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Parasitismo em tambatinga (Colossoma macropomum x Piaractus brachypomus, Characidae) cultivados na Amazônia, Brasil Acta Amazonica
DIAS,Márcia Kelly Reis; NEVES,Ligia Rigôr; MARINHO,Renata das Graças Barbosa; PINHEIRO,Douglas Anadias; TAVARES-DIAS,Marcos.
Os estudos sobre os parasitos e doenças parasitárias são de grande interesse para a piscicultura, uma vez que podem afetar o crescimento dos peixes. O objetivo deste estudo foi investigar a fauna parasitária e relação parasito-hospedeiro em Colossoma macropomum x Piaractus brachypomus (tambatinga) de 10 pisciculturas do estado do Amapá, Amazônia. Dos 503 peixes examinados, 63,1% estavam parasitados e 49.299.189 parasitos foram coletados, tais como Ichthyophthirius multifiliis, Piscinoodinium pillulare, Trichodina sp., Tetrahymena sp., Anacanthorus spathulatus, Linguadactyloides brinkmanni, Mymarothecium boegeri, Notozothecium janauachensis, Procamallanus (Spirocamallanus) inopinatus, Neoechinorhynchus buttnerae e Perulernaea gamitanae. Porém, a dominância...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Agregação; Cultivo; Parasitos; Peixe; Sanidade.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0044-59672015000200231
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Hematological and biochemical responses of pirarucu (Arapaima gigas, Arapaimidae) fed with diets containing a glucomannan product derived from yeast and algae Acta Amazonica
HOSHINO,Maria Danielle Figueiredo Guimarães; MARINHO,Renata das Graças Barbosa; PEREIRA,Diogle Farias; YOSHIOKA,Eliane Tie Oba; TAVARES-DIAS,Marcos; OZORIO,Rodrigo Otavio de Almeida; RODRIGUEZ,Anselmo Fortunato Ruiz; RIBEIRO,Ricardo Amaral; FARIA,Fernando Sérgio Escócio Drummond Viana de.
ABSTRACT The hematological and biochemical responses of pirarucu fingerlings (Arapaima gigas) fed with diets containing different concentrations of a glucomannan product derived from yeast and algae were evaluated in order to ascertain the effect of these diets on fish physiology. Four treatments were conducted, with three replications, with 12 fish in each tank. The product evaluated (MycosorbA+(r)) was incorporated into the commercial diet, at four concentrations: 0, 1, 2 and 4 g.kg-1, called M0%, M0.1%, M0.2% and M0.4%, respectively. After 45 days of feeding, blood samples from six fish in each replicate were collected to perform the analyses. Their weight and length were determined to calculate the condition factor and weight gain, but no differences...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Chlorella vulgaris; Saccharomyces cerevisiae; Leukocytes; Albumin.
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0044-59672017000200087
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