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Convenient genotyping of nine bovine K-casein variants Electron. J. Biotechnol.
Pacheco Contreras,Víctor I; Lourenco Jaramillo,Diana L; Parra Bracamonte,Gaspar M; Martínez González,Juan C; Sifuentes Rincón,Ana M.
K-casein gene polymorphisms are of major importance in the dairy industry due to their association with different quality and productive traits (i.e., milk protein). Several methods for genotyping this gene have been proposed; however, none are focused on the simultaneous discrimination of nine K-casein variants. A strategy based on PCR-RFLP was designed to characterize nine K-casein variants (A, B, C, E, F², G, H, I and J) and used to genotype three cattle populations: Gyrholando (3/8 Gyr x 5/8 Holstein), Charolais and Carora. The B variant was the most frequent in the Charolais and Carora breeds, with allelic frequencies of 0.60 and 0.59, respectively. In the Gyrholando breed, four variants were found, with the A variant being the most frequent and E and...
Tipo: Journal article Palavras-chave: Milk proteins; Milk quality; Protein genes.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-34582011000400012
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Caracterização epidemiológica dos indicadores de qualidade higiênico-sanitária do leite de rebanhos de três microrregiões do estado do Acre. Infoteca-e
DIAS, J. A.; CARVALHO, B. P.; MESQUITA, A. Q. de; LAMBERTUCCI, D. M.; CAVALCANTE, F. A..
Este estudo teve o objetivo de caracterizar indústrias lácteas e os indicadores de qualidade do leite de propriedades vinculadas às indústrias localizadas nas regiões do Alto Acre, Baixo Acre e Tarauacá-Envira, estado do Acre. Foram avaliadas amostras de leite de 92 rebanhos leiteiros para determinação da Contagem Total de Bactérias (CTB), convertidas em Contagem Padrão em Placas (CPP), e Contagem de Células Somáticas (CCS) realizadas pelo método de citometria de fluxo em equipamento automatizado. O questionário epidemiológico foi aplicado a 56 produtores a fim de obter informações do sistema de produção e manejo. Para a análise de dados foi utilizado o programa Epiinfo 7.2.2.6. As indústrias lácteas avaliadas captavam entre 750 e 11.500 litros/dia, e a...
Tipo: Folhetos Palavras-chave: Microbiota; Alto Acre; Baixo Acre; Tarauacá-Envira; Epiinfo; Indústria láctea; Acre; Amazônia Ocidental; Western Amazon; Produção Leiteira; Leite; Qualidade; Milk production; Milk quality; Dairy industry.
Ano: 2021 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1136166
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Caracterização epidemiológica de áreas de baixa qualidade microbiológica do leite cru. Infoteca-e
DIAS, J. A.; OLIVEIRA, A. M. de; GREGO, C. R.; OLIVEIRA, L. F. de; FARIA, G. V.; SILVA, F. de A. C..
Este trabalho teve o objetivo de caracterizar o perfil dos produtores e manejo das propriedades localizadas em áreas de baixa qualidade microbiológica do leite cru dentro da área de abrangência de uma indústria láctea, identificadas por meio da análise espacial dos indicadores de CTB no estudo realizado por Dias et al. (2017).
Tipo: Comunicado Técnico (INFOTECA-E) Palavras-chave: Agroindústria; Ariquemes (RO); Rondônia; Amazônia Ocidental; Western Amazon; Indústria Agrícola; Produção Leiteira; Cadeia Produtiva; Controle de Qualidade; Análise Bacteriológica; Tanque; Resfriamento; Cooperativa de Produtores; Agribusiness; Milk production; Milk quality; Supply chain; Microbiological quality; Tankers; Cold treatment.
Ano: 2019 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1114838
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Impacto da iniciativa de pagamento por qualidade do leite sobre indicadores higiênico-sanitários de tanques de resfriamento de leite. Infoteca-e
DIAS, J. A.; SOUZA, M. G. de; GREGO, C. R.; MENDES, A. M..
