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THERMODYNAMIC PROPERTIES OF SORPTION OF RICE IN THE HUSK REA
Zeymer,Juliana S.; Corrêa,Paulo C.; Oliveira,Gabriel H. H. de; Baptestini,Fernanda M.; Faria,Igor L..
ABSTRACT This study aimed to determine the thermodynamic properties of sorption processes (desorption and adsorption) of rice in the husk, cv. Urucuia. A static-gravimetric method was used to reach equilibrium moisture content at different temperatures (10, 20, 30, 40, and 50 °C ± 1°C) and relative humidity levels (10, 30, 50, 70, and 90 % ± 2%). A decrease in moisture content led to an increment of the integral isosteric heat of sorption, indicating a higher demand for energy to remove moisture from the product. Differential entropy of sorption decreased along with a moisture content increment, with higher values for desorption. This indicates a higher mobility of water molecules during desorption if compared to adsorption. Gibbs free energy decreased...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Equilibrium moisture content; Integral isosteric heat of sorption; Differential entropy; Gibbs free energy; Enthalpy-entropy compensation theory.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162018000300369
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MOISTURE SORPTION ISOTHERMS OF QUINOA SEEDS: THERMODYNAMIC ANALYSIS REA
Bustos-Vanegas,Jaime D.; Corrêa,Paulo C.; Zeymer,Juliana S.; Baptestini,Fernanda M.; Campos,Renata C..
ABSTRACT The present research aimed to study the water sorption behavior of quinoa seeds analyzing the hysteresis phenomenon and determining thermodynamic properties. Static gravimetric technique was used to obtain the equilibrium moisture content of quinoa seeds in different temperature conditions (15, 25, 35 e 50 °C) and relative humidity (between 11 and 96%). Equilibrium moisture content data were adjusted by eight mathematical models and the Modified Halsey model was the best one to describe the water sorption phenomena of quinoa seeds. Hygroscopic equilibrium moisture content of quinoa seeds is directly proportional to the water activity and decreases with increasing temperature. The hysteresis phenomena were observed throughout the range of water...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Entropy; Gibbs energy; Hysteresis; Isosteric heat; Mathematical modeling.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162018000600941
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STATIC PRESSURE DROP IN LAYERS OF CASTOR BEAN GRAINS REA
Goneli,André L. D.; Corrêa,Paulo C.; Figueiredo Neto,Acácio; Kirsch,Michele R. H.; Botelho,Fernando M..
ABSTRACT Knowledge regarding the static pressure drop in granular layers is of fundamental importance in the development of efficient drying and aeration projects of agricultural products. Thus, the objective of this study was to evaluate the effects of impurity contents on the static pressure drop in different bed depth of castor bean grains, as well as modify the mathematical models per the obtained experimental data and select the model that best represents this phenomenon. First, impurities in castor bean grains of the Guarani variety were eliminated and 6% of the moisture content (dry basis) was retained. The coarse impurity contents were obtained with 2%, 4%, and 6% of mass addition. The pressure drop in different bed depth of clean and impure castor...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Bulk density; Load loss; Porosity; Ricinus communis L.; Moisture content.
Ano: 2020 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162020000200184
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Propriedades mecânicas dos grãos de soja em função do teor de água REA
Ribeiro,Deise M.; Corrêa,Paulo C.; Furtado,Bruno F.; Goneli,André L. D.; Resende,Osvaldo.
O presente trabalho teve como objetivo verificar a influência do teor de água nos valores da força máxima de compressão para uma deformação fixa (2 mm) e do módulo proporcional de deformidade de grãos de soja submetidos à compressão em diferentes posições. Foram utilizados grãos com teores de água variando de 0,58 a 0,093 (b.s.), comprimidos uniaxialmente entre duas placas paralelas, na direção de suas três dimensões principais, sob velocidade de compressão de 0,001 m s-1. A partir dos resultados obtidos, concluiu-se que a força de compressão e o módulo proporcional de deformidade diminuem com o aumento do teor de água. Além disso, os grãos de soja apresentam maior resistência à compressão quando submetidos a esforços na posição de repouso (P1),...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Propriedades reológicas; Módulo proporcional de deformidade; Secagem.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162007000300019
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Mathematical models to describe the volumetric shrinkage rate of red beans during drying REA
Corrêa,Paulo C.; Resende,Osvaldo; Garin,Silvia A.; Jaren,Carmen; Oliveira,Gabriel H. H. de.
The present study aimed to determine the volumetric shrinkage rate of bean (Phaseolus vulgaris L.) seeds during air-drying under different conditions of air, temperature and relative humidity, and to adjust several mathematical models to the empiric values observed, and select the one that best represents the phenomenon. Six mathematical models were adjusted to the experimental values to represent the phenomenon. It was determined the degree of adjustment of each model from the value of the coefficient of determination, the behavior of the distribution of the residuals, and the magnitude of the average relative and estimated errors. The rate of volumetric shrinkage that occurred in bean seeds during drying is between 25 and 37%. It basically depends on the...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Phaseolus vulgaris L.; Moisture content; Volume; Air-drying; Physical property.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162011000400010
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A decision support system for cost determination in grain storage facility operations REA
Valente,Domingos S. M.; Queiroz,Daniel M. de; Corrêa,Paulo C.; Silva,Luis C. da; Vale,Sônia M. L. R. do.
Many research works have being carried out on analyzing grain storage facility costs; however a few of them had taken into account the analysis of factors associated to all pre-processing and storage steps. The objective of this work was to develop a decision support system for determining the grain storage facility costs and utilization fees in grain storage facilities. The data of a CONAB storage facility located in Ponta Grossa - PR, Brazil, was used as input of the system developed to analyze its specific characteristics, such as amount of product received and stored throughout the year, hourly capacity of drying, cleaning, and receiving, and dispatch. By applying the decision support system, it was observed that the reception and expedition costs were...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Costs; Modeling; Software.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162011000400012
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CASTOR BEANS QUALITY SUBJECTED TO DIFFERENT STORAGE TEMPERATURES AND PERIODS REA
Goneli,André L. D.; Corrêa,Paulo C.; Oliveira,Ana P. L. R.; Hartmann Filho,Cesar P.; Oba,Guilherme C..
ABSTRACT The control of the temperature of the storage air have the ability to improve a better preservation of some types of agricultural products. However, the most effective temperature for storage as well as the duration of storage varies between products. Therefore, special attention should be concentrated on the storage temperature and its effects on the integrity and longevity of the produce. The objective of the present study was to evaluate the effects of storage temperature and storage period on the quality of castor beans. Castor seeds with a water content of approximately 6.1% (w.b.) were stored for 180 days at temperatures of 15, 25 and 35 °C. The quality of the seeds was evaluated every 45 days throughout the study period by measuring dry...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Armazenability; Ricinus communis L.; Post-harvest.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162018000300361
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MATHEMATICAL MODELING AND HYSTERESIS OF SORPTION ISOTHERMS FOR PADDY RICE GRAINS REA
Zeymer,Juliana S.; Corrêa,Paulo C.; Oliveira,Gabriel H. H.; Baptestini,Fernanda M.; Campos,Renata C..
ABSTRACT Knowledge on sorption isotherms is important for predicting drying and storage processes of a product. A sorption isotherm can be generated from two processes: desorption and adsorption. The lag between these two curves is called hysteresis. Static method was used to obtain the equilibrium moisture content of paddy rice grains, in different temperature (10, 20, 30, 40 and 50 ± 1°C) and relative humidity (between 11 and 76% ± 2%) conditions. Equilibrium moisture content data were correlated with eight mathematical models and. The Chung Pfost model had the best fit to the experimental data. Desorption and adsorption isotherms, represented by the Chung Pfost model, showed a sigmoidal shape, characteristic of type II curve. Equilibrium moisture...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Adsorption; Desorption; Hygroscopic equilibrium; Relative humidity; Temperature.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162019000400524
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Modelagem matemática para a descrição do processo de secagem do feijão (Phaseolus vulgaris L.) em camadas delgadas REA
Corrêa,Paulo C.; Resende,Osvaldo; Martinazzo,Ana P.; Goneli,André L. D.; Botelho,Fernando M..
O objetivo do presente trabalho foi a obtenção e a avaliação das curvas de secagem do feijão (Phaseolus vulgaris L.) e ajustar diferentes modelos matemáticos aos valores experimentais do teor de água para diversas condições do ar. Foram utilizados grãos de feijão colhidos com teor de água de 0,92 (b.s.) e submetidos à secagem até o teor 0,14 (b.s.) sob condições controladas de temperatura (35; 45 e 55 °C) e umidade relativa do ar de secagem de 40 ± 2%. Aos dados experimentais, foram ajustados 12 modelos matemáticos citados na literatura específica e utilizados para a representação do processo de secagem de produtos agrícolas. Pelos resultados obtidos e baseando-se em parâmetros estatísticos, pode-se concluir que metade dos modelos testados representa bem o...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Feijão; Modelagem matemática; Teor de água.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162007000300020
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Qualidade dos grãos de milho em função da umidade de colheita e da temperatura de secagem AGRIAMBI
Alves,Wederson M.; Faroni,Lêda R. D'Antonino; Queiroz,Daniel M. de; Corrêa,Paulo C.; Galvão,João C. C..
Com este trabalho, objetivou-se avaliar o efeito imediato e latente de quatro teores de umidade de colheita, associados a quatro níveis de temperatura do ar de secagem sobre a qualidade do milho, colhido com 25, 22, 16,5 e 15% b.u. e secado nas temperaturas de 40, 60, 80 e 100 ºC, até a umidade final de 13% b.u. Os grãos foram submetidos às análises de teor de impureza e matéria estranha, massa específica aparente, índice de danos, índice de trincas e susceptibilidade à quebra. De modo geral, pode-se inferir que os grãos colhidos com os teores de umidade de 15 e 16,5% e secos nas temperaturas do ar de secagem de 40 e 60 ºC, foram os tratamentos que menos afetaram a qualidade do milho.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Zea mays L.; Armazenamento; Danos mecânicos; Perdas.
Ano: 2001 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662001000300017
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Propriedades térmicas de cinco variedades de café cereja descascado AGRIAMBI
Borém,Flávio M.; Ribeiro,Ruben C. de M. S.; Corrêa,Paulo C.; Pereira,Rosemary G. F. A..
Este trabalho foi desenvolvido com o objetivo de se determinar, experimentalmente, os valores do calor específico, da condutividade térmica e da difusividade térmica de cinco diferentes variedades de café (Catuaí, Catucaí Vermelho, Catucaí Amarelo, Acaiá e Rubi) em pergaminho e avaliar sua interação com diferentes níveis de umidade. Para determinação do calor específico, utilizou-se o método das misturas. A condutividade térmica foi determinada por meio de um equipamento experimental baseado no método do cilindro teoricamente infinito e na hipótese de condução unidimensional, na direção radial, do calor gerado por um fio condutor. A difusividade térmica foi definida pelo método indireto, utilizando-se os valores obtidos para a massa específica aparente,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Calor específico; Condutividade térmica; Difusividade térmica.
Ano: 2002 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662002000300016
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Isotermas de sorção de água de frutos de Coffea canephora AGRIAMBI
Corrêa,Paulo C.; Botelho,Fernando M.; Botelho,Silvia de C. C.; Goneli,André L. D..
Objetivou-se, neste trabalho, avaliar e modelar as curvas de equilíbrio higroscópico obtidas pelos processos de adsorção e dessorção para os frutos de café (Coffea canephora) maduros (cerejas) para diferentes condições psicrométricas do ar. Nos processos de sorção foram utilizadas diferentes condições de temperatura (entre 10 e 50 °C) e umidade relativa (entre 10 e 95%) até que o produto atingisse o teor de água de equilíbrio com a condição do ar especificada. Aos dados experimentais de sorção foram ajustados diversos modelos matemáticos frequentemente utilizados para representação da higroscopicidade de produtos agrícolas. Verificou-se que o teor de água de equilíbrio dos frutos de café aumentou com a umidade relativa para dada temperatura e diminuiu com...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Histerese; Adsorção; Dessorção; Modelagem matemática.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662014001000009
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Periods of constant and falling-rate for infrared drying of carrot slices AGRIAMBI
Botelho,Fernando M.; Corrêa,Paulo C.; Goneli,André. L. D.; Martins,Márcio A.; Magalhães,Felipe E. A.; Campos,Sílvia C..
The aim of this work was to study the infrared drying process of carrot slices and to determine coefficients related to the heat and mass transfer of the process. Fresh carrots were used, dried until constant weight in a dryer with infrared heating source. Different models were utilized to fit the experimental data of constant and falling drying rate periods. It was verified that the coefficients of heat and mass transfer, during the constant drying rate, significantly increased with temperature on rise. The Diffusion Approximation, Two Terms, Midili and Verna models satisfactory represented the falling period of drying rate of carrot slices. The effective diffusion coefficient increased with temperature and this relationship can be represented by the...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Modeling; Dehydration; Water diffusion.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662011000800012
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Water sorption kinetics of damaged beans: GAB model AGRIAMBI
Baptestini,Fernanda M.; Corrêa,Paulo C.; Vanegas,Jaime D. B.; Leite,Rafael; Botelho,Fernando M.; Campos,Renata C..
ABSTRACT The objective of this study was to model the water sorption kinetics of damaged beans. Grains with initial moisture content of 53.85%, dry basis (d.b.), were used. One portion of the grains was used to obtain desorption isotherms, while the other was subjected to drying until the moisture content of 5.26% (d.b.), so that it was subjected to the adsorption. For the induction of damage, a Stein Breakage Tester was used. To obtain the equilibrium moisture content, grains were placed in a climatic chamber at 20, 30, 40 and 50 ± 1 °C combined with relative humidity of 30, 40, 50, 70 and 90 ± 3%. The GAB model fitted well to the equilibrium moisture experimental data of damaged grains and control. With increasing temperature, the monolayer moisture...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Hysteresis; Adsorption; Desorption; Phaseolus vulgaris L..
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662017000800550
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Equilíbrio higroscópico de milheto, alpiste e painço: obtenção e modelagem AGRIAMBI
Corrêa,Paulo C.; A. Júnior,Paulo C.; Ribeiro,Deise M.; Silva,Fabrício S. da.
Para oferecer informações sobre o equilíbrio higroscópico de milheto (Piptatherum miliaceum), alpiste (Phalaris canariensis L.) e painço (Setaria italica), desenvolveu-se este trabalho com o fim de determinar as isotermas de sorção para diferentes níveis de temperatura do ar (20 e 60 ºC) e de atividade de água do produto (0,20 a 0,80). A temperatura e a umidade relativa do ar foram controladas por meio de uma unidade condicionadora de ar, modelo Aminco-Aire 150/300 CFM, com fluxo de ar aproximadamente constante de 10 m³ min-1 m-2. Os resultados foram avaliados ajustando-se os seguintes modelos matemáticos: Chung-Pfost, Oswin, Smith e Henderson-Modificado. Com base nos resultados obtidos, concluiu-se que a equação proposta por Oswin foi, com seus parâmetros...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Atividade de água; Umidade de equilíbrio; Modelos matemáticos.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662006000100024
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Preservation of roasted and ground coffee during storage Part 1: Moisture content and repose angle AGRIAMBI
Corrêa,Paulo C.; Oliveira,Gabriel H. H. de; Oliveira,Ana P. L. R. de; Vargas-Elías,Guillermo A.; Santos,Fábio L.; Baptestini,Fernanda M..
ABSTRACT The present study evaluates the influence of the level of roasting and the grind size on the moisture content and repose angle of coffee during storage. Raw coffee beans (Coffea canephora and Coffea arabica), hulled and dried, were roasted to two different levels: medium light (SCAA#65) and moderately dark (SCAA#45). The beans were then ground into three different grind sizes: fine (0.59 mm), medium (0.84 mm) and coarse (1.19 mm). An additional coffee lot was kept whole. Following grinding, samples were stored at two different temperatures (10 and 30 ºC) and analyzed after five different storage durations (0, 30, 60, 120 and 180 days). The moderately dark roast was found to have a lower moisture content. Finely ground samples had higher angles of...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Coffea arábica; Coffea canephora; Post-harvest.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662016000600581
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Modelagem matemática da atividade de água em polpa cítrica peletizada AGRIAMBI
Corrêa,Paulo C.; Afonso Júnior,Paulo C.; Andrade,Ednilton T. de.
