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Provedor de dados:  Animal Sciences
País:  Brazil
Título:  Performance and digestibility of Nile tilapia fed with pineapple residue bran - 10.4025/actascianimsci.v34i1.12083
Autores:  Lima, Misleni Ricarte; Universidade Federal Rural de Pernambuco
Ludke, Maria do Carmo Mohaupt Marques; Universidade Federal Rural de Pernambuco
Holanda, Mônica Calixto Ribeiro; Unidade Acadêmica de Garanhuns
Pinto, Bárbara Wanderley Costa; Universidade Federal Rural de Pernambuco
Ludke, Jorge Vitor; EMBRAPA - Suínos e Aves
Santos, Elton Lima; Universidade Federal de Alagoas
Data:  2011-11-01
Ano:  2011
Palavras-chave:  Zootecnia - Nutrição de Não Ruminantes alternative ingredient
Oreochromis niloticus
Waste of fruit
Resumo:  Two experiments were conducted, the first being the digestibility of feed and the second performance in an attempt to evaluate the residue of pineapple bran in diets for Nile tilapia. Eighty animals weighing 63.9 ± 0.79 g in a completely randomized design were used to test the digestibility in order to evaluate the apparent digestibility of dry matter, crude protein, gross energy, digestible energy and digestible protein. In the performance of 240 juveniles were distributed in three ranges of weights: 34.9 ± 0.06, 44.4 ± 0.27 and 55.5 ± 0.10 g, in order to evaluate performance, yield Housing and somatic indices of Nile tilapia. The design was a randomized block with three blocks, with four treatments and five repetitions, rations in both experiments contained four levels of inclusion of pineapple bran residue (0, 5, 10 and 15%). The digestibility of the diets were: dry matter (76.17, 75.42, 75.31 and 75.77%), crude protein (87.90, 90.24, 89.51 and 89.03%) gross energy (79.12, 79.33, 79.07 and 77.48%), digestible energy (3649, 3559, 3560 and 3190 kcal kg-1) and digestible protein (29.28, 30.35, 29.82 and 29.79%), respectively. It was observed the significant effect on the carcass without head, so we recommend the inclusion of up to 10.39% for the inclusion of pineapple bran residue in diets of Nile tilapia
Tipo:  Análise laboratorial
Idioma:  Português
Identificador:  http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/12083

10.4025/actascianimsci.v34i1.12083
Editor:  Editora da Universidade Estadual de Maringá
Formato:  application/pdf

application/pdf
Fonte:  Acta Scientiarum. Animal Sciences; v. 34, n. 1 (2012); 41-47

Acta Scientiarum. Animal Sciences; v. 34, n. 1 (2012); 41-47
Direitos:  DECLARATION OF ORIGINALITY AND CESSATION OF COPYRIGHTI Declare that current article is original and has not been submitted for publication, in part or in whole, to any other national or international journal. I also declare that once published in the Acta Scientiarum. Animal Sciences, a publication of the Universidade Estadual de Maringá, it will not be submitted by me or by any co-author to any scientific communication mean. In my name and in the name of co-authors, I shall cede the copyright of the above mentioned article to the Universidade Estadual de Maringá and I declare that I know that the non-observance of this norm may make me liable for the penalties contemplated in the Law for the Protection of Authors’ Rights (Act 9609 of the 19th February 1998).

DECLARAÇÃO DE ORIGINALIDADE E CESSÃO DE DIREITOS AUTORAIS Declaro que o presente artigo é original, não tendo sido submetido à publicação em qualquer outro periódico nacional ou internacional, quer seja em parte ou em sua totalidade. Declaro, ainda, que uma vez publicado na revista Acta Scientiarum. Animal Sciences, editada pela Universidade Estadual de Maringá, o mesmo jamais será submetido por mim ou por qualquer um dos demais co-autores a qualquer outro meio de divulgação científica. Através deste instrumento, em meu nome e em nome dos demais co-autores, porventura existentes, cedo os direitos autorais do referido artigo à Universidade Estadual de Maringá e declaro estar ciente de que a não observância deste compromisso submeterá o infrator a sanções e penas previstas na Lei de Proteção de Direitos Autorias (Nº9609, de 19/02/98).
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