Foi avaliada a iniciativa de pagamento por qualidade do leite em laticínio de médio porte do Estado d e Rondônia e seu impacto sobre os indicadores higiênico-sanitários do leite. Para isso, foram avaliados os resultados de Contagem Bacteriana Total (CTB) e Contagem de Células Somáticas (CCS) de tanques de resfriamento vinculados ao laticínio. Foram selecionados os tanques de resfriamento com três análises consecutivas de CCS e CTB no período chuvoso de 2015 e 2016, totalizando 51 tanques. O sistema de pagamento por qualidade do leite teve início em julho de 2015 e os critérios de bonificação são baseados nos teores de gordura, Contagem de Células Somáticas (CCS) e Contagem Total Bacteriana (CTB) de amostras de leite de tanques de resfriamento. O sistema...
Tipo: Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento (INFOTECA-E) Palavras-chave: Qualidade do leite; Higiene alimentar; Produção Leiteira; Sanidade Animal; Milk quality.
Ano: 2016 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1093159
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Qualidade do leite na Amazônia. Infoteca-e
DIAS, J. A.; SOUZA, G. N. de; GREGO, C. R..
Este capítulo objetiva apresentar as normativas vigentes, os principais avanços e desafios para melhoria da qualidade do leite e a situação epidemiológica dos indicadores higiênico-sanitários do leite da região, a fim de subsidiar a definição de estratégias para melhoria da qualidade e seguridade do leite produzido na Amazônia.
Tipo: Capítulo em livro técnico (INFOTECA-E) Palavras-chave: Produção Leiteira; Cadeia Produtiva; Controle de Qualidade; Legislação; Milk production; Supply chain; Milk quality; Food law; Amazonia.
Ano: 2020 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1126173
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Microrganismos deteriorantes do leite armazenado em tanques de resfriamento coletivo em Rondônia. Infoteca-e
DIAS, J. A.; OLIVEIRA, A. M. de; MACEDO, S. C. C.; FARIA, G. V.; CONSTANTINO, N. A. S.; SILVA, F. de A. C..
Considerando a predominância do uso de tanques de resfriamento coletivos no armazenamento do leite cru em Rondônia e a grande diversidade de microrganismos deletérios ao leite, o objetivo do trabalho foi avaliar a microbiota deteriorante do leite armazenado em 23 tanques coletivos da microrregião de Ji-Paraná e Cacoal. Para a contagem dos microrganismos utilizou-se semeadura em duplicata de 1 mL em placas de Petrifilm® AC aeróbios mesófilos e Petrifilm® EC coliformes totais de acordo com o fabricante. Para a contagem de psicrotróficos e termodúricos psicotróficos, as amostras foram semeadas em ágar padrão leite a 10%. Para a pesquisa de microrganismos termodúricos mesófilos e psicrotróficos, as amostras foram submetidas ao tratamento térmico (62,8 ± 0,5...
Tipo: Folhetos Palavras-chave: Microbiota; Cooling tank; Leite; Qualidade; Armazenamento; Tanque; Resfriamento; Milk quality; Cold storage; Microorganisms.
Ano: 2001 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1136312
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Ordenha e boas práticas de produção. Infoteca-e
DIAS, J. A.; BELOTI, V.; OLIVEIRA, A. M. de.
Considerando a importância da adoção de práticas adequadas para minimizar a contaminação do leite cru e garantir a qualidade da matéria-prima e seus derivados, este capítulo irá abordar os principais aspectos da ordenha e das boas práticas de produção.
Tipo: Capítulo em livro técnico (INFOTECA-E) Palavras-chave: Good production practices; Gado Leiteiro; Produção Leiteira; Qualidade; Pratica Cultural; Ordenha; Transferência de Tecnologia; Dairy cattle; Milk production; Milk quality; Milking; Technology transfer; Amazonia.
Ano: 2020 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1126174
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Distribuição espacial e fatores de risco associados à ocorrência de resíduos de antimicrobianos em rebanhos leiteiros da microrregião de Ji-Paraná, Estado de Rondônia. Infoteca-e
DIAS, J. A.; ANTES, F. G.; GREGO, C. R.; MENEZES, C. A. de.
Considerando o impacto negativo da presença de resíduos de antibióticos para a cadeia produtiva do leite e a escassez de informações dos fatores associados à sua ocorrência no Estado de Rondônia, este trabalho teve o objetivo de determinar a prevalência e os fatores de risco associados à ocorrência de resíduos de antimicrobianos em amostras de leite cru da principal bacia leiteira do estado.
