Resumo: |
The objective of this work was to analyze and to describe the influence of aqueous extracts of S. terebinthifolius Raddi over achenes and the growth of seedlings of lettuce cv. ‘Branca de Boston’. The extract was acquired from plants collected in the campus of UFPel. The essays were accomplished at laboratory, and the concentrations were zero, 50 and 100% of aqueous extracts of leaves (vegetal fresh material, w/v). Achenes of lettuce cv. ‘Branca de Boston’ were put to soak for 60 minutes in different extracts concentrations and than the tests: germination, first counting of germination, germination speed rate, length of the seedlings, fresh and dry mass and electrical conductivity. It could be concluded that the extract exerts negative effect of phytotoxicity over the achenes and over the growth of lettuce seedlings, in both concentrations used, being more expressive according to the increase of the extract concentration.
O objetivo deste trabalho foi analisar e descrever a influência de extratos aquosos de Schinus terebinthifolius Raddi sobre aquênios e crescimento de plântulas de alface cv. Branca de Boston. O extrato foi obtido a partir de espécimes coletadas no campus da UFPel. Os ensaios foram realizados em laboratório e as concentrações utilizadas foram zero, 50 e 100% de extratos aquosos de folhas (material vegetal fresco, p/v). Aquênios de alface cv. Branca de Boston foram colocadas para embeber por 60 minutos nas diferentes concentrações do extrato e após, realizados os seguintes testes: germinação, primeira contagem de germinação, índice de velocidade de germinação, comprimento das plântulas, massa fresca e seca e condutividade elétrica. Concluiu-se que o extrato exerce efeitos fitotóxicos negativos sobre os aquênios e no crescimento das plântulas de alface, nas duas concentrações do extrato utilizadas, sendo mais expressivo com aumento da concentração do extrato.
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