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Bouamama,Badra; Jardak,Rahma; Salem,Asma Ben; Ghorbel,Abdelwahed; Mliki,Ahmed. |
The preservation of embryogenic lines derived from several endangered local grapevine cultivars was studied. Embryogenic calluses were obtained from immature anthers of eight cultivars, sampled on both fruity-cuttings and field grown vines. Anthers at the 'separated flower' stage, derived from fruity-cuttings, resulted in an increased induction of somatic embryogenesis, compared to those derived from the field. Pro-embryogenic calluses were induced on Chée and Pool (1987) basal medium, supplemented with 9 µM of 2,4-dichlorophenoxyacetic acid (2,4-D) and 11.35 µM of thidiazuron (TDZ) under dark conditions. Different anther zones (filament, abaxial, adaxial, lateral zones and entire anthers) were involved in somatic embryogenesis induction. The percentages... |
Tipo: Journal article |
Palavras-chave: Forced anthers; Long-term maintenance; Somatic embryos; Vitis vinifera. |
Ano: 2009 |
URL: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-34582009000200006 |
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Oliveira Júnior,Rubens S. de; Constantin,Jamil; Brandão Filho,José U. T.; Callegari,Osni; Pagliari,Paulo H.; Cavalieri,Sidnei D.; Framesqui,Vagner P.; Carreira,Sílvio A. M.; Roso,Ana C.. |
Durante os anos agrícolas de 2002-2003 e 2003-2004 foram conduzidos trabalhos no município de Maringá - PR, com o objetivo de avaliar o dano potencial de subdoses de 2,4-D sobre plantas de uva, imitando depósitos decorrentes de deriva. No primeiro experimento, a aplicação foi realizada cerca de 30 dias após a poda de inverno, num pomar de uva Itália. As doses utilizadas foram de 6,72; 13,44; 26,88; 53,76 e 107,52 g de equivalente ácido (e.a.) por hectare de 2,4-D, equivalentes a depósitos de 1,0%; 2,0%; 4,0%; 8,0% e 16,0%, assumindo-se uma aplicação de 1 L ha-1 (670 g e.a. ha-1). Nessa data, as plantas encontravam-se na fase de emissão de cachos e florescimento (estádio 15). O surgimento de sintomas visuais de fitointoxicação foi imediato e proporcional às... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Vitis vinifera; Herbicidas fenóxicos; Subdoses. |
Ano: 2007 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162007000200006 |
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CAMARGO, U. A.; MAIA, J. D. G.; RITSCHEL, P. S.. |
Existem, no mundo, milhares de variedades de uvas; as principais pertencem à espécie Vitis vinifera, usadas na elaboração de vinhos finos, e às espécies V. labrusca e V. bourquina, usadas na elaboração de vinhos de mesa e sucos de uva (REISCH; PRATT, 1996). A espécie Vitis vinifera é originária do Cáucaso, de onde foi difundida por toda a costa mediterrânea há centenas de anos, seja para a produção de fruta para consumo in natura, seja como matéria-prima para a elaboração de vinhos. Foi na costa mediterrânea que, ao longo de séculos de cultivo, foram selecionadas essas milhares de variedades de Vitis vinifera, especialmente variedades destinadas à elaboração de vinhos. Algumas delas ganharam o mundo, consagrando-se pela ampla capacidade de adaptação e... |
Tipo: Capítulo em livro técnico (INFOTECA-E) |
Palavras-chave: Videira; Cultivares de videira; Uva americana; Uma hibrida; Cultivar 'bordô'; Cultivar 'concord'; Cultivar 'isabel'; Uvas do Brasil.; Uva; Vitis vinifera; Viticultura. |
Ano: 2016 |
URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1060142 |
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SILVEIRA, S. V. da; HOFFMANN, A.; GARRIDO, L. da R.. |
Este Manual integra a Série Manuais Técnicos da Produção Integrada de Uva para Processamento - Vinho e Suco (Manuais Técnicos da PIUP), que tem como finalidade dar subsídios à adoção voluntária do sistema da Produção Integrada (PI) na produção de uvas para processamento, possibilitando a obtenção de produtos seguros, com alto nível de qualidade, e a rastreabilidade de todo o sistema de produção e com o menor impacto ambiental possível. Dentro do planejamento estratégico atual do Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento (MAPA) para a PI Brasil, a PIUP faz parte do Programa Brasil Certificado - Agricultura de Qualidade, o qual engloba todas as culturas agrícolas passíveis de certificação pela PI. |