Considerando-se a importância na formulação de rações mais elaboradas e de elevada qualidade nutricional para alimentação de animais objetivou-se, através deste trabalho, determinar as curvas de atividade de água para polpa cítrica peletizada, a qual foi submetida à dessorção e adsorção sob quatro condições de temperatura (20, 25, 30 e 35 ºC) e quatro umidades relativas do ar (50, 60, 70 e 80%) com três repetições, até a umidade de equilíbrio. A temperatura e a umidade relativa do ar (atividade de água) foram controladas por meio de uma unidade condicionadora de ar "Aminco-Aire". O modelo de Chen-Clayton com suas constantes determinadas para descrever as curvas de equilíbrio higroscópico da polpa cítrica peletizada, apresentou ajuste satisfatório aos dados...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Polpa cítrica peletizada; Equilíbrio higroscópico; Atividade de água.
Ano: 2001 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662001000200018
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Variação das dimensões características e da forma dos frutos de café durante o processo de secagem AGRIAMBI
Corrêa,Paulo C.; Afonso Júnior,Paulo C.; Queiroz,Daniel M. de; Sampaio,Cristiane P.; Cardoso,Janayna B..
O presente trabalho teve como objetivo avaliar o efeito da variação do teor de umidade nas dimensões e propriedades físicas-esfericidade e circularidade do fruto do café das espécies arabica e canephora, de diferentes variedades. Os resultados obtidos permitiram afirmar que a redução do teor de umidade afeta de forma acentuada as características físicas do fruto do cafeeiro das espécies e variedades estudadas, indicando que são importantes as variações das dimensões do fruto ao longo do processo de secagem e, ainda, que as expressões matemáticas ajustadas aos dados obtidos representaram de forma satisfatória os fenômenos estudados.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Café; Teor de umidade; Propriedades físicas.
Ano: 2002 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662002000300014
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Bean grain hysteresis with induced mechanical damage AGRIAMBI
Campos,Renata C.; Corrêa,Paulo C.; Fernandes,Lara S.; Baptestini,Fernanda M.; Costa,Cristian F.; Bustos-Vanegas,Jaime D..
ABSTRACT This study aimed to evaluate the effect of mechanical damage on the hysteresis of beans with induced mechanical damage under different conditions of temperature and relative humidity. Beans (Phaseolus vulgaris L.) harvested manually with 35% water content (w.b.) were used. Part of this product was subjected to induced mechanical damage by Stein Breakage Tester and controlled drying (damaged and control sample), for sorption processes. The sorption isotherms of water were analyzed for different temperature conditions: 20, 30, 40 and 50 oC; and relative humidity: 0.3; 0.4; 0.5; 0.7 and 0.9 (decimal). Equilibrium moisture content data were correlated with six mathematical models, and the Modified Oswin model was the one that best fitted to the...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Mechanical damage; Equilibrium moisture content; Sorption isotherms; Mathematical modeling; Phaseolus vulgaris L..
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662016001000930
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Efeito do nível e do tamanho de impurezas nas propriedades físicas da massa granular de feijão AGRIAMBI
Corrêa,Paulo C.; Guimarães,Warley T.; Afonso Júnior,Paulo C..
Objetivou-se, com o presente trabalho, determinar, experimentalmente, os valores de massa específica aparente e porosidade para grãos de feijão das variedades Carioquinha e Jalo, em função do nível e do tamanho de impureza na massa de produto, e ajustar equações matemáticas aos dados experimentais. Os resultados obtidos permitiram concluir-se que o aumento do nível de impurezas menores que os grãos provocou aumento da massa específica aparente e redução da porosidade e, com impurezas maiores que os grãos, ocasionou redução da massa específica aparente e aumento da porosidade da massa granular, para ambas as variedades estudadas. Os valores de massa específica aparente e porosidade da massa de grãos de feijão diferiram entre as variedades analisadas, sendo...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Feijão; Impureza; Massa específica aparente; Porosidade.
Ano: 2001 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662001000100017
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