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Provedor de dados:  Biological Sciences
País:  Brazil
Título:  Effects of the cafeteria diet on the salivary glands of trained and sedentary Wistar rats - doi: 10.4025/actascibiolsci.v34i1.7473
Autores:  Marosti, Aline Rosa; Universidade Estadual de Maringá - UEM
Almeida, Felipe Natali de; Universidade Estadual de Maringá - UEM
Franzói de Moraes, Solange Marta; Universidade Estadual de Maringá - UEM
Molinari, Sonia Lucy; Universidade Estadual de Maringá - UEM
Natali, Maria Raquel Marçal; Universidade Estadual de Maringá - UEM
Data:  2011-11-03
Ano:  2011
Palavras-chave:  2.00.00.00-6 salivary gland
Cafeteria diet
Aerobic physical training
Obesity 2.06.00.00-3
Resumo:  The objective of this work was to study the effect of the aerobic physical training and the cafeteria diet introduced after weaning of Wistar rats and on the morphology of the main salivary glands (parotid, submandibular, sublingual). Male rats after weaning were subjected to the cafeteria diet or the standard rodent chow, and either performed aerobic physical training in a treadmill for 100 days, or did not performed any physical activity. Analyses were done considering the response in body weight, adipose tissues and salivary glands, and the data were submitted to statistical treatment (p < 0.05). The morphological and morphometric analyses of the salivary glands were performed through histological sections stained with hematoxylin and eosin. Despite the normophagic behavior, the rodents fed with the cafeteria diet became obese, with repercussions on parotid gland weight. However, this obesity and/or physical training did not influence the histological organization of the salivary glands. The morphometric analysis of the submandibular glands pointed out a reduction in the levels of serous acinar cells as an effect of the diet and physical training. In conclusion, the parotid and the submandibular glands alter themselves due to the nature and consistency of food present in the cafeteria diet as well as due to the aerobic physical training.
Idioma:  Português
Identificador:  http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciBiolSci/article/view/7473

10.4025/actascibiolsci.v34i1.7473
Editor:  Universidade Estadual De Maringá
Formato:  application/pdf

application/pdf
Fonte:  Acta Scientiarum. Biological Sciences; v. 34, n. 1 (2012); 113-118

Acta Scientiarum. Biological Sciences; v. 34, n. 1 (2012); 113-118
Direitos:  DECLARATION OF ORIGINALITY AND CESSATION OF COPYRIGHTI Declare that current article is original and has not been submitted for publication, in part or in whole, to any other national or international journal. I also declare that once published in the Acta Scientiarum. Biological Sciences, a publication of the Universidade Estadual de Maringá, it will not be submitted by me or by any co-author to any other scientific communication mean. In my name and in the name of co-authors, I shall cede the copyright of the above mentioned article to the Universidade Estadual de Maringá and I declare that I know that the non-observance of this norm may make me liable for the penalties contemplated in the Law for the Protection of Authors’ Rights (Act 9609 of the 19th February 1998).

DECLARAÇÃO DE ORIGINALIDADE E CESSÃO DE DIREITOS AUTORAIS Declaro que o presente artigo é original, não tendo sido submetido à publicação em qualquer outro periódico nacional ou internacional, quer seja em parte ou em sua totalidade. Declaro, ainda, que uma vez publicado na revista Acta Scientiarum. Biological Sciences, editada pela Universidade Estadual de Maringá, o mesmo jamais será submetido por mim ou por qualquer um dos demais co-autores a qualquer outro meio de divulgação científica. Através deste instrumento, em meu nome e em nome dos demais co-autores, porventura existentes, cedo os direitos autorais do referido artigo à Universidade Estadual de Maringá e declaro estar ciente de que a não observância deste compromisso submeterá o infrator a sanções e penas previstas na Lei de Proteção de Direitos Autorias (Nº9609, de 19/02/98).
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