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Provedor de dados:  Animal Sciences
País:  Brazil
Título:  Protein fraction and digestibility of marandu, xaraes and campo grande grasses in monocropping and intercropping systems under different sowing methods - doi: 10.4025/actascianimsci.v35i1.15134
Autores:  Moreira, Juliane Ferreira Morais; Universidade de Rio Verde
Costa, Kátia Aparecida de Pinho; Instituto Federal Goiano
Severiano, Eduardo da Costa; Instituto Federal Goiano
Epifânio, Patrícia Soares; Instituto Federal Goiano, Campus Rio Verde
Crunivel, Welma Santos; Universidade de Rio Verde
Guimarães, Kátia Cylene; Instituto Federal Goiano
Data:  2013-01-29
Ano:  2013
Palavras-chave:  5.04.04.00-8 Brachiaria brizantha
Persistence
Stylosanthes spp.
Nutritional value
Resumo:  A study was carried out to evaluate the protein fraction and in vitro dry matter digestibility of marandu, xaraes grasses and campo grande in monocropping and intercropping systems under different planting methods, for a period of two years. The experimental design was a complete randomized block with four replications. The treatments consisted of the following crop systems: campo grande in monocropping; xaraés grass in monocropping; marandu grass in monocropping; xaraés intercropped with campo grande in rows; xaraés intercropped with campo grande, broadcast; marandu grass intercropped with campo grande in rows; and marandu intercropped with campo grand, broadcast. The evaluations were conducted for two years, consisting of seasonal evaluations (autumn, winter, spring and summer) in the same plots, with repeated measurements over time. The results showed that xaraes and marandu grasses were similar between crop systems, indicating that both can be intercropped with campo grande. The intercropping of campo grande with Brachiaria brizantha cultivars improved the protein fraction and digestibility. The row method of planting provided better protein fractions and in vitro dry matter digestibility.
Tipo:  Pesquisa de Campo
Idioma:  Inglês
Identificador:  http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/15134

10.4025/actascianimsci.v35i1.15134
Editor:  Editora da Universidade Estadual de Maringá
Formato:  application/pdf

application/pdf
Fonte:  Acta Scientiarum. Animal Sciences; v. 35, n. 1 (2013); 63-71

Acta Scientiarum. Animal Sciences; v. 35, n. 1 (2013); 63-71
Direitos:  DECLARATION OF ORIGINALITY AND CESSATION OF COPYRIGHTI Declare that current article is original and has not been submitted for publication, in part or in whole, to any other national or international journal. I also declare that once published in the Acta Scientiarum. Animal Sciences, a publication of the Universidade Estadual de Maringá, it will not be submitted by me or by any co-author to any scientific communication mean. In my name and in the name of co-authors, I shall cede the copyright of the above mentioned article to the Universidade Estadual de Maringá and I declare that I know that the non-observance of this norm may make me liable for the penalties contemplated in the Law for the Protection of Authors’ Rights (Act 9609 of the 19th February 1998).

DECLARAÇÃO DE ORIGINALIDADE E CESSÃO DE DIREITOS AUTORAIS Declaro que o presente artigo é original, não tendo sido submetido à publicação em qualquer outro periódico nacional ou internacional, quer seja em parte ou em sua totalidade. Declaro, ainda, que uma vez publicado na revista Acta Scientiarum. Animal Sciences, editada pela Universidade Estadual de Maringá, o mesmo jamais será submetido por mim ou por qualquer um dos demais co-autores a qualquer outro meio de divulgação científica. Através deste instrumento, em meu nome e em nome dos demais co-autores, porventura existentes, cedo os direitos autorais do referido artigo à Universidade Estadual de Maringá e declaro estar ciente de que a não observância deste compromisso submeterá o infrator a sanções e penas previstas na Lei de Proteção de Direitos Autorias (Nº9609, de 19/02/98).
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