Sabiia Seb
PortuguêsEspañolEnglish
Embrapa
        Busca avançada

Botão Atualizar


Botão Atualizar

Registro completo
Provedor de dados:  REA
País:  Brazil
Título:  THERMODYNAMIC PROPERTIES OF BARU FRUITS (Dipteryx alata Vogel)
Autores:  Resende,Osvaldo
Oliveira,Daniel E. C. DE
Costa,Lílian M.
Ferreira Júnior,Weder N.
Data:  2017-08-01
Ano:  2017
Palavras-chave:  Latent heat
Enthalpy
Entropy
Gibbs free energy
Resumo:  ABSTRACT: The objective of this study was to determine and evaluate the thermodynamic properties for different equilibrium moisture contents in baru fruits (Dipteryx alata Vogel), using the direct static method to obtain the experimental data. The Modified Halsey model was used to determine the thermodynamic properties of baru fruits. Results concluded that thermodynamic properties are influenced by moisture content. The water vaporization latent heat increases with the decrease in equilibrium moisture content. The baru fruit desorption process is controlled by enthalpy. Gibbs free energy is positive for the temperatures studied with the increase over desorption, which describes a non-spontaneous process.
Tipo:  Info:eu-repo/semantics/article
Idioma:  Inglês
Identificador:  http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162017000400739
Editor:  Associação Brasileira de Engenharia Agrícola
Relação:  10.1590/1809-4430-eng.agric.v37n4p739-749/2017
Formato:  text/html
Fonte:  Engenharia Agrícola v.37 n.4 2017
Direitos:  info:eu-repo/semantics/openAccess
Fechar
 

Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área restrita

Embrapa
Parque Estação Biológica - PqEB s/n°
Brasília, DF - Brasil - CEP 70770-901
Fone: (61) 3448-4433 - Fax: (61) 3448-4890 / 3448-4891 SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional