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Registros recuperados: 31 | |
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Zeymer,Juliana S.; Corrêa,Paulo C.; Oliveira,Gabriel H. H. de; Baptestini,Fernanda M.; Faria,Igor L.. |
ABSTRACT This study aimed to determine the thermodynamic properties of sorption processes (desorption and adsorption) of rice in the husk, cv. Urucuia. A static-gravimetric method was used to reach equilibrium moisture content at different temperatures (10, 20, 30, 40, and 50 °C ± 1°C) and relative humidity levels (10, 30, 50, 70, and 90 % ± 2%). A decrease in moisture content led to an increment of the integral isosteric heat of sorption, indicating a higher demand for energy to remove moisture from the product. Differential entropy of sorption decreased along with a moisture content increment, with higher values for desorption. This indicates a higher mobility of water molecules during desorption if compared to adsorption. Gibbs free energy decreased... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Equilibrium moisture content; Integral isosteric heat of sorption; Differential entropy; Gibbs free energy; Enthalpy-entropy compensation theory. |
Ano: 2018 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162018000300369 |
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Goneli,André L. D.; Corrêa,Paulo C.; Figueiredo Neto,Acácio; Kirsch,Michele R. H.; Botelho,Fernando M.. |
ABSTRACT Knowledge regarding the static pressure drop in granular layers is of fundamental importance in the development of efficient drying and aeration projects of agricultural products. Thus, the objective of this study was to evaluate the effects of impurity contents on the static pressure drop in different bed depth of castor bean grains, as well as modify the mathematical models per the obtained experimental data and select the model that best represents this phenomenon. First, impurities in castor bean grains of the Guarani variety were eliminated and 6% of the moisture content (dry basis) was retained. The coarse impurity contents were obtained with 2%, 4%, and 6% of mass addition. The pressure drop in different bed depth of clean and impure castor... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Bulk density; Load loss; Porosity; Ricinus communis L.; Moisture content. |
Ano: 2020 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162020000200184 |
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Ribeiro,Deise M.; Corrêa,Paulo C.; Furtado,Bruno F.; Goneli,André L. D.; Resende,Osvaldo. |
O presente trabalho teve como objetivo verificar a influência do teor de água nos valores da força máxima de compressão para uma deformação fixa (2 mm) e do módulo proporcional de deformidade de grãos de soja submetidos à compressão em diferentes posições. Foram utilizados grãos com teores de água variando de 0,58 a 0,093 (b.s.), comprimidos uniaxialmente entre duas placas paralelas, na direção de suas três dimensões principais, sob velocidade de compressão de 0,001 m s-1. A partir dos resultados obtidos, concluiu-se que a força de compressão e o módulo proporcional de deformidade diminuem com o aumento do teor de água. Além disso, os grãos de soja apresentam maior resistência à compressão quando submetidos a esforços na posição de repouso (P1),... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Propriedades reológicas; Módulo proporcional de deformidade; Secagem. |
Ano: 2007 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162007000300019 |
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Corrêa,Paulo C.; Resende,Osvaldo; Garin,Silvia A.; Jaren,Carmen; Oliveira,Gabriel H. H. de. |
The present study aimed to determine the volumetric shrinkage rate of bean (Phaseolus vulgaris L.) seeds during air-drying under different conditions of air, temperature and relative humidity, and to adjust several mathematical models to the empiric values observed, and select the one that best represents the phenomenon. Six mathematical models were adjusted to the experimental values to represent the phenomenon. It was determined the degree of adjustment of each model from the value of the coefficient of determination, the behavior of the distribution of the residuals, and the magnitude of the average relative and estimated errors. The rate of volumetric shrinkage that occurred in bean seeds during drying is between 25 and 37%. It basically depends on the... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Phaseolus vulgaris L.; Moisture content; Volume; Air-drying; Physical property. |
Ano: 2011 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162011000400010 |
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Valente,Domingos S. M.; Queiroz,Daniel M. de; Corrêa,Paulo C.; Silva,Luis C. da; Vale,Sônia M. L. R. do. |
Many research works have being carried out on analyzing grain storage facility costs; however a few of them had taken into account the analysis of factors associated to all pre-processing and storage steps. The objective of this work was to develop a decision support system for determining the grain storage facility costs and utilization fees in grain storage facilities. The data of a CONAB storage facility located in Ponta Grossa - PR, Brazil, was used as input of the system developed to analyze its specific characteristics, such as amount of product received and stored throughout the year, hourly capacity of drying, cleaning, and receiving, and dispatch. By applying the decision support system, it was observed that the reception and expedition costs were... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Costs; Modeling; Software. |
Ano: 2011 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162011000400012 |
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Zeymer,Juliana S.; Corrêa,Paulo C.; Oliveira,Gabriel H. H.; Baptestini,Fernanda M.; Campos,Renata C.. |
ABSTRACT Knowledge on sorption isotherms is important for predicting drying and storage processes of a product. A sorption isotherm can be generated from two processes: desorption and adsorption. The lag between these two curves is called hysteresis. Static method was used to obtain the equilibrium moisture content of paddy rice grains, in different temperature (10, 20, 30, 40 and 50 ± 1°C) and relative humidity (between 11 and 76% ± 2%) conditions. Equilibrium moisture content data were correlated with eight mathematical models and. The Chung Pfost model had the best fit to the experimental data. Desorption and adsorption isotherms, represented by the Chung Pfost model, showed a sigmoidal shape, characteristic of type II curve. Equilibrium moisture... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Adsorption; Desorption; Hygroscopic equilibrium; Relative humidity; Temperature. |
Ano: 2019 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162019000400524 |
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Alves,Wederson M.; Faroni,Lêda R. D'Antonino; Queiroz,Daniel M. de; Corrêa,Paulo C.; Galvão,João C. C.. |
Com este trabalho, objetivou-se avaliar o efeito imediato e latente de quatro teores de umidade de colheita, associados a quatro níveis de temperatura do ar de secagem sobre a qualidade do milho, colhido com 25, 22, 16,5 e 15% b.u. e secado nas temperaturas de 40, 60, 80 e 100 ºC, até a umidade final de 13% b.u. Os grãos foram submetidos às análises de teor de impureza e matéria estranha, massa específica aparente, índice de danos, índice de trincas e susceptibilidade à quebra. De modo geral, pode-se inferir que os grãos colhidos com os teores de umidade de 15 e 16,5% e secos nas temperaturas do ar de secagem de 40 e 60 ºC, foram os tratamentos que menos afetaram a qualidade do milho. |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Zea mays L.; Armazenamento; Danos mecânicos; Perdas. |
Ano: 2001 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662001000300017 |
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Borém,Flávio M.; Ribeiro,Ruben C. de M. S.; Corrêa,Paulo C.; Pereira,Rosemary G. F. A.. |
Este trabalho foi desenvolvido com o objetivo de se determinar, experimentalmente, os valores do calor específico, da condutividade térmica e da difusividade térmica de cinco diferentes variedades de café (Catuaí, Catucaí Vermelho, Catucaí Amarelo, Acaiá e Rubi) em pergaminho e avaliar sua interação com diferentes níveis de umidade. Para determinação do calor específico, utilizou-se o método das misturas. A condutividade térmica foi determinada por meio de um equipamento experimental baseado no método do cilindro teoricamente infinito e na hipótese de condução unidimensional, na direção radial, do calor gerado por um fio condutor. A difusividade térmica foi definida pelo método indireto, utilizando-se os valores obtidos para a massa específica aparente,... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Calor específico; Condutividade térmica; Difusividade térmica. |
Ano: 2002 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662002000300016 |
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Botelho,Fernando M.; Corrêa,Paulo C.; Goneli,André. L. D.; Martins,Márcio A.; Magalhães,Felipe E. A.; Campos,Sílvia C.. |
The aim of this work was to study the infrared drying process of carrot slices and to determine coefficients related to the heat and mass transfer of the process. Fresh carrots were used, dried until constant weight in a dryer with infrared heating source. Different models were utilized to fit the experimental data of constant and falling drying rate periods. It was verified that the coefficients of heat and mass transfer, during the constant drying rate, significantly increased with temperature on rise. The Diffusion Approximation, Two Terms, Midili and Verna models satisfactory represented the falling period of drying rate of carrot slices. The effective diffusion coefficient increased with temperature and this relationship can be represented by the... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Modeling; Dehydration; Water diffusion. |
Ano: 2011 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662011000800012 |
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Baptestini,Fernanda M.; Corrêa,Paulo C.; Vanegas,Jaime D. B.; Leite,Rafael; Botelho,Fernando M.; Campos,Renata C.. |
ABSTRACT The objective of this study was to model the water sorption kinetics of damaged beans. Grains with initial moisture content of 53.85%, dry basis (d.b.), were used. One portion of the grains was used to obtain desorption isotherms, while the other was subjected to drying until the moisture content of 5.26% (d.b.), so that it was subjected to the adsorption. For the induction of damage, a Stein Breakage Tester was used. To obtain the equilibrium moisture content, grains were placed in a climatic chamber at 20, 30, 40 and 50 ± 1 °C combined with relative humidity of 30, 40, 50, 70 and 90 ± 3%. The GAB model fitted well to the equilibrium moisture experimental data of damaged grains and control. With increasing temperature, the monolayer moisture... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Hysteresis; Adsorption; Desorption; Phaseolus vulgaris L.. |
Ano: 2017 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662017000800550 |
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Corrêa,Paulo C.; A. Júnior,Paulo C.; Ribeiro,Deise M.; Silva,Fabrício S. da. |
Para oferecer informações sobre o equilíbrio higroscópico de milheto (Piptatherum miliaceum), alpiste (Phalaris canariensis L.) e painço (Setaria italica), desenvolveu-se este trabalho com o fim de determinar as isotermas de sorção para diferentes níveis de temperatura do ar (20 e 60 ºC) e de atividade de água do produto (0,20 a 0,80). A temperatura e a umidade relativa do ar foram controladas por meio de uma unidade condicionadora de ar, modelo Aminco-Aire 150/300 CFM, com fluxo de ar aproximadamente constante de 10 m³ min-1 m-2. Os resultados foram avaliados ajustando-se os seguintes modelos matemáticos: Chung-Pfost, Oswin, Smith e Henderson-Modificado. Com base nos resultados obtidos, concluiu-se que a equação proposta por Oswin foi, com seus parâmetros... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Atividade de água; Umidade de equilíbrio; Modelos matemáticos. |
Ano: 2006 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662006000100024 |
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Corrêa,Paulo C.; Oliveira,Gabriel H. H. de; Oliveira,Ana P. L. R. de; Vargas-Elías,Guillermo A.; Santos,Fábio L.; Baptestini,Fernanda M.. |
ABSTRACT The present study evaluates the influence of the level of roasting and the grind size on the moisture content and repose angle of coffee during storage. Raw coffee beans (Coffea canephora and Coffea arabica), hulled and dried, were roasted to two different levels: medium light (SCAA#65) and moderately dark (SCAA#45). The beans were then ground into three different grind sizes: fine (0.59 mm), medium (0.84 mm) and coarse (1.19 mm). An additional coffee lot was kept whole. Following grinding, samples were stored at two different temperatures (10 and 30 ºC) and analyzed after five different storage durations (0, 30, 60, 120 and 180 days). The moderately dark roast was found to have a lower moisture content. Finely ground samples had higher angles of... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Coffea arábica; Coffea canephora; Post-harvest. |
Ano: 2016 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662016000600581 |
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Corrêa,Paulo C.; Afonso Júnior,Paulo C.; Andrade,Ednilton T. de. |
Considerando-se a importância na formulação de rações mais elaboradas e de elevada qualidade nutricional para alimentação de animais objetivou-se, através deste trabalho, determinar as curvas de atividade de água para polpa cítrica peletizada, a qual foi submetida à dessorção e adsorção sob quatro condições de temperatura (20, 25, 30 e 35 ºC) e quatro umidades relativas do ar (50, 60, 70 e 80%) com três repetições, até a umidade de equilíbrio. A temperatura e a umidade relativa do ar (atividade de água) foram controladas por meio de uma unidade condicionadora de ar "Aminco-Aire". O modelo de Chen-Clayton com suas constantes determinadas para descrever as curvas de equilíbrio higroscópico da polpa cítrica peletizada, apresentou ajuste satisfatório aos dados... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Polpa cítrica peletizada; Equilíbrio higroscópico; Atividade de água. |
Ano: 2001 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662001000200018 |
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Campos,Renata C.; Corrêa,Paulo C.; Fernandes,Lara S.; Baptestini,Fernanda M.; Costa,Cristian F.; Bustos-Vanegas,Jaime D.. |
ABSTRACT This study aimed to evaluate the effect of mechanical damage on the hysteresis of beans with induced mechanical damage under different conditions of temperature and relative humidity. Beans (Phaseolus vulgaris L.) harvested manually with 35% water content (w.b.) were used. Part of this product was subjected to induced mechanical damage by Stein Breakage Tester and controlled drying (damaged and control sample), for sorption processes. The sorption isotherms of water were analyzed for different temperature conditions: 20, 30, 40 and 50 oC; and relative humidity: 0.3; 0.4; 0.5; 0.7 and 0.9 (decimal). Equilibrium moisture content data were correlated with six mathematical models, and the Modified Oswin model was the one that best fitted to the... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Mechanical damage; Equilibrium moisture content; Sorption isotherms; Mathematical modeling; Phaseolus vulgaris L.. |
Ano: 2016 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662016001000930 |
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Corrêa,Paulo C.; Guimarães,Warley T.; Afonso Júnior,Paulo C.. |
Objetivou-se, com o presente trabalho, determinar, experimentalmente, os valores de massa específica aparente e porosidade para grãos de feijão das variedades Carioquinha e Jalo, em função do nível e do tamanho de impureza na massa de produto, e ajustar equações matemáticas aos dados experimentais. Os resultados obtidos permitiram concluir-se que o aumento do nível de impurezas menores que os grãos provocou aumento da massa específica aparente e redução da porosidade e, com impurezas maiores que os grãos, ocasionou redução da massa específica aparente e aumento da porosidade da massa granular, para ambas as variedades estudadas. Os valores de massa específica aparente e porosidade da massa de grãos de feijão diferiram entre as variedades analisadas, sendo... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Feijão; Impureza; Massa específica aparente; Porosidade. |
Ano: 2001 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662001000100017 |
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