Tipo: Documentos (INFOTECA-E) Palavras-chave: Ji-Paraná (RO); Rondônia; Amazônia Ocidental; Western Amazon; Gado Leiteiro; Doença Animal; Mamite; Produção Leiteira; Controle de Qualidade; Controle Microbiano; Antibiótico; Dairy cattle; Animal diseases; Milk production; Milk quality; Bovine mastitis; Anti-infective agents; Veterinary drugs.
Ano: 2016 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1123404
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Produção de biofilmes por Staphylococcus spp. em vacas com mastite tratadas com homeopatia. Infoteca-e
ZAFALON, L. F.; CUNHA, M. L. R. S.; ALVES, T. C.; FERREIRA, E. M..
No Brasil, a homeopatia é a principal forma de controle da mastite em rebanhos orgânicos. Entretanto, desconhece-se a capacidade desse tipo de tratamento de controlar bactérias patogênicas relevantes à saúde animal e humana, como aquelas do gênero Staphylococcus. Esses micro-organismos apresentam fatores de patogenicidade, como a produção de biofilmes e questiona-se a possibilidade de essas bactérias permanecerem na glândula mamária de vacas tratadas com homeopatia, mesmo após o uso destas terapias alternativas. Assim, buscou-se investigar Staphylococcus spp. em leite de vacas com tratamento homeopático contra a mastite e a formação in vitro de biofilmes por esses patógenos. As vacas lactantes foram divididas em dois grupos antes do início do experimento,...
Tipo: Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento (INFOTECA-E) Palavras-chave: Mammary gland; Qualidade do leite; Sanidade Animal; Glândula Mamaria; Milk quality; Animal health.
Ano: 2019 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1110081
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Casein fractions of ultra high temperature milk with different somatic cell counts PAB
Fernandes,Andrezza Maria; Bovo,Fernanda; Moretti,Thais Santos; Rosim,Roice Eliana; Lima,César Gonçalves de; Oliveira,Carlos Augusto Fernandes de.
The objective of this work was to evaluate the effect of somatic cell counts (SCC) in casein fractions of ultra high temperature (UHT) milk. Raw milks were categorized in SCC groups of low (200,000-320,000 cells mL-1), intermediate (380,000-560,000 cells mL-1) and high cells (600,000-800,000 cells mL-1). Five replicates of UHT milks within each SCC category were analyzed for casein fractions after 8, 30, 60, 90 and 120 days of storage through high performance liquid chromatography. SCC showed effect only on beta-casein reduction. SCC in raw milk increases the proteolysis of UHT milk, as a consequence of beta-casein degradation.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: SCC; UHT milk; Proteolysis; Milk quality.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2008000100019
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Chemical and fatty acid composition of milk from crossbred cows subjected to feed restriction PAB
Silva,Deiyse Alves; Rocha Júnior,Vicente Ribeiro; Ruas,José Reinaldo Mendes; Santana,Pedro Felipe; Borges,Luana Alcântara; Caldeira,Luciana Albuquerque; Reis,Sidnei Tavares dos; Menezes,Jordana Carvalho de; Lanna,Dante Pazzanese Duarte.
Abstract: The objective of this work was to evaluate the chemical composition and fatty acid profile of milk from F1 Holstein/Zebu cows in different lactation periods, when receiving different levels of dietary supply in percentage of body weight. Sixty cows were evaluated, with five levels of dietary supply and three lactation periods. The levels of dietary supply had no effect on the production of milk corrected to 3.5% fat (12.25 kg per day). There was also no effect of dietary supply levels, in the different lactation periods, on contents of fat (3.34%), protein (3.41%), lactose (4.60%), total solids (12.0%), defatted dry extract (8.80%), and urinary nitrogen (14.5 mg dL-1), nor on somatic cell count (89.98 mL-1). As the dietary supply level was...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Desirable fatty acids; F1 Holstein/Zebu; Lactation period; Milk quality.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2019000104304
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Quality control of Dutch custard balanced against recall costs AgEcon
Velthuis, Annet G.J.; Reij, M.W.; van Wagenberg, Coen P.A..
The relation between the moment at which a recall of Dutch custard is initiated and the direct costs of this recall was investigated. A simulation model of the custard supply chain was developed to compare scenarios with and without a quarantine of 48 h at the storage of the production plant. The model consists of three parts; first the distribution of a 24,000 L batch of custard over the supply chain over time is simulated, second the time to detect spoilage bacteria with a recontamination test procedure is simulated, third the direct recall costs of custard over the different parts of the supply chain are calculated. Direct recall costs increase from about €25,000 per batch to €36,171 from 57 to 135 h in the situation without quarantine and from €25,000...
