Sabiia Seb
PortuguêsEspañolEnglish
Embrapa
        Busca avançada

Botão Atualizar


Botão Atualizar

Registro completo
Provedor de dados:  OceanDocs
País:  Belgium
Título:  Decoloración de alginato de sodio extraído de las algas pardas marinas del género sargassum con el uso de peróxido de hidrógeno
Bleaching of sodium alginate from the brown seaweeds sargassum with hydrogen peroxide.
Autores:  Regalado, E.L.
Laguna, A.
Torres, M.
Sabatier, J.D.
Hernández, M.
Ferrer, A.E.
Nogueiras, C.
Data:  2011-02-22
Ano:  2007
Palavras-chave:  Bleaching
Bleaching
Http://aims.fao.org/aos/agrovoc/c_953
Resumo:  Hydrogen peroxide bleaching of sodium alginate from seaweeds oh the Sargassum genus was studied. The influence of H2O2 concentration (percentage of H2O2 on a dry weight alginate basis, w/w) and NaOH/H2O2 ratio (% NaOH/% H2O2, both referred to a dry weight alginate basis, w/w) on the molecular weight, color removal and content of Fe3+ ions of bleached alginate samples was investigated by UV and IR spectroscopies, colorimetric determination of Fe3+ ions and vapor pressure osmometry. Higher yield, purity and molecular weight of alginate were obtained using 3% (or less) of hydrogen peroxide and a NaOH/H2O2 ratio of 1.2 for bleaching.
Tipo:  Journal Contribution
Idioma:  Espanhol
Identificador:  Quim. Nova, 30(1). p. 5-8

http://hdl.handle.net/1834/3855
Relação:  http://www.scielo.br/pdf/qn/v30n1/01.pdf
Fechar
 

Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área restrita

Embrapa
Parque Estação Biológica - PqEB s/n°
Brasília, DF - Brasil - CEP 70770-901
Fone: (61) 3448-4433 - Fax: (61) 3448-4890 / 3448-4891 SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional