos alimentares que apresentem componentes que influenciam atividades fisiológicas ou metabólicas, ou que sejam enriquecidos com substâncias isoladas de alimentos que possuam uma destas propriedades. Diversos são os alimentos que apresentam benefícios à saúde devido a compostos bioativos ali presentes naturalmente. Dentre estes, destaca-se o yacon (Smallanthus sonchifolius). A partir do yacon, a Embrapa desenvolveu um produto concentrado rico em oligossacarídeos prebióticos, que é obtido a partir do por meio de um processo que contempla tratamento enzimático, seguido de microfiltração e de concentração a vácuo. O produto obtido...
Tipo: Comunicado Técnico (INFOTECA-E) Palavras-chave: Yacon; Prebiotico; Frutooligossacarídeos; Smallanthus sonchifolius.
Ano: 2021 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1134293
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TERMINOLOGY CONCEPTS OF PROBIOTIC AND PREBIOTIC AND THEIR ROLE IN HUMAN AND ANIMAL HEALTH Rev Salud Anim.
Ferreira,Célia Lucia; Salminen,S; Lukasz,Grzeskowiak; Brizuela,Maria Antonieta; Sanchez,Lilian; Carneiro,Heloísa; Bonnet,M.
The mode of action of specific probiotic bacteria and specific prebiotic ingredients and their effects on the intestinal microbiota modulation in humans and animals has been demonstrated in many studies. Intestine is characterized for harboring a complex and dynamic microbiota which, among others, has a function to protect the host from inflammatory disorders. A mature and balanced endogenous microbiota has also an important role in the maintenance of a desirable activity of the immune system. Deviations in gut microbiota composition, due to improper diet, radiotherapy, antibiotic treatment, stress and others, may lead to a variety of gastrointestinal disorders. To overcome an unbalanced microbiota, the consumption of specific probiotics and prebiotics has...
Tipo: Journal article Palavras-chave: Probiotic; Bifidobacterium; Prebiotic; Yacon; Animal health; Human health.
Ano: 2011 URL: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0253-570X2011000300001
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Tratamentos de solo no controle de nematóides visando produtividade e qualidade de raiz em plantas de Yacon (Polymnia sonchifolia Poep. Endl.) Repositório Alice
OLIVEIRA, M. A. de; JACOMINI, D..
O yacon é tradicionalmente consumido como fruta fresca ou desidratado em diferentes graus. O interesse está focado tanto nas fibras solúveis como nas insolúveis (inulina). Nematoides do gênero Meloidogyne causam diminuição na produção e também fissuras e cicatrizes nas raízes, tornado-as sem valor comercial. Diante da importância que a cultura tem ganhado nos últimos anos, o objetivo do trabalho foi verifi car a efi ciência da aplicação de manipueira e do nematicida Carbofuran (Furadan 50G) em tratamento de solo, no controle de Meloidogyne sp., visando maior produtividade e qualidade final das raízes para a comercialização. O experimento foi conduzido nos canteiros experimentais do CERAT/UNESP/ Botucatu. Foram levantados doze canteiros de seis metros de...
Tipo: Artigo em periódico indexado (ALICE) Palavras-chave: Yacon; Nematoide; Raiz alimenticia; Tratamento do solo; Smallanthus sonchifolius; Root vegetables; Soil treatment.
Ano: 2009 URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/handle/doc/872508
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Use of Different Kinds of Solutes Alternative to Sucrose in Osmotic Dehydration of Yacon BABT
Brochier,Bethania; Marczak,Ligia Damasceno Ferreira; Noreña,Caciano Pelayo Zapata.
The present work aimed to evaluate glycerol, maltodextrin, polydextrose and sorbitol for the osmotic dehydration of yacon for diabetics, keeping its properties as prebiotic. Osmotic dehydration was carried out using a yacon to 33% concentrated syrup weight ratio of 1:12, with magnetic stirring at 23ºC and atmospheric pressure. The best results were achieved for glycerol and sorbitol with 80 ± 4% and 81± 1% of water removal and increase of 3.73 ± 0.11 and 4.30 ± 0.16 times in total soluble solids respectively. Maltodextrin did not promote dehydration.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Osmotic dehydration; Osmotic agent; Yacon; FOS; Inulin; Prebiotic.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132015000100034
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