Tipo: Conference Paper or Presentation Palavras-chave: Quality control; Milk quality; Custard; Recall; Failure costs; Recall costs; Agricultural and Food Policy.
Ano: 2009 URL: http://purl.umn.edu/58133
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Importance of standardizing raw milk quality for the enhancement of Croatian market competitiveness AgEcon
Tolusic, Zoltan; Mijic, P.; Tolusic, M..
In the European Union member states (EU), it is necessary to evaluate hygienic condition of milk in order to determine milk price. Similar requirement was set by the Republic of Croatia in 2000. The Rulebook defines minimal quality criteria that fresh raw milk must have in order to be purchased. Upon completion of analysis, milk is classified into quality classes, each having a defined price. Increased value of somatic cell count (SCC) (higher than 400.000/ml) and MO (higher than 100.000/ml) directly decreases the raw milk price, while higher content of fat and protein causes its increase. Since the system of market milk price formation was established, producers have been stimulated to produce milk of higher quality: in a total of milk being purchased,...
Tipo: Conference Paper or Presentation Palavras-chave: Milk quality; Competitiveness; Market; Croatia; Food Consumption/Nutrition/Food Safety; Livestock Production/Industries; Marketing.
Ano: 2006 URL: http://purl.umn.edu/10060
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Food Quality and Food Safety in Hungarian Dairy Farms AgEcon
Vagany, Judit; Dunay, Anna.
In Hungary the introduction of quality assurance and food safety systems have achieved considerable results in the middle of the food-supply chain (i.e. in companies of food industry and trade sector), but in the ends of the chain (in agriculture and catering sector) there are still several problems. This article and our presentation wish to show a general overview on the Hungarian milk sector, to describe the present situation of the Hungarian dairy farms and try to explore and examine the main difficulties of the building-up process, installation and operation of HACCP System in the Hungarian fresh milk producing sector and, furthermore its opportunities and threats, too. We also give a short description of the Hungarian dairy sector, the main...
Tipo: Conference Paper or Presentation Palavras-chave: Food safety; Milk production; Milk quality; HACCP System; Food Consumption/Nutrition/Food Safety.
Ano: 2004 URL: http://purl.umn.edu/25001
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Economic viability of feeding dairy cows on diets containing different levels of soybean oil R. Bras. Zootec.
Lopes,Marcos Aurélio; Lage,Luciana Andrade; Lopes,Fernando César Ferraz; Ribeiro,Carlos Gustavo Santos; Gama,Marco Antônio Sundfeld da; Rodriguez,Norberto Mario.
The objective of this study was to evaluate the economic viability of feeding dairy cows with diets containing different levels of soybean oil. Cows were fed diets based on tropical forage (Pennisetum purpureum Schum) supplemented with different levels of soybean oil (0.0, 1.5, 3.0, and 4.5% of diet DM). The calculations were made considering the prices of the dietary ingredients and the daily consumption of each dietary treatment. The milk quality-based payment was estimated on the bonus paid for milk fat and protein contents according to two systems used by companies of the dairy sector. The economic benefit was calculated as the difference between the income obtained from milk sale and the cost associated with animal feeding. The MOP scenario analysis...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Milk quality; Nutrition; Production cost.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982012000900017
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Technical assistance and seasonality in the diet and production of dairy herds in household agriculture of Western Paraná R. Bras. Zootec.
Tinini,Rodrigo Cesar dos Reis; Zambom,Maximiliane Alavarse; Pozza,Magali Soares dos Santos; Fernandes,Tatiane; Castagnara,Deise Dalazen; Radis,Ana Cláudia; Santos,Geraldo Tadeu dos; Defante,Leslié.
The objective of the present study was to characterize the food sources, as well as the composition and quality of milk obtained from household farms of western Paraná State (Brazil) with and without technical assistance during the different seasons. For such, 24 properties were selected, 12 of which only received assistance and technical support. Four milk samples were taken (summer, autumn, winter and spring) to assess the physicochemical composition, somatic cell count and total bacterial count and feed supplied to the animals to assess the chemical composition (crude protein, ash, dry matter and neutral detergent fiber). The data were analyzed in a completely randomized design with a 2 × 4 factorial arrangement; the first factor was the presence and...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Dairy farming; Food quality; Milk quality.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982015000200067
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Feeding strategies to design the fatty acid profile of sheep milk and cheese R. Bras. Zootec.
