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Provedor de dados:  Animal Sciences
País:  Brazil
Título:  Thermal conditioning during the first week on performance, heart morphology and carcass yield of broilers submitted to heat stress - doi: 10.4025/actascianimsci.v35i3.18707
Thermal conditioning during the first week on performance, heart morphology and carcass yield of broilers submitted to heat stress - doi: 10.4025/actascianimsci.v35i3.18707
Autores:  Fernandes, Jovanir Inês Müller; Universidade Federal do Paraná
Scapini, Lidiane Boareto; Universidade Federal do Paraná
Gottardo, Elisangela Thaísa; Universidade Federal do Paraná
Burin Junior, Alvaro Mário; Universidade Federal do Paraná
Marques, Felipe Eduardo dos Santos; Universidade Federal do Paraná
Gruchouskei, Leonardo; Universidade Federal do Paraná
Data:  2013-02-08
Ano:  2013
Palavras-chave:  5.04.05.00-4 chick
Thermal conditioning
Thermoregulatory system
Meat quality
Resumo:  This study aimed to assess the influence of thermal conditioning during the first week, and to verify the effect of this, upon the heat challenge by the end of the productive period on performance, heart morphology and carcass yield. A total of 980 Ross male broiler chicks randomly assigned according to a completely randomized design with 4 treatment and 8 replications totaling 32 experimental units. The treatments consisted of different temperature ranges in the first week of life: thermal comfort temperature, temperature below the comfort zone, temperature above the comfort zone and thermal oscillation. At 35 days of age four replicates of each treatment were submitted or not to heat stress in last week's rearing (27 and 32°C). Animals submitted to thermal conditioning in the first week of life showed no adaptation to heat capable of increasing production and carcass characteristics when submitted to chronic heat stress during the final rearing period. Metabolic disorders such as ascites syndrome and sudden death syndrome can occur in both broilers reared above the temperature of thermal comfort in the first week, as those submitted to heat stress from 35 days of age, considering the heart morphometric analysis performed on these birds.  
Tipo:  Info:eu-repo/semantics/article
Idioma:  Português
Identificador:  http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/18707

10.4025/actascianimsci.v35i3.18707
Editor:  Editora da Universidade Estadual de Maringá
Relação:  http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/18707/pdf
http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/18707/pdf_1
http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/downloadSuppFile/18707/5023
Formato:  application/pdf

application/pdf
Fonte:  Acta Scientiarum. Animal Sciences; v. 35, n. 3 (2013); 311-319

Acta Scientiarum. Animal Sciences; v. 35, n. 3 (2013); 311-319

1807-8672

1806-2636
Direitos:  DECLARATION OF ORIGINALITY AND CESSATION OF COPYRIGHTI Declare that current article is original and has not been submitted for publication, in part or in whole, to any other national or international journal. I also declare that once published in the Acta Scientiarum. Animal Sciences, a publication of the Universidade Estadual de Maringá, it will not be submitted by me or by any co-author to any scientific communication mean. In my name and in the name of co-authors, I shall cede the copyright of the above mentioned article to the Universidade Estadual de Maringá and I declare that I know that the non-observance of this norm may make me liable for the penalties contemplated in the Law for the Protection of Authors’ Rights (Act 9609 of the 19th February 1998).

DECLARAÇÃO DE ORIGINALIDADE E CESSÃO DE DIREITOS AUTORAIS Declaro que o presente artigo é original, não tendo sido submetido à publicação em qualquer outro periódico nacional ou internacional, quer seja em parte ou em sua totalidade. Declaro, ainda, que uma vez publicado na revista Acta Scientiarum. Animal Sciences, editada pela Universidade Estadual de Maringá, o mesmo jamais será submetido por mim ou por qualquer um dos demais co-autores a qualquer outro meio de divulgação científica. Através deste instrumento, em meu nome e em nome dos demais co-autores, porventura existentes, cedo os direitos autorais do referido artigo à Universidade Estadual de Maringá e declaro estar ciente de que a não observância deste compromisso submeterá o infrator a sanções e penas previstas na Lei de Proteção de Direitos Autorias (Nº9609, de 19/02/98).
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