Tipo: Livro técnico (INFOTECA-E) |
Palavras-chave: PIUP; Uva; Vinho; Suco; Producao; Viticultura; Qualidade; Seguranca alimentar; Variedade; Vitis vinifera; Poda; Manejo. |
Ano: 2016 |
URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1060092 |
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Ringenberg,Rudiney; Lopes,João R S; Botton,Marcos; Azevedo-Filho,Wilson S de; Cavichioli,Rodney R. |
In some American countries, grapevines are affected by Pierce's disease (PD), which is caused by a particular strain of Xylella fastidiosa not yet reported in Brazil. In order to investigate the potential for PD spread in Brazil in case of pathogen introduction, we conducted a faunistic analysis of leafhoppers (Hemiptera: Cicadellidae) associated to vineyards in the State of Rio Grande do Sul, with emphasis in the subfamily Cicadellinae (sharpshooters), which includes the main potential vectors of X. fastidiosa. Leafhopper samplings were carried out fortnightly during two years (9/2004-9/2006) in four Vitis vinifera vineyards in the municipalities of Bento Gonçalves and Farroupilha (RS). Thirtyfour leafhopper and six spittlebug species were collected, but... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Xylella fastidiosa; Vitis vinifera; Pierce's disease; Sharpshooter vector; Cicadellinae. |
Ano: 2010 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1519-566X2010000200007 |
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Zeist,André Ricardo; Tomazetti,Tiago Camponogara; Rossarolla,Márcia Denise; Alberto,Cleber Maus; Giacobbo,Clevison Luiz; Welter,Leocir José. |
Abstract: The objective of this work was to estimate the plastochron index of the 'Cabernet Sauvignon' and 'Chardonnay' grapevine varieties in Fronteira Oeste, in the state of Rio Grande do Sul, Brazil. The experiment was conducted in 2010, in a completely randomized design, using 'Cabernet Sauvignon' and 'Chardonnay' grapevines grown in the municipalities of Itaqui, São Borja, and Maçambará, which were referred to as sites 1, 2, and 3, respectively. Phenological monitoring of the varieties was done from the beginning of sprouting until the pruning of canes (green trimming). The daily thermal sum (dTS, oC day) was calculated using the cardinal temperatures for node appearance in grapevines (10, 25, and 35ºC), whereas the accumulated thermal sum (aTS, oC... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Vitis vinifera; Degree-days; Plant development; Temperature; Thermal sum; Viticulture.. |
Ano: 2017 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2017000400244 |
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Miele,Alberto; Rizzon,Luiz Antenor; Mandelli,Francisco. |
O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito de modalidades de poda verde da videira (Vitis vinifera L.) na composição do vinho Merlot. Um experimento foi conduzido de 1993/1994 a 1996/1997, em Bento Gonçalves, RS, com uma testemunha e 11 modalidades de poda verde em vinhedo conduzido em latada. A análise de componentes principais mostrou que o efeito da poda verde variou conforme o ano. Considerando a média dos quatro anos avaliados, os três principais componentes foram responsáveis por 72% da variação total. Adesbrota, desponta e desfolha realizada no início da floração, com eliminação de todas as folhas abaixo dos cachos foi a modalidade de poda que apresentou os valores mais elevados de intensidade de cor, absorbâncias a 280 e 520 nm, antocianinas,... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Vitis vinifera; Poda verde; Desbrota; Desponta; Desfolha. |
Ano: 2009 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2009000500005 |
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Zalamena,Jovani; Cassol,Paulo Cezar; Brunetto,Gustavo; Panisson,Jonas; Marcon Filho,José Luiz; Schlemper,Caroline. |
