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Provedor de dados:  Engenharia na Agricultura
País:  Brazil
Título:  POTENCIAL DE CONTAMINAÇÃO DO SOLO APÓS PROCESSO DE COMPOSTAGEM EM PÁTIO NÃO IMPERMEABILIZADO
Autores:  Lima, Lucas Cardoso
Fia, Ronaldo Fia
Ribeiro, André GeraldoCornelio
Porto, Felipe Lopes Miranda Meimberg
Hashizume, Bruna Mayumi
Data:  2017-11-01
Ano:  2017
Palavras-chave:  Recursos Hidrícos e Ambientais Resíduo Sólidos
Nitrato
Lixiviação
Resumo:  The aim of this study was analyse leaching of soil profile, in 0,2 and 0,5 meters of deep, through chemical elements( nitrate, sodium, potassium and phosphor) contained in the leachate percolated from composting piles of university restaurant food waste. The research was conducted at Federal University of Lavras. The composting piles were built based on the carbon to nitrogen (C:N) ratio of each material to be composted. The composted wastes were food scraps from University restaurant at Federal University of Lavras, sludge from Sewage Treatment Plant, Maravalha/ sawdust and grass (Panicum maximum Jacq cv Colonião). Were evaluated four treatments, as described: T1 (grass, food waste from university restaurant and water); T2( grass, food waste from university restaurant, sludge and water); T3 (Maravalha/ sawdust, food waste from university restaurant and water) and T4 (Maravalha/ sawdust, waste from university restaurant, sludge and water). After 120 days, it occurred increase of sodium concentration in T1, T2, T3 and T4 due to presence of food waste of University restaurant in all treatments. The concentrations of potassium obtained higher values in T1 and T2, in 0.20 m, due to the presence of grass. There was no increase in Nitrate in 0.2 m, after 120 days. However in T2 and T4 were observed high values of this element in 0.5 m, because of the presence of sludge in treatment’s composition. Thus with nitrate leaching in low layers, it is necessary waterproofing the soil, in order to avoid contamination in water table.

Esse estudo teve como objetivo analisar a lixiviação no perfil do solo a 0,20 e 0,50 m de profundidade de elementos químicos (nitrato, sódio, potássio e fósforo) contidos no percolado das leiras de compostagem de resíduos proveniente de restaurante universitário. O estudo foi conduzido nas dependências da Universidade Federal de Lavras (UFLA). A montagem das pilhas de compostagem, foram com base na relação C/N dos materiais (resíduos resultantes das refeições do restaurante universitário da UFLA, lodo de estação de tratamento de esgoto, serragem/maravalha e capim-colonião (Panicum maximum Jacq cv Colonião). Foram realizados quatro tratamentos: T1 (capim + Resíduo do RU + água); T2 (capim + Resíduo do RU + Lodo + água); T3 (Serragem/maravalha + Resíduo do RU + água) e T4 (Serragem/maravalha + Resíduo do RU + Lodo + água). Após 120 dias, ocorreu aumento das concentrações de sódio no solo sob os tratamentos T1, T2, T3 e T4 devido à presença do resíduo do RU em todas as pilhas. As concentrações de potássio obtiveram maiores valores em T1 e T2 a 0,20 m, devido a presença do capim. Não se observou aumento de nitrato a 0,20 m, após 120 dias. No entanto em T2 e T4, foram observados elevados valores a 0,50 m, devido a presença do lodo na composição dos tratamentos. Devido à lixiviação de nitrato para camadas mais profundas, faz-se necessária a impermeabilização do solo, afim de evitar a contaminação do lençol freático.
Tipo:  Info:eu-repo/semantics/article
Idioma:  Português
Identificador:  http://www.seer.ufv.br/seer/index.php/reveng/article/view/759

10.13083/reveng.v25i4.759
Editor:  Universidade Federal de Viçosa - UFV
Relação:  http://www.seer.ufv.br/seer/index.php/reveng/article/view/759/495
Formato:  application/pdf
Fonte:  ENGENHARIA NA AGRICULTURA / Engineering in Agriculture; v. 25, n. 4 (2017): JULHO/AGOSTO; 298-306

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