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Provedor de dados:  Animal Sciences
País:  Brazil
Título:  Carcass morphometry of crossbred steers subjected to different nutritional strategies in the growing and finishing phases - doi: 10.4025/actascianimsci.v35i2.17904
Carcass morphometry of crossbred steers subjected to different nutritional strategies in the growing and finishing phases - doi: 10.4025/actascianimsci.v35i2.17904
Autores:  Rezende, Pedro Leonardo de Paula; Universidade Federal de Goiás
Restle, João; Universidade Federal do Tocantins
Padua, João Teodoro; Universidade Federal de Goiás
Fernandes, Juliano José de Resende; Universidade Federal de Goiás
Lino, Fabíola Alves; Universidade Federal de Goiás
Guimarães, Tiago Pereira; Universidade Federal de Goiás
Data:  2012-12-03
Ano:  2012
Palavras-chave:  5.04.00.00-2 arm perimeter
Conformation
Carcass length
Cushions thickness
Energy
Supplementation
Resumo:  The present study aimed to evaluate the effects of different nutritional strategies in growing and finishing phases on the carcass morphometry of 24 crossbred steers, ½ Holstein/Zebu, slaughtered at 15 months of age and 395.0kg live weight. In the growing phase, animals were maintained grazing on Brachiaria brizantha, receiving two levels of energy supplementation in quantities equivalent to 0.5 or 1.0% live weight. Then, animals were finished in feedlot receiving diets composed of 50 or 80% concentrate. The percentage of primary cuts was not influenced by feed levels in the growing and finish phases. The high supplementation level in the growing phase resulted in a higher (p < 0.05) carcass length (134.48 vs. 131.43 cm). The food levels did not influence the conformation of the carcasses, however the highest level in the growing and finishing phases resulted in a higher (p < 0.05) cushion thickness (23.46 vs 21.26 cm). It was found a significant interaction between feeding levels in the different phases for the leg length and arm perimeter with increase of 14.78 and 4.80%, respectively for animals given high energy levels in both phases. The high feeding level in the growing phase was more attractive owing the positive effects on some important measures of carcass, especially in the length.  
Tipo:  Info:eu-repo/semantics/article
Idioma:  Português
Identificador:  http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/17904

10.4025/actascianimsci.v35i2.17904
Editor:  Editora da Universidade Estadual de Maringá
Relação:  http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/17904/pdf
http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/17904/pdf_1
Formato:  application/pdf

application/pdf
Fonte:  Acta Scientiarum. Animal Sciences; v. 35, n. 2 (2013); 187-192

Acta Scientiarum. Animal Sciences; v. 35, n. 2 (2013); 187-192

1807-8672

1806-2636
Direitos:  DECLARATION OF ORIGINALITY AND CESSATION OF COPYRIGHTI Declare that current article is original and has not been submitted for publication, in part or in whole, to any other national or international journal. I also declare that once published in the Acta Scientiarum. Animal Sciences, a publication of the Universidade Estadual de Maringá, it will not be submitted by me or by any co-author to any scientific communication mean. In my name and in the name of co-authors, I shall cede the copyright of the above mentioned article to the Universidade Estadual de Maringá and I declare that I know that the non-observance of this norm may make me liable for the penalties contemplated in the Law for the Protection of Authors’ Rights (Act 9609 of the 19th February 1998).

DECLARAÇÃO DE ORIGINALIDADE E CESSÃO DE DIREITOS AUTORAIS Declaro que o presente artigo é original, não tendo sido submetido à publicação em qualquer outro periódico nacional ou internacional, quer seja em parte ou em sua totalidade. Declaro, ainda, que uma vez publicado na revista Acta Scientiarum. Animal Sciences, editada pela Universidade Estadual de Maringá, o mesmo jamais será submetido por mim ou por qualquer um dos demais co-autores a qualquer outro meio de divulgação científica. Através deste instrumento, em meu nome e em nome dos demais co-autores, porventura existentes, cedo os direitos autorais do referido artigo à Universidade Estadual de Maringá e declaro estar ciente de que a não observância deste compromisso submeterá o infrator a sanções e penas previstas na Lei de Proteção de Direitos Autorias (Nº9609, de 19/02/98).
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