O objetivo deste trabalho foi avaliar a influência de plantas de cobertura verde sobre a produtividade das videiras e sobre a composição da uva e do vinho. Durante duas safras, foram feitas avaliações de três tipos de consórcio, dois manejos das coberturas e de um tratamento controle, com plantas espontâneas controladas por herbicidas e roçagem. Utilizou-se vinhedo de uvas 'Cabernet Sauvignon', localizado a 1.130 m de altitude, em um Cambissolo Húmico distrófico, em São Joaquim, SC. Os consórcios foram realizados com a sucessão de cultivos anuais de moha (Setaria italica) com azevém (Lolium multiflorum) e de trigo mourisco (Fagopyrum esculentum) com aveia‑branca (Avena sativa), bem como com a planta perene festuca (Fetusca sp.). Os manejos consistiram da... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Vitis vinifera; Adubo verde; Qualidade da uva; Vigor vegetativo; Vinho de altitude. |
Ano: 2013 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2013000200008 |
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Conceição,Marco Antônio Fonseca; Tonietto,Jorge; Souza,Reginaldo Teodoro de. |
Abstract: The objective of this work was to evaluate the performance of vineyard water indices in different grape-growing regions. The climate data used come from the historical series of weather stations located in 18 countries. The evaluated indices were the following: dryness, Zuluaga, humidity, aridity, moisture, and the grapevine water index. The grapevine water index and the indices of drought, moisture, and aridity exhibit similar performances, which makes them suitable to be used equivalently in climatological studies of grapevine regions. |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Vitis vinifera; Climatology; Evapotranspiration; Viticulture. |
Ano: 2018 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2018000600765 |
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Schmitt,Djalma Eugênio; Borghezan,Marcelo; Ambrosini,Vítor Gabriel; Comin,Jucinei José; Trapp,Talita; Brunetto,Gustavo. |
Abstract: The objective of this work was to evaluate the yield and must composition of 'Cabernet Sauvignon' and 'Chardonnay' grapevines subjected to phosphorus applications to a soil from a high-altitude region of Southern Brazil, during three crop seasons. Experiments 1 and 2 were carried out in 'Cabernet Sauvignon' and 'Chardonnay' commercial vineyards, respectively, in the municipality of Água Doce, located in the Midwestern region of the state of Santa Catarina. The soil from the two vineyards was classified as a Typic Humicryept. The used source of P was triple superphosphate (45% P2O5). From 2011 to 2013, at flowering, a total of 0, 10, 20, 40, and 80 kg ha-1 P2O5 were applied in the crown projection area, to the soil surface, without incorporation,... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Vitis vinifera; Available phosphorus; 'Cabernet Sauvignon'; 'Chardonnay'; High altitude. |
Ano: 2020 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2020000102803 |
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Borghezan,Marcelo; Gavioli,Olavo; Pit,Fábio Antônio; Silva,Aparecido Lima da. |
O objetivo deste trabalho foi avaliar o comportamento vegetativo e produtivo das variedades de videira Cabernet Sauvignon, Merlot e Sauvignon Blanc, e a composição da uva em São Joaquim, Santa Catarina. Foram avaliadas plantas de um vinhedo comercial, cultivado em espaldeira, a 1.293 m de altitude, durante os ciclos fenológicos 2005/2006 e 2006/2007. As variáveis meteorológicas, a fenologia, o desenvolvimento do dossel e a composição da uva na colheita foram comparados entre os ciclos. As temperaturas mais amenas influenciaram o ciclo fenológico das variedades Cabernet Sauvignon, Merlot e Sauvignon Blanc, que é mais longo e tardio que nas outras regiões vitícolas do Brasil. Houve influência significativa da precipitação pluvial sobre a maturação da uva, no... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Vitis vinifera; Cabernet Sauvignon; Fenologia; Maturação; Merlot; Sauvignon Blanc. |
Ano: 2011 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2011000400009 |
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Piccin,Rogério; Couto,Rafael da Rosa; Bellinaso,Roque Júnior Sartori; Gatiboni,Luciano Colpo; Conti,Lessandro De; Rodrigues,Lucas Antonio Telles; Michelon,Luiza Somavilla; Kulmann,Matheus Severo de Souza; Brunetto,Gustavo. |