Nudda,Anna; Battacone,Gianni; Boaventura Neto,Oscar; Cannas,Antonello; Francesconi,Ana Helena Dias; Atzori,Alberto Stanislao; Pulina,Giuseppe.
The majority of sheep milk produced in the world is transformed into cheese. Feeding is a major factor affecting the quality of sheep milk and, therefore, of sheep cheese. Because fat is the main compound of cheese, this review gives an update on the effects of feeding and nutrition on milk fat content and deeply discusses feeding strategies aimed at increasing the levels of healthy fatty acids (FA), such as conjugated linoleic acid and omega-3 FA, in milk and cheese in the human diet. In addition, the use of alternative feed resources such as by-products, aromatic plants, and phenolic compounds in the sheep diet and their effects on milk and cheese FA composition are also discussed. Among feeding strategies, grazing and the use of supplements rich in oils...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: By-products; Cheese; CLA; Dairy sheep; Milk quality; Nutrition.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982014000800445
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Performance of dairy goats fed diets with dry yeast from sugar cane as protein source R. Bras. Zootec.
Lima,Luciano Soares de; Alcalde,Claudete Regina; Freitas,Hanna Sakamoto; Molina,Bruna Susan de Labio; Macedo,Francisco de Assis Fonseca de; Horst,José Augusto.
The effects of inactive dry yeast (Saccharomyces cerevisiae) from sugar cane were studied in 18 primiparus Saanen dairy goats (51.07±1.43) on dry matter intake and digestibility, milk production and quality. Animals were distributed in a completely randomized design during 90 days (from day 60 of milking). Diets were composed of soybean meal; soybean meal + dry yeast; or dry yeast, as protein sources, and ground corn, mineral supplement and corn silage (40%). Animals fed the dry yeast diet showed lower intake of dry matter (DM), organic matter (OM), crude protein, ether extract and neutral detergent fiber. Diets did not influence milk yield; however the milk production efficiency (kg of milk produced/kg of crude protein ingested) was better in goats fed...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Digestibility; Goats; Milk quality; Saccharomyces cerevisiae.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982012000100033
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Conjugated linoleic acid of dairy foods is affected by cows’ feeding system and processing of milk Scientia Agricola
Ruiz,Juan Pablo Avilez; Alonzo,Marcelo Wladimir; Pertíñez,Manuel Delgado.
ABSTRACT The distribution of conjugated linoleic acid (CLA) in dairy products commercially available in Chile is poorly understood. This study aimed to assess the content of CLA in dairy cow products from Chile and the effect of processing fresh milk into dairy products. Samples of raw milk were categorized into two groups based on the animal feeding system utilized by the dairy farm: 1) grazing based systems (Los Lagos region); and 2) housing systems using total mixed ration (TMR) diets (Los Angeles region). Simultaneously, commercial samples of condensed milk, powdered milk, butter and Gouda cheese were analyzed. Furthermore, samples of raw milk and processed products (powdered and sweetened condensed milk) were also analyzed. Dairy farms based on...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: CLA; Functional foods; Grazing; Milk quality.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90162016000200103
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Gir and Guzerat cow milk production and composition according to lactation stage, somatic cell count, physiological state and body condition Animal Sciences
Araújo, Thalita Polyana Monteiro; Rangel, Adriano Henrique do Nascimento; Lima, Guilherme Ferreira da Costa; Peixoto, Maria Gabriela Campolina Diniz; Urbano, Stela Antas; Bezerra, Joadilza da Silva.
 This work was realized to evaluate lactation stage, physiological state, somatic cell count (SCC) and body condition score (BCS) on production and composition of cow's milk from Gir and Guzerat breeds were studied. Ninety-eight cows were analyzed and classified according to their physiological state, lactation stage, SCC and BCS. Milk production was weighed monthly to obtain production data. Composed samples were collected in vials containing preservatives and sent to the laboratory for analysis. Data were used for statistic descriptive analysis and analysis of variance. Higher milk production in the first 60 days of lactation was observed. Fat, protein and total solids concentration increased according to the increase of days in milk; while lactose...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: 5.04.05.02-0 gestation; Milk quality; Body reserve; Zebu..
Ano: 2018 URL: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/39352
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