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Provedor de dados:  Agronomy
País:  Brazil
Título:  Common bean performance in intercropping corn - common bean in no tillage system - DOI: 10.4025/actasciagron.v26i3.1827
Comportamento do feijoeiro em cultivo consorciado com milho em sistema de plantio direto - DOI: 10.4025/actasciagron.v26i3.
Autores:  Maciel, Alessandra Demarchi
Arf, Orivaldo
Silva, Matheus Gustavo da
Sá, Marco Eustáquio de
Rodrigues, Ricardo Antonio Ferreira
Buzetti, Salatiér
Bianchini Sobrinho, Evaristo
Data:  2008-04-11
Ano:  2008
Palavras-chave:  5.00.00.00-4 Ciências Agrárias Phaseolus vulgaris L
Zea mays L.
Populações de plantas
Cultivares 5.00.00.00-4 Ciências Agrárias
Resumo:  Intercropping is a common practice in the majority of the small farms in Brazil. Most of corn and common bean are cropped in intercropping system. This study was developed during two years in order to evaluate the productive efficiency of intercropping corn - common bean, using different populations of plants in relation to monocropping system. A randomized complete block design with four replications was used. Intercropping influenced all agronomic characteristics of common bean, mainly the number of pods plant-1. The characteristics less affected were the number of grains pod-1 and the weight of 100 grains. The population of 125,000 common bean plants ha-1 produced more in the smaller population of corn (30,000 plants ha-1). However, the population of 250,000 common bean plants ha-1 fitted better to intercropping and it developed well in the two populations of corn plants (30,000 and 50,000 plants ha-1)

O consórcio de culturas é prática comum na maioria das pequenas propriedades no Brasil e parte do milho e do feijão produzidos são provenientes de cultivos em consórcio. O trabalho foi desenvolvido durante dois anos agrícolas, objetivando avaliar a eficiência do feijão em consórcio com milho, utilizando diferentes populações de plantas em relação ao monocultivo. O delineamento experimental utilizado foi em blocos ao acaso com quatro repetições. O consórcio interferiu em todas as características agronômicas do feijoeiro, das quais a mais afetada foi o número de vagens planta-1 e as menos afetadas o número de grãos vagem-1 e a massa de 100 grãos. A população de 125.000 plantas ha-1 de feijão produziu mais na menor população de milho (30.000 plantas ha-1), já a população de 250.000 plantas ha-1 de feijão resistiu mais ao consórcio e se desenvolveu bem nas duas populações de milho (30.000 e 50.000 plantas ha-1)
Tipo:  Info:eu-repo/semantics/article
Idioma:  Português
Identificador:  http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/article/view/1827

10.4025/actasciagron.v26i3.1827
Editor:  Universidade Estadual de Maringá
Relação:  http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/article/view/1827/1272
Formato:  application/pdf
Fonte:  Acta Scientiarum. Agronomy; v. 26, n. 3 (2004); 273-278

Acta Scientiarum. Agronomy; v. 26, n. 3 (2004); 273-278

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