Abstract: The objective of this work was to evaluate phosphorus forms in grape leaves and their relationships with must composition and yield in grapevines grown in a Typic Hapludalf with different available P contents. Two experiments were carried out with Vitis viniferacultivars, one with 'Tannat' and the other with 'Cabernet Franc' grapes. Experiment 1 consisted of two vineyards of 'Tannat', with the following P content in the soil: V1, 11.8 mg kg-1 P; and V2, 34.6 mg kg-1 P. Experiment 2 consisted of two vineyards of 'Cabernet Franc', with the following P content in the soil: V1, 16.0 mg kg-1 P; and V2, 37.0 mg kg-1 P. Leaves were collected at flowering (FL) and veraison (V), and, after their preparation, P forms were evaluated. Yield and must... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Vitis vinifera; Chemical fractionation of P in the tissue; Grape production; Must analysis; Phosphorus fertilization.. |
Ano: 2017 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2017000500319 |
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Moreira,Andréa Nunes; Oliveira,José Vargas de; Oliveira,José Eudes de Morais; Oliveira,Andréa Costa; Souza,Ingride Dayane de. |
O objetivo deste trabalho foi avaliar a ocorrência de espécies de tripes em videira e a flutuação populacional, das espécies mais frequentes e abundantes, em diferentes fases fenológicas e sistemas de manejo. O experimento foi realizado em Petrolina, PE, em cinco parreirais - três da cultivar Sugraone (certificada, semiconvencional e convencional) e duas da cultivar Brasil (certificada e convencional). Foram coletadas folhas e inflorescências durante dois anos consecutivos (2008-2010), em 15 plantas. Foram realizadas análises de correlação entre as médias de infestação de tripes e os fatores meteorológicos temperatura, umidade relativa do ar e precipitação pluvial. O número médio de larvas e adultos de tripes foi comparado entre os sistemas de manejo e as... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Vitis vinifera; Abundância; Fatores meteorológicos; Fenologia; Thysanoptera. |
Ano: 2012 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2012000300003 |
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Silva,Marlon Jocimar Rodrigues da; Tecchio,Marco Antonio; Moura,Mara Fernandes; Brunelli,Luciana Trevisan; Imaizumi,Vitor Massami; Venturini Filho,Waldemar Gastoni. |
Resumo: O objetivo deste trabalho foi avaliar a influência dos porta-enxertos 'IAC 766 Campinas' e '106-8 Mgt Ripária do Traviú' sobre as características físico-químicas do mosto e do vinho das uvas 'IAC 116-31 Rainha', 'IAC 21-14 Madalena' e 'BRS Lorena'. O mosto das uvas foi avaliado quanto ao pH, sólidos solúveis (SS), acidez total (AT) e relação SS/AT. No vinho, realizaram-se as seguintes análises físico-químicas: densidade, teor alcoólico; acidez total, volátil e fixa; pH; extrato seco; açúcares redutores; extrato seco reduzido; álcool em peso/extrato seco reduzido; dióxido de enxofre livre e total; índice de polifenóis totais (I 280), polifenóis totais, flavonoides; e atividade antioxidante. As características do mosto da 'IAC 21-14 Madalena' não... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Vitis vinifera; Vitis labrusca; Análises clássicas; Polifenóis; Vinhos de mesa. |
Ano: 2015 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2015001101105 |
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Allebrandt,Ricardo; Marcon Filho,José Luiz; Würz,Douglas André; Bem,Betina Pereira de; Kretzschmar,Aike Anneliese; Rufato,Leo. |
Abstract: The objective of this work was to evaluate the effect of different pruning methods on the yield performance and on the oenological potential of Vitis vinifera 'Nebbiolo', cultivated in high-altitude regions of Santa Catarina state, Brazil. The work was carried out in a commercial vineyard located in São Joaquim, SC, during the 2011/2012 and 2014/2015 crop seasons. The treatments consisted of four pruning systems: Guyot, Guyot Arch, and Cazenave (cane pruning systems), and cordon spur pruning. Production, vine balance, and grape composition were evaluated. In the cane pruning systems, a mean production of 2.0 kg per plant and Ravaz index below 2 were observed, with no change in the composition of the berries. In spur pruned vines, there was... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Vitis vinifera; Guyot; Guyot Arch; Cazenave; Ravaz index; Viticulture. |
Ano: 2017 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2017001101017 |
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